Interview Questions.

Linq Interview Questions and Answers

fluid

Linq Interview Questions and Answers

Q1. What is LINQ ?

Ans: LINQ stands for language incorporated question. Its part of .Net three.Five framework.It offers quering capabilities in .Net languages.It intergrates databse model into programming version.Common sense can be used to retrieve facts with sq. Like statements in C#.

Q2. What are statistics companies?

Ans: Data carriers permits us to query special statistics resources the usage of LINQ.There are one-of-a-kind information vendors for specific statistics resources which includes:

LINQ to Objects

LINQ to SQL

LINQ to XML

LINQ to ADO.NET

LINQ companies converts the LINQ queries to the queries which specific records supply knows.

Q3. What is Lambda VS Anonymous Method?

Ans:

The Lambda Expression is almost much like nameless approach which was delivered with .NET 2.Zero.

The Lambda Expression presents a extra concise and purposeful syntax for writing the nameless approach.

There aren't any fundamental Difference between them.Means Lambda Expression is an anonymous characteristic.

In Lambda Expression ,syntax factors aren't required,that's automatically managed via the compiler.

Q4. Could you differentiate between Statement Lambda and Expression Lambda?

Ans: For building expression bushes Expression Lambda is used but we can't use Statement Lambda for this purpose. Further, declaration lambda isn't always supported via expression companies like LINQ to SQL.

Q5. What are diff vicinity in which LINQ may be used ?

Ans: LINQ is split into three categories --

a. Linq to items--this consists of in particular quering collections which implemet IEnumerable interface.

B. Linq to ADO.NET

linq to SQL

linq to DataSet

linq to Entities(ORM version)

c. Linq to XML

Q6. What are question expressions?

Ans: Query expressions are used to put in writing LINQ queries in similar manner we write SQL queries.Below is a easy question expression:

IEnumerable<int> end result = from object in listItmes

wherein item.Name > "TV"

select object.Charge;

Q7. What are exceptional Methods to write LINQ Query?

Ans: The above query reveals the fee of the product “TV”.

Query Syntax

Method Syntax

Mixed Syntax

Q8. Explain the position of DataContext training in LINQ.

Ans: DataContext magnificence may be explained as a bridge among a SQL Server database and the LINQ to SQL. It establishes connection to database for gaining access to the database. Communicate with database by means of filing and retrieving objects after which alternate these gadgets to SQL queries. In a simpler way, it consists of the connection string records, methods to hook up with the database and manipulating the facts inside the database. With the help of statistics context, we can carry out pick, insert, replace and delete operations over the statistics inside the database.

Q9. When no longer to use LINQ ? 

Ans:

It ought to no longer be utilized in C# if the same common sense is achieved via easy c# coding.

Linq to square involves overall performance overhead therefore should be used correctly.

Q10. What are the benefits of LINQ?

Ans:

It allows to put in writing question using the equal language we use to increase application

It lets in to locate errors at collect time

LINQ can be used to question any statistics source for which LINQ company exists.

Q11. What are quantifiers in Linq?

Ans: There are a few quantifiers in Linq as given beneath:-

 All ( )

Contains ( )

Any ( )

SequenceEqual()

Q12. Differentiate between XElement and XDocument.

Ans: Both XElement and XDocument are the training defined by means of System.Xml.Linq namespace. XElement class represents an XML fragment. XDocument magnificence represents an entire XML report with all associated meta-records. XDocument has a Declaration i.E. Root whereas XElement is a unmarried node.

HubSpot Video
 

Q13. Use LINQ to question the numbers extra than 5 from a set of array.

Ans:

int[] nums = new int[] 0,four,2,6,three,8,3,1;

var end result = from n in nums

in which n > five

orderby n             //orders in asc order

choose n;

Q14. What is Lambda expression?

Ans: Lambda expression is like anonymous feature.It does not no longer have a body and go back kind.It can assigned to a delegate.We use lambda expression in LINQ to assign it to a delegate.

It has the subsequent shape:

input arguments=>frame

we will assign a lambda expression to a delegate which returns int as:

delegateMult del= x => x * x;

Q15. What are exclusive Aggregate operators used in Linq?

Ans: we are able to call above delegate as:del(10);

There are some combination operators used in Linq as given beneath:-

Aggregate

Average

Count

LongCount

Min

Max

Sum

Q16. Could you tell the distinction between XElement.Load() and XDocument.Load()?

Ans: For loading the whole thing beneath the top-level element, we must use XElement.Load () and for loading any markup earlier than the pinnacle-level detail, we need to use XDocument.Load ().

Q17. What is ORM ?

Ans: it stands for item relational mapping wherein it provides the user with the ability to exchange and manipulate the items without having to worry about how the gadgets are related to their datasource.

Q18. What are some LINQ providers?

Ans:

LINQ to Objects

LINQ to SQL

LINQ to XML

LINQ to JSON

LINQ to Sharepoint

Q19. What are exclusive Join operators utilized in Linq?

Ans

Join

GroupJoin

Q20. What are the LINQ components?

Ans:

LINQ vendors

Query operators

Language extensions

Q21. Describe the advantages of the usage of LINQ on DataSet.

Ans: LINQ to DataSet is a completely clean way to write question from the programming language instead of the use of a separate query languageI. It is useful to run queries on multiple datasets. Through SQL query, we are not able to retrieve a particular fee from the dataset. LINQ is a good way to carry out information manipulation operations (like searching, filtering, sorting) on Dataset.

Q22. Which namespace defines LINQ extension techniques?

Ans: System.Linq

Q23. What are unique Ordering operators used in Linq?

Ans:

OrderBy

OrderByDescending

ThenBy

ThenByDescending

Reverse

Q24. What are extension strategies?

Ans: Extension techniques permits us to add new strategies to an present kind.When we use extension techniques we upload new strategies with out modifying the present kind.




CFG