Interview Questions.

SAP MM Interview Questions and Answers For Experienced

fluid

SAP MM Interview Questions and Answers For Experienced

Q1. What is the contrast between a Purchase Requisition and a Purchase Order?

Ans: A PR is an interior record that sends  notification to buy division when some material is administration is required. PR can be created by division that needs any material or administration.

A PO is a report shipped off merchant by buyer which is an authority solicitation of referenced material or administrations. POs are for the most part restricting on buyer, however it relies upon agreements referenced in PO.

Q2. What MRP methods are accessible in MM-CBP (Consumption Based Planning)?

Ans: Various material arranging strategies are utilized in MRP (Material Requirements Planning). Reorder point system (VM) Forecast-based arranging (VV) Time-Phased materials arranging (PD) These are determined in material creation (MM01) under the MRP 1 tab.

Q3. Could you at any point change a Purchase Requisition after it has been made?

Ans: Yes. Use Transaction ME52N. Verify whether the PR has proactively had a PO given against it. Provided that this is true, you should illuminate the Purchasing Group. Check assuming the PR has been supported. Provided that this is true, you may just make changes somewhat and might be subject of endorsement. Check in the event that the PR was made by MRP. For this situation, you don't have a lot of command over the change cycle. All changes to things are logged and put away. Data put away incorporates when the data was changed, who transformed it, what the progressions were, and so forth.

Q4. How would we make Consignment Stocks?

Ans: Everything is equivalent to a typical PR or PO, with the exception of: Enter the thing classification "K" for the transfer thing. This guarantees that the Goods Receipt is presented on the transfer stores and a receipt can't be produced for the thing. Likewise, don't enter a net cost.

Q5. What is Vendor Evaluation and how would you keep up with it?

Ans: Vendor Evaluation assists you with choosing the Source of Supply by a score relegated to a specific merchant. The scores are on a size of 1 to 100 and depend on contrasting standards. Use Transaction ME61 and enter the Purchasing Organization and Vendor Number.

Q6. What are the parts of the Master Data that subtleties an organization's obtainment; utilized by, Vendor Evaluation for instance?

Ans: The vital parts of Master Data are: Info Record (ME11), Source List (ME01), Quota Arrangement (MEQ1), Vendor (MK01), Vendor Evaluation (ME61), and Condition Type (MEKA).

Q7. How would we get a legitimate rundown of merchants to send a RFQ?

Ans: Either utilize the Information Record to see who has offered a specific material to the association before, or go through the Source List.

Q8. How would you make a Source List?

Ans: Use Transaction ME01. Enter the Material Number and the Plant Data. Enter source list records, legitimacy period, timeframe material is obtainable, Vendor Number, capable Purchasing Organization (or number of the Agreement or Contract), PPL (on the off chance that the material can be acquired from another plant), Fixed Source (?), MRP control. Likewise, a check ought to be finished to see whether any source list records cross-over.

Q9. What are different Info Records types?

Ans: Different Info Record types are Standard, Consignment, Sub-Contracting and Pipeline.

Q10. Under what conditions are "arranged orders" made? What may arranged orders be changed over completely to and how is that transformation achieved?

Ans: Planned orders are constantly made when the framework makes an interior acquisition proposition. On account of seller obtainment, the MRP Controller might make an arranged request or straightforwardly make a PR. The following stage for an arranged request is to be changed over completely to a PR so it goes to buying and is to turn into a PO in the end. An arranged request can be changed over completely to a PR utilizing exchange code MD14.

Q11. What is a transfer Stock?

Ans: The stock provided by the seller is in the buying organization's premises yet the organization has no responsibility for the equivalent. The obligation for the organization will just emerge one the products are given from the transfer stock for use. Nonetheless, for this situation, even before the utilization, buying organization can check in framework how much stock is lying in stock.

Q12. What is Sub-Contracting cycle in MM?

Ans: In Sub-contracting, we send unrefined substance or info material to sub-worker for hire and afterward get the completed merchandise. A sub-contracting PO is made with thing class 'L'. Input material is shipped off merchant for handling with development type 541. At the point when GR is finished utilizing development type 101, development type 543 happens consequently and deals with consumed material.

Q13. What is implied by Scales in MM?

Ans: When we keep up with cost in Info Records, we can utilize scales. It is utilized when cost of a material is reliant upon amount bought. For eg. For 500 bits of material ABC, cost is Rs. 10, nonetheless, assuming the request amount is more than 500, cost is Rs. 9. Scales are kept up with in different expert information like data record, quantity game plan and so forth from where scales can be pulled in a Purchase Order.

Q14. How to Flag a material for cancellation?

Ans: A material should be hailed for cancellation prior to erasing it utilizing Archive and Delete program. An erasure banner can be set at client level, plant level or stockpiling area level. Anything level you banner a material for erasure, it is hailed for cancellation at all comparing lower levels. Exchange MM06 is utilized to signal a material for erasure.

Q15. Will a material be involved subsequent to hailing it for cancellation?

Indeed, even in the wake of hailing a material for erasure, it tends to be utilized till it is really erased. It will simply set off an advance notice message at whatever point the material is utilized. In the event that you maintain that a material should be obstructed for any utilization with quick impact, you ought to utilize a material status which is there in Basic View 1 for general level or in MRP 1 view for plant level impeding.

Q16. What is the capability of OBYC?

Ans: OBYC is t-code utilized for arranging Automatic Account Posting.

Postings are made to G/L records naturally on account of Inventory Management and Invoice Verification applicable to Financial and Cost Accounting.

Q17. What is valuation gathering code connected with OBYC?

Ans: Valuation gathering code is utilized to bunch the valuation region, In SAP, we can have valuation level at Company code level or at plant level.

General practice is to utilize the valuation region at plant level, since valuation might contrast starting with one plant then onto the next. The valuation gathering code makes it more straightforward to set programmed account assurance. Assuming we really want to characterize normal record assurance for a few valuation regions, we can relegate same valuation gathering code to that multitude of valuation regions. We can keep up with the valuation bunch code in OMWD for different valuation regions.

Q18. What sorts of extraordinary stocks are accessible?

Ans: pecial stock sorts accessible in SAP are Consignment, Subcontracting, pipeline, project, deals request stock, Returnable vehicle bundling, stock exchange, and the outsider.

Q19. What is the contrast among Contracts and Scheduling Agreements?

Ans: An agreement is a pre-decided long haul consent to supply material or administration for a specific timeframe. Explicit conveyance dates are not referenced in the agreements. Agreements can be of two kinds: Value Contract or Quantity contract

In Scheduling arrangements, we can enter planning lines which gives subtleties of amount that ought to be followed through on unambiguous date. Plant should be placed in SA with the goal that materials can be conveyed at plant. These are by and large utilized for materials whose prerequisites are unsurprising.

Q20. How might we make new exchange codes in SAP?

Ans: New exchange codes can be made utilizing t-code SE93.

Q21. What are discharge systems with and without order?

Ans:

Discharge Strategy with Classification:

PR can be delivered at header level as well as thing level.

It tends to be utilized for both inner/outside archives.

Can be set on any field accessible in structure CEBAN

Discharge Strategy without Classification:

PR can be delivered exclusively at thing level.

It very well may be utilized exclusively for inner records like PR.

This system can be utilized exclusively on 4 boundaries which are Account task classification, Plant, Material Group and worth of PR.

Q22. What is implied by clusters?

Ans: A clump is a subset of the complete supply of a material. It addresses a homogeneous unit which has extraordinary particular. Regularly, a bunch is relegated to the amount of material created during a given creation run. A group number uniqueness can be relegated at any of the accompanying 3 levels:

At client level: a similar bunch number can be relegated just a single time inside the whole client.

At material and plant mix level: Same clump number can be alloted to material with various particular in each plant.

At material number level: A group doled out to a material has similar determination for all plants where material is broadened. Cluster number can be reassigned with an alternate determination for every material.

Q23. How to deal with free things in PO?

Ans: While making PO, we can tick the thing as free thing in thing outline segment of PO. The cost will be zero for nothing stamped thing.

Q24. What data is kept up with in Accounting View of material expert?

Ans: Accounting view is a plant explicit view. Other than other data, it contains significant data, for example, valuation class and cost control. Valuation class helps in deciding the pertinent GL account utilized for account posting. It is likewise utilized while arranging OBYC settings. Cost control pointer decides whether material is kept up with at Standard price(S) or Moving normal cost (V).

HubSpot Video

Q25. What is the utilization of Material sorts?

Ans: 'Material Types' is utilized to bunch different materials in view of a few normal properties. It helps in keep up with material expert information for a specific material. Utilizing material sorts, we have some control over which all perspectives are expected for a material kind, which fields are required or discretionary, the material number reach and so on.

Q27. What is a Material Type?

Ans: A Material Type portrays the qualities of a material that are significant with respect to Accounting and Inventory Management. A material is doled out a kind when you make the material expert record. "Unrefined components", "Completed Products", and "Semi-Finished Products" are models. In the standard MM module, the Material Type of ROH signifies a remotely obtained material, and FERT demonstrates that the important material is delivered in-house.

Q28. What is a cost correlation?

Ans: Perform a cost correlation utilizing ME49 and one might look at citations from changed sellers.

Q29. What is a Source List?

Ans: The Source List recognizes favored causes of supply for specific materials. Assuming it's been kept up with, it will ID both the cause of supply and the time span. The Source List works with acquiring a decent cause of supply, obstructed cause of supply, or potentially assists us with choosing the proffered source during the source assurance process.

Q30.What are the different "ventures" in the MM Cycle from material creation through receipt?

Ans: The accompanying makes an unpleasant image of the MM Cycle. Make material, make merchant, appoint material to seller, get natural substance through PR, find merchant for specific material, handling GR, merchandise issue, and receipt check.

Q31. Give a few instances of the data connecting with a material's stockpiling/warehousing?

Ans: Some models are Unit of Issue, Storage Conditions, Packaging Dimensions, Gross Weight, Volume, and Hazardous Materials Number. Additionally, there are different Storage Strategies data and choices.

Q32. What are the different elements of Consignment Stocks?

Ans: Consignment Stocks stay the lawful property of the Vendor until the association pulls out the material from the transfer stores. The receipt can be expected at set timeframes, for instance month to month, and it is likewise a design plausibility that the association will take responsibility for stock after a specific timeframe. Transfer Stock is dispensed to the accessible stock in light of the fact that the Consignment Stock is overseen under a similar material number as your organization's stock. The main attribute of Consignment Stock is that it isn't valuated. At the point when the material is removed, it is valuated at the cost of the separate merchant. Prior to acquiring the stock, thought ought to be given assuming one transfer is coming from various merchants. Provided that this is true, we can deal with every one of them autonomously at the cost of the singular merchants.

Q33. What is a Quotation?

Ans: Once a seller has gotten a RFQ, the merchant will send back a statement that will be legitimately restricting for a specific timeframe. In particular, a Quotation is a proposal by a merchant to a buying association in regards to the stock of material(s) or execution of service(s) likely to determined conditions.

Q34. What is the Source List?

Ans: The Source List distinguishes favored causes of supply for specific materials. In the event that the Source List has been appropriately kept up with, it will recognize both the wellspring of a material and the timeframe in which you can arrange the material from the source.

Q35. What is an Invoice Verification?

Ans: The Invoice Verification part finishes the material acquirement process and permits credit updates to be handled. Receipt Verification incorporates entering solicitations and credit updates that have been gotten, actually looking at precision of solicitations regarding cost and math, and checking block solicitations (these are the ones which contrast a lot from the first PO).

Q36. What are the various sorts of Invoice Verification?

Ans: Invoices in light of Purchase Orders. With buy request based Invoice Verification, every one of the things of a buy request can be settled together, whether or not or not a thing has been gotten in a few fractional conveyances. The conveyances are all added up to and posted as one thing. Solicitations in light of Goods Receipts. With merchandise receipt-based Invoice Verification, every individual products receipt is invoiced independently. Solicitations without a request reference. At the point when there is no reference to a PO, it is feasible to present the exchange straightforwardly on a Material Account, a G/L Account, or an Asset Account. You can stop Invoices that reference POs and GRs as well as Invoices with no reference in the framework. At the point when you park a report or change a stopped record, neither replacement nor approval is upheld.

Q37. How could an association have to permit Negative Stocks?

Ans: Negative Stocks are important when Goods Issues are placed fundamentally (business process reasons) before the comparing Goods Receipts and the material is as of now found genuinely in the distribution center.

Q38. What is the utilization of 'Accomplice Functions' for a merchant?

Ans: Partner Function is utilized to characterize liabilities and obligations of other colleagues. Some accomplice capabilities are AZ(Alternate payee), CR(Carrier), OA(Ordering address), GS(Goods provider), PI(Invoice introduced by) and so forth.

Q39. What is the utilization of 'Material Status'?

Ans: Material Status helps in deciding the convenience of a material. It is a 2-digit code which can be kept up with as plant explicit material status, cross-plant material status, and dispersion material status.

Q40. What is the 'Value Control Indicator'?

Ans: Price Control Indicator' is kept up with in bookkeeping view and is utilized to decide how a material will be valuated. It very well may be Standard Price(S) or Moving Average Price(V). In the event that the marker is set to S, all stock postings are posted at standard cost kept up with in material expert. On the off chance that there are changes in any exchange because of various value, the fluctuation is posted in cost distinction account.

Assuming that cost control marker is set at V, merchandise got will be finished at GR cost. The moving typical cost will be changed in material expert utilizing weighted normal recipe. In the event that merchandise developments or receipt receipts are posted utilizing a value that varies from the moving typical value, the distinctions are presented on the stock record.

Q41. What are different kinds of Stock exchange?

Ans: The actual development of stock between various actual areas is called as 'Stock exchange'. Stock exchange can be either a solitary step process or a two-step process.

Different Stock exchanges are:

Bury Company (Company to Company)

Bury Plant/Intra Company (Plant to Plant)

Intra Plant (Storage area to Storage area)

Q42. What are different Stock Types?

Ans: In SAP, ordinarily utilized stock sorts are:

Unlimited Stock (Stock that is accessible for use)

Confined Stock

Quality Inspection Stock (Not the unhindered stock yet can be considered for MRP)

Obstructed Stock (Stock dismissed by quality or creation)

GR Blocked Stock (Conditionally acknowledged stock. Not the unlimited stock)

Q43. What are different methods for counting Physical Inventory?

Ans: Physical Inventory methods in SAP MM are as per the following:

Intermittent Inventory (All stocks are relied on a pre-decided date)

Persistent Inventory (stocks are counted constantly during the whole financial year)

Cycle Counting (Counting is finished at fixed spans)

Stock Sampling (Randomly chose material stocks are genuinely depended on the asset report key date. Assuming changes are adequately little, it is assumed that the book stock adjusts for different stocks are right.)

Q44. What is the utilization of 'Parted Valuation'?

Ans: Within a valuation region, at times, we want to independently valuate different supplies of a material. It tends to be a result of various beginning, quality, status, and so forth. We utilize split valuation in such cases. For this situation, material is overseen at a few fractional stocks which are sub-loads of primary material stock. Any exchange, important for valuation, is conveyed at this fractional stock level. In bookkeeping view, we characterize assuming that we really want split valuation for any material.

Q45. What are the different stock valuation techniques?

Ans: Stock revaluation should be possible by following three techniques:

LIFO(Last In First Out): Materials got last are consumed first. You can expect illustration of lift where individuals who enter last leave first!

FIFO(First In Firs Out): Materials got first are consumed first.

Most minimal Value Method: Stocks are esteemed at their unique cost or the ongoing business sector value whichever is lower.

Q46. What are the authoritative levels of the Enterprise Structure in R/3?

Ans: The high level of the hierarchical arrangement is the Client, trailed by Company Code, which addresses a unit with its own bookkeeping, balance, P&L, and conceivably personality (auxiliary). The powerful down is Plant, a functional unit inside an organization (HQ, Assembly Plant, Call Center, and so forth.). The Purchasing Organization is the legitimately capably bunch for outer exchanges. This gathering is additionally partitioned into Purchasing Groups.

Q47. How would you set 'Programmed Account Assignment' in MM?

Ans: Once OBYC settings are appropriately finished, framework tracks down the right G/L record utilizing the accompanying information:

Outline of Accounts: Chart of Accounts is resolved in light of plant or organization code utilized in exchange

Valuation Grouping Code: It is resolved in light of the valuation region. Valuation Grouping Code is kept up with in t-code OMWD.

Exchange Key: eg. BSX, GBB and so on. Exchange keys are resolved naturally from the exchange (receipt confirmation) or the development type (stock administration).

Account gathering/Account Modifier (just for balancing passages, transfer liabilities, and cost contrasts)

Valuation class of material or (in the event of parted valuation) the valuation type: The valuation class permits you to characterize programmed account assurance that is subject to the material. This can be accomplished by allotting different valuation classes to the materials in material expert (Accounting view) and by allocating different G/L records to the posting exchange for each valuation class.

Q48. What is 'Exchange Keys' while setting OBYC?

Ans: Since every development type is doled out to a 'esteem string' which thus is related to an exchange key, the merchandise development decides the right exchange key. Exchange Keys' are pre-characterized in the framework to empower exchange postings in Inventory Management and Accounting (Invoice Verification).

Instances of pre-characterized exchange keys are:

BSX (Inventory Postings)

WRX (GR/IR Clearing Postings)

PRD (Cost/Price contrasts)

UMB (Revenue/Expenses from revaluation)

GBB (Offsetting passages in Stock postings)

BSX, WRX, and PRD are significant for a GR regarding a buy request for a material with standard cost control. The exchange key UMB is utilized when the standard cost has changed and the development is presented on a past period. GBB is utilized to recognize the GL record to post to as the balancing passage to the stock record (while not referring to a buy request, for example, random merchandise receipts, products issues for deals orders with no record task, and rejecting and so on.

Q49. What is a Business Area?

Ans: The business region is an authoritative unit inside monetary bookkeeping. It compares to a characterized business portion or area of obligation, to which esteem developments kept in Financial Accounting can be relegated. It is generally inferred naturally as it connected to other authoritative units. For eg. Business region for a blend of plant and division is kept up with by t-code OMJ7.

Q50. What is a Cost Center?

Ans: Cost Center bookkeeping is utilized for the purpose of controlling. It is a hierarchical unit inside a controlling region which addresses a characterized area of cost incurrence. For instance, any division can be an expense place for recording all costs caused for that office.

Q51. What is a Profit Center?

Ans: Profit Center Accounting assesses the benefit or loss of individual, autonomous regions inside an association. Benefit focus is an authoritative unit in controlling to perceive your benefit. Benefit focus is joined to material expert at plant level.

Q52. How to make Tax estimation system in MM?

Ans: Tax can be determined for each detail of a PO independently founded on the duty code. Prior TAXINJ, which is a recipe based charge system, was utilized. Presently, TAXINN, which is a condition based charge strategy, is for the most part utilized. Charge system contains the condition type and vital detail for each condition type. Account keys are relegated to condition types and these record keys decide the G/L to which the assessment sum is to be posted(OB40). These record keys are kept up with utilizing t-code OBCN. (This large number of exchanges are under Financial Accounting Global Settings Tax on Sales/Purchases Basic Settings). Charge codes are relegated to country codes and nation are connected with charge technique. In this way, in light of expense code, comparing charge not entirely set in stone and afterward estimation is done in view of condition types in that charge methodology.

Q53. How is scrap material dealt with in sub-contracting?

Ans: Scrap can be kept up with in BOM as functional piece, part scrap, By-Product or Co-Product. Normal practice is to keep up with scrap as result and get it back alongside handled material.

Q54. How are the results dealt with in sub-contracting?

Ans: When you make BOM utilizing CS01, we can keep up with primary parts with + ve amounts and By Products/Scraps with - ve amounts.

At the point when you make Goods Receipt for Subcontracting Purchase Order with 101 development type, parts are naturally consumed with development type 543 By Products/Scrap are refreshed as stock gave to merchant development type 545. Presently we can get this piece/By item back in organization's stock utilizing development type 542 (inversion of 541) with t-code MB1B.

Q55. What are the normally utilized development types in Sub-Contracting process?

Ans:

541 - Issues of merchandise from distribution center to subcontractoru2019s stock

542 - Reversals of merchandise issues from distribution center to subcontractoru2019s stock

543 - Consumption from subcontracting stock (Automatic refreshing during GR)

544-Co-items getting

545-Goods receipt of results from subcontracting (Stock gave to merchant)

101 - Finished great/Sub-Contracted great got in the wake of handling

Q56. What are bookkeeping passages in standard sub-contracting process?

Ans: Accounting sections in standard sub-contracting process are as per the following:

For completed products got:

Charge stock record of assembly(FG) (BSX)

Credit Change in Stock (BSV)

For sum payable to merchant:

Charge SC/JW charges (FRL)

Credit GR/IR (WRX)

For material gave to merchant:

Charge Consumption Account of parts (GBB-VBO)

Credit Stock record of parts (BSX)

In the event that there is a value distinction and customization is finished for representing cost contrast in subcontracting, PRD exchange key comes in picture.

Q57. What are the potential upsides of obtainment type in Material Master?

Ans: Procurement type is kept up with in MRP1 perspective on material expert. This is a plant explicit view as MRP is finished at plant level. Different acquisition types in material expert are as per the following:

In-house creation (E)

Outside acquisition (F)

No obtainment

Both Procurement types (X)

Q58. What are the necessities for an 'MRP Run'?

Ans:

MRP ought to be enacted in that plant

Ace Data for MRP ought to be kept up with (Planning Calendar and so on.)

MRP information for material ought to be kept up with

MRP1 view ought to be kept up with (e.g.. Reorder point, Safety stock and so forth.)

MRP2 view ought to be kept up with (e.g.. Plan conveyance time and so on.)

MRP can be run utilizing MD03

Q59. What is a MRP Area?

Ans: MRP Area is an authoritative unit for which material prerequisite arranging can be completed freely. MRP Areas are of three kinds:

Plant MRP Area

MRP Areas for Storage Locations

MRP Areas for Subcontractors

In the wake of characterizing MRP regions, MRP region is doled out to material in material expert.

Q60. What is MRP list?

Ans: The framework makes MRP records during the arranging run. The MRP list generally shows the future stock/necessities circumstance at the hour of the last arranging run. The MRP list is put away in the framework until it is either erased physically or supplanted by another rundown from a resulting arranging run.

Q61. How might things be gotten back to the merchant?

Ans: When you are posting a Goods Receipt for a PO, you can likewise enter things that you need to get back to the seller. To do this, you never again need to reference the buy request with which the products were initially conveyed. From the thing outline, pick 161 (Return for PO) as the default an incentive for the Movement Type. Enter the information for the return item(s) and post the record.

Q62. Where do you play out a Goods Issue?

Ans: Use Transaction MIGO. It is conceivable that when MIGO is gotten to that an alternate record screen shows up than the one required. This happens in light of the fact that SAP recalls the last Goods Movement exchange got to per client login. To arrive at the Goods Issue Purchase Order screen, click the Dropdown Icon in the exchange field and select "Merchandise Issue".

Q63. How would you play out a Goods Issue?

Ans: Use Transaction MIGO. On the underlying screen, enter the header information (you really want not enter the Movement Type or the Plant as these are consequently duplicated from the request). Pick Goods Issue Æ Create with Reference Æ To Order… If you realize the request number, enter it straightforwardly. Utilizing the By-items Indicator, you can at the same time post the Goods Receipt of arranged side-effects. Utilizing the Choose exchange/occasions pointer, you can show all exchanges/occasions for a request and pick the exchange/occasions for which you need to post a Goods Issue. Duplicate the ideal item(s). Check information on the outline screen. Post the record.

Q64. How would you play out an Invoice Verification?

Ans: If the Invoice alludes to a current record (PO, and so forth), then the framework pulls up all of the applicable data like Vendor, Material, Quantity, Terms of Delivery, and Payment Terms and so on. At the point when the Invoice is placed, the framework will track down the significant record. Programmed posting for Sales Tax, Cash Discount, Corrections and so on. At the point when the Invoice is posted, certain information, for example, Average Price of Material and Price History are refreshed. Use Transaction MIRO.

Q65. How would you show stopped archives?

Ans: There are two potential exchanges to use here. They are FB03 and FBV3. The principal shows generally posted report types. This is the most ideal decision in the event that you think the record has been presented on you genuine equilibrium. The later shows just stopped reports that poor person yet presented on your consumption balance. These archives are still encumbrances. It is the most ideal decision on the off chance that you are attempting to find which records are as yet anticipating consummation or endorsement. This exchange is basically the same as the FBV2 exchange utilized with P-Card compromise and stamping stopped reports total.

Q66. What do the W, V, and F fields show about the situation with a report in FBV3?

Ans: A X under the W section implies the report is dependent upon Workflow. Most reports on this screen ought to have a X in this segment. Nonetheless, not all reports are dependent upon work process (cash stores and so forth.). A X in the V segment implies that the report has been set apart as complete. In the event that they are dependent upon Workflow, they have been shipped off Workflow for endorsement when they were checked finished. A X in the F segment implies that the archive has been endorsed and presented on consumptions. This segment will continuously be vacant in this screen. A X under W, yet no X under V implies that you have not denoted the report as complete. In the event that it hasn't been set apart as complete, use FBV2 to actually take a look at the record and, assuming that it is right, mark it as complete.

Q67. What MRP strategies in Consumption Based Planning?

Ans: MRP methodology in CBP are as per the following:

Reorder Point Procedure

Gauge based Planning

Time staged material preparation

Q68. What is the distinction between standard buying association and reference buying association?

Ans: Purchasing association is an authoritative unit inside Logistics. A standard buying association should be given to at least one plants for which it is straightforwardly liable for obtainments.

A buying association is doled out to reference buy association to profit conditions and halfway concurred agreements or delivery orders contained in the relegated reference buying association

Q69. For what reason do we utilize report types in SAP?

Ans: Document types are utilized to recognize the deals to be posted. It additionally helps in deciding the record types to be presented and ensuing exchanges on complete the cycle. Archive types are characterized at client level.

Q70. Might we at any point get the products before the planned conveyance date in booking understanding?

Ans: No, we can't get the products before planned conveyance date. GR can be posted on or after the booked dates. However, SAP has given some OSS notes to determine this. (708973, 741385)

Q71. Will changes be made in PO whenever it is delivered?

Ans: This can be constrained by settings given in discharge marker in PO discharge method. In the event that it is a massive change, it will re-trigger endorsement cycle.

Q72. What is the utilization of 'Data Update' pointer in buying records?

Ans: This marker is utilized to choose if the data record is to be made/refreshed or not in light of this buying report.

Q73. What is a Material Ledger?

Ans: A material record holds all exchanges that connect with the buy and utilization of materials for creating merchandise. Material record information is valuation and control information for a material in a plant for a particular posting period. Material record contains information for material developments that are applicable to the valuation of the material.

Q74. What is a 'Bring Delivery back'?

Ans: Return Delivery is utilized if we need to return merchandise to a seller under any circumstance like terrible quality, or awful bundling and so forth. In ordinary cases, return conveyance is finished by development type 122. For making return conveyance, justification for return is a compulsory field.

Q75. How to deactivate a merchant with the goal that it can't be utilized for additional exchanges?

Ans: A seller can be hindered at different levels as follows:

All Company Code

Single Company Code

All Purchasing Organization

Single Purchasing Organization

Q76. What is EAN?

Ans: An article can be conveyed in various units of measure. An European article number (EAN) is made as a remarkable pointer for every one of these units of measure. The main utilization of EANs inside an organization is to distinguish articles at the retail location (POS) utilizing the standardized identification.

Q77. What are essential tables utilized for Material Master?

Ans: Some of the fundamental tables utilized in Material expert are:

MAKT: Material Descriptions

MARA: General Material Data

MARD: Storage Location Data for Material

MVER: Material Consumption

MARC: Plant Data for Material

MVKE: Sales Data for Material

Pole: Material to BOM lin

Q78. What are the various ways of arranging buying associations?

Ans: A Purchasing Organization might be liable for numerous plants and this is alluded to as "Dispersed Purchasing". Then again, "Incorporated Purchasing" highlights one Purchasing Organization for every Plant. A Purchasing Organization doesn't be guaranteed to should be relegated to a Company Code. This would empower acquirement for each organization code for however long purchasers are representing a singular Plant, and that Plant is relegated to the Purchasing Organization. Consequently, a plant might be relegated to more than one Purchasing Organization.

Q79. What are "Exceptional StAns: ocks"?

Ans: Special Stocks will be stocks that are represented however are not claimed by the client, or are not put away at a customary office. Transfer, deals request, and undertaking stock are models.

Q80. What are a portion of the choices accessible to move materials starting with one plant then onto the next?

Ans: Although it is feasible to move materials starting with one plant then onto the next without a Stock Transport Order, many benefits are lost including entering a seller number, arranging a merchandise receipt in the getting plant, checking process from PO history, and the capacity to make STO straightforwardly from a MRP PR.

Q81. What are a portion of the normal Stock Transport Order Movement Types?

Ans: One stage moves of materials can be posted utilizing MT 301. Other different vehicle situations vary in the MTs by the Goods Issues and Good Receipts. Normal Goods Issues might utilize MTs 303, 351, 641, or 643 in the STO. A STOs Good Receipt frequently utilizes MT 101.

Q82. What is the contrast between a Purchase Order and a Purchase Requisition?

Ans: A Purchase Requisition is a record type that gives warning of a requirement for materials or administrations. A Purchase Order is a record type that is a proper solicitation for materials or administrations from an external merchant or plant. Acquirement types might be characterized at the detail and can be standard, subcontracting, transfer, stock exchange, or an outside assistance.

Q83. What is an "in a roundabout way made" Purchase Requisition?

Ans: A by implication made Purchase Requisition has been started by CBP, the PS Project System, PM Maintenance, and Service Management, or PP Production Planning and Control. The "straightforwardly made" Purchase Requisition, then again, is made by an individual physically in the mentioning office determining what materials/administrations, units, and a conveyance date.

Q84. What is a RFQ and how could it be not the same as the Quotation Form?

Ans: A RFQ is a buying record and a solicitation to a vender(s) for citation with respect to required materials or administrations. In the event that different a RFQ is shipped off various sellers, the framework can consequently decide the best statement and send dismissal letters in light of all others. The RFQ and the Quotation Form are one in similar in the framework as merchant's statements are placed straightforwardly in the RFQ.

Q85. What are the exchanges that will bring about a difference in stock?

Ans: A Goods Receipt is a posting recognizing the appearance of materials from a merchant or creation, which brings about an expansion in distribution center stock, a Goods Issue which brings about a decrease in stock, or a Stock Transfer moving materials starting with one area then onto the next.

Q86. When might it be judicious to post merchandise developments through the Shipping Application?

Ans: If picking, pressing, and transportation tasks should be arranged exhaustively. Additionally, in delivery, you can oversee developments like gets back from clients, sellers, and gets back to stock. Development Types in transportation start with a 6.

Q87. What is a Reservation?

Ans: A Reservation is a record used to ensure that the distribution center keeps a specific measure of a material or materials prepared for move sometime in the future. It contains data on what, amount, when, where from and to. Reservations help successful acquisition by using the MRP framework to stay away from out of/absence of stock circumstances.

Q88. Could you at any point physically create a Purchase Requisition referring to a Purchase Order or a Scheduling Agreement?

Ans: A Purchase Requisition can't be made regarding both of these, as they are reports constrained by the buying associations. Prerequisites can be naturally produced with MRP that reference a Scheduling Agreement assuming the source list is kept up with for thing seller blend.

Q89. How is GR/IR account connected with Inventory? ­

Ans: If you are engaged with stock, then you want the GR/IR account (Inventory Account) when the IR is posted. In the event that you are not involved about stock, then the framework needn't bother with the GR/IR account when the IR is posted; the framework needs a G/L rather than the GR/IR account.

Q90. How do arranged and impromptu utilization influence Movement Types?

Ans: In a redid Movement Type, you have characterized which utilization esteem gets posted in the development. Many will continuously be arranged or impromptu, yet for some there is a reliance on the off chance that the development references a booking. This would be arranged utilization.

Q91. What are Departmental Views?

Ans: All utilitarian region of the framework utilize similar material expert information. The material expert information is characterized in individual screens (departmental perspectives) that can be added on a case by case basis. Subsequently a material can be made with just essential information and different offices can add other data later as it opens up.

Q92. Is Material Data legitimate for every authoritative level?

Ans: Control of expert information relies on how each organization sets up its Organizational levels - concentrated or decentralized. A few material information is legitimate for all hierarchical levels while different information is substantial just at specific levels. (I.e.: client, plant, deals organization., and so forth.).

Q93. How could you need to make actual stock sheets to play out a stock cycle-rely on a material or materials?

Ans: For a cycle counting method, actual stock reports should be made. These are utilized to record stock levels of the material being cycle counted. Use exchange MICN. Click on the Execute button. On screen "Cluster Input: Create Physical Inventory Documents for Cycle Counting", play out the accompanying, Click on the Generate Session button and Click on the Process Session button. This technique subtleties how to make the actual stock records for cycle including in a bunch, as opposed to each in turn, in light of specific rules. This would print actual stock archives for all material/clumps that meet those prerequisites

Q94. What is the distinction between a Blanket Purchase Order and the Framework Order?

Ans: as a general rule, the Blanket POs are utilized for consumable materials, for example, office paper with a short text, with thing class B. There need not be a relating ace record, for the straightforwardness of the obtainment. The FO, Framework Order, record type is utilized. Here, the PO legitimacy period as well as the limits are to be referenced. The GR, or Service Entry for the PO are excessive on account of Blanket POs. One need not notice the record task classification during formation of the PO. It very well may be U, or obscure and be changed at the hour of IR.

Q95. What is Release Procedure?

Ans: Release Procedure is supporting sure reports like PRs or POs by rules characterized in the design. It is reasonable to characterize separate delivery systems for various gatherings of materials for which various divisions are mindful, and to characterize separate methods for speculation merchandise and utilization products.

Q96. How would you make a development type? When will development type numbers be odd?

Ans: When incited by an exchange box after an action, you duplicate a development type. Select the field "Development Type" and "Proceed". In the Define Work region, enter the development type to be replicated in From: and the name your new development type in the To: field. Presently pick Continue. Pick the ideal development type you need then, at that point, pick Edit ÆCopy as and yet again type the chose development type with the new kind duplicate every single ward section and make a point in the first place a legitimate prefix (9,X,Z). All control pointers are duplicated to the new development type. Survey the new development type changing any fundamental controls. Inversion development types are numbered as the number sort in addition to one. The inversion for development type 451 (Returns From Customer) is 452. As a last step prior to saving your settings, add a duplicate the inversion development type and enter it in Reversal/follow-on development types.

Q97. How would you take on standard settings for the Message Determination Facility In MM-PUR?

Ans: The Message Determination Facility is naturally dynamic and message assurance outline is provided for all buying reports including POs, PRs, RFQs and so on. The ideal message types should be all kept up with. Pick Master information Æ Messages Æ Purchasing record Æ Create or Change from the Purchasing menu. Add the message type and pick the key mix. The key blend concludes the condition table where the condition record is put away. Enter every single required thing. Next screen, make the singular condition records. Utilizing the menu choices Goto Æ Means of Communication, enter the appropriate fringe, or result for each message record. Save.

Q98. How would you set cost control for receipts (merchandise/receipt) advising the framework how to esteem stocks?

Ans: Transaction Code OMW1 permits you to set value control to S (Standard Price) or V (Moving Average Price). Under Standard Price (S), the materials and it are both legitimate to account reports. The one with the lower worth will be posted with a cost fluctuation passage.

Q99. How would you get to the Materials Management Configuration Menu?

Ans: Transaction Code OLMS has a large group of choices that are not open through the IMG.

Q100. How are the different MM design Transactions got to?

Ans: Transaction Codes OLMD gets to MM-CBP, OLMB gets to MM-IM, OLME gets to MM-PUR, OLML gets to MM-Warehouse Management, OLMS gets to Material Master Data, and OLMW is the appropriate exchange for valuation and record task.

Q101. What are a portion of the more significant Materials Management Tables?

Ans: EINA contains general information of the (Purchasing) Information Record; EINE incorporates Purchasing Organization of the equivalent. MAKT is the Materials Description table, MARA-General Materials information, MARC-Plant Data for Materials, MARD-Storage Location Data for Material, MAST-Material to BOM Link, MBEW-Material Valuation, and MKPF-Header Material Document. A portion of the tables that straightforwardly relate to the report types are T156 Movement Type and T023/T024 Groups Material and Purchasing.

Q102. Could you at any point add custom fields to POs and RFQs?

Ans: Yes. You should add custom fields to the client including structures I_EKKODB and I_EKPODB. Make a venture by means of CMOD for improvement MM06E005. Follow the documentation for MM06E005, and make the sub-evaluates for capability bunch XM06 utilizing exchange SE80. Add fields to the suitable screen. It is suggested that you call the screen fields EKPO_CI-name or EKKO_CI-name. This improves moving information to/from the screen. Put code in EXIT_SAPMM06E_018 to move information from subscreen to structure E_CI_EKPO. Put code in EXIT_SAPMM06E_016 to move information from data set to sub-screen utilizing structure I_CI_EKPO. In the PBO of the sub-screen, do any handling to make fields show just, or conceal them.

Q103. When can a Production Resource/Tool be characterized as a material?

Ans: Inventory capabilities are to be done for that PRT. The data expected to be input is subject to which division sees are being made. Consequently, material expert data is normally placed at various times by various framework clients. Note that to add a view, the "Make Material" exchange is utilized as opposed to the "Change Material" exchange.

Q104. While making another Material, what might incite a portion of the conceivable Material Types?

Ans: Pressing F4 gives a rundown of decisions. Select the material sort for the material you are making. For instance, FHMI for Prod. Assets/instruments, ROH for Raw Materials, FERT for Finished Products, and so on.

Q105. How would you make a Vendor?

Ans: Use Transaction Code XK01. Add the Vendor name, Company Code, Purchasing Organization, Account Group, and the Vendor address. Next add the nation, Bank Key, Bank Account, Account Holder (a real name), and afterward save the information.

Q106. How are materials allocated to merchants?

Ans: Information Record joins materials to the merchant, in this manner working with the most common way of choosing citations. Use Transaction Code ME11 or Logistics Æ Material Management Æ Purchasing and afterward Master Data Æ Info Record Æ Create.

Q107. What information does the Information Record contain?

Ans: The Information Records has information on Units of Measure, Vendor cost changes after a specific level, what materials have been secured by a particular seller, cost and conditions for significant Purchase Organization, Tolerance limits for over/under conveyance, Vendor assessment information, arranged conveyance time, and accessibility time the merchant can supply the material.

Q108. How would you make the Information Record in light of the Material Master record?

Ans: In the IMG, Master Data Æ Info Record Æ Create. Enter Vendor Number, Material Number, Purchasing Organization or Plant Number. Enter the quantity of the Information Record in the event that outer number tasks are utilized (left clear, the framework will dole out a number). Enter the General Data for the Vendor, request unit, beginning information, and supply choice, Customs Tariff Number. Then, enter the Vendor's arranged conveyance time (utilized for booking), dependable Purchasing Group, and Standard PO amount (utilized related to cost scales for cost assurance). Really look at the Control Data. The resilience information and the mindful buying bunch are taken as default values from the Material Master record. Enter the net cost. Presently, from the highest point of the screen Go To Æ Texts to show the message outline. You can enter the data update or the PO text. On the off chance that the PO text is now characterized in the Material Master record, it shows up as a default esteem. Save the record

Q109. What is the distinction between a PR with a Master Record and without a Master Record for the material being requested?

Ans: If the expert record exists, then all of the data about the Source List, Information Record, and Vendor Evaluation as of now exist in the framework. On the off chance that we don't have a Master record for the material we are requesting, the material is by and large being requested for direct use or utilization. You can determine which utilization account is to be charged which is otherwise called Account Assignment. For instance, we dole out the buy costs related with a demand to our business request or cost focus. In the event that the primary circumstance exists, ordinarily buying goes into a more extended term buying concurrence with a Vendor, which is called an "Blueprint Agreement". On the off chance that the Outline Agreement is finished, Purchasing can't give a buy request against a PR. It can set up such an understanding (either a "Agreement" or a "Booking Agreement").

.




CFG