Interview Questions.

IIS Interviews Questions and Answers

fluid

IIS Interviews Questions and Answers

Q1. What is the Role of IIS?

Ans: Visual studio having It very own ASP.NET Engine that is succesful sufficient to run Asp.Net net application from visible studio. So we just click on on Run button to start the utility.

Now this is the eventualities of nearby surroundings. But If we want to host it on server from wherein all person can access the websites then IIS comes into the picture.

IIS affords a redesigned WWW architecture that will let you acquire better overall performance, reliability, scalability, and protection for our Web web sites. IIS can aid following Protocol HTTP/HTTPS, FTP, FTPS, SMTP Etc. We need to host the web page on IIS, while request comes from purchaser it first hits the IIS Server, then the server passed it to ASP.NET worker system to execute. Then the response also passes to client via IIS itself.

Note simplest Hosting of Site we are able to create our FTP Server, SMTP Server using IIS itself.

There are specific model of IIS available like five.1, 6.Zero, 7.0 and so forth.

Q2. What are the extra or more advantageous protection functions in IIS 7.5?

Ans: Following are the capabilities:

Client certificate mapping

IP security

Request filtering

URL authorization

Q3. What are the modules in IIS 7.Zero?

Ans: IIS 7.Zero is an modular structure, few of the modules are

safety module

 content module

compression module

caching module

logging and diagnostic module

Q4. What are the one of a kind version on IIS that you have worked on?

Ans: Before answering this question you need to know what are the extraordinary IIS model is to be had in special OS. Below is the list of IIS version with extraordinary Operating machine.

Windows Server 2008 - Windows Vista - Home Premium/ Ultimate- IIS 7.Zero

Windows Server 2003- IIS 6.0

Windows XP Professional - IIS 5.1

Now primarily based to your operating revel in you may say which you have labored on IIS 5.1 and 6.Zero or most effective IIS 7. Etc.

Now, the following query which can requested after answering this question is “What is the difference among them?” : Well I will come with this later.

Q5. What is Application Pool in IIS?

Ans: Before Giving the Definition : you could say like this, Concept of Application pool has from IIS 6.Zero .

Application swimming pools are used to separate units of IIS employee strategies that share the equal configuration and alertness boundaries. Application pools used to isolate our net software for higher safety, reliability, and availability and performance and maintain going for walks with out impacting each other . The employee system serves because the system boundary that separates every application pool so that after one worker procedure or utility is having an problem or recycles, other applications or worker tactics aren't affected.

One Application Pool can have a couple of employee system Also.

Q6. What is ISAPI in IIS?

Ans: ISAPI is an open specification delivered by means of microsoft.

It is faster and extra flexible than CGI for extending IIS.

Q7. What is the Role of IIS ?

Ans: Visual studio having It very own ASP.NET Engine that is capable enough to run Asp.Net internet software from visual studio. So we simply click on Run button to start the software.Now this is the eventualities of nearby environment. But If we want to host it on server from where all person can get right of entry to the websites then IIS comes into the picture. IIS provides a redesigned WWW structure that assist you to obtain higher overall performance, reliability, scalability, and security for our Web websites. IIS can aid following Protocol HTTP/HTTPS, FTP, FTPS, SMTP Etc. We need to host the website online on IIS, when request comes from customer it first hits the IIS Server, then the server surpassed it to ASP.NET worker system to execute. Then the response also passes to customer via IIS itself.Note simplest Hosting of Site we are able to create our FTP Server, SMTP Server using IIS itself.There are extraordinary version of IIS available like 5.1, 6.0, 7.Zero and many others.

Q8. What are the exceptional safety settings available in IIS ?

Ans: Below are the commonly used IIS Security settings:

Anonymous

Integrated Windows Authentication

Basic Authentication

Digest Authentication

Passport Authentication

Q9. What is the Name of Default Application Pool in IIS ?

Ans: Default software pool named : DefaultAppPool

Q10. What is the Role of Http.Sys in IIS ?

Ans: HTTP.SYS is the kernel stage components of IIS. All patron request comes from customer hit the HTTP.Sys of Kernel stage. HTTP.SYS then makes a queue for each and every request for each and character utility pool primarily based on the request.Whenever we create any application pool IIS routinely registers the pool with HTTP.SYS to pick out the precise throughout request processing.

Q11. What are the different types of Identity to be had in IIS 6.0?

Ans: IIS having three distinct Identity.

Local System

Local Services

NetworkServices

HubSpot Video

 

Q12. Name of default Identity of IIS6.0

Ans: Default Identity of IIS 6.0 is NetworkServices.

Which is having very minimum rights to your gadget. The user can only have the study access of the web site.

Q13. What exactly method HTTP.Sys in IIS?

Ans: HTTP.Sys is called “HTTP Protocol Stack” or “Http Listener Process”

It is Implemented as a kernel-mode tool driverIt is core issue to acquire and serve HTTP requests and passing them off to the employee techniques.

When you create a Web website, IIS registers the website online with HTTP.Sys

Other than retrieving a stored reaction from its internal cache,

HTTP.Sys does not manner the requests that it gets.

Q16. What is Recycling of Application Pool?

Ans: ecycling Application pool method recycle the Worker technique (w3wp.Exe ) and the memory used for the web software.

There are  varieties of recycling associated with Application pool

Recycling Worker Process - Predefined Settings

Recycling Worker Process - Based on Memory

Q15. What are ISAPI filters in IIS?

Ans:

ISAPI filters are DLL documents that can be used to regulate and beautify the functionality furnished by means of IIS

ISAPI filters usually run on an IIS server, filtering every request until they find one they need to system

Mostly used for Authentication and Encryption of the i/p or o/p records for a domain locally or all the apps globally

Q16. What are Application swimming pools in IIS?

Ans: Group of Web Applications and Web Sites are known as Application Pools.

Q17. What are the principle layers of IIS Architecture?

Ans: IIS having specifically  layer Kernel Mode and User Mode.

Below are the subsection of both of them:

Kernel Mode

o HTTP.SYS

 User Mode

o Web Admin Service

o Virtual Directory

o Application Pool

Q18. What is the Role of Http.Sys in IIS?

Ans: HTTP.SYS is the kernel level additives of IIS. All consumer request comes from purchaser hit the HTTP.Sys of Kernel degree. HTTP.SYS then makes a queue for every and every request for every and man or woman utility pool based totally at the request.

Whenever we create any utility pool IIS robotically registers the pool with HTTP.SYS to perceive the unique throughout request processing.

Q19. From wherein you could change the ASP.NET Version in IIS?

Ans: This may be exchange from Virtual Directory houses. First open Properties of Virtual Directory > GoTo ASP.NET Version Tab.

There we will have exchange the ASP.NET Version.

Q20. What is the default consumer name of an anonymous login in IIS?

Ans: In IIS, an anonymous person will be given with a consumer call of "IUSR_MachineName "

Q21. How are we able to take lower back-united states of americain IIS Server?

Ans: Step 1: In the IIS (inetmgr), right click on on the "Computer" icon beneath "Internet Information  Services" . Click "All Tasks" and pick out "Backup/Restore Configuration".

Step 2: Click on button "Create backup". Give Name in your backup document. If you need encryption permit encryption alternative and provide UserName and Password and then click on OK.

Q22. What is IIS metabase? And In which layout IIS stors configurations?

Ans: IIS metabase is a unique databse that is used to preserve the settings and configurations records for IIS. In simple time period, it's far a configuration base for IIS (Metabase.Xml).

IIS five.0 --> Metabse is in Binary.

IIS 6.0 & 7.5 --> Metabase is in XML.

Q23. What are the main additives of SVCHost.Exe ?

Ans: Main components for SVCHost.Exe are WWW Publishing Service (W3SVC) and Windows Activation Porcess (WAP) .

W3SVC is the mediator of HTTP.SYS and Windows Activation Process. Windows Activation Process preserve the employee approaches.

Q24. What are the one of a kind way that we are able to hosted website online on IIS ?

Ans: We can hosted web site on IIS either developing Virtual Directory via IIS supervisor or Using Folder Web Sharing .

Apart from that Visual studio offer a few in-built functions to host the website online on IIS like the usage of Publishing the internet web site , Using Copy net Tool or Creating Virtual listing at some stage in the creating the assignment through selecting Location as HTTP

Q25. How does IIS manner an ASP.Net request ?

Ans: When purchaser request for an aspx pages, request involves kernel stage off IIS method to HTTP.SYS . HTTP.SYS receives the request and primarily based at the utility pool name [ Which is already registred with the HTTP.SYS ] it ship the request to employee method. Windows Activation method works as mediator of them. W3wp.Exe masses "aspnet_isapi.Dll" files to start the HTTPRuntime . HTTPRuntime creates HTTPApplication items and all request are exceeded via HTTPModule and eventually reached to HttpHandler . This is the request pipeline. After cease of Request pipeline ASP.NET Page lifecycle starts.




CFG