Interview Questions.

QlikView Interview Questions and Answers

fluid

QlikView Interview Questions and Answers

Q1. What are the specific capabilities of QlikView?

Ans: (a)Data Association is maintained automatically. (b) The structure, facts and calculations of a file are all held in the memory (RAM) of the server. (c) Data is compressed to ten% of its unique length. (d) Visual dating using hues.

Q2. What is Incremental Load?

Ans: The idea of loading simplest the brand new or changed statistics from the supply into the QlikView report is known as Incremental Load.

Q3. How you join QlikView to Database?

Ans: QlikView can connect to data base the use of ODBC connection created for the database.

Q4. What is Dashboard?

Ans: A dashboard is a QlikView report which shows many matrices together and the values within the sheet objects can change dynamically upon selection of positive fee in one of the Sheet Objects.

Q5. Define Trellis chart?

Ans: In Trellis chart we are able to create array of chart primarily based on first measurement. Bitmap chart are also made from trellis show.

Q6. Explain Mini Chart?.What do you imply by means of sub reviews and the way we are able to create them?

Ans: With the assist of Mini Chart we are able to set form of modes in preference to values in table mode. We also can exchange the colours.

Q7. What is Pivot Table?

Ans:

Pivot Table:

A pivot table is better on the time of grouping. We also can display pivot table like a go desk which is a useful feature. But there is one downside of it which is if we ought to sort a pivot desk than we have to sort it first according to the first size then to the next.

Q8. Which graph we can use for 2 years difference sale ?

Ans: BAR Graph we can use.

Q9. What is Straight Table?

Ans: A directly table is a good deal better on the time of sorting in comparison to the pivot table as we are able to sort it in step with any column as in line with our desire. But it isn't suitable for grouping purpose.

Q10. How many dimensions we are able to use in Bar chart?

Ans: We can use most effective two size

Q11. Which Qlikview item has only expression and no size?

Ans: Gauge chart and listing box have simplest expression and no dimension.

Q12. How we can use Macros in our utility?

Ans: We can use macros for various purposes like for reloading the utility and to create object.

Q13. What do you understand through layers in Qlikview?

Ans: The layer are essentially set on the sheet item residences format wherein bottom, top, regular respective to the quantity -1,zero and 1.

Q14. What is Dimensions?

Ans: Dimensions permit facts exam from diverse views.

Q15. Explain approximately Normalized Data?

Ans: Well Structured Form of Data, which doesnt have any repetition or redundancy of information. It’s a sort of Relational facts. It’s specifically used in OLTP type of stuffs Denormalized Data – It’s a whole bunch of statistics with none relationship among themselves, with redundancy of facts. It’s mainly used in OLAP form of stuffs.

Q16. What Is Star Schema ?

Ans: The only shape of dimensional version, in which statistics is prearranged into data and dimensions is called Star schema.

Q17. What is Snowflake Schema ?

Ans: A snowflake schema is a difference of the star schema. Snowflake is used to enhance the presentation of particular queries.

Q18. Explain c program languageperiod match?

Ans: The internal fit is prefixes with the weight declaration that's used for connecting different numeric values to at least one or greater numeric c program languageperiod.

Q19. Explain inner suit function()?

Ans: Internal fit function is used to generate facts bucket of different sizes.

Q20. What is Container ?

Ans: A box item is used to keep multiple charts. We can use a field object to preserve many charts in the equal field.

HubSpot Video
 

Q21. What do you apprehend by means of prolonged interval healthy feature()?

Ans: Extended c programming language match function() is used for slowly converting the size.

Q22 .What are the brand new capabilities in QV 11?

Ans: Container Object;Granular Chart Dimension Control; Actions like, clean filed; meta information,etc are the new functions in QV 11. 

Q23. Explain joins and its types?

Ans: Join is used to convert the given facts and on every occasion we are the usage of joins for converting facts its is thought ad Data Merging.

It has many kinds:

a. Left be a part of

b. Right be part of

c. Inner be a part of, and many others

Q24. What is Left Join?

Ans: Left be a part of specifies that the be a part of between the two tables have to be left be a part of, it makes use of before the phrase be part of. The ensuing table simplest contain the mixture amongst  tables with the whole facts set from the primary table.

Q25. Define right be a part of?

Ans: Right join specifies that the join between the two tables ought to be right be part of, it makes use of earlier than the word join. The resulting desk most effective include the combination amongst  tables with the entire facts set from the second desk.

Q26. Explain Inner Join?

Ans: Inner be a part of specifies that the be part of between the 2 tables should be inner be a part of. The ensuing desk must contain the overall facts set from both the perimeters.

Q27. What are modifiers?

Ans: Modifiesr offers with the Fields name.

For example: sum($<Region=>Sales)

Returns the income for modern selection, however with the selection in “Region” is removed.

Q28. Explain Identifiers Syntax?

Ans: Represents the empty set

Represents the entire units of information

$-Represents the file of modern-day choice

$1-Represents the previous choice

$_1-Represents the subsequent choice

Bookmark01-Represents the Bookmark name

Q29. Explain three-tier architecture of Qlikview Application?

Ans:

1-tier: Raw statistics is loaded and we create QVD

2-tier: QVD is converted in commercial enterprise login and the requirement of business and records version is created.

3-tier: Reading all QVD from 2-tier and we make a single QVW

Q30. How does Qlikview stores the facts internally?

Ans: Qlikview stores the records in QVD as QVD has facts compression capability. Qlikview has higher performance than other BI because of its reminiscence analytics approach.

Q31. Explain the restrictions of Binary load for a QlikView Developer?

Ans: Binary Load can be used for handiest one application method we can best read the information from one QVW utility and furthermore set scripts is likewise a restriction.

Q32. For a QlikView Administrator, differentiate between subset Ratio and Information Density

Ans: Subset Ratio: It is used for without problems spot trouble in key discipline affiliation.It's miles only applicable for key fields since they're found in more than one tables and do not proportion the equal cost.

Information Density: It is the sector which include the proportion of row which comprise the non-null value.

Q33. What is the use of Optimized Load?

Ans: Optimized load is a good deal quicker and finest especially for massive set of statistics. It is viable if n o transformation are made on the time of load and no filtering is performed.

Q34. Differentiate among hold and joins?

Ans: Keep and joins do the equal capabilities but in maintain creates the 2 tables while join handiest creates the only desk. Keep is used earlier than the weight or select statements.

Q35. Define artificial Key?

Ans: Synthetic key's the important thing wherein two or greater tables consists multiple not unusual column between them is known as as artificial key.

Q36. What is incremental load in Qlikview Architect?

Ans: Incremental load is not anything but loading new or modified records from the database. With the assist of QVD files we can use incremental Load.

Q37. Differentiate between set and let option in Qlikview?

Ans:

Set: it assigns the variable without assesses the expression.

Let: it assigns the variable with assesses the expression.

Q38. Define Qlikview Resident Load.

Ans: Resident load is a part of loading statistics in Qlikview utility. It is used for loading facts in tables that is already loaded in Qlikview software.

Q39. How we will optimize QV application?

Ans: It may be optimized by using developing the statistics into qvds. When whole qvw software is modified into qvd than this qvd can be save inside the RAM

Q40. What is mapping load?

Ans: Mapping load is used to create the mapping desk that can be used for replacing area fee and discipline names.

Q41. Define practice map? 

Ans: observe map is used to feature fields to the tables with the help of other tables. It can be used as joins.

Q42. What is concatenation?

Ans: It means collection of interconnected matters i.E. Any column or row that is associated with each other may be linked through concatenation.

Q43. Define NoConcatenation?

Ans: NoConcatenation prefix is used to pressure the equal tables as two separate inner tables.

Q44. Define join announcement?

Ans: It is used to establish a connection to database with the help of ODBC or OLEDB interface.

Q45. What do you recognize via Fact constellation Schema?

Ans: It is a logical database structure of information Warehouse . It is designed with the assist of De Normalized Fact.

Q46. What do you suggest through RDBMS?

Ans: It stands for relational Database control System. It arranges the facts into respective column and rows.

Q47. What do you apprehend by way of the time period CAL in Qlikview Server?

Ans: Every patron desires a CAL to get linked with Qlikview Server. The CALS are taken up with Qlikview Server and tied with the server serial wide variety.

Q48. Differentiate between QV server and writer?

Ans: QV Server is a software that is set up on computer with diverse CALS which allow user to get admission to QV Files on the server. Publisher is a application which manages centralized manage on our QV files and manages them how and whilst they're loaded and dispensed.

Q49. What do you recognize by means of snapshot view of the desk?

Ans: By this option we are able to see variety o tables and associated associations.

Q50. How we can bring data into qv?

Ans: We use ODBC, OLEDB, SAP connectors sort of facts connections.

Q51. How we will handle Early Arriving Facts.

Ans: We can load facts from ODBC, OLEDB, SAP connectors , by means of pick out statements and we also can load files like excel, phrase, etc. Through the use of Table Syntax.

Q52. What form of data we normally use?

Ans: We use flat documents, excels, QVDs, etc advert statistics.

Q53. Explain about QlikView?

Ans: QlikView is the Business Intelligence device utilized by the University of St Andrews. Data from distinct University structures is combined and presented in a single dashboard in an smooth and comprehensible manner.

QlikView dashboards on the University of St Andrews are constructed on the subsequent standards:

Dashboards have to be powerful to use

Dashboards need to guide customers in carrying out their duties

Dashboards ought to offer the right form of functionality

It should be smooth to discover ways to use a dashboard

It must be clean to keep in mind how to use a dashboard

To use QlikView, you do now not need to have technical understanding in records systems, just a willingness to find out how it could support you.

Q54. What are the blessings of using QlikView?

Ans: As the name suggests, QlikView is a aggregate of short and click on and these features make it intuitive and easy to use. Users can visualize information, seek multiple records sets, create ad hoc reviews, and look at patterns and traits in records that won't have been visible in different reports.

QlikView is

Flexible – dashboards are net based and available from laptop computer systems and cellular devices

Interactive – users are able to drill down and pick out unique facts inside charts or tables

Usable – customers can see large quantities of records successfully and effectively

Scalable – beneficial for a couple of commercial enterprise techniques at analytical, operational and strategic levels

Q55. How is QlikView 11 one of a kind from QlikView 10?

Ans: QlikView eleven brings new stages of capability and manageability to the QlikView Business Discovery platform. In this release, we focused our investments on five value propositions:

Improve collaborative decision making with Social Business Discovery

Gain new insights into possibilities and threats and relative enterprise overall performance with comparative evaluation

Expand QlikView usage to additional gadgets, together with smartphones, with cell Business Discovery

Enable a vast spectrum of users to together develop QlikView apps with QlikView’s speedy analytic app platform skills

Improve the manageability and overall performance of QlikView with new enterprise platform competencies.

Q56. What is QlikView comparative evaluation in QlikView Developer platform?

Ans: Business customers can quick gain new sorts of insight when reading records in QlikView, with new comparative evaluation alternatives. QlikView App developers can now create a couple of selection states in a QlikView app; they are able to create graphs, tables, or sheets based on distinctive choice units.

Q57. What cell tool structures does QlikView eleven aid?

Ans: QlikView eleven supplies cellular capability for Apple iOS and Android pills and smartphones. QlikView supports Android drugs whilst the subsequent situations are met:

QlikView Server version 10 SR3 or later

The native browser, no longer a downloaded one

Currently our HTML5 web apps guide most effective Apple and Android handhelds. Because many Black Berry are older gadgets that don’t completely guide HTML5 (and plenty of are non-touch), we don’t have an internet-based answer for them at the moment.

Q58. For QlikView Admin, what's report-stage auditing in QlikView eleven?

Ans: New optionally available settings inside QlikView Management Console allow directors to extra successfully audit person interactions. Administrators can audit QlikView usage not best on the system degree (the whole QlikView Server), but all the way down to the document degree.

Q59. What are the important thing differences between QlikView and another preferred statistical software package deal (SAS, SPSS)?

Ans: Key distinction is in phrases of the database used. QlikView gives a quite easy visualization that matches the MS excel filtering. SAS is useful in case of Meta statistics while SPSS is ideal for evaluation.

In comparison of the above three, QlikView is maximum consumer pleasant and rapid in phrases of producing numerous dashboards/templates.

In terms of calculations, advanced data options are restricted in QlikView.

For marketplace studies and analysis SPSS has direct facility algorithms.

Q60 .What are QlikView annotations?

Ans: With the brand new annotations collaboration object QlikView customers can interact in threaded discussions about QlikView content material. A user can create notes associated with any QlikView object. Other users can then add their own statement to create a threaded discussion. Users can capture snapshots in their picks and consist of them inside the discussion so others can get lower back to the equal place within the analysis when reviewing notes and comments. QlikView captures the state of the object (contemporary selections), as well as who made each be aware and remark and when, for a lasting report of ways a selection changed into made.

Q61. What are the main functions of QlikView?

Ans: QlikView offers the subsequent features:

Dynamic BI Ecosystem

Data visualization

Interacting with dynamic apps, dashboards and analytics

Searching throughout all facts

Secure, actual-time collaboration.

Q62. What are the variations among QlikView Server versions?

Ans: The variations are:

QlikView Server Enterprise Edition (EE) is available for customers trying to assist a big variety of customers and integrate into enterprise environments. It includes features consisting of:

Unlimited files

Integration with third celebration protection systems

Server clustering

Small Business Edition (SBE) is designed for use in smaller deployments.

It has the subsequent obstacles:

For use handiest with Named and Document CALs

Limited to twenty-five Named User CALs

Limited to 100 Document CALs

No guide for extra servers

Only helps Windows Active Directory to handle safety and get right of entry to manipulate

Information Access Server (IAS) is an version of QlikView Server designed to energy public Internet websites. This version:

Includes the add-on QlikView Real Time Server

Is certified for uncapped variety of user however restrained to one QlikView report

Must be set to anonymous mode only and authentication should be off

Requires that the QlikView server be on the public Internet and publicly available

Requires that the URL for accessing the website powered by means of the QlikView Server be publicly available

Requires that no QlikView client (e.G., QlikView Desktop, Internet Explorer plug-in, Ajax) can access the QlikView Server (all consumer interfaces have to be built through the customer manually or with QlikView Workbench)

QlikView Extranet Server (QES) is an version of QlikView Server designed to increase QlikView capability to outside users thru an extranet. QES:

Requires authentication. Users have to be outside to the purchasing organisation (customers, companions, and so on.).

Restricts server access to the Ajax client and cell clients

Provides the option to customise the QlikView software through the blanketed QlikView Workbench

Supports a most of 3 QlikView files

Supports consultation CALs and utilization CALs only.




CFG