Interview Questions.

Sap Solution Manager Interview Questions

fluid

Sap Solution Manager Interview Questions

Q1. Make sense of what is SAP arrangement chief?

Ans: SAP arrangement supervisor gives you the functionalities like the coordinated substance, techniques, devices, and so on to carry out, work, screen and backing a venture's SAP arrangement. SAP arrangement chief deals with the SAP and Non-SAP arrangements in the IT scenes of an association.

Q2. Notice what are the highlights of Change Request Management?

Ans: Change demand the executives highlights include:

Search and Monitoring

Change documentation

Oversee project stages

Demand for Change Scope

Upgraded Approval Process

Transport Management

Test Management

Q3. Drill down the fundamental parts of SAP arrangement chief and what does every part convey?

Ans: The principal parts of SAP arrangement director incorporate.

Instruments: It gives focal admittance to the devices you expected to carry out your business arrangement. For instance Business Blueprint, Roadmap, Project organization.

Documentation

Execution

Preparing

Arrangement testing

Backing and support

Observing and enhancement

Change Control

Issue Management

Content: It is an assortment of data about the business cycle and put away in different configurations. Content director structures and deals with this data

Strategy

Guides

Administrations

Best Practices

Passage to SAP: You oversee and screen frameworks and business processes in your answer scene in functional handling

SAP Active Global Support

SAP advancement

Administration conveyance stage

Q4. Notice the advantages of SAP Solution Manager?

Ans: Benefits of SAP Manager Solution incorporates:

Computerized setup following

Simple Integration

Quicker ROI

Decreased organization exertion

Further developed fix and update the board

Robotized Alerts

Bringing down cost

Concentrated administration

Robotized Alerts

Q5. Make sense of what is SAP arrangement chief diagnostics?

Ans: SAP arrangement chief diagnostics are a gathering of instruments to screen and investigate SAP frameworks. The primary apparatuses are responsibility investigation, exemption examination, follow examination and change investigation.

Q6. How SAP change demand the board is useful?

Ans: SAP change demands the executives resolves following inquiries:

Which change demands are in process or finished?

What amount of time change demands require to be finished?

Which transports have a place with which change solicitation as well as the other way around?

What is the ongoing vehicle status?

What number of occurrences set off a change demand?

What number of progress demands were declined?

Q7. Rattle off the highlights of the business outline?

Ans: The highlights of business plan incorporates:

Plan Structure

Business Process Group

Related Items

Business Scenarios

Plan report

Q8. Which normal utilization situation is absent from the rundown of use situations beneath? Execute SAP arrangement, Monitor SAP arrangements, Manage Service Desk, Link to SAP Services, Upgrade SAP arrangements

Ans: Manage change Requests.

Q9. Make sense of how SAP Solution Manager helps in testing?

Ans: SAP arrangement administrator helps in accelerating of test planning and execution. It gives a solitary mark of admittance to the total framework scene and permits the concentrated stockpiling of testing materials and test results to help cross-part testing.

Q10. Notice what key methodologies are upheld by the SAP Solution Manager in the execution stage?

Ans: Process situated execution approach is upheld by the SAP arrangement administrator in the execution stage.

11.Mention the exchange code for project organization in SAP Solution Manager?

For project organization, the exchange code is SOLAR_PROJECT_ADMIN.

Q12. Notice what are the critical elements of Solution Manager Diagnostics?

Ans: Solution Manager Diagnostic element centers around main driver examination for SAP Web Application Server Java Stack and SAP Enterprise Portal with the accompanying highlights

Focal setup show

Focal log record watcher

Programming change following

Entrance checking and single movement follow

HTTP investigation

Java execution investigation

Java string dumps investigation

Load tests with mercury load sprinter

HubSpot Video

Q13. What is the exchange code for Business Blueprint in SAP Solution Manager?

Ans: For SAP Solution Manager, the t-code for Business Blueprint is Solar01.

Q14. Distinguish the four principal sorts of guides looked into.

Ans:

Worldwide format guide

Update guide

Arrangement the executives guide

Execution guide

Q15. What assignments, items, and significance does the Data Dictionary have in the R/3 framework

Ans:

It is required for creating R/3 programming

It is expected to run R/3 applications

It contains, in addition to other things, the R/3 Data Model credits

It contains, in addition to other things, the standards for really taking a look at entered information

Q16. Connecting SLFN to ZDCR

Ans: When I attempt to set off ZDCR from a help work area message through "Activity > Create Change Document", it makes SDCR all things considered.

Q17. What are the advantages of the testing highlights

Ans:

Lessen time for test arrangement and execution

Focal capacity of testing material and experimental outcomes

Re-utilization of existing testing material.

Single place of admittance to finish framework scene

Q18.How might I at any point track down IBase and Instance by request GUID?

Ans: Try to utilize this chain:

CRMD_LINK-GUID_HI=CRMD_ORDERADM_H-GUID, where

CRMD_LINK-OBJTYPE_SET=29

CRMD_SRV_OSSET-GUID_SET = ??RMD_LINK-GUID_SET

CRMD_SRV_REFOBJ-GUID_REF=CRMD_SRV_OSSET-GUID

IBIN-IN_GUID=CRMD_SRV_REFOBJ-IB_COMP_REF_GUID=IBINTX-

IN_GUID

IBase is in IBIN-IBASE

The example is in IBIN-INSTANCE, while the portrayal is in IBINTX-DESCR.

Q19. How might I design SLFN to set off ZDCR?

Ans: Try this:+

Use exchange CRMC_ACTION_DEF, find Action Profile AI_SDK_STANDARD (in the event that you utilize a standard one).

Then, at that point, in tree, go to Action Definition, track down your activity, select it, and in tree pick Processing Types.

There you will see strategy CRM_DNO_ORDER - change. Handling Parameters needs to have proper qualities.

You need to do this:

 Go to SPRO, and follow this way:

SAP Solution Manager > Configuration > Scenario-Specific Settings > Change Request Management > Extended Configuration > Change Transaction > Transaction Types > Make Settings for Change Transaction Types

 Click on Make Settings for Change Transaction Types, select SLFN and double tap on Copy Control Rules.

 Change SDCR to your ZDCR.

Along these lines, when you select "make a change record activity" from the help work area message, it will make your own change demand.

Q20. How would I introduce CCMS Agent in arrangement administrator 4.0?

Ans: You can do the accompanying advances:

Go to the functioning catalog for sapccm4x (in satellite framework); Create envelope called 'sapccm4x' in registry/usr/sap/<SID>/<INSTANCE_NAME>/log

Duplicate sapccm4x to exe catalog (in satellite framework);

Make CSMREG User in CEN framework RZ21 - > Technical Infrastructure - > Configure Central System - > Create CSMREG User;

Make the CSMCONF Start File — in CEN framework RZ21 - >Technical Infrastructure - > Configure Central System - > Create CSMCONF StartFile for Agents download and transfer it to specialist's functioning catalog (satellite framework);

Register Dialog (from sapccm4x catalog) (in satellite framework) sapccm4x - R pf=<profile path>;

Discourse Free Registration of CCMS Agents (in satellite framework) sapccm4x - r - f <file name> pf=<profile path> <file name > is the CSMS Conf document. [do 5 or 6];

Subsequent to enlisting you need to begin the specialist sapccm4x - DCCMS pf=<profile path> (in satellite framework);

Note: Make a duplicate of the setup record before de-enrolling on the grounds that this document will be erased a while later. You need to make it once more or rehash the exchange specialist enlistment when you register.

Q21. No clients are displayed for Service Desk usefulness in SOLMAN 4.0

I might want to set up the colleagues for Service Desk in SAP Solution Manager.

Assuming I pick the arrangement and execute "Alter - > Create Business accomplice" for the SAP R/3 4.7, I get the admonition "no clients are displayed under the framework".

In the mean time, for SAP SRM 5.0, I get just a single client: (SOLMAN<SID><CLNT>). I set the information choice to clear.

I additionally duplicated the client record of SOLMAN<SID><CLNT> to the client test with no achievement. I have doled out the Object S_RFC_ and S_USER_GRP. The clients additionally have the profile SAP_ALL.

Q22. How might I incorporate the LONG TEXT while sending letters to the client, subsequently requiring comparable long message code?

Ans: Currently the structure I have possibly records the short depiction when I send the email through activity profile. E.g.;

Short Description

&ORDERADM_H-DESCRIPTION&

Investigate the SAP Smartform CRM_SLFN_ORDER_SERVICE_01

Go to the part Next Page - > Main Window - > TEXT_HEADER_LOOP

You can utilize this methodology/coding to incorporate the long messages of a help message into your Smartform.

The long message just incorporates the framework data where as the full depiction of the message isn't framework subtleties.

Every one of the standard formats give the framework subtleties as it were.

Q23. How might this issue be tackled?

Ans: Assign the job "SAP_SM_S_USER_GRP" to the client with the RFC_READ association, and revive the last ready in DSWP.

Q24. Is it conceivable to design SMSY without beforehand arranging SLD?

Ans: Yes, actually designing SolMan without a SLD is conceivable.

You can have separate SLD islands utilized for various items.

You could have 2 focal SLDs utilizing a similar SLD Bridge.

You can likewise have however many SLD as you need for this will increment organization.

SLD utilization for Solution Manager isn't quite so basic as use for XI on the grounds that SMSY in arrangement director can acquire framework information through STMS and you can likewise add information physically. It ordinarily just advantages Solution Manager to interface with a current SLD which as of now has been populated any other way you would need to arrangement SLD just to populate SMSY which can be populated straightforwardly without SLD.

There is no such thing as on the off chance that Sld with frameworks for different clients, the time benefit of utilizing it with Solution Manager is eliminated.

You can interface Solution Manager as a client or an information provider to any SLD, whenever after establishment and isn't an issue.

Simply change SLDAPICUST objections and RZ70 settings. Likewise check the settings in SMSY_Setup and eliminate the compose back choice in the Expert Configuration for SLD.

Q25. How could System/IBase for DQ0 to be included Solution Manager SM0-010?

Ans: If it is an ABAP based application, check assuming that it has proactively been made in exchange IB52. If indeed, you could have to go to exchange DSWP (solution_manager), go to the menu, select alter, and in the drop down menu you ought to have "Starting Data Transfer for IBase".

In the event that it isn't there, you want first to check:

RFC associations kept up with for DCQ in SMSY

Sensible Component made in SMSY for DCQ

Task to Logical Components in SMSY for DCQ

DCQ added to the Solution SMSY

Then check again in IB52. IB51 is utilized for making the sections physically.

Assuming the passages are currently in IB52, you really want to execute the "Underlying Data Transfer for IBase" once more.

Q26. Is it workable for a client to trade messages by utilizing just R/3?

Ans: You can keep utilizing basic informing utilizing SBWP. Business Workplace is in your R/3.

Q27. How to create key to involve it for ERP establishment?

Ans: After executing Tcode SMSY in Solution Manager System, you want to do the accompanying advances:

Make a situation by right tapping on System section and select Create new framework.

Enter the System Name i.e., SID (3 burns)

Item = SAP ECC (select from the rundown)

Item Version= ECC 5.0 (select from the rundown)

Save the passages.

Select Menu Item "Framework — >Other Configuration" and enter the SID which you have made before.

Enter the Server Name (hostname)

At long last snap on Generate "Establishment/Upgrade Key Button"

The framework produces a key. Duplicate that key and glue it in the SAPINST screen when it prompts for SolMan Key.

Utilizing SMSY T-code, we can make the arrangement administrator key.

Q28. Issue with duplicate exchange for client namespace

Ans: I have an issue while replicating exchange SLFN for client namespace (ZLFN). ABA thing subtleties show up in t_code Crm_dno_monitor and ABA outline in exchange information vanish.

Q29. Do you have any ideas?

Ans: To tackle this issue follow these means:

Execute CRMV_SSC.

In sub screen " Copy\Delete Screen Control information ", select exchange type SLFN and UI strategy as ' ORDER ' and afterward click on button " COPY ".

There you will track down three sub screens.

On the ensuing screen, there will be two sub screens:

Layout

Object to be made

On the sub screen 'Object to be made':

Enter the exchange type in client namespace (ZLFN), and in the screen profile field put esteem 'SRV_SLFN_1' and afterward click on "Begin Copy Transaction ".

This screen proficient worth is equivalent to that on screen profile field on the layout sub screen.

Q30. E2E Exception Analysis.

Ans: I have arranged SMD (Solution Manager Diagnostics) on SM 4.0 SP12 and I additionally have arrangement IntroScope specialist and EP specialist effectively.

While attempting to run the program E2E Exception Analysis I receive the message:

"This application isn't yet arranged. Kindly allude to the E2E post-establishment steps".

Tragically I can't find any documentation about these post establishment steps.

Q31. BUP003 missing in tcode BP.

Ans: We conveyed SP 12 for SolMan 4.0. Now that I'm attempting to physically add new colleagues' sort representative to the framework, I figured out that BUP003 = Employee is presently not in the determination list.

I checked BUSD and the accomplice type is there however as I said it no longer appears on the rundown while making people to BP.

In the event that workers are reproduced from HR, job representative is consequently made and can't be kept up with locally. This is the justification for why on the off chance that HRALX PBPHR is ON, you can't see BUP003 in exchange BP. Transform it to OFF or CREATE, and you will actually want to make it happen.

In the event that you are not reproducing workers from a HR framework, then, at that point, setting HRALX PBPHR ought to be OFF or CREATE. Then you will actually want to keep up with job BUP003 Employee in exchange BP.

Q32. How might I determine this?

Ans: E2E functionalities are truly challenging to arrangement physically. In SPS12, you ought to arrange an E2E Diagnostics starter pack.

General accessibility of E2E devices is SPS13 (programmed arrangement).

Q33. Actually taking a look at System accessibility through Solution Manager.

Ans: We are having a situation where we need to check System Availability of the multitude of satellite frameworks that are associated with Solution Manager.

In this situation, in the event that the a framework goes down, a mail is set off - similarly as in CCMS where it is arrangement so when an edge is crossed, a mail is set off.

Q34. Could the framework observing usefulness or another usefulness be utilized, or do we want a zee improvement for the equivalent?

Ans: You can involve CCMS in blend with CCMSPING or potentially GRMG.

This will require the establishment of CCMSPING on one of your servers.

When you have CCMSPING introduced, you can design it at Transaction RZ21 - > Technical Infrastructure - > Availability Monitoring in Solution Manager.

Q35. Could a similar Solution Manager at any point box screen those frameworks too? Assuming this is the case, do they exist in the SLD, the LIS, or both? If both, where are they made first?

Ans: Yes, the frameworks can be checked through Solution Manager. It's anything but a pre-essential for observing that you have the frameworks in a specific Transport Domain.

You can pick both of them. You can make the frameworks in SLD and afterward import the framework information from SLD to Solution Manager, or you can make the frameworks straightforwardly in Solution Manager and afterward compose back the information to SLD.

Q36. might anybody at any point make sense of for me exhaustively about activity profiles and activity? How would I make it or arrange it?

Ans: For the most state-of-the-art data on utilizing activities with Alert Management, see the delivery note named "Utilizing Actions to Trigger Alerts".

All maximal permitted activities are characterized for an exchange type. You additionally determine general circumstances in the activity profile for the activities contained in the profile. For instance:

The time span in which the framework begins the activity (for instance, while saving the archive)

The manner by which the framework executes the activity (work process, strategy call or Smart Forms)

In this action, you make an activity profile and layouts for activities. You can characterize the activity formats all the more intently in the step "Change activity profiles" and "characterize conditions".

For the activity profile, the class that gives the traits to your business object should be placed. These business articles can be utilized for arranging activities. While making an activity profile, note for which deal type you can utilize this activity profile. You should dole out the pertinent business object type to the activity profile.

The task of the business object type ensures that the qualities for the applicable deal type (for instance, deal) can be utilized for characterizing and handling the circumstances. If, for instance, you wish to cause the activity to rely upon the net worth of the exchange, the profile should be doled out to a business object type that contains the property net worth. Just a single business item can be relegated for each activity profile.

You can figure out the business object type for the exchange type or the thing class in Customizing for exchanges under Define exchange types or Define thing classes. On the off chance that you work with time-subordinate circumstances, you should likewise dole out a date profile to the activity definition. This ensures that the date decides that you use for the activity definitions are likewise accessible. You can likewise allocate the date profile to the whole activity profile. It is then acquired as the default esteem in each activity definition you make for this profile.

While characterizing the subsequent archives, consider the replicating control for the important exchange types. You can likewise characterize here whether an activity is to be accomplice subordinate.

Note additionally the replicating control for the important exchange types while characterizing resulting records.

You can enter a few handling types for one activity definition. Under handling, pick:

Strategy calls;

Assuming the activity comprises of one single step, for instance, make ensuing record or make credit reminder thing.

During the strategy call, handling is completed by means of Business-Add-Ins (BAdIs). Standard techniques (BAdIs) are accessible.

While making your own BAdI executions, ensure that the strategy 'get_ref_object' is constantly called from the class 'CL_ACTION_EXECUTE', and the technique 'register_for_save' consistently toward the end.

You can involve the executions 'COPY_DOCUMENT' and 'COPY_ITEM_LOCAL' as a layout.

If you have any desire to utilize activities to set off cautions, use handling technique 'TRIGGER_ALERT'. You ought to call this strategy from the class 'CL_ACTION_EXECUTE'.

Work process:

On the off chance that the activity comprises of an interaction with a few stages, for instance, an ensuing record with endorsement method.

Savvy Forms:

For giving reports through fax, printing, or email

Prerequisites:

To make activity profiles, you probably characterized the important exchange types or thing classes.

In the event that you are utilizing time-subordinate circumstances, you want to have characterized date profiles. You characterize date profiles in the IMG under Basic Functions - > Date Management.

Standard settings:

SAP conveys the accompanying standard activity profiles:

For exercises: ACTIVITY contains the accompanying activity definitions:

ACTIVITY_FOLLOWUP: Creates an errand for the mindful worker on the off chance that a business action is late.

ACTIVITY_PRINT: Makes it conceivable to print the action.

Q37. Making default field values utilizing Notif_Create

Ans: Is it conceivable to default to a solitary IBASE framework, including need and class, utilizing notif_create?

 This can be achieved with report RDSWP_NOTIF_CREATE_CUSTOMIZE_S




CFG