Interview Questions.

Supply Chain Management Interview Questions and Answers

fluid

Supply Chain Management Interview Questions and Answers

Q1. What is the definition of supply chain control?

Ans: Supply chain management (SCM) is the oversight of materials, records, and price range as they move in a process from supplier to producer to wholesaler to retailer to client. Supply chain management entails coordinating and integrating these flows both within and among companies.

Q2. What are the important thing elements of deliver chain management?

Ans: Supply chain management also covers coordination and collaboration with channel partners, including customers, suppliers, distributors and carrier carriers.

Demand Management. ...

Communication. ...

Integration. ...

Collaboration.

Q3. What is the main goal of deliver chain control?

Ans: Goal 1: Achieve Efficient Fulfillment. On the maximum primary degree, the reason of supply chain management is to make inventory without problems available in purchaser dealing with positions to satisfy call for. ... Such steps will help the company lessen waste, drive out fees, and achieve efficiencies in the deliver chain.

Q4. What is Logistics?

Ans: Logistics is used greater broadly to refer to the technique of coordinating and transferring resources – people, materials, inventory, and system – from one region to storage at the desired destination. The term logistics originated within the army, relating to the movement of device and supplies to troops in the discipline.

Q5. What are the Logistics Components

Ans: The management of logistics can involve some or all of the following enterprise capabilities, including:

Inbound transportation

Outbound transportation

Fleet control

Warehousing

Materials dealing with

Order success

Inventory control

Demand making plans

Q6. Why Logistics is Important

Ans: Although many small corporations awareness on the layout and production of their services and products to satisfactory meet patron wishes, if those products can not attain customers, the enterprise will fail. That’s the most important position that logistics performs.

But logistics also affects different aspects of the commercial enterprise, too.

The extra successfully uncooked substances can be bought, transported, and stored until used, the more profitable the commercial enterprise can be. Coordinating resources to permit for well timed delivery and use of substances could make or ruin a organisation.

And at the consumer facet, if merchandise cannot be produced and shipped in a well timed way, consumer pleasure can decline, also negatively impacting a business enterprise’s profitability and long-term viability.

HubSpot Video

Q7. Difference among Logistics vs. Supply Chain Management

Ans: Logistics and deliver chain management are phrases which are regularly used interchangeably, however they honestly confer with two aspects of the technique.

Logistics refers to what takes place within one employer, inclusive of the purchase and shipping of raw materials, packaging, shipment, and transportation of goods to vendors, for example. While supply chain control refers to a bigger community of outside agencies that work collectively to supply products to customers, consisting of carriers, transportation companies, call facilities, warehouse providers, and others.

Q8. What is affreightment?

Ans: Affreightment (from freight) is a felony term utilized in transport. ... The charterer consents to pay a targeted price, called freight, for the carriage of the goods or the usage of the ship. A deliver may be permit, like a residence, to a person who takes ownership and control of it for a particular term.

Q9. What are the activities completed at operational degree in logistics?

Ans: The foremost sports may be divided in 3 elements – select-up from dealer, storage or warehousing & distribution to cease client as in step with demand. The sub activities encompass within the complete operations are;

pick-up of the products from provider

packaging

transportation via air, sea and street

customs clearance

shipping of the products

warehousing

Quality Control/ Quality Assurance

Sorting of the products

inventory management

inventory replenishment

distribution of the stores

return cargo handling

Q10. Explain procedure to pay to pay cycle?

Ans: Procure to pay (buy to pay or P2P) is the procedure of acquiring and coping with the raw substances needed for production a product or providing a carrier. It entails the transactional float of information this is sent to a supplier in addition to the records that surrounds the success of the real order and payment for the product or service. According to the Chartered Institute of Purchasing and Supply, procure to pay ought to be a continuing process from factor of order to price. Technology can assist this procedure.

The intention of a procure-to-pay software program device is to automate strategies by means of introducing efficiency controls. For example, to enforce buying controls, the software might go-reference shopping budgets to make sure compliance with pre-defined buying limits. A requisition that changed into within pre-described limits could be programmatically routed for approval, converted into a purchase order once accepted and at once despatched to the ideal provider by way of electronic mail.

A sophisticated procure to pay machine is capable of extracting invoice and fee statistics from a general ledger, corporation useful resource making plans (ERP) or client relationship control (CRM) systems even as also accepting transaction records from banks, companies, delivery and different outside sources and reconciling complex and more than one provider statements to bills and properly received.

Q11. What is a SKU in deliver chain?

Ans: In the sphere of inventory management, a stock-retaining unit or SKU refers to a selected item stored to a selected location. The SKU is meant because the maximum disaggregated level while dealing with inventory. All gadgets saved inside the same  SKU are imagined to be indistinguishable.

Q12. What is compliance labels?

Ans: A label for a product which complies with the standards set for that enterprise, or in the case of an import, which meets the label specifications set through the relevant authorities groups of the importing and exporting nations.




CFG