Interview Questions.

SAP UI5 interview questions and answers

fluid

SAP UI5 interview questions and answers

1.What is SAPUI5?

Ans: Just like some other HTML5 client-side delivering library SAPUI5 is additionally one. SAPUI5 rigorously follows RIA (Rich Internet Application) guidelines. It depends on JavaScript which gives a lightweight programming model to work area as well as versatile applications.

2. What is the principal distinction among HTML5 and SAP UI5?

Ans: HTML5 is a markup language and it doesn't have programming capacities yet SAP UI5 is a structure which depends on MVC way to deal with fabricate web applications. HTML5 is fundamentally to make a straightforward website page without designing and rationale yet UI5 gives standard style and parts to fabricate rich UIs.

3.Why SAPUI5 rather than HTML5?

Ans: As HTML5 world is the new age front innovation across all part of web applications SAP was somewhat following in this age since SAP was involving age old WebDynpro for building SAP Web Applications which needs rich and easy to understand UI. SAP distinguished this and concocted its own custom HTML5 library for example SAPUI5.

4.Explain Navigation idea in SAPUI5.

Ans: SAPUI5 involves two component for route in applications there last option supplants since SAPUI5 1.16. sap.ui.core.routing is the class utilized for the steering.

We characterize directing in parts metadata in "steering" key.

5. What all plan designs are suggested/accessible in SAPUI5?

Ans: SAP suggests following application configuration designs remembering plan consistency of the applications:

1. Ace - Detail

2. Ace Master-Detail

3. Full Screen

4. Full Screen-Full Screen-MasterDetail (Multi Flow)

6.Difference between SAP UI5 and SAP FIORI?

Ans: SAP FIORI is assortment of standard applications in light of SAPUI5 library given by SAP. SAP FIORIapplications share some standard plan rules and manner by which these application are created.

7. What is SAPUI5 Bootstrapping?

Ans: SAPUI5 Bootstrapping is stacking and introducing SAPUI5 in any HTML page. The vital library or asset stacked in SAPUI5 bootstrap is "sap-ui-core.js". Aside from this subject for the application, SAPUI5 libraries and so on are pronounced in the bootstrapping.

8.What are SAPUI5 Fragments?

Ans: Fragments are extremely light weight UI controls and part of another UI. Sections are not totally like perspectives but rather they behave like a view. Parts are characterized comparative like perspectives and are names like "myFragment.fragment.xml".

9.Can we add our own controls to UI5?

Ans: Yes, we can add custom controls by making meaning of it without any preparation. To characterize a custom control we use sap.ui.control.extend and to upgrade a standard SAP UI5 control we use sap.ui.commons.controlname.extend.

10.What are the Lifecycle/snare techniques for SAPUI5 sees regulator?

Ans: There 4 four Lifecycle strategies accessible in each SAPUI5 sees regulator. These are onInit(), onExit(), onAfterRendering(), onBeforeRendering().

onInit is called when a view is launched and its controls (if accessible) have previously been made;

onExit is called when the view is obliterated; used to free assets and finish exercises;

onAfterRendering when the view has been delivered and, in this way, its HTML is essential for the archive;

onBeforeRendering is called before the regulator view is re-delivered and not before the principal delivering.

11.What a wide range of perspectives are accessible in SAPUI5?

Ans: There are following predefined three sorts of view accessible in SAPUI5:

1. JSON view

2. XML View

3. JavaScript View(JS View)

4. HTML View

12.What a wide range of information models accessible in SAPUI5?

Ans:As SAPUI5 follows MVC(Model-View-Controller) there model assumes essential part in the framwork.

SAPUI5 has following predefined four information models accessible:

1.JSON Model - Client-side model, upholds two way restricting.

2. XML Model - Client-side model and planned for little informational indexes this is seldom utilized model.

3. Asset Model - This is likewise client side model used to keep up with asset packs, exceptionally texts.

4. ODATA Model - This is generally significant model of the four gave. This is server side model, upholds two way restricting ODATA model presently upholds ODATA variant 2.0.

13.When and How to utilize formatter in SAPUI5?

Ans:We need to utilize formatter when we want to play out certain progressions toward the back property information toward the front.

We can utilize formatter while information restricting to a property like as follows:

oControl = new sap.ui.commons.TextField({

esteem : {path : "/way", formatter : function(oEvent){

return "Value:"+oEvent;

}}});

14.What Is Fiori Launchpad And Explain It?

Ans: It is a landing page for all the FIORI applications gave to. There are in excess of 500 custom application given by SAP. This shows tile based UI where each UI sidetracks to relegated FIORI application. This Launchpad is completely adjustable as per your requirements like theming what not.

15.Which Open Standards And Tools Are The Foundation Of Sapui5 Technology?

Ans:

D3.js for representation

ARIA for openness norms and console taking care of

jQuery for overseeing DOM components and abstracting program contrasts

HubSpot Video

16.Name Some Types In Sapui5?

Ans: 1. sap.ui.model.type.Float

         2. sap.ui.model.type.DateTime

         3.sap.ui.model.type.Currency

17.Name Some Semantic States In Sapui5?

Ans:

Positive

Negative

Basic

18.How Can You Compose Filters In Sapui5?

Ans: 1.By making numerous channels and linking them either with AND OR

        2. By making a solitary sap.ui.model.Filter object and indicating a way, an administrator, and up to two qualities

19.What Are Dialogs In Sapui5?

Ans:

They are delivered into a particular region (the static region) in the DOM.

They needo be added to the "reliant" accumulation of the view to gain admittance to the models.

20.What Is Openui5?

Ans:

A subset of SAPUI5 containing the total center and in excess of 200 UI controls

An allowed to-involve and open source UI library prepared for your commitments

21.What Is The Benefit Of Data Binding Within Sapui5?

Ans: SAPUI5 utilizes information restricting to tie two information sources or data sources together to keep them in a state of harmony. This implies: All adjustments of one source are likewise reflected in the other one.

22.Which Responsiveness Features Can You Realize By Setting Standard Css Classes Provided By Sapui5?

Ans:

Adding various edges to controls relying upon the screen size

Concealing controls relying upon the screen size

23.Which Benefits Does The Hash-based Navigation In Sapui5 Offer?

Ans:

Hash-based route changes the ongoing hash to your associations with the application, so the URL can constantly be bookmarked.

It permits you to construct one-page applications where the context oriented route is finished by changing the hash, so the program doesn't need to reload the page.

24. What Is Mvc?

A28ns: As HTML5 world is the new age front innovation across all part of web applications SAP was somewhat following in this age since SAP was involving age old WebDynpro for building SAP Web Applications which needs rich and easy to understand UI. SAP recognized this and concocted its own custom HTML5 library for example SAPUI5.

25. What is Component in SAP UI5?

Ans: Component or Component.js is the primary place of our application or we can say by that it fills in as list which exemplifies every one of our applications subtleties for example view names, directing subtleties, principal view, applications type (Full Screen or SplitApp), application administration setup and so on..

26.What is the linguistic structure to characterize a control in UI5?

Ans: var obj_name = new sap.m.ControlName("id of control",{ properties, occasions, conglomerations });

27.What is expected to begin UI5 advancement in obscure?

Ans: We really want to import SAP UI5 tool compartment from HANA administration commercial center. Likewise, we want SAP UI5 ABAP Repository connector to send the venture in ABAP System.

28.Which control libraries are utilized for UI5 application advancement?

Ans: sap.ui.commons, sap.ui.table and sap.suite.ui libraries for work area application advancement and sap.m library alongside sap.ui.layout for Fiori application improvement.




CFG