Interview Questions.

SAP XI/PI Interview Questions and Answers

fluid

SAP XI/PI Interview Questions and Answers

Q1. What is SAP PI/XI?

Ans: SAP Process Integration is a part of SAP NetWeaver platform and in NetWeaver 7.Zero ehp2 and older versions it is known as SAP NetWeaver Exchange Infrastructure XI. SAP NetWeaver Process Integration is a part of NetWeaver software program element and is used for trade of information in enterprise’s internal device or with external parties.

SAP PI/XI allows you to installation pass gadget communique and integration and allows you to attach SAP and non-SAP systems primarily based on one-of-a-kind programming language like Java and SAP ABAP. It offers an open supply surroundings which might be important in complicated system landscape for integration of systems and for conversation.

SAP Process Integration is a middleware to permit seamless integration between SAP and non-SAP utility in a organization or with structures outside the organisation.

Q2. What is SAP PI?

Ans: Process Integration is an Integral part of SAP Net weaver.The purpose of PI is to integrate unique versions of both SAP and non-SAP systems implemented on special flat forms (Java, ABAP, and so on). PI allows you to enforce cross-device business strategies.PI is based on an open architecture, uses open requirements and gives services which can be essential in a heterogeneous and complicated system landscape: namely a runtime infrastructure for message alternate, configuration alternatives for dealing with enterprise procedures and message glide, and alternatives for reworking message contents between the sender and receiver systems.

The application-specific contents are transferred from the sender to the receiver in a freely defined XML schema (XML: prolonged Markup Language) the use of the Integration Engine. The shape of a message is consequently determined by way of the interface records systems used.

The principal idea is that, for the duration of the layout section, all interfaces required are to begin with evolved independently of a platform and made available in the form of a WSDL description (WSDL: Web Service Description Language). Using this description you can, for instance, define mappings among interfaces without this having an effect on an existing system panorama. All layout segment facts is stored inside the Integration Repository to be carried out later in a particular gadget landscape. In this 2nd section, the configuration segment, you can pick additives, interfaces, and mappings stored in the Integration Repository which might be appropriate in your system panorama and commercial enterprise strategies, and assign them to each different in logical routing. The statistics as a result of this configuration process is saved in the Integration Directory and you may call and compare it from the runtime of the PI.

Features:

PI permits you to do the subsequent:- Develop move-gadget applications. You can trade multiple gadget messages the use of the runtime infrastructure and synchronous or asynchronous verbal exchange. You can both expand new and platform-impartial interfaces, or connect with current interfaces at runtime, the use of adapters. Adjust message values and structures for the receiver, the use of mappings. - Centrally maintain the message drift among logical structures within the system landscape, the use of logical routing.- Connect the logical receiver to a technical gadget, using Services; this system can without problems be switched the usage of this abstraction degree (technical routing). Describe your device landscape as the premise for the outline of your move-device enterprise procedure.

Q3. PI - Process Integration

Ans: Process Integration can be used as a Middleware Engine to speak in a dispensed surroundings. The coronary heart of XI is Integration Engine that is used for integrating exceptional technologies the use of Standard Messaging strategies e.G XML. Different mapping equipment are avilable for mapping the dispensed machine which can be mapped without having any expertice of Technical Details. As a real global instance, XI may be helpful in integrating specific banks with SAP R/3. XI Engine additionally assist previous releases of SAP R/three like 4.6C and feature many greater adapters to speak with legacy structures.

SAP XI is an integration generation and platform for

1. SAP and Non-SAP structures,

2. A2A and B2B scenarios,

three. Synchronous and Asynchronous communication,

four. Cross component Business Process management and it encompass built-in engine for designing and executing integration system (Business process).

Five. The aim of SAP XI is to offer unmarried point of integration of all structures outside and inside the company boundary across technologies and organizational obstacles.

6. The critical characteristic of XI is openness, bendy and transparency to the integration manner. It is primarily based on ESA and SOA.

7. The general key concept of SAP XI is to drive incorporated commercial enterprise system across heterogeneous and notably dynamic landscapes in a extra attainable cost powerful manner.

8. The basic concept is to provide runtime infrastructure which allows heterogeneous systems to be tied together with fewer connections and on the equal time, on the way to join those programs and permit messages float from one software to other, have a centralized garage of integration knowledge

Q4. What are the integrations in net weaver?

Ans: People integration, statistics integration, system integration and alertness platform.

Q5: What are the components in net weaver?

Ans: cell infrastructure, business enterprise portals, biw and MDM, sap xi (integration dealer and bpm) WEB AS.

Q6. What is the message go with the flow in SAP XI?

Ans: inbound handling, receiver determination, interface dedication, channel dedication, mapping, outbound coping with.

Q7. What are routing regulations?

Ans: Receiver dedication rules and interface dedication guidelines (consists of mapping assign).

Q8. What are the pleasant of services, which comes below asynchronous process?

Ans: precisely once and precisely once in order.

Q9. What are carrier users?

Ans: they've sapmuser roles at the abap part of the SAP net as that is to be had at the J2ee component as businesses

Q10. What the critical administration transaction to manage the alerting?

Ans: ALRTCATDEF.

Q11. What are the gear used by runtime to screen?

Ans: ccms (laptop middle management machine), pmi (process tracking infrastructure) and alert body paintings.

Q12. Partner connectivity kit is at once incorporated with? 

Ans: integration engine.

Q13. What does associate connectivity kit allow?

Ans: permits companions of XI customers to behavior XML report alternate with XI.

Q14. What is the system executed in runtime workbench?

Ans: message tracking, element monitoring, performance evaluation and message alerting.

HubSpot Video
 

Q15. What are Unicode sap net AS structures?

Ans: oracle and ms sq.

Q16. What the use of WEB AS alert framework?

Ans: classification of mistakes and alerting channels.

Q17: What the same old that adapter framework is maintained?

Ans: JCA

Q18. In which tracking stop to cease monitoring is taken area?

Ans: message tracking.

Q19: What are the 2 types of monitoring handled by way of message monitoring?

Ans: End to end and performance.

Q20. What are the perspectives you get in message stop to cease tracking?

Ans: method and example views.

Q21. How idoc is published to r/3 gadget

Ans: XI isn't always chargeable for posting idocs. XI is just chargeable for populating the idoc structure with the records. The feature module associated with idoc shape is posting the actual statistics into the R/three tables.

Q22. What are the monitoring alternatives you get in overall performance tracking?

Ans: evaluate facts and specific records.

Q23. Which adapter has valuable monitoring and configuration?

Ans: XI Adapter Engine.

Q24. What is needed to install XI adapter on XI gadget?

Ans: Java proxy surroundings.

Q25. Why exactly BPM usage?

Ans: go thing and takes care of the execution and persistency.

Q26. When do we go for BPM?

Ans: a) Error Handling

b) Splitting of messages

c) Combining of messages

d) Message Persistency.

Q27. Why integration engine?

Ans: Processing messages, mapping, routing, making sure quality of carrier.

Q28. How many types of editors we've? And what are they?

Ans: situation editor, technique editor, mapping editor, situation editor, interface editor.

Q29. What are the stairs worried in integration engine?

Ans: Routing, mapping, channel dedication.

Q30. What are the stairs involved in BPM?

Ans: technique execution and correlation handling.

Q31. What is the transport protocol involved in JMS?

Ans: sonic mq, mq collection.

Q32. What is soap?

Ans: simple object get entry to protocol.

Q33. What are distinctive messaging fashions?

Ans: put up/subscribe & request/reaction.

Q34. Global Container?

Ans: This object allows you to cache the value that you want to study once more whilst you subsequent name any consumer-defined function this is inside the equal message mapping.

Q35. Container?

Ans: This item permits you to cache the cost, that you want to read again whilst you next call the equal person-defined feature.

Q36. Multi Cast?

Ans: you have got an choice of sending a message to more than one receivers and looking ahead to a response from the every of the receivers. This method of sending a message to more than one receivers and awaiting a response message is likewise called 'multi forged'.

Q37. Types of Node Functions?

Ans: a) Remove Contexts: - dispose of all higher stage contents of the source degree message as a way to map with the target message field. So you may get the node contexts removal.

B) Split by using value: - Insert Context change for an detail break up via fee is some as counter a part of dispose of context. Here in preference to handing over the context you may insert a context change inside the source value queue.

C) Collapse contexts: - Copies first values of the all contexts to one context empty context are changed through empty string.

D) Copy Value: - How many ever instances I arise I am copied just as soon as". This isn't a node characteristic however I am explaining it as it is used very often in actual-time. Let us take an instance of cloth institution, which can arise as typically as the item node. But since we're mapping it to the header in the goal node I simply need to duplicate the primary occurrence of material institution and map it to the header node. CopyValue exactly does that.

E) Create if: - It will create a goal node or detail based totally on some situation.

F) Exists: - Function to determine whether or not a specific source field exists in instance to be processed. If it does it offers actual in any other case fake.

G) Use one as many.

H) Replace fee: - Replace the value I with the fee that you favored in the talk for feature residences.

I) Sort: - Sorts all values of the multiply occurring inbound discipline with in the current or set context.

Q38. What are the 3 gadgets used at person defined capabilities?

Ans: a) Container

b) Global Container

c) Mapping Trace.

Q39. What is the Mapping Trace?

Ans: This object enables to transfer message to the mapping trace if the trace degree set correspondingly then the trace is visible to message monitoring.

Q40. What is an Alert?

Ans: An alert is a notification informing its recipients that a vital or very crucial situation has arisen. The state of affairs is as excessive that an movement must be taken right now to be able to remedy the situation.

Q41. Sap XI definition on Alert?

Ans: Alert are used to screen the abap and java components (Including the Business Process Engine) of Exchange Infrastructure centrally, and to pick out different classes of machine mistakes and application errors within the numerous interfaces and interface namespaces of the additives worried.

Q42. Types of Mapping?

Ans: Graphical Mapping

Java Mapping

XSLT Mapping

ABAP Mapping

Q43. Disadvantages of XSLT Mapping?

Ans: you can't use Java APIs and Classes in it. There is probably instances to your mapping whilst you may need to perform some thing like a homes report appearance up or a DB research, such eventualities aren't possible in XSLT.

Q44. What is Technical System?

Ans: Technical machine represents the bodily device, it includes all the physical characteristics of your device for eg while developing a Technical machine to your R3 machine - u specify the host name, message server, OS, the customers etc.

Q45. What is Business System?

Ans: Business System is a logical entity, which represents logical view of your technical system. (Eg a consumer in R3 device can be represented as commercial enterprise system in SLD) For one technical gadget you can have a couple of enterprise systems.

Q46. SAP XI functions?

Ans: a) for SAP and non-SAP applications.

B) For A2A and B2B Scenarios

c) For asynchronous and synchronous communique

d) For move component Business Process Management

Q47. What kind of destination we want for RFC Scenario and IDOC Scenario?

Ans: For RFC-RFC Destination of kind TCP/IP

For idoc - rfc destination of type R/3

Q48. What are Advanced Java Functions in XI?

Ans: they allow to add your personal functions to the message mapping

Q49. Where BPM will execute?

Ans: BPM will execute inside the Integration Engine in the Integration Server.

Q50. Differences among proxies and adapters?

Ans: Proxies are interfaces, for you to get finished in the utility machine. They can be created only inside the machine from message interfaces the use of the proxy generation functions. You can use proxies for systems with WAS >=6.20.

XI will speak in native language with SAP systems thru proxies. Proxies makes use of XML - SOAP based communication for both ABAP and Java Proxies.

Adapters will convert one format into any other anticipated/target layout. Means from SAP wellknown codecs and in addition to third birthday celebration formats to target codecs

Q51. Types of Usefull node functions?

Ans: removeContext, splitByValue, collapseContext, Copy price, createIf, exits, useOneAsMany

1.RemoveContexts- "There is sincerely no distinction between my youngsters or grand youngsters or high-quality grand kids". Material Group is sent inside the object node of the supply idoc but I want it in the header node of the target idoc. So I need to fool the mapping runtime that Material Group is coming in the header node of the supply. RemoveContext precisely does that.

2.SplitByValue- "I need a extraordinary determine for each instance of me"

I will attempt to explain the function with the identical mapping as readers can correlate well. Each instance of Itemno inside the supply shape should generate a goal itemNo and object underneath a unique instance of the header node inside the target. As we can look at that occurrences of object within the source an target structure are extraordinary we cannot map the elements of the item node immediately. We use splitbyValue to achieve the same.

3.CollapseContexts- " There is just a slight distinction among my youngsters or grand kids or first rate grand children". Similar to removeContext however context change is replaced with "". If we want to create empty tags in the target for every context alternate in the supply we are able to use it. I did now not discover it useful so I do not want to give an explanation for in element.

CopyValue-"How many ever instances I arise I am copied simply once". This is not a node feature but I am explaining it as it's miles used very regularly in real-time.

Let us take an example of material group, which could occur as typically as the object node. But when you consider that we are mapping it to the header in the goal node I simply need to duplicate the primary occurrence of material group and map it to the header node. CopyValue exactly does that.

5.Createif-"I actually have a standards for existing". It is used when you need to create goal node or detail based totally on a few circumstance

Q52. What are the SAP XI Components?

Ans: a) Integration Builder b) Integration Server c) System Land Scape Directory, d) Runtime Work Bench.

Q53. What is an abstract interface?

Ans: Abstract interface is much like different interface (outbound or inbound) however does not have course. It may be used as both outbound or inbound. It is used handiest inside BPM.It is likewise known as as hidden Interface.

Q54. What are the configurations carried out on XI, on R3, on XI's SLD, what's the protocol used for File, Content Conversion, and Serialization?

Q55. What sort of JDBC movement was carried out, DB accesed, motive force established?, Synch name and asynch call, what moves may be perfromed, datatypes for JDBC and so forth ?

Q56. Configurations on XI, on R3, how was records sent to XI, what are the connections used, how changed into the IR and ID of XI configured, Synch name or asynch call, BPM or non BPM?

Q57. Anything related to BPM can be requested. What are the patterns, how do you put into effect a pattern, what are the step sorts,, and many others?

Q58. Transport and Message Protocols for each of Sender/Receiver adapters. For File and JDBC adapters those protocols are one-of-a-kind in the Sender/Receiver adapters?

Q59. Definition of logical machine, RFC vacation spot, port?

Q60. How to Monitoring of BPM?

Ans: SXMB_MONI_BPE

Q61. What is IB?

Q62. What is IS, where does the IR, ID are living?

Q63. What does the cache keep?

Q64. Which adapters run on j2ee engine and which run on ABAP stack?

Ans: IDOC and HTTP adpter run on ABAP stack.....Rest on Java stack

Q65. Sender / Receiver Agreement-- Why doesnt IDOC and HTTP have a sender agreement?

Ans: As they run on ABAP stack.....

Q66. How do you check an Alert?

Ans: Run a report RSALERTTEST

Q67. Alerts in a BPM?

Q68. What is the distinction between the monitoring performed on the RunTimeWorkBench and the one carried out the use of Ans)SXMB_MONI?

Ans: SXMB_MONI for ABAP atck and RWB for java STACK

Q69. What are End-to-End Monitoring, Performance Monitoring, and Cache Montioring etc?

Q70. What is a Business System, Technical System, Logical System, and other questions related to the System Ans)Landscape Directory (SLD)?

Q71. How and what are the stacks to be had in XI?

Ans: ABAP and JAVA stacks

Q72. What is mapping trace?

Ans: This item permits you to switch information for the mapping hint during mapping to a box that can be regarded by users in the message tracking

Q73. What is the SLD used for?

Ans: Repository used for storing landscape records. Its does now not offer any panorama administration gear .SLD manages software components and platform dependencies. It acts as a central records provider for NetWeaver systems and other administration tools. Facilitates Installations, enhancements and transports

Q74. What does SLD use to speak with patron applications?

Ans: By using the Hypertext Transfer Protocol (HTTP)

Q75. What are the 2 important regions of the SLD?

Ans: The Software Catalog describes the installed products and their constituent additives. The Systems Catalog describes the structures within the data center from  views

Q76. The records from the software program catalog is utilized by which aspect of the Integration Builder?

Ans: Integration Repository to organize improvement efforts. Software Component Version organizes all layout paintings inside the Integration Repository. This makes feel, as interfaces logically belong to a software issue and to a specific version.

Q77. The information from the systems catalog is used which issue of the Integration Builder?

Ans: Integration Directory to pressure the precise configuration of Integration eventualities. Routing Relations inside the Integration Directory point to the Business Systems which are maintained in the System Catalog of the SLD, and via the precise association, to the technical systems.

Q78. What facts is described in the Software Catalog?

Ans: Product: Represents a collection of all variations of a product. In an SAP surroundings, a product corresponds to an SAP technicalcomponent, e.G. 4.6c, 4.6d, 4.7. Software Component: Represents a collection of all variations of a software program factor. Examples of Software Components are SAP_APPL, SAP_ABA, SAP_HR, etc.

Q79. What data is described inside the System Catalog?

Ans: Technical System correlates the software to the physical host on which it's far established. Each technical System may have multiple business machine associated with it. Business structures are Logical systems that characteristic as senders and receivers in XI

Q80. XI Advantages over different Middleware Tools

Ans: Pre-Delivered integration content

(Def: -SAP solutions deliver their integration Meta records like CRM, SRM, SCM, xRPM, and so on.) As delivered with the integration repository of XI

Benefit: -

A) Out-of-the-container of integration solution

B) Simplified upgrade of SAP answers

C) Versioning and change management of integration of Meta records.

Openness and interoperability

(Def: -Connect to current integration answers) like

Through JMS messaging (e.G MQ series) and SOAP.

Use open, XML requirements for integration

Incorporate existing functionality in to new method (Adapters (JCA),

Q81: What is using component monitoring?

Ans: you operate thing monitoring inside the following instances:

If you want to get an overview of the reputation of the individual components of SAP Exchange Infrastructure (XI).If you want to name the configuration information of individual XI components. If you want to apply test messages to check whether the XI runtime is functioning correctly. If you need to test whether or not cache connectivity is functioning correctly. If you want to archive message protection settings or whole messages.If you want to check the popularity of your conversation channels or the adapters configured inside the verbal exchange channels.

Q82. What is using Message Monitoring?

Ans: Totrack the popularity of messages.

To discover errors which have befell and set up what brought about them

Q83. What is using End-to-Monitoring?

Ans: If you need to reveal message processing steps in a number of SAP components (to be configured). If you want to reveal the route of person messages via these SAP components, from begin to quit.

Q84. What is detail?

Ans: Element is a simple XML TAG

Q85. What is characteristic?

Ans: Properties of XML TAG

Q86: What is node?

Ans: Logical set of organization of XML TAG.

Q86. How many rework protocols and what are they?

Ans: two types of rework protocols 1) NFS (Network File System, 2) FTP (File Transfer Protocol)

Q87. Which putting wishes to be accomplished for enabling abap mapping?

Q88. Which adapters run on j2ee engine and which run on ABAP stack.?

Q89. How do you check an Alert?

Q90. Alerts in a BPM

Q91. What are the protocols that the Mail adapter helps

Q92. What is the use of Web Application server in XI?

Q93. How to convert WSDL (Web Services Descriptive Language) to target language?

Q94. What is Software element?

Ans: Software components constitute the reusable modules of a product

Q95. What is Software Component model?

Ans: represents a selected model of a software thing.

Q96. What is product?

Ans: Product: A software program product consists of one or extra software components.

It represents a group of all variations of a product. A product is a unit that

may be delivered, is seen to the customer, and this is installable and renewable.

Q97. What are the stacks to be had in XI?

Ans: 1) Java stack 2) ABAP Stack

Q98. IDOC and Plain HTTP adapter is it required Sender Communication channel,

Ans: No

Q99. What is the usage of Exactly Once In Order (EOIO)?

Ans: Messages are added with the same queue names (provided by way of the application) inside the identical sequence that they have been sent from the sender system.

Q100. When might you use ABAP and Java mapping? What are benefits and disvantages of one vs. The opposite? Any pointers on this?

Ans: Java mapping runs on J2EE engine, ABAP Mapping runs on ABAP Stack.I wager ABAP mapping makes greater experience when you have a requirement in which you need to carry out a couple of RFC lessons for RFC Lookup's and so on as you may do that very easily Using your ABAP Code. Java Mapping gives a simpler method to use Java API's and so forth and it makes use of SAX parser which offers better performance at the same time as ABAP Mapping uses DOM Parser (I am not very sure in this though) that could motive a performance bottleneck.

Q101. What are the Monitoring to be had in Runtime Work Bench?

Ans: 1) Component monitoring

2) Message tracking

3) End-to-End monitoring

four) Alert Configuration

5) Cache monitoring

6) Index management

Q102. What is usage of Component tracking?

Ans: 1) If you want to get the evaluate of the status of person additives

2) If you need to name configuration facts of person XI Component

3) If you need to apply test messages to check whether or not the XI Runtime is functioning effectively.

4) if you want to check whether or not cache connectivity functioning efficaciously.

Q103. End_to_End tracking?

Ans: 1) If you want to display message processing steps in some of SAP Components.

2) If you need to monitor the path of man or woman messages thru those SAP Components from begin to end.

Q104. What is cache monitoring?

Ans: Cache tracking displays gadgets which are currently within the runtime cache of either of the subsequent receives of cache data.

Q105. Java Mapping Advantages?

Ans: 1) It support Parsing Techniques.

2) It is very smooth to use and execute through growing via code

three) Easy to enforce interface.

Four) In java Mapping we are able to acquire even the interface(outbound and Inbound) structer are too difficult.

Q106. What are the transaction codes in XI?

Ans: SXMB_IFR - Starting Builder

SXMB_MONI Integration Engine, Monitoring

SXI_MONITOR XI Message Monitoring

SLDCHECK Test SLD Connection

SLDAPICUST SLD API Customization

SXMB_ADM Integration Engine, Administration

SXI_CACHE XI Directory Cache

SXMB_MONI_BPE Process Engine, Monitoring

Q107. What is the primary distinction among the tracking completed the use of sxmb_moni and the one done the use of Runtime workbench in XI.

Ans: SXMB_MONI is based on the ABAP stack whilst the runtime workbench is on the JAVA stack. Moreover the runtime workbench has other capabilities like aspect tracking, mesg. Monitoring, stop-give up tracking, alert confg. , Performance tracking etc.

Q108. IDOC Transactions?

Ans: WE 60 Documentation for IDOC kinds

BD87 Status Monitor for ALE Messages

IDX1 Port Maintenance in Idoc Adapter

IDX2 Metadata Overview in Idoc Adapter

WE05 Idoc Lists

WE02 Display Idoc

WE19 Test device

WE20 Part ner Profiles

WE21 Port definitions

Q109. URL Address of xi components?

Ans: http://:five<sys#>00/repExchange Infrastructure Tool

http://:5<sys#>00/sldSystem Landscape Directory

http://:5<sys#>00/rwbRuntime Workbench

http://:five<sys#>00/MessagingSystemMessage Display Tool

http://:five<sys#>00/exchangeProfileExchange Infrastructure Profile

http://:5<sys#>00/mdt/amtServlet CPA Cache: Monitoring

http://:five<sys#>00/CPACache/refresh?Mode=delta Delta CPA cache refresh

http://:five<sys#>00/CPACache/refresh?Mode=fullFull CPA cache refresh.

Q110. What the diff between commercial enterprise device and business service?

Ans. We use Business carrier then machine isn't always your panorama in these we don't those others device details we use Business offerings. Business system we use we've got the Business System in our landscape and we understand it.

Q111. What are the capabilities are utilized in graphical mapping?

Ans: a) Conversions b) Boolean c) Node Functions d) steady e) date

f) Text g) static h) arithmetic

Q112. BPM Steps?

Ans: Send step:To ship a message asynchronously from inside an integration system, you operate a ship step in Asynchronous mode. When a message is sent asynchronously, the send step does now not look ahead to a reply message from the receiver after the message is sent. However, you could specify that the send step should watch for a affirmation of receipt from the receiver, in the form of an acknowledgment.

Container:

You use a box operation to set a value for a goal box detail at runtime The goal container detail and the assigned cost need to have the identical information type. To specify the fee, use the expression editor.

Receive:

An integration system is constantly began when a message is received. To receive the triggering message, use the obtain step and set the Start Process indicator.

Loop:

You use a loop to copy the execution of steps within the loop. The loop continues to run even as the end situation returns actual (at the same time as loop).

Fork Step:

You use a fork while you need to maintain a procedure in branches which might be unbiased of each other, as an example, to communicate with two structures which are unbiased of each other. The branches of the fork be a part of in a union operator.

You can specify the specified wide variety of branches after which outline whether or not the procedure ought to run via all branches, or simply a specific number of branches. Furthermore, you could define an cease circumstance for the fork

As quickly as a department reaches the union operator at runtime, the machine exams the subsequent conditions within the specific order:

? The system has run thru the desired range of branches

? The distinctive stop condition has returned true

The step is entire as soon as one of the situations returns authentic.

Control Step:

You use a manage step to do the subsequent:

Terminate the current method

Trigger an exception

Trigger an alert for Alert Management

Wait Step:

You use a wait step to comprise a put off in a method. Usually, you operate a postpone to outline whilst the following step inside the manner is to begin. You can define a put off as both a factor in time or a time frame. At runtime, the step waits till the desired factor in time is reached or the desired time frame has surpassed. The machine then maintains the technique via proceeding with the next step.

Q113. What are signals? Where & how u need to do signals?

Ans: Alerts are messages, which can be raised in case of failure. Alert Category can be described in transaction ALRTCATDEF on abap stack. We can assign recipients to each alert category which specifies who will receive alert in case of error.

Alert guidelines can be described in RWB.

Q114. What are the benefits of SAP XI over different gear?

Ans: XI is a middleware like many others. It is nicely proper for connecting SAP systems with each other and with non-SAP.If your cognizance is not on SAP structures, other answers is probably a higher desire nowadays. SAP XI gives an included workflow engine that lets in to outline adapters to non-XML-protocols and mappings to transform information content material from supply to goal.

Any completely mature middleware ought to provide those 3 layers.

1. An independent Message Queue

2. A statistics consolidator and mapping engine

3. Workflow processor.

XI is lacking full-fledged Message Queue in comparison to other established Middleware products. Currently, SAP XI does now not have the functions like IBM Websphere, Seeburger or TIBCO.SAP's next XI launch might offer this lacking piece and plenty of greater functions, that is due 2007 i wager. Here are the benefits of SAP XI from my point of view. There are masses of blessings but to list some:

* Easy Integration with SAP products & components (RFC, IDOC, Proxy).

* Data security as anticipated from any SAP product.

* Standards based - XML, XSD, Xpath and so on

* Ability to communicate with different messaging structures/merchandise.

* Business Process Management

* Synchronous & Asynchronous communique feasible.

* Complex processes for conversation feasible instead of handiest sending and receiving (commercial enterprise technique control) (connect e.G. Asynchronous and synchronous steps, define complex communique scenarios)

* Mapping and so forth feasible to accomplish in Java. Platform independent Java components.

* Java & .Net help.

* Big range of adapters for distinctive technologies / tools (SOAP, Mail, JDBC, CDIX...)to be had in widespread or supplied by different companies (EDI e.G. Through Seeburger).

* Process functionalities internal XI to alter content material within the verbal exchange channel on very own described policies for commercial enterprise functions.

* Central tracking for data verbal exchange for all your communication among exceptional structures.

* And the advertising problem: SAP and its companions offer high quantity of development competencies to make XI continually up to date for new necessities

Q115. What is the usage of performance tracking?

Ans: you operate performance monitoring to display statistical data at the performance of message processing. The data comes from the Integration Server (IS) or the Process Monitoring Infrastructure (PMI).The critical device for performance monitoring is the Runtime Workbench, which you name from the Integration Builder start web page.

Q116. Message Monitoring?

Ans:

Ø To tune the Status of message

Ø To locate mistakes that have took place and mounted what reason them.

Ø Display and control messages

Ø Search for messages the usage of an index

Ø Filter the displayed messages via particular criteria. Configure the message display.

Q117. What are signals? Where & how u has to do alerts?

Ans: Alerts are messages, which may be raised in case of failure. Alert Category may be described in transaction ALRTCATDEF on abap stack. We can assign recipients to every alert class which specifies who will receive alert in case of mistakes.

Alert guidelines can be defined in RWB.

Q118. Difference between WebAS java standalone java?

Ans: Web AS Java: Web AS Java structures encompass one or greater times and each instance is hooked up on a separate host. An example itself includes cluster nodes which could speak with every other.

Standalone Java: Standalone Java technical systems are standalone Java applications which can be installed in a computer machine from an administration attitude. They can also be installed as an working machine service or as a daemon.

Q119. Multi mapping without BPM?

Ans: 1.Multimapping with out BPM is possible if you have SP14.

2. Multimapping without BPM is viable simplest for 1:N scenario.

Three. For N: 1scenario you need to use BPM.

4. Multimapping without BPM is possible ONLY for those adapters, which resides inside the Java Stack.

Q120. What is collaborative method, collaboration settlement/collaboration knowledge?

Ans: Collobration Profile: It is not anything however the binding of the sender interface to the sender device to the receiver interface in the receiver gadget using the particular mapping.

Collaboration Agreements: It is nothing however the binding among sender/receiver structures, reciever/sender interface to the communique protocol/channel.

Q121. What is the context?

Ans: Context of an detail is nothing but just the level (on the subject of its figure node) wherein the XML tag appears in the given XML file.

Q122. What is WEB AS?

Ans: it's miles a Web Application Server for SAP.

Q123. What is Xpath?

Ans: its simply direction to XML tag. Path is an expression language for addressing quantities of an XML document, or for computing values (strings, numbers, or boolean values) primarily based at the content material of an XML record. Path is likewise a specification of the XML own family. Using XPath you can cope with any node in an XML report. XSLT implements XPath expressions to pick out substructures of an XML record. Using templates in XSLT you may define the mapping guidelines for the selected substructures.

Q124. What is payload?

Ans: payload is actual content material of message (Business facts).

Q125. What is difference among shipping protocol and message protocol?

Ans: Transport protocol offers statistics approximately out of doors of message information, form of gadget, security information. A delivery protocol is a network protocol that has the capability of moving a few payload from one node to some other, for this reason providing some stage of transparency from the underlying network.

Transport protocols are used as a mechanism to transport payloads around a community. Typically, a payload will have a delivery binding associated with it. For example, SOAP (appearing as a payload) has a predetermined binding for HTTP (a delivery protocol). Some not unusual transport protocols consist of: HTTP, HTTP-R, SMTP and BEEP. Message protocol gives you an concept of message kind XI payload

Q126. What is Data types Message types and Message Interface?

Ans: Data types (DTD): defines a information structure (just like the Java kinds int, String, double and so on). Message types (XSD): defines the message shape, primarily based on data types or wellknown XML sorts (like a described variable of a few kind: int Counter = zero; String s = "aaa";)Message Interfaces (WSDL): defines the interface of a provider that makes use of that message kind to export/import facts (like if you have a technique that returns or consumes some parameters of determined types: int parseInt (String s) ).

Q127. What is DOM and SAX?

Ans: SAX is Simple API for XML, DOM is Document Object Model. SAX parser is a memoryless parser and is recommended whilst the XML structure is massive. DOM parser masses the whole XML into the reminiscence and so whilst the XML length is to massive, DOM parser is to be averted.

Q128.Types of Monitoring?

Ans: a) CCMS b) PMI c) Adapter Framework

Q129. What is CCMS?

Ans: Central Component Monitoring System.

Q130. Under CCMS what are the monitoring are there?

Ans: Component Monitoring

Q131. What is PMI?

Ans: Process Monitoring Infrastructure.

Q132. Under PMI what are the tracking are there?

Ans: a) Message Monitoring b) Performance Monitoring

Q133. Under Adapter Framework what are the monitoring are there?

Ans: Message alerting.

Q134. Types of RFCs?

Ans: tRFC and qRFC.

Q135. What is R/three connection kind and whilst we use it?

Ans: use whilst u wants to establish an rfc connection among  sap systems. Say as an example. R3 and xi box. U might use r3 connection

Q136. What is TCP/IP connection kind and where we use it?

Ans: use this when connecting to outside systems.

Q137. When we use XI Adapter?

Ans: basically XI adapter is utilized in case of ABAP and JAVA proxies.

Q138. When do we pass for Multi-Mapping?

Ans: In ccBPM We can use Multi Mapping.

Q139. What is Message Mapping?

Ans: Message Mapping is used to transform your Source XML into the goal XML structure.

Q140. What is Value Mapping?

Ans: converting a cost in the source to every other in target) Value Mapping is used for specific mapping systems / mapping guidelines. Example, Currency Conversion Mapping Rules. Instead of creating this conversion rule in each mapping software, you may create a VALUE mapping that is stored in a fee mapping table and use that is your Message Mapping and There by using save up redundant mapping logic. Also, if the conversion charge adjustments, when you have used fee mapping, you want to make a exchange only in as soon as place and result might be meditated in every mapping. If value mapping turned into now not used , then you would have needed to make the trade in all mapping programs.

Q141. What are the Steps required to configure a scenario?

Ans: 1. Create your verbal exchange channel.

The conversation channel is the approach using which XI receives and passes information. XI can understand most effective XML and so, the verbal exchange channels ( or adapters ) do the undertaking of passing XML messages to and from XI. If the message isn't always in XML format, content material conversion is executed at the Adapter.

2. Create your sender and receiver agreement.

Whenever XI is the recipient of some facts, you create a sender agreement for the corresponding adapter, sender system and sender interface. Whenever XI is going to ship a few facts to an external system, as the outside system is the recipeint of the information, create a receiver agreement for the same.For IDOC and HTTP adapters, no sender agreement is needed.

3. Receiver Determination: In this level, you inform XI, the recipient Interface of the scenario. You also can provide conditions on which the receiver is decided.

Four. Interface Determination: The level wherein the Inbound Interface and the Interface mapping application are described. Conditional Interface willpower is also possible.

Q142. Testing tools for XI?

Ans: Mercury load runner.

Q143. Types of Business Objects?

Ans: Business structures, Business Services, Business Process

Q144. What is header mapping?

Ans: Header mapping is part of the collaboration agrement and permits you to overwrite precise fields of the header upload payload facts to the xi message header.

Q145. Configuration steps?

Ans: specify inbound message

Specify outbound message

Define message processing

Confirm configuration information

Q146. What is CIM?

Ans: Common Information version, XI has advanced way Ans) CIM the SLD is for vital repository of data approximately software and system inside the information middle, expressed in Common data version. CIM became developed with the aid of DMTF (Distributed Management Task Force). It is an enterprise consortium whose goal is to permit control of IT structures in allotted environment using webstandars.

Q147. Purpose of JMS Adapter?

Ans: The JMS adapter (Java Message Service) enables you to connect messaging structures to the Integration Engine or the PCK.

Q148. Purpose of Look UP?

Ans: To carry out utility-level validation of the data, before sending it to the backend. To populate fields of the XML file with some additional records determined within the backend application.

Q149. How many shipping mechanism are there?

Ans: a) File Level Transport - Files are exported and imported into SAP XI OS level folders of improvement and QA respectively. This is pretty clean as there is no need of putting in any extra software's but its volatile as the process isn't automatic as the files have to be FTP'ed from improvement to QA XI packing containers and any failure of the shipping cannot be tracked and audit logs will not be available.

B). Change Management System (CMS): This is a GUI primarily based tool, which must be hooked up on the XI container for presenting the person-friendly browser that's used for automating the transport mechanism and tracking any shipping failures. However there may be an preliminary level effort for putting in place the CMS and stabilizing it.

Q150. What is URN and URL?

Ans: urn means uniform useful resource navigator, which does'nt uses any protocal in which even as giving this urn it must be specific in ur machine.Url approach uniform resource locator, which makes use of the protocal i.E http.

Q151. What are mapping lookups?

Ans: you can use mapping lookups to test some values.

Q152. What is Correlation Step?

Ans: correlation are the only which might be used to make a few relation among gadgets

like in bpm assume u r amassing some idocs and after colecting a few idocs u bunch them and send it to receiver then u need to define a corelation variable to be able to collect the idocs on the premise of this corelation variable.

Q153. Can anyone inform me what is trex and how it is related with xi?

Ans: TREX is a product from SAP for searching and classifying massive collections of documents. TREX stands for SAP NetWeaver Search and Classification (TREX) reveals statistics in both structured and unstructured statistics.

TREX is a like a search engine which offers SAP applications to go looking dependent and unstructured statistics.And it can study the snap shots for the looking query.

Q154. What is the motive of using context object in IR??

Ans: Context Object is in reality pointer to a specific XML tag. In case you need to simplify your delopment you could define Context object for a few fields and use the context gadgets. Many message kinds include their personal context gadgets

Q155. What are the Roles of an XI Architect

Ans:

1) Get the Functional Specification/Business Requirments

2) Set up the Procedures/Process

3) Give the answer Roadmap

4) Design the Solution

Q156. Roles of an XI developer

Ans:

1) Develop the Technical Specification (from time to time part of Architect)

2) Develop the Interfaces in keeping with the requirement

- All ABAP/Java Developments

- Design/Configuration

three) Test the situation

Q157. What are the BPM tcodes?

Ans: SWF_XI_ADM_BPE

SWF_XI_ADM_BPE_DISP

SXMB_ADM_BPE

SXMB_MONI_BPE

Q158. What are using BPM styles?

Ans: Patterns are extra like instance where u can refer to the IS or u can make use of those in ur situation

SWEQADM - Check Events

RSWELOGD- Delete Event hint

SWEL- Display Event trace

SWELS - Switch on Event hint

SWI1- Processes and work gadgets,

SWF_XI_SXPR - Restart workflow with errors

SWF_XI_SWI14 - To locate workflow log by means of interface name &namespace.

SWF_SI_SWI2_DIAG -Diagnosis process with errors.

Q159. I have doubt on records kind and message kind.Why we are mapping the message kind why now not facts type? What is the difference among facts kind and message type?

Ans: statistics sorts just define the abstract XSD structure . But for the reason that In XI we're the use of XML langauge. So We need a Root element in our message. That root element is brought with the aid of Message type.

Q160. Where will keep data type and message types and interface kinds?

Ans: Enterprise Service Repository

Q161. Why do we want Web Start?

Ans: 1) Java Web Start is used to deploy standalone java programs over the network. When it involves XI, the Integration Repository and Directory require particular Java client software program, which is saved at the Integration Server and could be routinely established on the consumer facet the usage of Java Web Start. This purchaser software program may be used all through design time to increase new interfaces and mappings and to configure offerings, routings and mappings. As it lets in packages to be started out from the Internet using an internet browser.161) What is cache and what number of styles of Caches are there in XI and what are their purposes?

Ans) Two Types

1) CPA cache: - CPA cache - is your Collaboration profile settlement cache, ie to intend it will incorporates the cache reproduction of all gadgets created at some stage in configuration time (ID).CPA (Collaboration profile settlement )Cache-in particular for J2EE engine/Adapter engine.

2) Runtime Cache:- Runtime cache - it will contain cache copies of all of the objects in XI (IR/ID) and active model of all your objects in the course of runtime.

Q162. What are the inbound queue and outbound queue?

Ans: smq1 outbound, smq2 inbound.

Q163. How to test FTP Connection?

Ans: using command spark off.

Q164. Different between HTTP and SOAP?

Ans: SOAP is used to hook up with far flung machine. Http is resided in ABAP Stack. It makes use of local http format i.E no SOAP Envelo




CFG