Interview Questions.

Interview Questions For Citrix

fluid

Interview Questions For Citrix

Q1.  What is Delivery Controller?

Ans:

Delivery Controller is the Core factor of XenDesktop v5 & above, the use of  FMA.

It is the server that centrally manages the XenDesktop web page.

At least one delivery controller is set up on a domain.

The transport controller communicates with the database.

It runs several services that manages.

The hypervisor sources.

The consumer authentication and authorization/get entry to.

The broking between the person requests and their virtual computer systems and programs.

Monitoring. 

The energy control (shutting down of virtual computers while wanted), and so on.

It includes the capability of Data Collector and Desktop Delivery Controller (DDC) roles that existed in previous XenDesktop versions up-to v4 that makes use of IMA.

Q2. What is the impact to end users if Delivery Controller (FMA) is unavailable?

Ans: 

If none of the Delivery Controller Servers are available in a Site, VDA’s fails to registerthemselves with Delivery Controllers and accordingly will be unavailable for brand spanking new session launches.  Thus customers can not get admission to their applications or desktops.  However, the sessions which are already linked will continue to paintings.

If just one of the Delivery Controller is unavailable, then VDA’s instantly (15-ninety seconds) car load-balances to other available Delivery Controllers in the Site.

If particular service on Delivery Controller is unavailable then its respective assets becomes in available for customers.  If Delivery Controller is unavailable

Q3. What is Data Collector?

Ans:

Data Collector is the thing of IMA used in XenDesktop up to v4. It is a Zone stage position.

By default, in a XenDesktop farm, the preliminary Desktop Delivery Controller (DDC) hooked up is the farm grasp acts because the Data Collector, appearing desktop resolution operations at some point of beginning the computer and dealing with the website hosting infrastructure.

Data collector exists as an in-memory database that maintains dynamic informationabout the servers inside the region, together with server hundreds, consultation reputation, posted programs, users related, and license utilization

Data creditors acquire incremental facts updates and queries from servers within their area. Data creditors relay statistics to all different data creditors in the farm

The records collector communicates data to the information shop on behalf of the other servers within the farm

They act as verbal exchange gateways among zones in server farms which have more than one area.

Q4. What is the impact to give up users if Data Collector (IMA) is unavailable?

Ans:

Data Collector is Zone degree function. If Data Collector is unavailable, a new records collector is automatically elected for the zone based on a easy rating of servers (indicated via server’s election preference placing) within the area.

The Data Collector election technique is sort of instant, automatic (without administrative interference) and isn't depending on the statistics save therefore present as well as incoming user classes are unaffected by way of the election process.

Q5. What are differences among StoreFront (SF) and Web Interface (WI)?

Ans: StoreFront validates the user credentials with the help of the Active Directory domaincontroller which wasn’t the case with WI.  StoreFront will check the utility subscription records keep for the prevailing consumer subscriptions and then save the ones in the reminiscence.

Q6. What are the ICA and Session Reliability ports?

Ans:

The Independent Computing Architecture (.ICA) makes use of TCP 1494 port.  ICA was first of all described for Intelligent Console Architecture.

The Session Reliability/Citrix Gateway Protocol (CGP) uses TCP 2598 port.

Q7. What is Connection Leasing?

Ans: Connection Leasing is a XenDesktop integrated capability, which lets users join or reconnect to their most currently used applications and computer systems, even when the website online database is unavailable. However, this doesn’t help new or first time consumer scenarios.  With Connection Leasing enabled each DDC, or Controller, caches the users connections to his or her currently used applications and or computer systems. By default connections are cached for a period of  weeks.

Q8. Does connection leasing permit customers with out a modern session to connect with Citrix apps even as the database is down? 

Ans: Yes.  The delivery controller will hold a listing of previous connections from the user. Those previously used connection parameters could be used inside the destiny if the database is unavailable. The default time frame is 2 weeks, however this can be changed with PowerShell.

Q9. Is the nearby textual content echo functionality a part of XenApp 7.6?

Ans: HDX has been better over a few years to improve upon the responsiveness and interactivity of the person session, some thing Local Text Echo did however in a barely one-of-a-kind manner. So Local Text Echo, because it turned into in 6.Five, is not part of 7.6, but HDX includes interactivity enhancements that make the want for Local Text Echo out of date.

HubSpot Video

 

Q10.  How plenty RAM ought to one give to the “Cache in RAM with overflow to disk” feature for XenApp 7.6?

Ans: Any quantity may be a gain.  I’ve visible 1, 2 and 3GB of RAM allotted per VM display extensive value to a XenApp VM resulting in IOPS of less than 1 consistent with person.

Q11.  When migrating (now not rebuilding), does the XenApp server have IMA and FMA strolling on the same time?

Ans: No.  When you're equipped emigrate a XenApp 6.Five employee to the XenApp 7.6 site, the upgrade wizard will put off the 6.Five employee from the farm, uninstall the 6.5 software and set up the 7.6 VDA even as setting the server into the 7.6 web site.

Q12. Is there a distinction/risk in the use of the migration device over doing a rebuild of the farm (assuming that the underlying working machine isn’t changing)?

Ans: Migrating the farm and coverage settings thru the migration device is just a time saver, specifically for massive, complex environment.  As for the XenApp people, many human beings opt to rebuild in that it's miles an opportunity to refresh the server lower back to a clean state (assuming you aren’t using some thing like PVS for photograph management). The benefit of the improve wizard for the employees is that you don’t should undergo the app deploy/configuration once more.

Q13. If my regulations are saved in Active Directory rather than XenApp, do I want to run the Policy Export utility?

Ans: No, the export/import is handiest for Farm saved facts. For AD policies, you will retain to apply them

Q14. Does the import farm software also consist of application icons?

Ans: Yes.  The icons are exported and imported as a part of the migration utility

Q15. Does the migration utility paintings for XenApp 6? 

Ans: Yes, although it is experimental. The instructions used to accumulate the farm, policy and application settings from XenApp 6.5 are the identical in XenApp 6.Zero, but the migration application has no longer been examined nearly as in-intensity as XenApp 6.Five.

Q16. In XenApp 6.5, if we release two distinct apps which are both hosted from the identical server, it most effective creates 1 session. Is this nevertheless the case in 7.6?

Ans: This is referred to as consultation sharing and it does paintings in XenApp 7.6

Q17. Can be VDA hooked up on Windows 2003 server?

Ans: No, the VDA is simplest supported on Windows 2008R2 SP1, 2012, 2012R2, 7 SP1, 8 and 8.1

Q18. How can we allow that Provisioning Services RAM Cache characteristic that conserves IOPS for XenApp 6.5 environments?

Ans: You want to upgrade to the present day Provisioning Services model and your XenApp 6.5 servers ought to be managed by means of Provisioning Services.

Q19. Is App-V required for XenApp 7.6 if I might nonetheless like to stream my applications like I did in XenApp 6.5?

Ans: Yes. Application Streaming that was a part of XenApp 6.Five has been replaced with Microsoft App-V.  XenApp 7.6 includes integration with App-V to simplify publishing and integration.

Q20. Can a XenApp 7.6 website online consist of Windows 2008 and 2012 servers?

Ans: Yes. Based on the brand new FMA structure you could have a unmarried website online the usage of Windows 2008R2, Windows 2012 and 2012R2.

Q21. What takes place if one of the transport controllers is going offline? Is there a provider failure?

Ans: No. In XenApp 7.6, all delivery controllers inside a website are Active-Active.  If you recall, in XenApp 6.5 and former variations, you have got a Zone Data Collector, and if that facts collector fails, a brand new one will be elected, which additionally is probably website hosting apps.  This has caused overall performance troubles if not configured efficiently.  This chance is no longer applicable in XenApp 7.6

Q22. If I improve to XenApp 7.6 from 7.5, do I need to improve StoreFront?  Do I should improve Web Interface to Storefront?

Ans: No. You can live to your modern-day version. However, there might be a state of affairs in which a new feature in XenApp will now not paintings with an older component otherwise you received’t be able to use a new StoreFront feature.

Q23. What record do you use to configure the StoreFront App Aggregration characteristic?

Ans: Located here: C:inetpubwwwrootCitrixstorenameweb.Config, where “storename” is the call of your keep. Also, make a backup reproduction of your internet.Config record before modifying.




CFG