Interview Questions.

AS400 Interview Questions and Answers

fluid

AS400 Interview Questions and Answers

Q1. What does ‘AS’ in AS400 stands for?

Ans: Application machine.

Q2. What is ‘LPAR’?

Ans: OS/four hundred Version four, added a feature LPAR (Logical PARtitioning) which helps jogging a couple of working structures simultaneously on one IBM System i unit ensuring that one OS doesn’t intervene different’s device resources/reminiscence.

Q3. What is library is AS400? What are the styles of library?

Ans: When we execute a command or call a program, the  AS/400  have to understand in which to find the command or program and the answer is library. A Library is a set of gadgets. QSYS is the most effective library that contains different library. QSYS is the foundation library in which the whole user defined/ machine described library is created. System provided libraries begin with the letter "Q" or "#".

Library listing sorts:

System library: All IBM supplied library e.G. QSYS, QHLPSYS, QUSRSYS…

Product Library: Whenever Ibm product is used it's far delivered to the library mechanically and is eliminated itself while the process completes.

Current Library: Current library is the working library i.E. All the work executed by you is stored in present day library.

User Library: Non-IBM supplied i.E. Created by the user.

Q4. Which library gets first loaded into the gadget whilst we login?

Ans: QSYS

Q5. Is QGPL a user library or gadget library?

Ans: It’s a person library.

Q6.How can we see all the items and its sizes in a library?

Ans: By the usage of the command DSPLIB.

Example:  DSPLIB IROBO1

It offers you the information of all items that resides in the library with it length.

Display Library

Library  . . . . . . :   IROBO1          Number of items  . :   eight

Type . . . . . . . . :   PROD            Library ASP number . :   1

Create authority . . :   *EXCLUDE        Library ASP tool . :   *SYSBAS

Type alternatives, press Enter.

Five=Display complete attributes   8=Display carrier attributes

Opt  Object      Type      Attribute               Size  Text

PRINT1PGM   *PGM      RPGLE                 131072  rpgle program for pri

ACCOUNT     *FILE     PF                     49152  ACCOUNT RELATED INFOR

PRINT1      *FILE     PRTF                    4096  PRINTER DDS RLU GENER

QCLSRC      *FILE     PF                      8192  Sources CL-Programs

QDDSSRC     *FILE     PF                      8192  DDS-Sourcen

QRPGLESRC   *FILE     PF                     69632

QRPGLESRC2  *FILE     PF                     65536

QRPGSRC     *FILE     PF                      8192  SOURCE PHYSICAL FILE

Bottom

F3=Exit   F12=Cancel   F17=Top   F18=Bottom

Q7. What is source physical record?

Ans: Source bodily file is a record which contains the sources of different kinds of items. There may be as much as 32768 individuals. Source physical report is an object. But the supply member is not an item. When we collect the member, the object is created for that supply. Command used is CRTSRCPF.

CRTSRCPF FILE(IROBO1/QRPGSRC) RCDLEN(112) TEXT('SOURCE PHYSICAL FILE’)

Q8. How to look all contributors of a file?

Ans: By the use of the command proven beneath:

DSPFD FILE(IROBO1/QRPGLESRC) TYPE(*MBRLIST)

Q9. How to look all document formats utilized in a record?

Ans: By using the command proven beneath:

DSPFD FILE(IROBO1/QRPGLESRC) TYPE(*RCDFMT)

HubSpot Video

 

Q10. How to trade the file size of a bodily record?

Ans: By using the command under:

CHGPF FILE(AMITNEM/OBJ) SRCFILE(AMINEM/QDDSSRC) SRCMBR(OBJ_SRC)

We alternate the highlighted part to alternate the size of a report.

Change Physical File (CHGPF)

Type selections, press Enter.

Physical record  . . . . . . . . .                 Name

Library  . . . . . . . . . . .     *LIBL       Name, *LIBL, *CURLIB

System . . . . . . . . . . . . .   *LCL          *LCL, *RMT, *FILETYPE

Source record  . . . . . . . . . .   *NONE         Name, *NONE

Library  . . . . . . . . . . .                 Name, *LIBL, *CURLIB

Member size:

Initial wide variety of information  . .   *SAME         1-2147483646, *NOMAX, *SAME

Increment wide variety of data  .   *SAME         0-32767, *SAME

Maximum increments . . . . . .   *SAME         zero-32767, *SAME

Q11. How can we arrange duplicate records in a report?

Ans: For this we are able to use report degree key phrases FIFO/LIFO/FCFO inside the physical document.

FIFO: The replica key facts will retrieved in first in first out order.

LIFO: The duplicate key statistics will retrieved in final in first out order.

FCFO: The replica key data will retrieved in first changed first out order.

Q12. How to refer another document to define a brand new field in a physical report?

Ans: underneath is an example, we are going to use the report REFER to get the field definition for brand spanking new document.

USE OF REFERENCE                                                  

Columns . . . :    1  seventy one           Browse                        AMINEM/DDSSRC

SEU==>                                                                   REFER

FMT PF .....A..........T.Name++++++RLen++TDpB......Functions++++++++++++++++++

*************** Beginning of statistics *************************************

0002.00      A          R REF

0003.00      A            RAC1           2P zero       COLHDG('LEVEL ID')

0004.00      A            RAC2           3P 0       COLHDG('ORG CODE')

0005.00      A            RAC3          12P zero       COLHDG('ACCOUNT NUM')

0006.00      A            RAC4           3A         COLHDG('ACCOUNT CURRENCY')

0007.00      A            RPOSTCODE      2P 0       COLHDG('POST CODE')

0008.00      A            RCOUNTRY       3P zero       COLHDG('COUNTRY CODE')

0009.00      A            RNAME         20A         COLHDG('NAME')

0010.00      A            RDATE          3P 0       COLHDG('DATE')

****************** End of facts ****************************************

Now we will refer the document ‘REFER’ to take the field definition in the new record.

Columns . . . :    1  seventy one           Browse                        AMINEM/DDSSRC

SEU==>                                                                  USEREF

FMT PF .....A..........T.Name++++++RLen++TDpB......Functions++++++++++++++++++

*************** Beginning of facts *************************************

0002.00      A                                      REF(REFER)

0003.00      A          R USEREF

0004.00      A            ACCLVL    R               REFFLD(RAC1 REFER) >>>>>>  subject name and

0005.00                                             ALIAS(ACC_LVL_ID)     referred document call

0007.00      A            ACCORG    R               REFFLD(RAC2 REFER)

0008.00                                             ALIAS(ACC_ORG_CODE)

0009.00      A            ACCNUM    R               REFFLD(RAC3 REFER)

0010.00                                             ALIAS(ACC_NUM)

0011.00      A            ACCCUR    R               REFFLD(RAC4 REFER)

0012.00                                             ALIAS(ACC_CUR)

0013.00      A            ACCNAME   R               REFFLD(RNAME REFER)

0014.00                                             ALIAS(ACC_NAME)

****************** End of facts ****************************************

Q13. Can LEVEL CHECK ERROR arise if we do CHGPF?

Ans: It relies upon at the value that we've set for LVLCHK (Record layout degree take a look at) characteristic. If its cost is *YES then the record format degree identifier is checked while the record is opened and if it doesn’t suit it throws the error. If its cost is *NO, then the document format level identifier isn't always checked, as a result no mistakes.

Q14. What is logical report in AS400? What are the varieties of logical document?

Ans: Logical report

Logical report does not occupy any memory.

One or greater logical document may be derived from a unmarried bodily report.

It really carries the file choice definition and while accessed retrieves the facts from the bodily record to which it refers.

A logical report can include as much as 32 record codecs.

It selects records dynamically. It can not exist with out a bodily document.

We can filter out the information with criteria by way of using pick out and miss command.

 A logical record does now not incorporate any data however affords the ‘VIEWS’ of the data to satisfy give up-user’s desires.

Q15. What is logical record in AS400? What are the forms of logical file?

Ans: Logical record

Logical document does no longer occupy any memory.

One or greater logical document can be derived from a single physical document.

It genuinely contains the report choice definition and when accessed retrieves the facts from the physical document to which it refers.

A logical file can incorporate up to 32 record codecs.

It selects information dynamically. It can not exist with out a bodily report.

We can filter out the facts with criteria by way of using select and omit command.

 A logical record does no longer incorporate any facts but provides the ‘VIEWS’ of the information to satisfy cease-consumer’s wishes.

Ü  Types of Logical report

There are two kinds:

1)      Non-join logical file

2)      Join logical document

 1)  Non-be part of logical report

Non-be a part of logical files can both be a simple logical report, which includes handiest one document layout or a multiple record format logical report, which contains more than one Record layout.

Logical documents can be derived from 1 to 32 physical documents and so a logical document will have a maximum of 32 file formats.

I) Single document layout Non-be part of logical document:

If a logical file is derived from unmarried bodily file it's far referred to as easy logical document.

Columns . . . :    1  71           Browse                        AMINEM/DDSSRC

SEU==>                                                               MULTIFRMT

FMT LF .....A..........T.Name++++++.Len++TDpB......Functions++++++++++++++++++

*************** Beginning of records *************************************

0002.00      A          R ACCOUNT                   PFILE(AMINEM/ACCOUNT)

0003.00      A          K ACCOUNTNUM

0005.00      A          K ACCURRENCY

ü) Multiple record format Non-be a part of logical record:

Multiple file non-be part of logical files will select statistics from 2 or greater bodily documents by using regarding handiest one logical file.

Each document layout is usually related to one or extra physical document.

The equal PF may be used in more than one file format.

Columns . . . :    1  seventy one           Browse                        AMINEM/DDSSRC

SEU==>                                                               MULTIFRMT

FMT LF .....A..........T.Name++++++.Len++TDpB......Functions++++++++++++++++++

*************** Beginning of data *************************************

0002.00      A          R ACCOUNT                   PFILE(AMINEM/ACCOUNT)

0003.00      A          K ACCOUNTNUM

0005.00      A          K ACCURRENCY

0006.00      A          R TRANS                     PFILE(AMINEM/TRANS)

0007.00      A          K TACCOUNT

0008.00      A          K TCURRENCY

****************** End of information ****************************************

Q16. What is DYNSLT?

Ans:   DYNSLT: Use this record-level keyword to signify that the selection and omission checks targeted within the document (the usage of select/pass over specifications) are executed at processing time. This keyword specifies dynamic pick/leave out in place of get admission to course pick/pass over.

Only a Physical document consists of statistics. Logical documents just include suggestions for processing the facts in a selected sequence and/or subset of facts.

When a file is delivered/changed/deleted in a physical file, the system has to position a lock on it after which go out to check and update any logical documents earlier than it is able to release the lock. While the quantity of time to do that is infrequently measurable, it could be extensive if large batch updates are completed to a file.

If you are the use of the Select/Omit alternative to your DDS and the usage of DYNSLT, the above process does no longer need to be performed at file replace time.

Where this is beneficial is whilst your choice technique consists of nearly all of the statistics inside the document. Now when you manner the usage of DYNSLT, it'll examine all of the facts in the document, however do the choice of which records to manner at that time in preference to having achieved all the preservation in advance of time.

Q17. What is the Difference among access direction and Dynamic choose?

Ans: Dynamic pick out happens whenever this system reads report. But get right of entry to direction happens earlier than the document is read (but  no longer always).

Q18. What is the use of JDUPSEQ in AS400?

Ans: JDUPSEQ

This be part of–level keyword is used to specify the order wherein statistics with duplicate be a part of fields are supplied whilst the JLF is read.

The layout for this keyword is:

JDUPSEQ (Sequencing discipline-call [*DESCEND])

i) This key-word has no impact at the ordering of information with precise keys.

ü)If *DESCEND isn't unique then the default is sequencing in ascending order.

Bottom of Form

Q19. What is the use of JDFTVAL in AS400?

Ans: JDFTVAL

When this report-degree key-word is used the machine offers default values for occupied with fields whilst a be a part of to a secondary file does not produce any data.

If this keyword isn't distinctive a record inside the primary record for which there's no corresponding file inside the secondary document is skipped.

Q20. What is the distinction between non-be a part of logical files and be a part of logical documents?

Ans:

Non be part of logical report    Join logical report

We can insert or delete or replace information using non-logical report.    Insertion, updating or deletion of information is not viable in be a part of logical documents.

DFU can be used to show non-join logical file.    DFU is not to be had

1-32 document layout is specific    Only one file layout may be specified

Commitment control is used    Commitment manipulate can't be used.

[teaserbox type="4" img="2803" title="Interested in Learning Devops" subtitle="Join Us now!" link_url="http://www.Mytectra.Com/devops-training-in-bangalore.Html" target="blank"]

Q21. What is the difference among physical document and logical file?

Ans:

                Physical file    Logical document

1. Occupies the portion of memory. It’s containing data.    Does now not occupy any reminiscence space. Does not incorporate any records.

2. A bodily file contains one report format     A logical report can include up to 32 file formats.

Three.Can be exist even without LF    Can’t exist with out PF

four. If you delete a LF, the PF can’t be deleted    If you delete a LF, the PF can’t be deleted

five.CRTPF command is used to create such item    CRTLF command is used to create such type object
 

Q22. What are the file layout field mapping alternatives in CPYF?

Ans: Record format area mapping (FMT)

*MAP

Fields with the equal name in the from-record and to-report report formats are copied, and any fields within the to-report that don't exist inside the from-record format are set to the default value particular on the DFT key-word for the records description specification (DDS) of the to-document or 0 for numeric fields, blanks for individual fields, contemporary date/time for date/time fields, or null price for null-succesful fields.

If *MAP is exact, *DROP also can be exact.

*DROP

This value have to be unique for discipline-degree mapping if any of the field names within the from-record file format do now not exist within the to-file format. If *DROP is distinctive, *MAP can also be distinct. When *DROP is particular, all of the field names that exist in each record formats must have the identical attributes and relative positions in the from-record and to-record report formats, or *MAP need to also be distinct. Null values are copied.

*NOCHK

 If the record codecs of the database files are exceptional, the replica operation keeps regardless of the variations. Record information is copied immediately (left to right) from one record to the alternative. FMTOPT (*NOCHK) is needed while copying all record codecs from a logical file with multiple formats (whilst RCDFMT (*ALL) is exact) to a bodily record this is of the equal type (supply or data) because the from-document.

 *CVTSRC

This cost is used to duplicate among database documents, from a source file to a facts record, or from a records report to a source file. It is legitimate best whilst the from-file and to-file are different types (source and information).

Q23. What is the Difference between CRTDUPOBJ and COPYF?

Ans: In CRTDUPOBJ for a logical file the created reproduction report will be additionally logical report and for a bodily document the created record may also be a physical document. Even the document layout identifier may also be the equal. While in case of COPYF, if we are copying a logical document then the created file be a bodily record now not a logical report.

Q24. What is get entry to path in AS400?

Ans:

Access course

i)  Access path describes the order wherein statistics are to be read.

Ii) Access paths can be saved at the gadget permanently (inclusive of physical or logical file) or temporarily.

üi)  OPNQRYF command may create a temporary get admission to direction to be used one time, and then discard the get right of entry to direction.

Q25. What are the forms of get entry to course? How to change the get admission to course of a document?

Ans: Types of Access Path

Arrival collection get right of entry to route

Keyed sequence access course

Arrival sequence access path

i) Sequentially, in which every document is taken from the next sequential physical function in the document.

ü)Directly through relative information variety, wherein the document quantity is recognized by its position from the begin of the file.

Keyed collection get right of entry to course

i) It is based at the contents of the important thing fields as defined in DDS. This form of get admission to path is updated inside the                                contents of a key discipline is modified.

ü) There are three approaches of bounding the access path:

Immediate

Rebuild

Delayed

Q26. What is the default get admission to direction of a report?

Ans: If you do not specify the kind of preservation for a record, the default is immediately renovation.

Q27. What is the maximum number of fields that may be in a record?

Ans: Maximum no of fields covered in a PF is 8000.

Q28. Maximum no of parameter passed in a RPG?

Ans: Maximum no of parameter handed in RPG is 255.

Q29. Maximum no of parameter exceeded in a CL?

Ans: Maximum no of parameter handed in CL is forty.

Q30.What is assemble time array in AS400? Give instance of collect time array.

Ans: Compile time array

The bring together time array approach the factors of the array could be loaded earlier than the execution of the programs i.E. At bring together time.

The value may be static.

We have to claim in key-word command DIM (), CTDATA (), and PERRCD ().

DIM() represents the scale of the array.

CTDATA() represents that it is assemble time array.

PERRCD() represents the number of entries in a single array report.

Dim = row i* col j

e.G. PERRCD=2, NO. OF ROWS=3, THEN DIM = PERRCD*NO. OF ROWS=6

We mention the array element simply after the remaining declaration of the program.

[teaserbox type="4" img="2802" title="Interested IN Learning Hadoop through Experts!" subtitle="We are There to lead You... To Excellence..." link_url="http://www.Mytectra.Com/hadoop-training-in-bangalore.Html" target="blank"]

Q31. What is array in AS400? What are the varieties of array?

Ans: Array is collection of elements of equal facts type.

Types of Array

1)      Compile time array

2)      Pre-runtime array

3)      Run time array

Q32. What is Pre run time array in AS400? Give example of Pre run time array.

Ans: Pre-runtime array

There are a few limitations of assemble time array. E.G. If we need to exchange the value of an array element, we need to make changes inside the software supply code wherein the array’s detail is defined after which recompile this system.

In pre-runtime array, we keep the array element in separate file. Hence, if we're making any trade in array element we are able to simply trade this file containing the array element; we don’t want to assemble the source program again and again as in collect time array.

The record that stores the array detail should be defined in the F specs with ‘T’ as File Designation entry.

Record length is likewise a obligatory entry in F spec.

 Period of file = Perrcd *length of one element

The record is opened at program initialization. At that point the array masses from this external file.Http://www.Mytectra.Com/as400-training-in-bangalore.Html

To outline the array in our software, we use key-word FROMFILE() rather than CTDATA().

Q33. What is records shape in AS400? What is the use of records structure?

Ans: DATA STRUCTURE 

Data shape in fashionable way a structure of different records type.

Data shape is targeted within the Input Specification of an RPG three Program while in RPG 1V we specify it in 'D' specification.

Data Structure is used-

To damage fields into subfields

To Group fields

To alternate the layout of the field

To Group non-contiguous facts into contiguous layout

5.To convert facts.

Q34. What are the forms of statistics structure in AS400? Give instance of records structure?

Ans: Below are the types of facts systems in as/four hundred:

Q35. What is software status information shape(PSDS) in AS400? Give instance if PSDS.

Ans: A program popularity data shape (PSDS) may be defined to make application exception/blunders records available to the program so that the vital movement can be taken for the unhandled exception. The exception /errors can beDivide with the aid of zero, array index out-of-certain, Invalid Date, Time or Timestamp price. The PSDS must be defined within the major supply segment; consequently, there is only one PSDS in step with module.

Q36. What is file data information shape(INFDS) in AS400? Give example if INFDS.

Ans: A file statistics statistics shape (INFDS) can be defined for every file to make file exception/error and record remarks facts to be had to the program.

Q37. How can we create subsystem in AS400?

Ans: Steps of making the subsystem

i)Create Subsystem description (CRTSBSD)

First of all we create subsystem description as below:

CRTSBSD   SBSD (AMINEM/MYSBSD) POOLS ((2 *BASE)) MAXJOBS(2)  TEXT('My  subsystem description')

ii)Create Job queue (CRTJOBQ)

Then we create a activity queue as under:

CRTJOBQ   JOBQ (AMINEM/MYJOBQ) TEXT('My job queue')

iii)Add Job Queue Entry (ADDJOBQE)

Once the task queue is created, then we connect the (ADDJOBQE) command, as follows:

ADDJOBQE SBSD (AMINEM/MYSBSD) JOBQ (AMINEM/MYJOBQ) MAXACT (1)

MAXACT denotes the quantity of the jobs that can be manner on the identical time.

Iv)Create Class (CRTCLS)

Class defines the run time characteristic e.G. Run precedence, Time slice, Default wait time, Maximum temporary storage etc.

CRTCLS    CLS(AMINEM/MYCLS) RUNPTY(forty)

v)Add Routing Entry (ADDRTGE)

ADDRTGE SBSD(AMINEM/MYSBSD) SEQNBR(9999) CMPVAL(*ANY) PGM(SYS/QCMD) CLS(AMINEM/MYCLS)

vi) Start Subsystem (STRSBS)

STRSBS SBSD(AMINEM/MYSBSD)

Q38. What is compiler directive in AS400? Give example of compiler directive.

Ans: Compiler directive

Compiler directive is an education (directive) given to the compiler, to perform a few specific undertaking for the duration of compilation or to generate customize compiler listing document after compilation.

Compiler directive serve many purposes like it's far used to manipulate the heading statistics in compiler list, to govern the spacing of the compiler list, to encompass source announcement from other supply member, to do a free form calculation in our rpgle software, to control the supply information choice/omission based totally on a few situation etc.

Compiler directives are:

(1)     /FREE... /END-FREE

(2)      /TITLE

(3)     /EJECT

(4)     /SPACE

(5)     /COPY or /INCLUDE

(6)     /IF……/ELSEIF…. /ELSE…… /ENDIF

(7)     /EOF

Q39. What is information queue in AS400? Give instance of records queue.

Ans: Data Queue

It is used for making asynchronous verbal exchange among the two jobs. If we're sending records from one job to any other the usage of statistics queue the use of QSNDDTAQ API, however at that time the receiver activity isn't always active, then the information might be there inside the queue and each time the receiver task becomes active, it retrieves the data using the QRCVDTAQ API.

It allows fastest verbal exchange as compared to when we use other matters to speak like dataarea, message queue or database documents.

It can yet be used for synchronous verbal exchange additionally or inside the equal job.

We use APIs to make communication e.G. QSNDDTAQ, QRCVDTAQ.

The content of the facts queue is messages in loose format.

The messages on the facts queue is saved in *FIFO, *LIFO or *KEYED. *KEYED means the messages can be retrieved using key cost related to the messages. In case of *KEYED we want to say key length also.

First create the records queue with the aid of the use of CRTDAQ command

Data query is not anything but a queue in which can be software can ship a records and different application or the same software can get hold of the program. QSNDDTAQ is stored in QSYS.

We can create statistics queue on neighborhood gadget or on far off device via making the statistics queue type as *DDM. By default it'll be *STD. In case of DDM statistics queue, we need to say Remote data queue name(RMTDTAQ) and far flung gadget call(RMTLOCNAME) additionally as parameter.

QSNDDTAQ

By the use of this command sent information identical / some other application.

QSNDDTAQ   PARM (QUEUE-NAME LIB  &LEN  &DAT)

QRCVDTAQ

By the usage of this command obtain facts same /any other application

QRCVDTAQ   PARM (QUEUE-NAME LIB &LEN &DAT &WAIT)

Q40. What is FTP in AS400? What are the FTP instructions in AS400?

Ans:  We are the usage of FTP in as400 to ship and get hold of statistics from/to far flung gadget.

Below are the basic FTP commands within the switch:

LCD directory-call:This command is used to change the Local gadget directory to listing-call.

E.G.  

LCD Library-call

LCD C:folderonpcwherestuffis

LCD “C:Program Files”

CD  directory-name:This command is used to change the Remote system listing to directory-call.

E.G.

CD Library-call

CD C:folderonpcwherestuffis

CD “C:Program Files”

GET library/source-bodily-document. Member-call:This command is used to fetch a document from far flung system.

E.G.

GET AMINEM/QRPGLESRC.DSPPGM

This may be used to fetch store-file additionally:

GET SAV005

If Member SAV005 in document SAV005 in library QGPL already exists. Specify

REPLACE as a subcommand alternative as shown beneath.

GET SAV005 (REPLACE

MGET:It is used to fetch multiple record from far flung system, GENERIC IS ALLOWED.

E.G.

MGET aminem.*  aminem1.* 

PUT:To send a record to far off device

e.G.

PUT RPGSRC.ADDCL  RPGSRC11.ADDCL1

MPUT: To ship more than one files to faraway system

It is used to fetch multiple document from remote gadget, GENERIC IS ALLOWED.

E.G.

MGET aminem.*  aminem1.* 

NAMEFMT (name formatting):Its price may be 0 or 1, it has been defined beneath.

QUOTE SITE NAMEFMT 

i)  For working with popular library objects

ü)  File identifiers have 3 components: Library, File and member.

üi) Library and record additives are separated with the aid of the / delimiter.

Iv)File and member components are separated by way of the . Delimiter.

V)Syntax: Library/report.Member

Example

 PUT some thing.Txt QGPL/QCLSRC.TEST

CD QGPL

PUT some thing.Txt QCLSRC.TEST

QUOTE SITE NAMEFMT 

i)For operating with IFS items (ie. All items)

ü) Directory ranges separated via the / delimiter.

üi)Database documents use format: /QSYS.Lib/Libname.Lib/Fname.Document/Mname.Mbr

iv)Documents (files) saved in folders use layout: /QDLS/folder/report.Ext

v)CD / (places you inside the root IFS folder)

QUIT

Ends the FTP consultation with the faraway pc and exits ftp.

Bye

Ends the FTP session with the faraway pc and exits ftp.

ASCII

i) It Sets the record switch mode to ASCII (Note: that is the default mode for maximum FTP packages)

ü)ASCII  is a individual-encoding scheme at the beginning primarily based at the English alphabet. ASCII codes represent text in computer systems, communications equipment, and other gadgets that use textual content. Most modern character-encoding schemes are based on ASCII, even though they guide many extra characters.

E.G.

Ftp> ascii

ftp> put d:path1filename1.Txt

two hundred PORT command a hit.

Opening ASCII mode facts connection for filename1.Txt

226 Transfer complete

Binary

i)  It Sets the report switch mode to Binary

ü) the binary mode transfers all eight bits in step with byte and ought to be used to transfer non-ASCII files or non-fashionable documents e.G. Zip report, tar file, picture report, .DAT file, shop report, executable documents, sound files, photograph documents and so on.

E.G.

Ftp> binary

ftp> placed d:path1filename1.Zip

2 hundred PORT command a hit.

Opening BINARY mode information connection for filename1.Zip

Quote

It will ship an argument to the faraway FTP Server. This declaration is comparable in cause as the "LITERAL" statement.

Site

This parameter is used on the client machine to transfer a characteristic (via the LITERAL or QUOTE statement) to the host web site.

E.G. 

We can trade the naming format to zero with the command as shown beneath.

Open

  It opens a brand new FTP reference to every other machine.  

E.G.

Open system-call[teaserbox type="5" img="2803" title="Interested in Learning IOT" subtitle="Join myTectra" link_url="http://www.Mytectra.Com/iot-training-in-bangalore.Html" target="blank"]

Q41. What are the journaling instructions?

Ans: APYJRNCHG: Uses the journal entries to apply adjustments which have befell considering the fact that a database report was saved or a few other precise time.

CHGJRN: Use this command to change the attributes of a journal or to connect new magazine receivers to a magazine.

CMPJRNIMG: This command compares and lists the distinction among the before-photo and after-picture of a record, or among the present day after-image of a document and the preceding after-picture of the file.

CRTJRN: Use this command to create a journal.

CRTJRNRCV: Use this command to create a magazine receiver.

DLTJRN: Use this command to delete a journal.

DLTJRNRCV: Use this command to delete a journal receiver.

DSPJRN: This command displays or prints the journal entries that are inside the journal receivers associated with the desired magazine. This command has outfile help so that you can list the journal entries to a database output file for in addition processing or evaluation.

DSPJRNRCVA: Use this command to show the attributes of a journal receiver.

ENDJRNPF: This command ends journaling for the required bodily record.

RCVJRNE: This command lets in a exact person software to continuously receive journal entries one at a time as they are written to the magazine. The behavior is similar to an exit program.

RMVJRNCHG: Use this command to eliminate modifications which have befell to a database file from a detailed factor in time to a few preceding point in time (allowed simplest if before-pics have been recorded throughout the time).

RTVJRNE: Use this command to retrieve a magazine access and vicinity it in CL program variables.

SNDJRNE: Use this command to write user-defined entries to a magazine (i.E., magazine receiver).

STRJRNPF: Use this command to begin journaling for the bodily report.

WRKJRN: This command displays a menu from which you can carry out many magazine-associated features, including system-assisted restoration of journaled documents.

WRKJRNA: This command displays the attributes of a magazine and the related receivers.




CFG