Interview Questions.

Oracle Identity Manager Interview Questions and Answers

fluid

Oracle Identity Manager Interview Questions and Answers

Q1. What is an Identity?

Ans: An identification is the digital representation of an organization aid user together with employees, clients, partners and vendors. Identity Management indicates the rights and relationships the person has when interacting with a business enterprise’s network

Q2.What is Oracle Identity Manager?

Ans: In computing, Oracle Identity Manager (OIM) permits establishments to manage the whole person existence-cycle throughout all agency assets both within and past a firewall. Within Oracle Identity Management it provides a mechanism for implementing the person-management elements of a company coverage.

Q3. What is Oracle identity and get admission to control?

Ans: Oracle Identity Management, a software program suite marketed by means of Oracle Corporation, affords identification and get admission to management (IAM) technology. The name of the software program suite intently resembles the call of considered one of its additives, Oracle Identity Manager.

Q4. What is an IAM tool?

Ans: Identity and get right of entry to control (IAM) is a framework for enterprise methods that allows the management of digital or digital identities. The framework consists of the organizational guidelines for managing digital identity as well as the technologies needed to guide identity management.

Q5. What are the varieties of Reconciliation in OIM ?

Ans:

Target Resource Reconciliation

Provisioning

Trusted Source Reconciliation

Q6. List the components of OIM ?

Ans:

Reconciliation APIs

Reconciliation Engine

Reconciliation Manager

Remote Manager

Q7. Different Types of Event Handlers

Ans: Event Handlers are most of the most not unusual customization in OIM 11g implementations. They were available in OIM for a long time, but with 11g and its new frameworks, they actually have become even extra popular.

The primary types of Event Handlers are:

Pre-Process: triggered BEFORE the real transaction is completed

Post-Process: induced AFTER the real transaction is completed, however in the transaction

Validation: triggered BEFORE the real transaction begins and may prevent the transaction from going on if the validation fails

Q8. What is the purpose of rule fashion designer?

Ans: Use this shape to create guidelines that can be applied to password policy choice, automated organization membership, provisioning procedure selection, project undertaking, and prepopulating adapters

Q9. What is purpose of Reconciliation Manager?

Ans: You can look here for recon information as soon as reconciliation is complete. You can determine whether event received and connected for no longer.

Q10. Mention the Connector components in OIM ?

Ans: The following additives are created while you deploy a connector:

Reconciliation Field Definitions

Reconciliation Field Mappings

Reconciliation Rules

Reconciliation Action Rules

Reconciliation Provisioning Tasks

IT Resource

IT Resource Type

Lookup Definitions

Scheduled Tasks

Resource Object

Process Form

Provisioning Process, Process Tasks, and Adapters

Q11. Difference among OIM 10g and OIM 11g

10g Request Management has been replaced by way of SOA composite which has a custom designed schema accommodating BPEL and Human Task.

Reconciliation engine has been re-written in 11g to decorate the overall performance with the aid of introducing the cache mechanism.

OES libraries are used as an authorization engine in contrast to 10g had its personal item vs view based totally authorization.

Plugin offerings platform is added in 11g to have clean customization in location which may be some what mapped to entity adapter functionality in 10g.

Groups in 10g at the moment are known as as Roles in 11g with some changes which makes it like ldap roles.

OIM 10g    OIM 11g

Reconciliation Manager in Design Console    Event Management in Admin Console.

Object Form    Request Dataset

Creation of recent IT Resource from Design/Admin Console.    Creation of latest IT Resource from Admin Console.

Struts based totally UI.    ADF based totally UI.

Approvalworkflow advent from Design/Admin Console    Approval workflow introduction from IDE the use of SOA Plugin.

Custom workflow engine    Using BPEL as workflow engine.

No Notification Tasks    Notification duties which are cut loose Schedule Task’s jobs.

No Approval Policies.    Approval Policies

No Need of BI Publishers.    Need BI Publisher for OOTB reporting.

No want of RCU (Repository Creation Utility)    Need of RCU (Repository Creation Utility)

Groups    Roles

No idea of Request Template.    Request Template for controlling the Attributes of the request.

Entity Adapters on User Form.    Event Handlers on person shape.

Support most effective old APIs.    Support vintage and new APIs.
 

HubSpot Video

 

Q12. What are the advantages of Identity Management?

Ans: Centralized auditing and reporting – Know who did what and file on device utilization.

Reduce IT running costs – Immediate return on investment is realized through doing away with the usage of paper forms, telephone calls and wait time for brand new account technology and permitting user self service and password management.

Minimize Security Risk – Control access to the network and right now replace bills in a complex business enterprise surroundings inclusive of: layoffs, acquisitions, companion changes, transient and agreement people.

Improved fine of IT offerings

Legal compliance – Many government mandates require relaxed control of get right of entry to.

Q13. Explain the Architecture of Oracle identity Manager?

Ans: The Oracle Identity Manager structure consists of three degrees

Tier 1: Client: The Oracle Identity Manager application GUI aspect live on this tier. Users log in by means of the usage of the Oracle Identity Manager customer.The Oracle Identity Manager consumer interacts with the Oracle Identity Manager server, presenting it with the person's login credentials.

Tier 2: Application Server: The second tier implements the enterprise logic, which resides inside the Java Data Objects which are managed by using the supported J2EE utility server (JBoss application server, BEA WebLogic, and IBM WebSphere). The Java Data Objects put in force the commercial enterprise logic of the Oracle Identity Manager application, but, they are now not exposed to any strategies from the outdoor world. Therefore, to get admission to the commercial enterprise capability of Oracle Identity Manager, you may use the API layer within the J2EE infrastructure, which presents the research and conversation mechanism.

Tier three: Database: The 1/3 tier consists of the database. This is the layer that is liable for coping with the storage of statistics inside Oracle Identity Manager.

Q14. What is Adapter? What Adapters to be had in OIM?

Ans: An adapter is a Java class that is created through an Oracle Identity Manager person thru the Adapter Factory.

Process Tasks adapters - automate crowning glory of a system project and are connected to a Process Definition Form ( AD user, OID User, and so on)

Entity Adapter - mechanically populates a discipline at the OIM User shape or custom User Form on pre-update, pre-delete, pre-insert, put up-insert, post-replace, or put up-delete

Pre-Populate Adapter - unique sort of rule generator connected to a consumer-created shape field which could robotically generate information to the form however does not shop that statistics to the OIM database but does send that statistics to suitable listing user item. The information can come from guide access on a shape or from automated access from the OIM described forms.

Rule Generator - can populate fields routinely on an OIM form or a user-created shape and shop to the OIM database based totally on business rules

Task Assignment Adapter - automates the task of a system undertaking to a person or institution

Q15. What is Form Version Control Utility (FVC) and why it is used?

Ans: Process bureaucracy and infant forms are used to preserve account information of OIM Users. You can improve a form by adding, modifying, or removing fields at the form. For instance, as a part of an improve operation, you would possibly add the Hire Date discipline and eliminate the Country of Origin field from a form. In addition, fields is probably moved from the discern shape to the child form. The Oracle Identity Manager Form Version Control (FVC) Utility enables the management of form records changes after a form upgrade operation.

The FVC Utility is a command-line utility that works immediately at the Oracle Identity Manager database. When you put in the Oracle Identity Manager Design Console, the application is gift inside the OIM_DC_HOME listing. You use a properties document to specify the shape records updates that the software need to perform. The software supports field mapping and facts updates on a provisioning method shape and its associated infant forms

Q16. What is Oracle Identity Manager Roles?

Ans: An Oracle Identity Manager function is used to define the get right of entry to rights that an entity may have. These defined roles use specific role names to differentiate them inside the Oracle Identity Manager environment. A position may be related to one or greater access rights to Oracle Identity Manager Function. For instance, a single position permits a user to create other Oracle Identity Manager person debts and control a specific employer. Roles determine the links and menus which might be to be had to customers after they log in to the console.

Roles assigned to companies decide the get admission to rights that individuals of that enterprise inherit. Users can also be without delay assigned to a function as opposed to inheriting the position through the organizational shape. As with agencies, roles can be organized right into a hierarchical shape.

This hierarchical shape permits roles to inherit get right of entry to rights from other roles, growing determine and children roles.

Roles are closely related to Access Rights of users to use the Resources

Q17. Explain Role Category?

Ans: Roles may be grouped into a class, organizing the roles for the purpose of navigation and authorization. Two categories exist by using default in an out-of-the-container set up of Oracle Identity Manager:

 OIM Roles: The OIM Roles category carries the listing of predefined roles that exist in Oracle Identity Manager by means of default. These roles are normally used for managing permissions and get entry to rights to menu objects, links, and buttons inside the Oracle Identity Manager environment.

• Default: Any roles created inside Oracle Identity Manager that are not assigned to a category at the time of creation are assigned to the Default class by way of default. Create function categories to prepare the custom roles to be created for managing companies.

Q18. What is Adapter? What Adapters to be had in OIM?

Ans: An adapter is a Java magnificence which enables in automation of technique within OIM and is created by way of an Oracle Identity Manager user thru the Adapter Factory.
 

Process Tasks adapters - automate of entirety of a method challenge and are attached to a Process Definition Form (AD person, OID User, and so forth)

 Entity Adapter - robotically populates a discipline at the OIM User form or custom User Form on pre-update, pre-delete, pre-insert, publish-insert, submit-update, or put up-delete

 Pre-Populate Adapter - precise form of rule generator attached to a user-created form subject that can automatically generate information to the Process form but does not store that information to the OIM database however does ship that information to appropriate directory user item. The data can come from manual entry on a shape or from automatic entry from the OIM defined paperwork. OIM INTERVIEW QUESTIONS September 29, 2014 Created By: Ritesh Maddala Page 14

Rule Generator - can populate fields automatically on an OIM shape or a person-created shape and save to the OIM database primarily based on business guidelines

Task Assignment Adapter - automates the challenge of a technique task to a person or group.




CFG