Interview Questions.

Jenkins Interview Questions and Answers

fluid

Jenkins Interview Questions and Answers

Q1. Mention what is Jenkins?

Ans: Jenkins is an open source device with plugin constructed for non-stop integration cause.  The precept capability of Jenkins is to preserve a song of version control gadget and to initiate and monitor a build machine if modifications arise. It monitors the whole method and provides reviews and notifications to alert.

Q2. Explain what is non-stop integration?

Ans: In software program improvement, while more than one developers or groups are operating on specific segments of equal internet software, we want to carry out integration check by integrating all modules.  In order to do this an automated process for every piece of code is accomplished on daily bases so that every one your code get examined.

Q3. What is the requirement for the use of Jenkins?

Ans: To use Jenkins you require:

A supply code repository which is offered, for instance, a Git repository.

A operating build script, e.G., a Maven script, checked into the repository.

Q4. Mention what are the benefits of Jenkins?

Ans: Advantage of Jenkins consist of:

At integration level, construct screw ups are cached.

For each code devote modifications an automated build document notification generates.

To notify builders approximately build document success or failure, it's far incorporated with LDAP mail server.

Achieves non-stop integration agile development and take a look at driven improvement.

With easy steps, maven launch task is computerized.

Easy tracking of bugs at early degree in development surroundings than manufacturing.

Q5. Explain how you can pass or reproduction Jenkins from one server to another?

Ans:

Slide a job from one set up of Jenkins to another by copying the associated process listing.

Make a duplicate of an already existing process through making clone of a activity directory through a exclusive name.

Renaming an current job by using renaming a directory.

Q6. Mention what are the instructions you could use to start Jenkins manually?

Ans: To start Jenkins manually, you can use both of the following:

(Jenkins_url)/restart: Forces a restart without waiting for builds to complete.

(Jenkin_url)/safeRestart: Allows all jogging builds to complete.

Q7. Mention a number of the beneficial plugins in Jenkin?

Ans: Some of the crucial plugins in Jenkin consists of:

Maven 2 task.

Amazon EC2.

HTML writer.

Copy artifact.

Join.

Green Balls.

Q8. Explain how you can deploy a custom construct of a core plugin?

Ans: To set up a custom discipline of a core plugin, you have to do following matters:

Stop Jenkins.

Copy the custom HPI to $Jenkins_Home/plugins.

Delete the formerly multiplied plugin listing.

Make an empty document known as <plugin>.Hpi.Pinned.

Start Jenkins.

Q9. Explain how can create a backup and replica documents in Jenkins?

Ans: Jenkins saves all the setting, construct artifacts and logs in its domestic listing, to create a returned-up of your Jenkins setup, just replica this listing. You also can copy a job listing to clone or replicate a job or rename the listing.

Q10. Explain how you can clone a Git repository via Jenkins?

Ans: To clone a Git repository via Jenkins, you have to input the email and user call on your Jenkins system.  For that, you need to switch into your activity listing and execute the “git config” command.

Q11. Explain how you could installation Jenkins process?

Ans: To create a project that is dealt with thru jobs in Jenkins.  Select New object from the menu, once this achieved input a call for the activity and choose free-fashion task. Then click OK to create new process in Jenkins.  The next page allows you to configure your job.

Q12. Mention what are the 2 components Jenkins is in particular included with?

Ans: Jenkin is especially incorporated with two components:

Version Control system like GIT, SVN.

And construct tools like Apache Maven.




CFG