Interview Questions.

SAP APO Interview Questions and Answers

fluid

SAP APO Interview Questions and Answers

Q1. How can a making plans version be frozen and unfrozen? 

Ans: A Planning Version may be frozen and unfrozen the use of Function Module /SAPAPO/TS_PAREA_VERSIO_FREEZE in order that no similarly modifications to the planning model can be achieved.

Q2. What is Release Profile? 

Ans: Release Profile is used to launch timeseries information from DP to SNP/PPDS. You need to outline the DP Planning Area and timeseries keyfigure the facts in which is released and the SNP Category Type (generally FA) to which records is launched. You may additionally keep a Daily Buckets Profile it will outline the quantity of running days (working days decided primarily based on Shipping Calendar maintained for the place grasp) beginning on and from the From Date if released on-line/ interactively or that many workdays of the making plans horizon while launch is carried out in heritage. The Period Split (blank, 1 and 2) discipline in the SNP2 tab of place-product master determines how call for plan is launched to SNP from DP (how bucketed statistics is disaggregated to the workdays).

Q3. What is the usage of Period Factor? 

Ans: Period Factor maintained within the SNP PPM or Transportation Lane determines the Availability Date of a Receipt element inside a time bucket (duration). The machine determines the exact availability date/time of the receipt factors within a length, by way of adding a time c programming language (that it receives through multiplying the period aspect with the period length) to the start time of the duration. You can enter a aspect among 0 and 1, where 0 is the begin of the length, zero.Five the center, and 1 the stop of the period. When calculating the availability date/time, the system takes into attention all weekdays, meaning that it does not take into consideration any days that have been defined as non-workdays within the calendars.

Period Factor used is .Seventy one = 7x0.71 = 4.97 or 5 days from ptimizer of weekly bucket ensuing in a Friday.

If Period Factor isn't always maintained in PPM or Transportation Lane then the User Period Factor indicator and the Period Factor cost maintained inside the Lot Size tab of the place-product combination is used. If this isn't maintained a default price of zero.Five is used.

Q4. What determines stock categories displayed in Stock on Hand keyfigure? 

Ans: The classes defined in Category Group ST1 (may be maintained in table /SAPAPO/APOCGC) decide the inventory categories which are displayed in the Initial bucket within the Stock on Hand keyfigure. Subsequent buckets are dynamically computed.

Q5. Does dynamic indicators show up in Alert Monitor? 

Ans: Dynamic Alerts do not show up within the stand-on my own alert display. Network signals are to reveal pegging relationships.

Q6. What is the document to execute MASSD? 

Ans: The report for executing MassD in background job is MASSBACK.

Q7. What is the shortcut to change vicinity kind in APO? 

Ans: Report /SAPAPO/CHECK_LOCATION_TYPE may be used to trade vicinity type (say from 1001 to 1002 or vice-versa) of present locations in APO. The table to refer is /SAPAPO/LOCMAP. SAP does now not propose this procedure.

Remark: Can you check if this works - cos I assume you need to apply/SAPAPO/CHANGE_LOCTYPE

Q8. How can a transaction be completed even if no authorization?

Ans: SE93 - Transaction code for Transaction Code E.G. CRC1 Create Resource has txn code CRAH. So if you do no longer have authorization to create resource you may use SE93 and enter txn CRAH and then Test F8 button to go to the txn.

Q9. How to copy a Process Chain? 

Ans: To reproduction a procedure chain to another manner chain, goto the Process Chain you need to duplicate after which type copy inside the device tar and hit input. It will permit you to copy the Process Chain to some other Process Chain that can be modified as according to consumer's requirement, saved, activated and used.

Remark: To copy a system chain to another technique chain, goto the Process Chain you need to copy after which kind replica inside the device tar also... In case you dropdown at the toolbad under process chain you've got a duplicate choice... However this appears cool :)

Q10. What is the manner to copy making plans versions in R/three? 

Ans: Use OLIX to first delete previous MRP planning versions. Then use MCB& to create the brand new MRP planning variations with the aid of selecting the perfect version you need to create as ICO Version. The info shape in this case is S094.

Q11. How to use create making plans e-book with  tables? 

Ans: To use  tables on one display screen of Planning Book/Data View - select indicator subsequent to second web page identify and provide name. Additional tab page is displayed in Planning Book Maintenance wizard to define the keyfigures for the second one desk.

Q12. The following modules are available in SAP R/three for a Professional User:

Ans:

a. Advanced Planner and Optimizer.

B.  Strategic Enterprise Management (SEM).

C.  Information Warehouse (BIW).

D.  SAP Net.

E.  Business-to-Business Procurement (B2B).

Correct Answer

a, b

Q13. What is SAP APO? 

Ans: SAP APO  stands for Advanced Planner and Optimizer, that is one place of SCM and alertness component of MySAP product. It is designed to provide answers for companies in Demand making plans, network layout, deliver network planning, production planning and global to be had to promise, transportation and scheduling.

HubSpot Video
 

Q14. How is bank reconciliation handled in SAP? 

Ans: The following are the steps for BRS:

Create Bank Master Data – This may be created thru T.Code FI01 or you may also create the residence bank via IMG/FA/Bank accounting/Bank account

Define House Bank

Set up Bank choice price programe- IMG/FA/ARAP/BT/AUTOIP/PM/Bank choice for fee prg.

Setup all co codes for price transaction – Customer and companies

setup paying co codes for price transactions

setup payment technique consistent with us of a

setup charge method according to co code for fee transaction

setup bank determination for payment transaction

Q15. How can a making plans model be frozen and unfrozen? 

Ans: A Planning Version can be frozen and unfrozen the usage of Function Module /SAPAPO/TS_PAREA_VERSIO_FREEZE in order that no similarly adjustments to the planning model can be completed.

Q16. What is Release Profile? 

Ans: Release Profile is used to launch timeseries facts from DP to SNP/PPDS. You need to define the DP Planning Area and timeseries keyfigure the information wherein is released and the SNP Category Type (commonly FA) to which facts is released. You might also keep a Daily Buckets Profile it will define the wide variety of operating days (running days decided based totally on Shipping Calendar maintained for the area master) beginning on and from the From Date if released online/ interactively or that many workdays of the planning horizon whilst release is finished in historical past. The Period Split (blank, 1 and a pair of) subject within the SNP2 tab of area-product grasp determines how call for plan is released to SNP from DP (how bucketed facts is disaggregated to the workdays).

Looking for SAP APO Training? SAP APO Online Training route is designed to make you professional in developing income and operational making plans method for any employer.

Q17. What is the usage of Period Factor? 

Ans: Period Factor maintained in the SNP PPM or Transportation Lane determines the Availability Date of a Receipt detail within a time bucket (duration). The machine determines the precise availability date/time of the receipt factors inside a duration, by way of including a time c program languageperiod (that it gets with the aid of multiplying the period thing with the period duration) to the start time of the length. You can enter a component between zero and 1, where 0 is the start of the duration, zero.Five the middle, and 1 the end of the duration. When calculating the availability date/time, the system takes into attention all weekdays, that means that it does not think about any days that have been defined as non-workdays in the calendars.

Period Factor used is .71 = 7×zero.Seventy one = four.Ninety seven or 5 days from ptimizer of weekly bucket resulting in a Friday.

If Period Factor is not maintained in PPM or Transportation Lane then the User Period Factor indicator and the Period Factor value maintained within the Lot Size tab of the place-product aggregate is used. If this is not maintained a default fee of 0.5 is used.

Q18. What is the shortcut to exchange area kind in APO? 

Ans: Report /SAPAPO/CHECK_LOCATION_TYPE can be used to exchange vicinity type (say from 1001 to 1002 or vice-versa) of current locations in APO. The table to refer is /SAPAPO/LOCMAP. SAP does no longer endorse this method.

Remark: Can you take a look at if this works – cos I think you need to use/SAPAPO/CHANGE_LOCTYPE

Q19. What determines stock categories displayed in Stock on Hand keyfigure? 

Ans: The categories described in Category Group ST1 (can be maintained in desk /SAPAPO/APOCGC) determine the inventory classes which are displayed within the Initial bucket inside the Stock on Hand keyfigure. Subsequent buckets are dynamically computed.

Q20. Do dynamic alerts show up in Alert Monitor? 

Ans: Dynamic Alerts do not show up within the stand-alone alert monitor. Network signals are to reveal pegging relationships.21. What is the file to execute MASSD? 

The document for executing MassD in historical past job is MASSBACK.

Q21. How can a transaction be completed even if no authorization?

Ans: SE93 – Transaction code for Transaction Code E.G. CRC1 Create Resource has txn code CRAH. So, if you do no longer have authorization to create aid you could use SE93 and enter txn CRAH after which Test F8 button to visit the txn.

Q22. How to replicate a Process Chain? 

Ans: To copy a process chain to some other system chain, goto the Process Chain you want to replicate and then kind copy in the device tar and hit enter. It will can help you reproduction the Process Chain to some other Process Chain that may be modified as consistent with consumer’s requirement, saved, activated and used.

Remark: To copy a method chain to some other manner chain, goto the Process Chain you need to copy after which kind replica in the tool tar additionally… in case you dropdown on the toolbad below system chain you've got a replica alternative… however this appears cool

Q23. What is the technique to copy planning variations in R/three? 

Ans: Use OLIX to first delete previous MRP making plans variations. Then use MCB& to create the brand new MRP making plans versions through selecting the best version you want to create as ICO Version. The information shape in this situation is S094.

Q24. How to apply create planning e-book with two tables? 

Ans: To use  tables on one display of Planning Book/Data View – choose indicator subsequent to second page identify and give call. Additional tab page is displayed in Planning Book Maintenance wizard to define the keyfigures for the second one table.

Q25. How do you configure electronic bank declaration? [_private/tble_firefox.Htm]

Ans: Following is the collection of configuration to be achieved for Electronics Bank Statement(EBS):

Create Transaction kinds (which helps you institution all of the residence baks with same External transaction code).

Assign them to house banks.

Create and define posting rule keys.

Assign them to outside transaction codes.

External transaction codes are bank specific codes for buisness tranactions(which it problems in every EBS) each one for every sort of fee. Eg. Transfer order, foreign transfer,invoice of alternate and many others.

Define posting specification for G/L posting in addition to subledger posting

Define account symbols (which determines the G/L account to be posted to) and assign them to posting keys.

Q26. What is the distinction between income middle accounting and Profitability analysis? 

Ans: Profit center accounting is basicaly achieved for internal controlling purposes. It helps you to decide the earnings and loss the usage of the price of sale technique or length accounting technique. Here you could locate the profit from an “place of reponsibility or pserson” factor of view.This is accound primarily based costing

Whereas in Profitability evaluation, market segments based on product , cutomer,order aor any comobination of these are studied to locate wots the profit. PA gives data to the advertising and marketing,sales and making plans branch that allows you to make choices. PA has  forms account primarily based and CO primarily based.

Q27. What is Ranking order in automated fee application? 

Ans: It’s the priority assigned to every house financial institution which facilitates Automatic Payment software select the house bank for fee in case there are multiple financial institution pleasurable the fee program.

If a price application finally ends up choosing a couple of (say four) financial institution for price, the ranking of the banks enables it select one financial institution from the list of (say four) decided on banks




CFG