Interview Questions.

Servicenow Interview Questions and Answers

fluid

Servicenow Interview Questions and Answers

Q1. What is servicenow?

Ans: Servicenow is a cloud based totally IISM device. Please test the beneath url earlier than attending a provider-now interview.

Q2. What is a view ?

Ans: View defines the arrangement of fields on a shape or a list. For one single form we will define multiple perspectives in step with the user possibilities or requirement.

Q3. What is ACL?

Ans: An ACL is get right of entry to manage listing that defines what records a person can get entry to and how they can get entry to it in service now.

Q4. What do you mean by means of time period "Application" in servicenow?

Ans: Application is a collection of modules which presents its associated statistics.For example change application presents the records related to trade procedure. It consist of modules like create trade price ticket,view alternate tickets and many others.

Q5. How may styles of search is to be had in ServiceNow ?

Use any of the subsequent searches to find records in ServiceNow:

Ans:

Lists: discover information in a list;

Global text seek: discover facts in a couple of tables from a unmarried seek area.

Knowledge base: discover information articles.

Navigation filter out: filter out the items in the software navigator.

Search screens: use a form­like interface to look for records in a desk. Administrators can create these custom modules.

Q6. Which roles are used by Knowledge control?

Ans: Knowledge control uses these roles information, knowledge_admin , and admin position.

Q7. What is complete form of CMDB

Ans: Configuration Management Database

Q8. What is CMDB Baseline

Ans: CMDB baselines enables to recognize and manipulate the adjustments which have been made to a configuration object(CI) after its Baseline has been created. Baseline is the photo of a CI

Q9. What is dictionary override?

Ans: Dictionary Overrides presents the capability to override several houses of a subject in prolonged desk.For example alternate desk is extended from project table.There is a area named status in mission desk and set as study-handiest.When we use this field in trade form it'll show be a study best.We can set this to non-study simplest by the use of the dictionary override.Similarly there are other residences that may be set for the fields in extended table.

Q10. What do you suggest by coalesce?

Ans: Coalesce is a belongings of a area that we use in transform map subject mapping.When we set the coalesce as actual for a area mapping it means that this area will work as unique key.If a subject healthy is located with the coalesce field, then current record will be updated with the imported facts in target desk else a new record could be inserted into the target desk

Q11. How to permit or disable an utility ?

Ans: Navigate to "Application Menus" module under system definition utility.Open the respective software that require to be enable or disable.Set active as actual to allow it or set active to false to disable it

Q12. What do you mean by way of impersonating a user? How it's far beneficial?

Ans: Impersonating a user method that you may log in to the machine as that consumer and might have experience how the provider-now UI is set for that consumer.This may be very beneficial whilst trying out.For instance in case you are required to test that a consumer can get entry to exchange shape or no longer.You can impersonate that consumer and might check in place of logging out from your session and logging again with that person credentials.

Q13. What is set up exit?

Ans: Installation exits are customizations that go out from Java to call a script before returning lower back to Java. Navigate to System Definition > Installation Exits. Some installation go out names (Login, Logout, ValidatePassword, ExternalAuthentication) are reserved and can not be modified. Other set up exits can override these with custom script that replaces the script in the default set up go out.

Q14. What is import set?

Ans: Import Sets is a device used to import records from diverse data sources and, then the usage of transform map, map that records into ServiceNow tables. The Import Sets desk acts as a staging table for records imported.

HubSpot Video

Q15. What is rework Map?

Ans: A remodel map rework the record imported into servicenow import set table to the goal table. It also determines the relationships among fields showing in an Import Set table and fields in goal table

Q16. Which is the Parent table for incident,trade and trouble ?

Ans: Task desk.

Q17. What is distinction among UI policy and information coverage

Ans: UI policy acts when a report is inserted or up to date thru a servicenow UI i.E servicenow paperwork whilst information coverage acts every time a record is inserted or up to date into database thru any means.

Q18. What is a client script?

Ans: Client script sits on the customer side(the browser) and run there handiest.Types of patron script are OnLoad() OnSubmit() OnChange() OncellEdit)(

Q19. How are you able to cancel a shape submission through patron script?

Ans: In the onSubmit feature go back false. Characteristic onSubmit()  return fake; 

Q20. What is a commercial enterprise rule?

Ans: Business rule is server aspect scripting that executes whenever a record is inserted, up to date, deleted, displayed or queried.The key issue to preserve in mind at the same time as developing a business rule is that after and on what action it has to execute. You can run the commercial enterprise rule 'on display', 'on earlier than' or 'on after' of an motion (insert,delete,update) is completed.

Q21. Can you call a business rule via a consumer script

Ans: Yes you could name a business rule through a clientscript by using using glideajax

Q22. What is a gliderecord?

Ans: Gliderecord is a javaclass that is used for database operations instead of writing SQL queries.

Q23. What do you mean by using data lookup and document matching

Ans: Datalookup and report matching characteristic enables to set a field price primarily based on some situation rather than writing scripts. For example:on Incident bureaucracy, the priority lookup policies pattern records robotically units the incident Priority primarily based on the incident Impact and Urgency values. Data research guidelines allow to specify the situations and fields where they need records lookups to arise.

Q24. What is an update set?

Ans: Update set is a set of customization.It captures the customization or configuration modifications made via a user and then those update sets may be moved from one instance to every other. For instance if we made a few configuration modifications in our development surroundings and need same adjustments in our check environment then we will capture all the modifications in an update set and can circulate this update set to the take a look at environment instead of doing changes manually in test environment.

Q25. What is state of being inactive reveal?

Ans: An inactiveness monitor triggers an event for a mission report if the undertaking has been inactive for a sure time period. If the assignment remains inactive, the screen repeats at normal periods.

Q26. What is area separation?

Ans: Domain separation is a manner to split information into (and optionally to split administration via) logically-defined domains. For example A purchaser XYZ have  enterprise and they're the usage of servicenow single example for both commercial enterprise.They do no longer need that user's from one commercial enterprise can see facts of other business.Here we are able to configure domain separation to isolate the facts from each business.

Q27. What is a sys_id?

Ans: A unique 32-character GUID that pick out every report created in every table in servicenow

Q28. What is LDAP Integration and its use?

Ans: LDAP is Lightweight Directory Access Protocol.It is used for person data population and User authentication. Servicenow integrates with LDAP directory to streamline the user log in system and to automate the introduction of person and assigning them roles

Q29. What is a document manufacturer

Ans: A record producer is a kind of a catalog object that lets in users to create assignment-based totally information from the provider catalog.For example you can create a trade report or hassle file using file producer. Record manufacturers presents an alternative way to create facts via provider catalog

Q30. What is an UI policy?

Ans: UI rules are alternative to purchaser scripts.It can be used to set a subject as obligatory, readonly and seen on a form. You can also use UI policy for dynamically converting a area on a form.

Q31. What is a statistics coverage?

Ans: Data policy exams the required and read-best of a subject each time a record is inserted or updated through an internet-provider or import set.For example: If a obligatory field inside the incoming report (from import set or web-service) is empty then the records coverage will now not permit to insert that document into the desk

Q32. How to set a field specific on table

Ans: Go to that respective area dictionary and set the specific test field to real.

Q33. What is statistics dictionary?

Ans: Data dictionary defines every table and discipline in the gadget. It consists of facts approximately a area's facts kind,default fee, dependency, and different attributes

Q34. What takes place while a person make a few changes the homepage

Ans: When a person make some changes at the homepage then that pages is stored as his personalised homepage in preference to updation on the real homepage.For example domestic page call is Incident assessment.When a person make a few changes on it then this web page is saved as My incident evaluate and is most effective visible to that consumer.

Q35. What do you imply with the aid of signs in overall performance analytics in servicenow?

Ans: Indicators, also referred to as metrics, commercial enterprise metrics, or KPIs, are statistics that agencies music to measure contemporary conditions and to forecast enterprise trends.

Q36. How to set the default cost of a date discipline to modern-day datetime cost?

Ans: Goto the dictionary of the respective date-time field and set the default value as : javascript:gs.NowDateTime();

Q37. What is consumer transaction timing?

Ans: Client transaction timing presents more facts on the length of transactions between the customer and the server.This require to prompt the plugin - "Client transaction timing plugin"

Q38. What role you're required to create/update ACL?

Ans: security_admin

Q39. How you could test on which servicenow instance node you're operating ?

Ans: Goto SystemDiagnostic -> Stats. Statistic page might be open wherein you can get the information of node and the instance on which you are operating on

Q40. What does the Client Transaction Timings plugin does?

Ans: The Client Transaction Timings plugin enhances the device logs by supplying more information at the length of transactions between the consumer and the server. By imparting statistics on how time become spent during the transaction, performance problems can be tracked all the way down to the supply by way of seeing in which the time is being ate up.

Q41. Ho you can dispose of Remember me take a look at container from login web page?

Ans: You can set the belongings - "float.Ui.Forgetme" to authentic to cast off the Remember me check container from login web page.

Q42. What is HTML Sanitizer?

Ans: The HTML sanitizer robotically cleans up HTML markup in HTML fields to do away with undesirable code and protect towards security worries which includes cross-site scripting attacks. The HTML sanitizer is lively for all times starting with the Eureka release.

Q43. Which desk is utilized in servicenow to audit changes to statistics?

Ans: ServiceNow makes use of the Sys Audit [sys_audit] desk to audit modifications to data.

Q44. What is Schema map?

Ans: The schema map shows the information of tables and their relationships in a visual manner, permitting administrators to view and without problems get entry to specific components of the database schema.

Q45. What is a dashboard?

Ans: Dashboard is a visual series of news and paralytics supplied as KPI scorecards and indicator summary tab.

Q46. What is scorecard?

Ans: A scorecard can be used to measure the overall performance of an worker or a business technique. It is a graphical illustration of development through the years. A scorecard belongs to an indicator. The first step is to outline the indicators which you want to degree. Scorecards can be superior by way of adding goals, breakdowns (ratings in step with organization), aggregates (counts, sums, and maximums), and time collection (totals and averages).

Q47. What a setWorkflow(e) characteristic does?

Ans: setWorkflow(e) allows or disables the walking of enterprise regulations that could generally be brought on by way of next actions. If the e parameter is ready to fake, an insert/replace will not be audited. Auditing most effective occurs whilst the parameter is about to real for a GlideRecord operation.

Parameters:

e - Boolean variable that if proper (default) allows commercial enterprise policies, and if false to disables them.

Q48. What the setForceUpdate() feature does?

Ans: setForceUpdate() updates the file even if there may be no adjustments at the report.

Q49. What is the significance of setLimit(n) function?

Ans: .SetLimit(n) capabilities limits the variety of information to query by using Gliderecord().

Q50. How to get the row count number in a gliderecord?

Ans: By using the getRowCount() function you could retrieve the quantity of rows.

Q51. How to allow or disable the pie chart labels

Ans: To allow or disable the labels in pie chart we need to set the property go with the flow.Ui.Chart.Pie.Labels to actual or false.

Q52. What do you imply with the aid of Foreign file insert?

Ans: A foreign document insert takes place when an import makes a trade to a table that isn't always the goal table for that import. This happens when updating a reference subject on a desk.

Q53. Which looking method is used to search a text or record in Servicenow ?

Ans: Zing is the textual content indexing and search engine that plays all textual content searches in ServiceNow.

Q54. What is the difference between deleteMultiple() and deleteRecord()

Ans: deleteMultiple() deletes multiple statistics in step with the contemporary "where" clause. Does not delete attachments, while deleteRecord() deletes single document.

Q55. How to limit customers to upload an attachment in servicenowFollowing is the step wise step manner:

Ans:

Navigate to System Properties > Security.

In the Attachment limits and conduct phase, discover the List of roles (comma-separated) which could create attachments: assets (go with the flow.Attachment.Function).

Enter one or more roles separated by way of commas.

Only roles indexed on this assets are capable of upload attachments to a report. If no roles are entered, then all roles can upload attachments to ServiceNow bureaucracy.

Click Save.

Q56. How to disable attachment on a particular servicenow table?

Ans: Go to the dictionary of that desk and upload "Add no_attachment" to the Attributes discipline.

Q57. What is the significance of cascade variable checkbox in order manual ?

Ans: Check field to pick whether the variables used have to cascade, which passes their values to the ordered gadgets. If this check container is cleared, variable facts entered within the order manual is not passed directly to ordered items.

Q58. What are Gauges ?

Ans: A gauge can be primarily based on a document and may be put on a homepage or a content page.

Q59. What do you mean by using Metrics in ServiceNow?

Ans: Metrics file and degree the workflow of person information. With metrics, customers can arm their technique through imparting tangible figures to measure, for instance, how lengthy it takes earlier than a price tag is reassigned or changes nation.

Q60. Can you replace a record with out updating its device fields(like sys_updated_by, sys_updated_on)

Ans: Yes, you can do it by using the use of a function autoSysFields() for your server aspect scripting.Whenever you are updating a document set the autoSysFields() to fake.

Instance:

var gr = new GlideRecord('incident');

gr.Question();

if(gr.Next())

gr.AutoSysFields(fake);

gr. Short_description = "Test from Examsmyntra" ;

gr.Update();




CFG