Interview Questions.

SAS Interview Questions and Answers

fluid

SAS Interview Questions and Answers

Q1. Explain what is SAS? What are the capabilities does it performs?

Ans: SAS method Statistical Analysis System, which is an included set of software program products.

Information retrieval and statistics control

Writing reports and pix

Statistical analysis, econometrics and statistics mining

Business planning, forecasting and selection assist

Operation studies and Project control

Quality Improvement

Data Warehousing

Application Development

Q2. Explain what is the fundamental shape of SAS programing?

Ans: The primary shape of SAS are

Program Editor

Explorer Window

Log Window

Q3. What is the basic syntax fashion in SAS?

Ans: To run software efficaciously, and you've following simple factors:

There should be a semi-colon at the give up of every line

 A information announcement that defines your information set

 Input assertion

 There have to be at least one space among every phrase or statement

 A run announcement

For instance: Infile ‘H: StatHWyourfilename.Dat’;

Q4. Explain what's Data Step?

Ans: The Data step creates an SAS dataset which incorporates the records along side a “facts dictionary.” The information dictionary holds the facts about the variables and their houses.

Q5. Explain what's PDV?

Ans: The logical area within the memory is represented by PDV or Program Data Vector. At the time, SAS creates a database of one observation at a time. An enter buffer is created at the time of compilation which holds a document from an external report. The PDV is created following the input buffer creation

Q6. Mention what are the information types does SAS contain?

Ans: The information types in SAS are Numeric and Character.

Q7. In SAS explain which statement does no longer carry out automatic conversions in comparisons?

Ans: In SAS, the “wherein” declaration does no longer perform computerized conversions in comparisons.

Q8. Explain how you may debug and check your SAS application?

Ans: You can debug and test your SAS application by means of the usage of Obs=0 and structures alternatives to trace this system execution in log

Q9. Mention what's the distinction among nodupkey and nodup alternatives?

Ans: The distinction among the NODUP and NODUPKEY is that, NODUP compares all of the variables in our dataset even as NODUPKEY compares simply the BY variables

Q10. Mention the validation tools used in SAS?

Ans: For DataSet : Data set call/ debug Data set: Name/stmtchk

For Macros: Options: mprint mlogic symbolgen

Q11. Explain what does PROC print, and PROC contents are used for?

Ans: To show the contents of the SAS dataset PROC print is used and additionally to assure that the information had been examine into SAS efficiently. While, PROC CONTENTS show records about an SAS dataset.

Q12. Explain what's the use of feature Proc precis?

Ans: The syntax of proc precis is identical as that of proc way, it computes descriptive records on numeric variables inside the SAS dataset.

Q13. Explain what Proc glm does?

Ans: Proc glm plays easy and multiple regression, evaluation of variance (ANOVAL), analysis of covariance, multivariate analysis of variance and repeated degree evaluation of variance.

Q14. Explain what's SAS informats?

Ans: SAS INFORMATS are used to read, or input records from external documents referred to as Flat Files ASCII files, textual content documents or sequential documents). The informat will tell SAS on the way to study records into SAS variables.

Q15. Mention the class wherein SAS Informats are placed?

Ans: SAS informats are placed in 3 classes,

Character Informats : $INFORMATw

Numeric Informats : INFORMAT w.D

Date/Time Informats: INFORMAT w.

Q16. What characteristic CATX syntax does?

Ans: syntax concatenate person strings dispose of trailing and main blanks and inserts separators.

Q17. Explain what is the usage of PROC gplot?

Ans: PROC gplot has more alternatives and can create more colorful and fancier photos.

HubSpot Video
 

Q18. Mention what is PROC in SAS?

Ans: In SAS, PROC steps analyze and method data inside the shape of an SAS information set. It controls a library of routines that perform tasks on SAS facts set along with sorting, summarizing and listing.

Q19. Mention what is SAS records set?

Ans: A SAS information set is a report which include  components.

A descriptor portion

A data portion

Q20. List out some key idea of SAS?

Ans: Some key concept of SAS consist of,

SORT manner

Missing values

KEEP=, DROP= dataset alternatives

Data step common sense

Reset to missing, or the RETAIN declaration

Log

FORMAT procedure for creating value formats

Data sorts

IN= dataset choice

Q21. Mention the difference between INPUT and INFILE ?

Ans:

INFILE    INPUT

·          INFILE declaration is used to become aware of an external file    ·          INPUT assertion is used to describe your variables
 

Q22. Mention the difference among INFORMAT and FORMAT ?

Ans:

INFORMAT: To indicate SAS that quite a number have to be examine in a selected layout

FORMAT: To indicate SAS the way to print the variables

Q23. Mention what is thing evaluation?

Ans:Factor analysis is a not unusual term used for a own family of statistical strategies related to the discount of a fixed of observable variables in phrases of a small range of latent factors.  The main purpose of aspect analysis is statistics discount and summarization.

Q24. Mention how do you study the variables which you need?

Ans: You read the variables the usage of input declaration with column /line guidelines, informats and period specifiers.

Q25. Mention what are the unique enter delimiters used in SAS?

Ans: Special enter delimiters utilized in SAS are DLM and DSD.

Q26. Explain how SAS deal with the DSD delimiters?

Ans: When you define DSD, SAS treats  consecutive delimiters as a missing value and gets rid of citation marks from individual values.

Q27. Mention what's the coolest SAS programming practices for processing massive records units?

Ans: The suitable SAS programming practices for processing big statistics sets is to kind them once the usage of firstobs= and obs=.

Q28. Mention how to consist of or exclude unique variables in a data set?

Ans: To consist of or exclude precise variables in a records set you may use DROP, KEEP Statements and Data set Options.

Q29. Mention how SUBSTR feature works in SAS?

Ans: The SUBSTR function is used to summary substring from a character variable.

Q30. Mention what SAS functions do you operate to test errors and statistics validation?

Ans: To take a look at errors, use the Log and for information validation use things like Proc Freq, Proc Means or occasionally Proc print to see how data looks.

Q31. Mention 5 methods to do a “table lookup” in SAS?

Ans: five approaches to do a “desk lookup” in SAS encompass,

PROC SQL

Match Merging

Direct Access

Format Tables

Arrays

Q32. Mention how can you generate check records with out a input facts?

Ans: You will generate test facts with out a enter statistics the usage of “put” declaration and “Data Null”.

Q33. Mention the distinction among CEIL and FLOOR capabilities in SAS?

Ans: The “ground” returns the best integer much less than/same to the argument. Whereas the “ceil” function returns the smallest integer greater than/equal to the argument.

Q34. Mention the distinction among SAS functions and approaches?

Ans: The distinction among SAS features and processes is that

Procedures assume one variable cost in step with commentary

Functions assume values to be furnished across an remark

Q35. Mention the way to eliminate duplicates using PROC SQL?

Ans: To dispose of duplicates the usage of PROC SQL use following step,

Proc SQL noprint;

Create Table inter.Merged1 as

Select awesome * from inter.Readin ;

Quit;

Q36. Mention common programming errors devoted in SAS ?

Ans: Common programming mistakes committed in SAS are,

Missing semicolon

Not checking log after submitting program

Not using debugging strategies

Not the use of Fsview choice vigorously

Q37. Mention the way to restriction decimal places for the variable the usage of PROC MEANS?

Ans: By using MAXDEC=choice you could limit decimal locations for the variable.

Q38. Mention the difference among the SAS DATA STEP and SAS PROCs?

Ans:

SAS DATA STEP is used to read in and manage facts

SAS PROCs are sub-workouts perform responsibilities on SAS records set

Q39. Mention why a STOP assertion is wanted for the POINT= choice on a SET announcement?

Ans: A STOP assertion is used to manipulate the continuous looping in SET announcement.

Q40. Mention what is RUN-Group processing?

Ans: RUN-Group processing allows filing a PROC step the use of RUN announcement without ending the manner.

Forty one) Mention how to test the debugging in SAS?

For debugging in SAS use the Debug clause after ‘/’ inside the records announcement.

Q42. Mention the way to create a everlasting SAS information set?

Ans: To create a everlasting SAS records set, there are  steps important,

Assign a library and engine.

Create the information. Make positive to assign each a library (aside from WORK) and data set call to make the facts set everlasting.

Q43. Mention what's SLIBREF?

Ans: SLIBREF is a server-libref.  It specifies the libref that is used by the server to become aware of the SAS statistics library when no physical call is decided and the server libref is different from the client libref.

Q44. Mention what are the default records that PROC MEANS produce?

Ans: The default data that PROC MEANS produce are,

N

MN

MAX

MEAN

STD DEV

Q45. Mention what's the command used to find missing values?

Ans: The command used to locate missing values is

missing_values=MISSING(field1,field2,field3);

Q46. Mention what's the difference among Match Merge and One to One Merge?

Ans: A one-to-one merge is appropriate if each records sets inside the merge assertion are sorted by using identity and each observation in a single records set has a corresponding statement within the other facts set.  If the observations do now not suit, then fit merging is suitable.

Q47. Mention what are the scrubbing tactics in SAS?

Ans: The scrubbing tactics in SAS are Proc Sort with nodupkey option.  It will put off the reproduction values.

Q48. Mention what is the use of %include declaration?

Ans: %INCLUDE announcement reads an entire record into the modern SAS application you are strolling and submits that record to the SAS System at once.




CFG