Interview Questions.

JCL Interview Questions and Answers

fluid

JCL Interview Questions and Answers

Q1. What is JCL?

Ans: JCL is Job Control Language and is used for Batch processing. The startup method of OS and general merchandise like CICS and many others are written in JCL. It is interface among operating device(MVS) and alertness software. When 2 associated applications are combined collectively on control statements is called process contol language

Q2. What is a Generation Data Group (GDG)?

Ans: Generation Data Group is a set of chronologically or functionally related datasets. GDGs are processed periodically, frequently via including a brand new generation, preserving previous generations, and every now and then discarding the oldest generation.

Q3. How do you test the syntax of a JCL without walking it ?

Ans: TYPERUN=SCAN at the JOB card or use JSCAN.

Q4.  How is a GDG base created?

Ans: A GDG base is created within the machine catalog and maintains tune of the generation numbers used for datasets in the group. IDCAMS utility is used to define the GDG base.

Q5. Name a number of the JCL statements that are not allowed in approaches?

Ans: Some of the JCL declaration which aren't allowed in techniques are :

1. JOB, Delimiter(/*), or Null statements

2. JOBLIB or JOBCAT DD statements

3. DD * or DATA statements

four. Any JES2 or JES3 manage statements

 Q6. What is version dataset label(Model DSCB)?

Ans: A version dataset label is a sample for the dataset label created for any dataset named as part of the GDG group. The system desires an current dataset to serve as a model to supply the DCB parameters for the technology statistics organization one desires to create. The version dataset label ought to be cataloged. The version DSCB name is positioned at the DCB parameter on the DD statement that creates the technology records institution.

Q7. What is the reason of include announcement in a JCL?

Ans: It is used as an alternative for STEPLIB.. When we specify the dataset call in consist of it's going to search in all the datasets unique within the consist of dataset.

Q8. What is the difference among the JOBlIB and the STEPLIB statements?

Ans: The JOBlIB declaration is positioned after the JOB assertion and is powerful for all process steps. It cannot be placed in a cataloged technique. The STEPLIB announcement is placed after the EXEC announcement and is effective for that activity step most effective. Unlike the JOBLIB declaration, the STEPLIB may be located in a cataloged process.

Q9. What is order of searching of the libraries in a JCL ?

Ans: First any personal libraries as specified in the STEPLIB or JOBLIB, then the device libraries together with SYS1LINKLIB. The gadget libraries are distinctive in the hyperlink listing.

Q10. What does S0C4 errors suggest?

Ans: This error is faced when execute the COBOL software. The foremost reason for this error is that a variable is described with much less characters and we are seeking to pass data which is greater than the actual storage space.

Q11. What is the that means of keyword in JCL? What is its contrary ?

Ans: A key-word in a JCL announcement may also seem in exceptional locations and is identified with the aid of its name, e.G. MSGCLASS inside the JOB announcement. The opposite is positional phrases, wherein their meaning is based on their function within the declaration, e.G. Within the DISP key-word the = (NEW. CATLG, DELETE ) meaning are based totally on first, 2d and 0.33 role.

Q12. What is number one allocation for a dataset?

Ans: The space allotted whilst the dataset is first created.

Q13. What is NOTCAT 2 - GS?

Ans: This is an MVS message indicating that a reproduction catalog entry exists. E.G., if you already have a dataset with dsn = 'xxxx.Yyyy' and u attempt to create one with disp new, catlg, you will get this error. The program open and write might go through and at the cease of the step the gadget would attempt to positioned it in the device catalog. At this factor seeing that an entry already exists the catlg would fail and supply this message. You can restoration the hassle by deleting/uncataloging the first information set and going to the extent in which the new dataset exists(this information is within the msglog of the activity) and cataloging it.

Q14. How do you bypass parameters to this system as the activity is being achieved?

Ans: By the use of 'parm' parameter in exec announcement. The price referred to right here ought to be declared in linkage segment within the software and procedure via manner division. This approach is very useful when you do no longer recognise the parameters on the time of coding the applications.

HubSpot Video
 

Q15. Which declaration is used to cease the in-flow method in a JCL?

Ans: PEND statement is used to stop the in-movement technique.

Q16. What is the difference between specifying DISP = OLD and DISP = SHR for a dataset?

Ans: OLD specifies distinct use of a dataset, SHR lets in more than one jobs to concurrently get right of entry to the dataset NOTE: When updating a dataset, you'll commonly use OLD.

Q17. How do you publish JCL through a COBOL application?

Ans: Use a record//dd1 DD sysout = (*,intrdr) write your JCL to this document. Please a few one do that out.

Q18. What is use of SPACE parameter in DD announcement?

Ans: The SPACE parameter specifies the distance required for the dataset within the DASD (Direct Access Storage Disk). Syntax − SPACE = (spcunits, (pri, sec, dir), RLSE)

Q19. Definition of COND parameter in JCL?

Ans: COND is a condition parameter, includes 2 sub parameters, 1st - return code from the previous step, 2nd - circumstance. If COND is real, the step on which COND is coded might be BYPASSED.

Q20. What DISP parameter we mention for advent of brief dataset in order that we will use it in later steps?

Ans: DISP = (NEW,PASS). PASS is legitimate most effective for everyday disposition. This is used whilst the dataset is to be handed and processed by means of the following process step in a JCL.

Q21. What is S0C7 abend?

Ans: Caused by using invalid facts in a numeric field.

Q22. How do you get right of entry to a report that had a disposition of KEEP ?

Ans: Need to deliver Volume Serial Number VOL=SER=xxx.

Q23. How do you restart a step in JCL?

Ans: Use RESTART =step call.

Q24. When can a task time-out occur? How to conquer that?

Ans: A activity time-out error can arise while this system takes extra time than the time restriction for the desired magnificence. This is called a S322 abend. This mistakes is encountered whilst there are a few looping errors within the application and it does not reach of completion.

If the statistics processed inside the software is surely large and wishes extra time than the class restrict, then the TIME parameter may be coded as TIME = 1440 to get endless time until job of completion.

Q25. What is the reason of coding CLASS parameter in job announcement?

Ans: Based at the time period and the wide variety of assets required through the task, companies assign special task classes. These may be visualized as individual schedulers utilized by the OS to receive the jobs. Placing the jobs inside the right scheduler will resource in smooth execution of the roles. Some corporations have unique training for jobs in check and production surroundings. Valid values for CLASS parameter are A to Z characters and 0 to nine numeric (of length 1). Following is the syntax − CLASS=zero to nine 




CFG