Interview Questions.

Microstrategy Interview Questions and Answers

fluid

Microstrategy Interview Questions and Answers

Q1. Explain what's Microstrategy?

Ans: Microstrategy is an organisation business intelligence utility software program supplier.  It helps scorecards, interactive dashboards, advert hoc question, high formatted reports, etc.

Q2. Mention what specific capabilities and capability do you get with OLAP services?

Ans: With OLAP services customers can create a completely unique document perspectives by using removing or including attributes and metrics contained inside the wise dice. Without filing a new request to the data warehouse, the new calculation is achieved.

Q3. Explain how intelligent cubes are distinctive from everyday cubes?

Ans: Intelligent cubes are generated robotically while a brand new document is administered in opposition to the facts warehouse. Users don’t have to say the dice to which they need to connect. Within the Microstrategy platform, the common sense to fit user requests with the right sensible cube is mechanically dealt with. Subsequently the requests made by means of other customers can seamlessly hit this new sensible dice.

Q4. List out the end consumer merchandise that offers OLAP Services?

Ans: End consumer product that can provide OLAP offerings includes

Microstrategy Web

Microstrategy Desktop

Microstrategy Office

They all leverage the functionality enabled with the aid of OLAP services

Q5. Explain what is the distinction between the Report clear out and Report limit?

Ans:

Report limit: It determines a fixed of criteria used to restriction or restriction the statistics lower back in the report data set after the record metrics are calculated

Report Filter: It applies the in which circumstance to the query despatched to the warehouse to retrieve the outcomes

Q6. Explain what's Logical view in Microstrategy?

Ans:

In Microstrategy, logical view is a table which you create by means of writing the SQL in Microstrategy in place of pulling it out from warehouse catalog.

Q7. Explain what is Smart Metrics in Microstrategy?

Ans: Smart metric is referred while a compound metric is described with other metric items the usage of mathematics operations like sum M1/M2.

For instance: Simple or Compound Metrics Total (profits/unit sold) Smart Metrics: Total (income)/ Total (offered)

Q8. Mention what forms of checking out can be completed over the Microstrategy reports?

Ans: Microstrategy can carry out check like

Naming convention tests

Total calculations take a look at

SQL question validations

Attribute and metric positions inside the file

Drilling options assessments

Prompts associated verifications

Security clear out checks

Formatting/export functionality exams

Threshold trying out

Q9. Explain what is Microstrategy Narrowcast server?

Ans: Microstrategy Narrowcast Server is a software product which video display units and can provide individualized information to users through e-mails, internet portals and wi-fi gadgets like pagers, PDAs, and phones. Users determine what facts they need, when and the way they want to get hold of it, through an clean to apply internet web page.

Q10. Explain what are the benefits of dataset compared to report-set?

Ans: File set consists of total tables and facts at the same time as statistics-set includes attributes, metrics of a specific file most effective.

Q11. Explain what safety does Microstrategy presents?

Ans: Microstrategy provides many safety options to make sure that facts is stored non-public and private.  To make easy get right of entry to and minimum maintenance, Microstrategy laptop synchronize with Windows NT and 2000 safety and with Novell listing.  Due to that customers who have logged into those structures does now not have to go browsing once more.

Q12. Mention what's the difference among Schema item and Public item?

Ans: Schema items are availed to create Application gadgets like Attributes, features & operators, Hierarchies, Tables, and so forth. While, Public items are used to create other software objects like Filters, Metrics, Consolidations, and many others.  Using architect permission schema item can be created whilst public object may be created by using using a schema object most effective.

Q13. Explain what's Listeners?

Ans: Listeners permits us to view the result of samplers within the form of trees, graphs, tables or simple textual content in a few log files.  They offer visual get admission to to the facts accumulated through JMeter about the test cases as a sampler component of JMeter is done.

Q14. Explain how you could clear up characteristic roles?

Ans: By growing separate table alias for the identical or enabling the automatic attribute role reputation, you can remedy the characteristic roles.

Q15 Mention what does the predictive modeling skills does Microstrategy presents?

Ans: Microstrategy can calculate 4 of the primary records mining features such as network algorithm, regression algorithm, clustering algorithm and tree set of rules.

Q16. Explain how you could direct the SQL generated to apply a specific desk?

Ans: We can use alias name of that desk and adjust the logical length of that alias table dnt then modifies predominant desk and use the alias table.

Q17. Explain how you can insert and update a report within the database through Microstrategy?

Ans: You can insert and update or maybe a delete a file via the use of one of the additives of Microstrategy known as an ODBC check device.  You can also adjust table specification as according to your need.

Q18. Mention what's the distinction among Microstrategy and Cognos?

Ans:

                           Microstrategy                                     Cognos

Microstrategy is primarily based on single meta-statistics repository

Microstrategy may be operated as net based and a computer tool

There is not any dice data-set for Microstrategy, and we reap cutting-edge statistics-set from statistics-warehouse robotically

Microstrategy reporting is fast

 Cognos has two meta-statistics repository based totally database

It can be used as web-base reporting gear

Cognos has a cube dataset which wishes to be refreshed so that it will get contemporary repository values before reporting

Compare to Microstrategy, Cognos reporting is slow

Q19. Explain how you can create the sensible cubes in Microstrategy?

Ans:

Intelligent cubes may be made in Microstrategy inside the public folder or a specific person folder

We can make a document and point the record to a dice or right click in a folder and pick the cube choice to make a brand new dice

Once the cube is created, pick out the record items that's required and save the dice

Once the cube is saved and ran to check, you can create more than one reviews out of a cube

You also can add new attributes and metrics, every time important, and those can be effectively to be had when you run the reports subsequent time

Q20. Explain how you may optimize a record in Microstrategy?

Ans: VLDB properties enable you to customize the SQL that Microstrategy produces, and decide how information is processed via the Analytical engine.

Q21. Mention the manner or roadmap that Microstrategy makes use of to question request and generate BI reports?

Ans: The manner or roadmap that Microstrategy used for producing BI reports

Step 1) Connect to Database

Step 2) Create Metadata

Step three) Create Databases ( in-memory ROLAP)

Step 4) Schedule ETL (Query Schedule)

Step 5) Create Reports and Dashboards

Q22. Mention different types of attributes in Microstrategy desktop?

Ans: Various varieties of attributes in Microstrategy computer encompass,

Implicit Attributes

Compound Key Attribute

Derived Attributes

Simple Attribute

Q23 Mention what's the difference among Custom organization and Consolidations?

Ans:

Custom group    Consolidations

A custom organization is a set of filters that can be positioned on a template. It is made from an ordered series of elements referred as custom group factors.

Consolidations are used to outline the information you want to view on your file. It allows you to organization characteristic factors in new methods with out altering the metadata and warehouse definitions.

Q24. Mention how are Intelligent Cubes distinct from normal cubes?

Ans: Intelligent Cubes are created robotically while a brand new document is administered towards the data warehouse.  Users don’t ought to determine the dice to which they want to attach. The logic to healthy consumer requests with the right Intelligent Cube is routinely dealt with within the Microstrategy platform.

Q25. Mention what are the business advantages of Microstrategy Narrowcast Server?

Ans: The enterprise advantages of Microstrategy Narrowcast Server is that it offers an inexpensive way to ship corporate data to untrained partners, personnel, and clients. Due to which choice makers have enough information to streamline a enterprise method in an effort to cut the running fees.

Q26. Is it viable that with Microstrategy Desktop you may be a part of statistics across heterogeneous information resources?

Ans: Yes. Microstrategy eight have extended the records modeling flexibility to consist of included perspectives of statistics across heterogeneous records shops. Data can come from anywhere- statistics warehouse, SAP BW, statistics marts, and any range of operational machine databases.  By mapping conforming dimensions from numerous or distinct resources, Microstrategy Desktop can join facts automatically from multiple in contrast to resources in the equal document record.

Q27. Mention what are the set of rules supported through Microstrategy?

Ans: The set of rules supported by Microstrategy are,

Neural network algorithms

Tree algorithms

Clustering algorithms

Regression algorithms

Q28. Mention features that aren't supported in Intelligent Cubes?

Ans: Features that are not supported in Intelligent Cubes are,

Prompts

OLAP Service Features: Derived metrics and View Filters cannot be used

Q29. Mention the styles of Report Cache?

Ans: The styles of Report Cache encompass,

Matching caches

XML caches

Matching-History caches

History caches

Q30. Mention what is an Element Cache?

Ans: An Element Cache is maximum currently used lookup table elements which can be saved in reminiscence on the intelligence server or MSTR laptop machines. So that it is able to be fetched extra easily.

Q31. Mention whether a MicroStrategy is a MOLAP or ROLAP device?

Ans:

Relational on-line Analytical Processing or ROLAP gear do not utilize pre-calculated statistics cubes.

Multidimensional online Analytical Processing tools or MOLAP make use of a pre-calculated records units usually known as a records cube.

A MicroStrategy is a ROLAP tool.

Q32. Mention what's the difference among 2 tier,3 tier and four tier architecture in MicroStrategy?

Ans: The distinction is that,

2 Tier architecture: The MicroStrategy Desktop itself queries towards the Data warehouse and the Metadata without the intermediate tier of the Intelligence server.

Three Tier architecture: It incorporates an Intelligence server between MicroStrategy Desktop and the information Warehouse and the Metadata.

Four Tier architecture: It is same as 3 tier besides it has a further issue of MicroStrateyWeb.

Q33. Mention what's heterogeneous mapping?

Ans: Heterogeneous mapping enables the engine to carry out joins on in contrast to column names. If the consumer determines multiple expression for a given shape, the heterogeneous mapping will robotically take place whilst tables and column names require it.

Q34. Mention what's an Implicit characteristic?

Ans: An Implicit attribute has its personal expression.   It is a digital or constant characteristic that does not physically exist within the database due to the fact it's far created on the software degree.

Q35. Mention what are the types of truth extensions in Microstrategy?

Ans: The sorts of reality extensions in Microstrategy are,

Disallows

Extensions

Degradations

Q36. Mention what's truth degradation?

Ans: When the fact is at a higher level than the file display degree, then you may use truth degradation attribute to kingdom how the Engine degrades the facts to the lower degree. When you lower the level at which a reality have to be pronounced, you are using degradation.

Q37. Mention what is filtered set off?

Ans: You can restriction the wide variety of elements in a spark off using a filter.

Q38. Mention what is the difference among Report Limit and Report filter?

Ans:

Report Filter: It applies the “wherein” condition to the request despatched to the warehouse to fetch the outcomes.

Report Limit: It defines a fixed of standards used to limit the facts returned within the file records set after the report metrics are calculated.

Q39. Mention what's Prompt?

Ans: The spark off is not anything but an attribute via which you may adjust the contents of a file dynamically.

Q40. Mention distinct varieties of prompts?

Ans: Different styles of prompts are,

Level prompts: It allows you to decide the extent of aggregation calculation of a metrics

Object activates: It allows you to pick objects comprising a file at run-time

Value prompts: It permits users to kind a price.  It is used in conjunction with metrics or different activate for filters

Filter definition Prompt: This type of set off enable customers to determine how the document’s facts is filtered, primarily based on lists of attribute factors, attributes in a hierarchy or metrics.

Q41. Mention does it imply whilst you say in-reminiscence ROLAP?

Ans:

In memory ROLAP = ROLAP Architecture + Cube Architecture.

In-reminiscence ROLAP is an architectural extension of ROLAP wherein physical ROLAP cubes is living in-reminiscence in the Global Virtual Cube.

Q42. Mention what is the gain of using in-reminiscence ROLAP?

Ans: The gain of in-memory ROLAP is that it improves user wait time and unfastened up database capability.




CFG