Interview Questions.

AIX Interview Questions and Answers

fluid

AIX Interview Questions and Answers

Q1.What is AIX?

Ans : Advanced Interactive eXecutive (at first Advanced IBM uniX) is a structure V ward on AT&T part of Unix.

System V was the base structure for apple coordinate laborer and DEC systems on mid 80s and later for xenix and SCO

It was made to run on RISC PC plan and it was maintained in the primary IBM PS/2 MCA

Since the basic AIX release in 1986, IBM improvement bunches have included and updated AIX in areas

of execution (SMT, ASO, DSO); examination (NMON); virtualization (DLPARs); (Security Expert, mixed archive systems); diagnostics (Probvue); Open Source (AIX apparatus compartment for Linux);

besides, the chiefs (live update, mix with PowerVM, PowerSC, PowerHA)

Q2.Explain the login system to the AIX structure.

Ans: AIX is a multi-client system

At the point when the client login he wants to give the client name and mystery key for approval purposes.

After the compelling login, AIX starts the SHELL program.

How might you do the reflecting in AIX?

Q3. How might you do the reflecting in AIX?

Ans: First select the circle which you want to use for the mirror, wonderful would be a plate which is associated with an alternate scsi connector.

By then add the circle to the datavg like:

extendvg datavg hdiskx

than you can make the mirror by using the mirrorvg request ,

mirrorvg - m datavg hdiskx

hdiskx is your objective plate !

After that Quorum will be crippled for the volumegroup ,to start this the volumgroup should be moved off and varied on. You can add the - S flag to the request which causes the synchronizing of the plates to happen carefullyconcealed. A more straightforward option is to make the reflecting without any other person by making copies of each unique reliable volume, this ought to be conceivable by using the mklvcopy request. To empty reflecting , use the unmirrorvg request or the rmlvcopy request.

Q4.How Do I Know If My Volume Group Is Normal, Big, Or Scalable?

Ans: Run the lsvg request on the volume gathering and look at the motivation for MAX PVs.

The value is 32 for standard, 128 for huge and 1,024 for versatile volume bunch.

Q5.What is AIX record structure?

Ans:

 AIX uses a different evened out record tree that contains lists, subdirectories and reports.

 The general list is known as the root (/) library that has various subdirectories.

  The record tree is mounted during the structure startup.

Q6. Compose the control center simple courses used on AIX terminal.

Ans: Backspace : to address bungles.

            <ctrl+c> : closes the correct request and return to the shell.\

            <ctrl+d> : end of transmission or end of record

           <ctrl+s> : ephemeral stops the respect the screen

           <ctrl+q> : resumes yield which was stopped by ctrl+s

           <ctrl+u> : destroys the entire line.

Q7. How Do I Display All Logical Volumes That Are Part Of A Volume Group (e,g, Rootvg)?

Ans: You can show each reliable volume that are a piece of rootvg by forming the going with request: #lsvg - l rootvg/

Q8. Make sense of the advantages of Bourne Again Shell or hammer?

Ans: Bash is the GNU shell

Slam is a sh-decent shell that wires supportive features from the Korn shell (ksh) and C shell (csh).

It is normal to conform to the IEEE POSIX P1003.2/ISO 9945.2 Shell and Tools standard.

It offers commonsense redesigns over sh for both programming and keen livelihoods.

Intuitive usage consolidates request line changing, unlimited size request history, work control, shell limits

furthermore, aliases, recorded assortments of vast size, additionally, entire number math in any base from two to 64. Hammer can run most sh contents without change.

Q9. What is VGSA in AIX?

Ans: Volume Group Status Area it contains the data about actual fragment

from each actual volume of a comparative volume bunch. It contains the situation with VG.

Q10. How would you run 64-piece applications on AIX 4.3.3? On AIX 5.1? What else may you have to think about on an AIX 5 machine?

Ans:

 AIX 4.3.3 simply goes with a 32-piece part, so you need to ensure that 64-piece application support is enabled (through the load64bit section in, etc/inittab or done through SMIT).

 For AIX 5.1, either use a comparable strategy as AIX 4.3.3 OR plan the system to use a real 64-piece digit. If you use a veritable 64-piece segment, any 32-piece application won't run.

ODM

Q11. How Do I Display Routing Table, Interface And Protocol Information?

Ans: To show steering table data for an Internet interface,

type netstat - r - f inet. To show interface data for an Internet interface,

type netstat - I - f inet. To show measurements for each convention, type netstat - s - f inet.

Q12. Give the concise about man request?

Ans: The man request will look in the on-line manual for data on the orders, subroutines and records with the name title. This data will be presented on the screen every individual page for the client to scrutinize.

The data contains:

Reason : The title and a one-line portrayal of the request

Language structure : The punctuation of the request

Portrayal : Many pages of data about the limit and use of the

request with models

Flags : Description of accessible choices

Records : Any structure reports related with the request

RELATED INFO : The names of any connected requests

BUGS : Any data about the direct/execution of the request in odd circumstances

$ man

Q13. When may the savebase request be used?

Ans: After carrying out manual upgrades to the CuAt, CuDv, CuDvDr, CuDep, or CuVPD ODM classes (also called the gadget plan information base),

these classes should be saved into the boot picture in the boot reasonable volume. In case they are not saved, there is a risk run that the movements will not be saved at boot.

Note that the chdev request (and others) will cause savebase to be run.

Q14. What is VGDA?

Ans:Volume Group Descriptor Area. It contains the data about volume gathering to which

the actual volume has a spot with. It similarly contains the data about actual parcels,

real parcels and smart volumes.

Q15. What is the effect of setting the standard mode bootlist to cd0 first and hdisk0 second?

Ans: The machine will boot from the CDROM into upkeep mode naturally on the off chance that a boot CD has been implanted.

In the event that not, the machine will boot from the plate into normal mode.

Q16. Two states of gadget openness and explain them?

Ans: Available state and portrayed state. Exactly when gadget is in described state it suggests it can't use.

Not in pre-arranged state. Run cfgmgr endeavor to spread the word about accessible in the system that gadget. Accessible state suggests that gadget is ready to use

# lsdev - Cc plate

It shows which plates are accessible

Q17. Which record that mistake daemon remain?

Ans:/usr/lib/errdemon

Q18. How might I have the option to change the qualities of a volume bunch?

Ans: You use the chvg request to change the qualities of a volume bunch.

Q19. Compose the request plan in AIX bunch.

Ans :

 $ request option(s) argument(s)

 Mail - f newmail

The request or system name ought to begin things out.

The choices should follow the request name, disconnected by a space, and went before by a short sign (- ). Different choices may be gathered following a single less sign or separated by spaces and each went before by a short sign

Q20. How does cfgmgr work particular while planning each?

Ans:Internal SCSI drives are tracked down one by one in response to popular demand of their SCSI ID (i.e., their initial area).

SSA drives are found by their SSA consecutive number, which doesn't have anything to do with their space in the bureau.

Q21. What is significant number?

Ans: A significant number suggests a kind of gadget. A gadget number is a significant number, likewise, a minor number decides a particular gadget of that kind or occasionally the activity strategy for that gadget type.

Q22. How Do I Display Routing Table, Interface And Protocol Information?

Ans:To show steering table data for an Internet interface, type netstat - r - f inet. To show interface data for an Internet interface, type netstat - I - f inet. To show insights for each convention, type netstat - s - f inet.

Q23. Compose clear, reverberation, print and standard request?

Ans:

Clear: clears the terminal sign

 $ clear

 reverberation : Writes what follows to the screen.

 $ reverberation Lunch is at 12:00

 Lunch is at 12:00

 Flag : Writes character strings in gigantic letters to the screen

 $ pennant Hello

 $ print Lunch is at 12:00

 Lunch is at 12:00

Q24. Sorts of Installation?

Ans: New and complete overwrite

Migration

Shielding

Q25. Show a few normal locales to download freeware instruments for AIX?

Ans:

aixpdslib.seas.ucla.edu

purdue.edu

www.bullfreeware.com

IBM storage facility of Linux freeware for AIX




CFG