# Interview Questions.

Elico Aptitude Placement Papers - Elico Aptitude Interview Questions and Answers

## Elico Aptitude Placement Papers - Elico Aptitude Interview Questions and Answers

Q1. 310 X 999 =?

310 x 999 = 310 x (one thousand-1)

= 310 x one thousand -310 x 1

= 310000 – 310

= 309690.

Q2. Uma Sold An Article For 3400 And Got A Profit Of 25%. If He Had Sold The Article For Rs. 326

a hundred twenty five% ---- 3400

=> 100% ---- ?

=> ? = 3400x100/a hundred twenty five = 2720

=> Cost rate of the article = Rs. 2720

Profit while article bought at Rs. 3265 = 3265 - 2720 = 545

Hence, Profit% = Gain x one hundred/cost rate

=> P% = 545 x a hundred/2720

=> P% = 20%.

Q3. Out Of Three Given Number The First Number Is Twice The Second And Thrice Number Is 154 Then What Is The Difference Between The First And Third Number ?

Let the 1/3 wide variety = N

Then the primary quantity = 3N

And 2d variety = 3N/2

According to the query [N + 3N + 3N/2] / 3=154.

Q4. In A Certain Business, The Profit Is 220% Of The Cost. If The Cost Increases By 25% But The Selling Price Remains Constant, Approximately What Percentage Of The Selling Price Is The Profit ?

Let C.P.= Rs. 100.

Then, Profit = Rs.220,

S.P. = Rs.320.

New C.P. = a hundred twenty five% of Rs. 100 = Rs. One hundred twenty five

New S.P. = Rs.320.

Profit = Rs. (320 - 125) = Rs. 195

Required percentage = 195/320×one hundred== 60.Nine =~ sixty one%.

Q5. If The Cost Price Of A Certain Object Doubles, Then The Loss Gets Tripled Of What It Was Initially. The Initial Loss % Was ?

Let the cost rate be x and selling fee be y.

Loss = x – y

When the fee fee doubles, the loss receives tripled.

So it turns into like this, 2x – y = 3(x-y)

=> x = 2y

Loss % = (loss/ C.P) x a hundred = [(2y-y)/2y] x 100= 50 %.

Q6. Find The Sum Of All Odd Number Up To a hundred?

The given number is 1, 3, 5………….99

This is an A.P with a = 1, d = 2

Let it comprise n time period 1 + (n-1)2 = ninety nine

==> n = 50

Then required sum = n/2 (first term + closing time period)

==> 50/2(1 + ninety nine) = 2500.

Q7. If The Simple Interest On A Sum Of Money For 2 Years At 5% Per Annum Is Rs. 50, What Is The Compound Interest On The Same At The Same Rate And For The Same Time?

Sum = Rs.(50*a hundred)/2*five=Rs.500

Amount=Rs.[500*(1+5/100)2]

= Rs. 551.25

C.I = Rs.(551.25-500)= Rs.51.25.

Q8. Arun Purchased 30 Kg Of Wheat At The Rate Of Rs. Eleven.50 Per Kg And 20 Kg Of Wheat At The Rate Of 14.25 Per Kg. He Mixed The Two And Sold The Mixture. Approximately What Price Per Kg Should Be Sell The

C.P. Of 50 kg wheat = (30 * eleven.50 + 20 * 14.25) = Rs. 630.

S.P. Of fifty kg wheat = one hundred thirty% of Rs. 630 = 130/one hundred * 630 = Rs. 819.

S.P. Per kg = 819/50 = Rs. 16.38 = sixteen.30.

Q9. If A Student Walks At The Rate Of four Mts/min From His Home, He Is 4 Minutes Late For School, If He Walks At The Rate Of 6 Mts/min He Reaches Half An Hour Earlier. How Far Is His School From His Home ?

Let the space between home and faculty is 'x'.

Let actual time to reach be 't'.

Thus, x/4 = t + 4 ---- (1)

and x/6 = t - 30 -----(2)

Solving equation (1) and (2)

=> x = ninety eight mts.

Q10. Find The Simple Interest Of Rs.14000 At 10% Per Annum For three Months ?

The system to calculate easy hobby is :

SI=(P x T x R)/one hundred

In the given query Principal(P)=Rs. 14000, Time(T)=(three/12)year. And Rate of interest(R)=10%

So, SI=(14000 x 1/4 x 10)/100

SI= Rs. 350.

Q11. A Supplier Supplies Cartridges To A News Paper Publishing House. He Earns A Profit Of 25% By Selling Cartridges For Rs. 154

Let Cost Price(C.P) = P

advantage% = (S.P-C.P)/C.P x a hundred

25 = (1540-P)/P x one hundred

25/a hundred = (1540-P)/P

=> P = four(1540)-4P

=> 5P = 4(1540)

=> P = 1232

So, Cost Price = Rs. 1232.

Q12. If The Number 653 Xy Is Divisible By 90, Then (x + Y) = ?

90 = 10 x 9

Clearly, 653xy is divisible by 10, so y = zero

Now, 653x0 is divisible via 9.

So, (6 + five + three + x + 0) = (14 + x) is divisible with the aid of @So, x = 4.

Hence, (x + y) = (four + zero) = four.

Q13. Laxmi And Prasanna Set On A Journey. Laxmi Moves Northwards At A Speed Of 20kmph And Prasanna Moves Southward At A Speed Of 30 Kmph. How Far Will Be Prasanna From Laxmi After 60 Minutes ?

We realize 60 min = 1 hr

Total northward Laxmi's distance = 20kmph x 1hr = 20 km

Total southward Prasanna's distance = 30kmph x 1hr = 30 km

Total distance between Prasanna and Laxmi is = 20 + 30 = 50 km.

Q14. A Quantity Of Tea Is Sold At Rs. 5.Seventy five Per Kilogram. The Total Gain By Selling The Tea At This Rate Is Rs. 6

Say general value price of tea is x.

Then total profit at a charge of 15% is = (15x/one hundred)

According to question,

15x/one hundred = 60

so x = 400

C.P of the tea is Rs. Four hundred.

So overall promoting fee might be = (four hundred+60) = Rs.460

so the quantity of the tea can be = (460/5.Seventy five) = 80kg.

Q15. In Doing A Division Of A Question With Zero Remainder, A Candidate Took 12 As Divisor Instead Of 2

Dividend = 12 * 35 =420

Now dividend = 420 and divisor = 21

Therefore correct quotient = 420/21 = 20.

Q16. Some Persons Can Do A Piece Of Work In 12 Days. Two Times The Number Of Such Persons Will Do Half Of That Work In?

Let x guys can do the in 12 days and the specified wide variety of days be z

More guys, Less days     [Indirect Proportion]

Less work, Less days     [Direct Proportion  ]

men2x:xwork1:12 :: 12 : z

(2x×1×z)=(x×12×12)

z=three.

Q17. A Sum Is Equally Invested In Two Different Schemes On Ci At The Rate Of 15% And 20% For Two Years. If Interest Gained From The Sum Invested At 20% Is Rs. 528.Seventy five More Than The Sum Invested At 15%, Find

Let Rs. K invested in every scheme

Two years C.I on 20% = 20 + 20 + 20x20/one hundred = forty four%

Two years C.I on 15% = 15 + 15 + 15x15/a hundred = 32.25%

Now,

(P x forty four/100) - (P x 32.25/100) = 528.Seventy five

=> 11.75 P = 52875

=> P = Rs. 4500

Hence, overall invested cash = P + P = 4500 + 4500 = Rs. 9000.

Q18. In A Division Sum, The Divisor Is 10 Times The Quotient And 5 Times The Remainder. If The Remainder Is forty six, What Is The Dividend?

Divisor = (five x 46) = 230

10 x Quotient = 230=230= 23/10

Dividend = (Divisor x Quotient) + Remainder

= (230 x 23) + forty six

= 5290 + 46

= 5336.

Q19. Persons Can Repair A Road In 12 Days, Working five Hours A Day. In How Many Days Will 30 Persons, Working 6 Hours A Day, Complete The Work?

Let the desired range of days be x.

Less individuals, More days (Indirect Proportion)

More running hours per day, Less days (Indirect Proportion)

Persons30:39Working hours/day6:five?? 12:x

=> 30 * 6 * x = 39 * five * 12

=> x= 13.

Q20. A Train Travels 325 Km In 3.Five Hours And 470 Km In 4 Hours. Find The Average Speed Of Train ?

As we realize that Speed = Distance / Time

for common velocity = Total Distance / Total Time Taken

Thus, Total Distance = 325 + 470 = 795 km

Thus, Total Speed = 7.Five hrs

Average Speed = 795/7.Five => 106 kmph.

Q21. A Number When Divide By 6 Leaves A Remainder

Let x = 6q + three.

Then, x2 = (6q + 3)2

= 36q2 + 36q + 9

= 6(6q2 + 6q + 1) + three

Thus, whilst x2 is split by way of 6, then remainder = three.

Q22. Men Can Complete A Piece Of Work In 18 Days. In How Many Days Will 27 Men Complete The Same Work ?

Less Men, me extra Days Indirect Proportion

Let the quantity of days be x then,

27 : 36 :: 18 : x

[Please pay attention, we have written 27 : 36 rather than 36 : 27, in indirect proportion, if you get it then chain rule is clear to you :)]

=>27x = 36 * 18

=> x = 24

So 24 days will be required to get work completed by way of 27 guys.

Q23. Joel Travels The First 3 Hours Of His Journey At 60 Mph Speed And The Remaining five Hours At 24 Mph Speed. What Is The Average Speed Of Joel's Travel In Kmph ?

Average pace = Total distance / Total time.

Total distance traveled by using Joel = Distance protected inside the first three hours + Distance blanketed within the subsequent 5 hours.

Distance covered within the first three hours = three x 60 = 180 miles

Distance blanketed inside the subsequent 5 hours = 5 x 24 = one hundred twenty miles

Therefore, overall distance traveled = 180 + 120 = 300 miles.

Total time taken = 3 + five = 8 hours.

Average pace = 300/8 = 37.Five mph.

We understand that 1 mile = 1.6 kms

=> 37.5 miles = 37.Five x 1.6 = 60 kms

Average pace in Kmph = 60 kmph.

Q24. A Car Is Running At 7/10 Of Its Own Speed Reached A Place In 22 Hours. How Much Time Could Be Saved If The Train Would Run At Its Own Speed ?

Since the automobile runs at 7/11 th of its personal speed, the time it take is 11/seventh of its normal speed.

Allow the standard time taken be t hours

then we will write, 11t / 7 = 22

or t  = 22 * 7 / eleven = 14 hours

Time saved  = 22 - 14 = 8hours.

Q25. If In A Long Division Sum,the Dividend Is 380606 And The Successive Remainders From The First To The Last Are 434, one hundred twenty five And 413, Then The Divisor Is?

Let d = divisor and q = quotient

First cast off the ultimate remainder:

d x q + 413 = 380606

d x q = 380193.

Q26. The Sum Of The Two Position Number P And Q Is 2.Five Time Their Difference .If The Product Of The Number 84 Then The What Is The Sum Of Those Two Number?

Let the range be P and Q

According to the question

(P + Q) = 2.Five (P - Q)

P + Q = 2.5P - 25Q

3.5Q = 1.5P

P / Q = 7/three .....(i)

Now PQ = 84.

Q27. Two Trains Are Running With Speeds 30 Kmph And fifty eight Kmph Respectively In The Same Direction. A Man In The Slower Train Passes The Faster Train In 18 Seconds. Find The Length Of The Faster Train?

Speeds of two trains = 30 kmph and fifty eight kmph

=> Relative velocity = fifty eight - 30 = 28 kmph = 28 x 5/18 m/s = 70/9 m/s

Given a person takes time to pass length of faster train = 18 sec

Now, required Length of faster train = pace x time = 70/nine  x  18 = 140 mts.

Q28. An Amount Of 5,000 Is Invested At A Fixed Rate Of 8 Per Cent Per Annum. What Amount Will Be The Value Of The Investment In Five Years Time, If The Interest Is Compounded Annually?

The only part of this form of calculation that needs unique

care is that regarding the interest price. The components assumes that

r is a percentage, and so, in this situation:

r = zero.08

In addition, we have P = five,000 and n = 5, so:

V = P(1 + r)5 = five,000 x (1 + zero.08)5 = 5,000 x 1.469328 = 7,346.64

Thus the fee of the funding might be 7,346.Sixty four.

Q29. A Shopkeeper Who Deals In Books Sold A Book At 16% Loss. Had She Charged An Additional Rs.60 While Selling It , Her Profit Would Have Been 14%. Find The Cost Price, In Rupees, Of The Book ?

Let the C.P be 'x'

Then, the promoting price S.P = x - 16x/a hundred

= 84x/one hundred = 21x/25

Now, if the S.P is 60 extra, then the income is 14%

=> 21x/25 + 60 = x + 14x/a hundred

=> 114x/one hundred - 21x/25 = 60

=> (fifty seven - 42)x/50 = 60

=> 15x/50 = 60

x = 3000/15 = 2 hundred

Therefore, the Cost charge C.P = x = Rs. 2 hundred.

Q30. 'k' Cycled From A To B At 10 Kmph And Returned At The Rate Of 9 Kmph. 'l' Cycled Both Ways At 12 Kmph. In The Whole Journey 'l' Took 10 Minutes Less Than 'okay'. Find The Distance Between A And B ?

Let 'd' be the distance between A and B

K -time = d/10 + d/nine = 19d/90 hours

L -time = second/12 = d/6 hours

We realize that, 10 min = 1/6 hours

Thus, time distinction among K and L is given as 10 minutes.

=> 19d/90 - d/6 = 1/6

=> (19d-15d)/ninety = 1/6

=> 4d/90 = 1/6

Thus,

d= 15/4 km = 3.Seventy five km.

Therefore the space between A and B is 3.75 km.

Q31. An Express Traveled At An Average Speed Of 100 Km/hr, Stopping For four Min After Every 75 Km. How Long Did It Take To Reach Its Destination six hundred Km From The Starting Point ?

Time taken to cowl six hundred km = six hundred/a hundred = 6 hrs.

Number of stoppages = 600/seventy five - 1 = 7

Total time of stoppages = 4 x 7 = 28 min

Hence, total time taken = 6 hrs 28 min.

Q32. The Difference Between Two Number Is 18 If Four Times The Second Number Is Less Then Three What Is The Sum These Two Number?

Let first range = P

And second range = Q

According to the query

P - Q = 10 ....(i)

And 3P - 4Q = 18...(ii)

on multiply eq (i) through 3 and then subtract eq (ii) from it

3P - 3Q = 54

3P - 4Q = 18

Q = 36

On putting the value of Q in the eq (i)

P = 18 + Q = 18 +36

P = 54.

Q33. Albert Invested An Amount Of Rs.8000 In A Fixed Deposit Scheme For 2 Years At Compound Interest Rate five P.C.P.A. How Much Amount Will Albert Get On Maturity Of The Fixed Deposit ?

Amount

=Rs.[8000x(1+5/100)²]

= Rs.[8000 x 21/20x21/20]

= Rs.8820.

Q34. A Car Covers Its Journey At The Speed Of 80km/hr In 10hours. If The Same Distance Is To Be Covered In four Hours, By How Much The Speed Of Car Will Have To Increase?

Initial pace = 80km/hr

Total distance = 80 * 10 = 800km

new speed = 800/four =200km/hr

Increase in velocity = two hundred - 80 = 120km/hr.

Q35. K Is 50% Faster Than L. If L Starts At nine A.M. And K Starts At 10 A.M. L Travels At A Speed Of 50 Km/hr. If L And K Are 300 Kms Apart, The Time When They Meet When They Travel In Opposite Direction Is

let 't' be the time and then they met since L starts.

Given K is 50% quicker than L

50 t + 1.5*50(t-1) = 300

50 t +seventy five t = 300 + seventy five

t = 375 / a hundred twenty five = 3 hrs past the time that L starts

So they meet at (9 + three)hrs = 12:00 midday.

Q36. 2056 X 987 =?

2056 x 987 = 2056 x (1000 - thirteen)

= 2056 x 1000 - 2056 x thirteen

= 2056000 - 26728

= 2029272.

Q37. A Monkey Climbs Up A Greased Pole, Ascends 20m And Slip 4m In Alternate Minutes. If The Pole Is 96m High, How Many Minutes Will It Take To Reach The Top?

Internet height climbed in 2 min = 20m - 4m = 16m

In 10 min the net height climbed = sixteen * 10/2 = 80m

Remaining height = 96m - 80m = 16m

In the eleventh min , the monkey may be ascending up.

Time taken to ascend the last 16min

sixteen/20 = 4/5min

Total time taken = 10 + four/5 = fifty four/5 min.

Q38. If Books Bought At Prices Ranging From Rs 2 hundred To Rs 350 Are Sold At Prices Ranging From Rs 300 To Rs 425, What Is The Greatest Possibleprofit That Might Be Made In Selling Eight Books?

Least value price      = 200*8 = 1600

best offered rate = 425 * 8 = 3400

income required = 3400- 1600 = 1800.

Q39. You Drive To The Store At 20 Kmph And Return By The Same Route At 30 Kmph. Discounting The Time Spent At The Store, What Was Your Average Speed ?

Average pace=total distance/general time

Let distance to save be  K

then, general time =(K/20)+(K/30)=K/12

and, general time =(2K)

so common pace= 2K / (K/12) = 24kmph.

Q40. A Merchant Buys Two Items For Rs. 75

Let the C.P of 1 item is Rs. P

and that of different is Rs. (7500 - P)

According to the information given

C.P = S.P

=> Px(116/100) + (7500-P)x(86/one hundred) = 7500

=> 30P = 105000

=> P = 3500

Required difference among promoting expenses

= Rs. [(3500/100) x 116] - [(4000/100) x 86]

= 4060-3440

= Rs. 620.

Q41. A Train-a Passes A Stationary Train B And A Pole In 24 Sec And nine Sec Respectively. If The Speed Of Train A Is 48 Kmph, What Is The Length Of Train B?

Length of teach A = forty eight x nine x five/18 = 120 mts

Length of teach B = 48 x 24 x five/18 - 120

=> 320 - a hundred and twenty = 200 mts.

Q42. The Compound Interest On Rs. 30,000 At 7% Per Annum Is Rs. 434

Amount = Rs. (30000 + 4347) = Rs. 34347.

Let the time be n years.

Then, 30000*(1+7/100)^n=34347

n= 2 years.

Q43. A Trader Marked The Price Of The T.V. 30% Above The Cost Price Of The T.V. And Gave The Purchaser 10% Discount On The Marked Price, Thereby Gaining Rs.34

Let 'x' be the value charge.

Now Marked charge = x + 30x/one hundred = 13x/10

10% bargain = 10/a hundred x 13x/10 = 13x/100

Selling rate = 13x/10 - 13x/one hundred = 117x/a hundred

Given gain = 340

Here gain = 117x/one hundred - x = 17x/a hundred = 340 => x = Rs. 2000.

Q44. Sambhu Buys Rice At Rs. 10/kg And Puts A Price Tag On It So As To Earn A Profit Of 20%. However, His Faulty Balance Shows a thousand Gm When It Is Actually 800 Gm. What Is His Actual Gain Percentage ?

CP of 1000gm = Rs. 10

SP of 800gm = Rs. 12

SP of 1000gm =12x1000/800 = Rs. 15

Now take 1000gm as connection with calculate profit.

Profit=SP-CP=15-10=Rs. Five

Profit % = 5x100/10 = 50%.

Q45. Selling An Article At A Profit Of 20%, Aman Gets Rs. 400 More Than Selling At A Loss Of 20%. The Cost Price Of The Article Is ?

Cost price of the thing is given by

= 400x100/(20+20)

= Rs.A thousand.

Q46. On Dividing A Number By 357, We Get 39 As Remainder. On Dividing The Same Number 17, What Will Be The Remainder?

Let x be the quantity and y be the quotient. Then,

x = 357 x y + 39

= (17 x 21 x y) + (17 x 2) + five

= 17 x (21y + 2) + 5)

Required remainder = five.

Q47. Find The Compound Interest On Rs. 2680 At eight% Per Annum For 2 Years ?

We recognize Compound Interest = C.I. = P1+r100t - 1

Here P = 2680, r = 8 and t = 2

C.I. = 26801 + 81002-1= 268027252-12= 26802725+12725-1= 2680 5225×225

= (2680 x fifty two x 2)/625

= 445.95

Compound Interest = Rs. 445.Ninety five.

Q48. The Cost Price Of An Article Is fifty four% Of The Marked Price. Calculate The Gain Percent After Allowing A Discount Of 15%?

Let marked fee = Rs. 100.

Then, C.P. = RS. 54,

S.P. = Rs. Eighty five

Gain % = 31/sixty four x 100 = 48.4%.

Q49. Tilak Rides On A Cycle To A Place At Speed Of 22 Kmph And Comes Back At A Speed Of 20 Kmph. If The Time Taken By Him In The Second Case Is 36 Min. More Than That Of The First Case, What Is The Total D

Let the space travelled by means of Tilak in first case or second case = d kms

Now, from the given records,

d/20 = d/22 + 36 min

=> d/20 = d/22 + three/5 hrs

=> d = 132 km.

Hence, the entire distance travelled by using him = d + d = 132 + 132 = 264 kms.

Q50. A Driver Of Auto Rickshaw Makes A Profit Of 20% On Every Trip When He Carries three Passengers And The Price Of Petrol Is Rs. 30 A Litre. Find The % Profit For The Same Journey If He Goes For 4 Passengers

When 3 passengers earnings became 3x

price= Rs.30

profit =20% of 30 = Rs.6

That me his earning is Rs.3@so that per passenger fare should be Rs.12.

When 4 passengers

earning = 12x4=Rs.48.

Rate =Rs.24.

Profit = Rs.24 = a hundred%.