Interview Questions.

Top 100+ Peoplesoft Application Engine Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Peoplesoft Application Engine Interview Questions And Answers

Question 1. What Are Different Types Of Variables In The Application Engine Peoplecode?

Answer :

There are two kinds of Variables specifically in Application Engine Peoplecode, they're:

Local variable – These are the variables to be had in the course of this system wherein they're declared.
Global / Component – These are the variables to be had while the Application Engine software is going for walks. They get stored at commits and check factors, so that they may be used for restarts. Component variables are identical as Global in case of the AE.
Question 2. Different Ways Pass Data Between The Steps?

Answer :

We can pass records between steps in 3 exceptional methods, they are:

Using State data – One row may be handed and can have many country information.
Using Component/Global People code variables
Using Temporary data – Multiple rows of statistics may be passed.
People Soft Interview Questions
Question 3. What Is Prerequisite For The State Record?

Answer :

To use country report, there are certain prerequisites, they're:

State Record need to be a SQL Table or a Derived paintings document, for AE Restarts we might genuinely want State Record as a SQL Table, as Derived paintings statistics shop information most effective at run-time.
Name of the State Record must result in AET, the machine identifies the file as a nation document with this notation
We need to apply PROCESS_INSTANCE field inside the report and it have to be defined as a key
Any information sorts besides character or numeric need to not be required fields
Question four. How To Read The Run Control Parameters In Ae?

Answer :

There are many methods of analyzing run-manage parameters in AE, most generally used are:

SQL:
%Select (EMPLID)   /*This will pass value to State report*/

Select EMPLID from PS_AERUNCONTROL where PROCESS_INSTANCE = %PROCESS_INSTANCE and OPRID= %OPRID

People code:
&SQL = “Select EMPLID from PS_AERUNCONTROL Where PROCESS_INSTACNE = RECORD.PROCESS_INSTANCE and OPRID = %Bind (PROCESS_INSTANCE)

Question five. How Do You Execute Application Engine Through Push Button?

Answer :

Application Engine may be execute with a single click on Push Button, by means of the usage of the subsequent:

CreateProcessRequest () , Schedule ()
CallAppEngine.
Manual Testing Interview Questions
Question 6. What Is The Syntax For Callappengine?

Answer :

The Syntax for CallAppEngine is as under:

CallAppEngine (applid [, state record]);

Question 7. What Are The 3 Trace Parameters You Can Pass To Your Psae.Exe?

Answer :

As following:

TRACE <trace value>
TOOLSTRACESQL <trace value>
TOOLSTRACEPC <trace value>
PeopleSoft Component Interface Interview Questions
Question 8. Trace Parameter Mostly Used For General Performance Information?

Answer :

TRACE <trace value> 384 – on the whole used trace price.
Question nine. What Is The Difference Between A Trace Value And Trace Parameters?

Answer :

A Trace parameter determines which kind of trace is grew to become on.
A Trace price determines what sort of facts is recorded for your trace files.
Structured Query Report (SQR) Interview Questions
Question 10. What Are The 3 Common Ways To Pass A Trace Parameter And Value To Your Program Psae.Exe?

Answer :

The three not unusual approaches to bypass a trace parameter are the following:

Configuration supervisor
Process Definition
Command activate
Question 11. What Are The Different Types Of Application Engine?

Answer :

In widespread, the types are:

Standard : Standard access-factor software.
Upgrade Only : Used through PeopleSoft Upgrade utilities most effective
Import Only : Used via PeopleSoft Import utilities handiest
Daemon Only : Use for daemon kind packages
Transform Only : Support for XSLT Transform programs
PeopleCode Interview Questions
Question 12. How Do You Program Ae Program For The Restarts?

Answer :

Program Level:

State Record: One of the kingdom document wishes to SQL Table, Since All Derived paintings file might be re-initializing on commit.
Program Properties: On the Advanced tab within the program residences dialog container, make certain that disable restart is not checked
Configuration supervisor: In the configuration supervisor, certain that Disable restart isn't always decided on at the manner scheduler tab.
Section Level Section kind:

The option for segment type are prepare most effective and essential updates
If the segment is making ready facts i, e pick out records, populating transient tables, or updating brief tables then the phase have to be put together handiest
If the phase is updating the permanent application tables within the database, you ought to select essential replace.
Step Level Add an order through clauseThe simplest restrict for batch runs takes place when you have restart enabled, and you are inside a Do Select this is of the Select/Fetch type (in preference to “Re-pick out” or “Restartable”). With pick out/Fetch, all commits inside the loop are unnoticed, which includes the devote frequency if it’s set.

People Soft Interview Questions
Question thirteen. Explain Set Processing?

Answer :

Set Processing makes use of SQL to process businesses, or sets, of rows at one time as opposed to processing each row in my view. With row through row processing you following a repetitive loop that selects a row, determines if it meets a given criterion, in that case, apply rule x to row Update row, commit. With set processing, you only choose the ones rows that meet the filtering criteria after which run the rule once again all of the affected rows.

Question 14. What Are The Advantages Of Set Processing?

Answer :

Improved Performance: – Set processing performs drastically higher than it's far -with the aid of-row counterpart for “reasonable” batch processing volumes.
Minimized SQL Overhead: – It has a tendency to apply fewer Application Engine SQL statements that every processed greater facts than the statements executed in row-through-row processing.
Easy Maintenance: – if need to make a fix or upload an enhancement to SQL, it’s just a depend of enhancing the SQL or placing the brand new “Chunk”. Leveraging the RDBMS: – With Set – primarily based processing, you're taking benefit of the SQL processing engine at the database in place of putting the processing burden and overhead at the software executable.
Question 15. Explain About Testing And Debugging Application Engine?

Answer :

Application Engine Trace File-You can music the step execution of your application execution
Application Engine Interactive Debugger – First click on at the trace tab and flip off the declaration timings.
Select Profile -> Edit Profile-> Process Scheduler Tab -> Application segment Select Debug take a look at box.
(You can dynamically adjust the state record run software engine grade by grade People Code Debugger for the Application Engine.)
AE Trace files: – AE_<Program Name>_<Process Instance>.AET Without the system instance: – AE_<Date/Timestamp>_<OS_PID>.AET

PeopleSoft Security Interview Questions
Question sixteen. Explain The Order And Flow Of Action Types?

Answer :

Do When
Do While
Do Select
Peoplecode
SQL
Call Section
Message Log
XSLT
Do till
Question 17. What Is Prerequisite For The Temporary Record?

Answer :

Should have method Instance as key
Name need to cease with _TAO
Peoplesoft Hrms Interview Questions
Question 18. What Are The Different Types Of Temporary Tables?

Answer :

Dedicated
Un Dedicated (Shared)
Manual Testing Interview Questions
Question 19. Why Parallel Processing Required?

Answer :

Multiple transient tables as a pool of tables can be beneficial to gain parallel processing. Each invocation of your application would ought to allocate an unused brief desk, mark it as ‘in use’, use it and launch it again to the pool while you via with it (for each Application Engine program you write).

Question 20. How Running Ae Program As Batch Differs From Running It Online?

Answer :

Application Engine packages are designed for two types of execution and each has its very own pool of Temporary Tables

Online: Invoked through CallAppEngine from People Code Run fast, synchronously, and at random instances. Potential for simultaneous executions Uses the online Temporary Table pool. Not restart in a position. Psae.Exe randomly assigns an example number from the number variety for your on-line temp tables. If the instance variety is in use psae.Exe puts this system in Queue until the assigned instance becomes unfastened. Unlock on of entirety, on Crash loose from Manage Abends.
Batch: Invoked thru the Process Scheduler. Run for longer amounts of time, asynchronously, and at scheduled instances. Can be designed for parallel execution for performance. Uses the Batch/Dedicated Temporary table. Restart capable. It allocates instance variety based totally at the availability on a report with the aid of file basis and psae.Exe starts with the lowest instance numbers. If the residences are set preserve – Base table is used with Process example as key. If Re-startable – Locked throughout Restarts till completes efficaciously. If now not Re-startable on Program final touch.
Question 21. What Are The Important Steps For Implementing The Parallel Processing?

Answer :

Define you Temporary Tables.
Set the Temporary Tables Online pool.
Assign Temporary Tables in your Application Engine application in it application.
Set Temporary Table Batch Pool – Instance count number in the AE.
Build / Rebuild your Temporary Table record.
Code %Table Meta – SQL as reference to Temporary Tables to your Application Engine program,
so that Application Engine can desk references to the assigned Temporary Table example dynamically at runtime.

Question 22. What Happens When All The Instance Of The Temporary Table Is In Use?

Answer :

It behaviour can manipulate by AE developer. If the runtime options are set to keep
“People Tools will insert rows into the base table the use of the PROCESS_INSTANCE as a key”
If temp desk doesn’t comprise PROCESS_INSTANCE as a key subject in a Temporary table, you must change the
Temp desk runtime alternatives to “Abort” in the proper Application Engine programs.
Question 23. How Can You Divide The Data To Be Processed By Different Instance Of The Program To Perform Parallel Program?

Answer :

Run control parameters passed to every instance of the AE software permit it to identify which input rows “belong” to it, and every program example inserts the rows from the source table into its assigned brief table example the use of %Table.

Question 24. What Is The Difference Between Exit (0), Exit (1) When We Are Using This Functions In Ae?

Answer :

Exit (1) causes instantaneous termination of a Peoplecode application. Use this parameter to rollback database adjustments.
Exit (zero) caused on the spot termination of a Peoplecode Program however don’t make rollback in the database.
PeopleSoft Component Interface Interview Questions
Question 25. What Is The Difference Between The %pick And %selectinit Meta Sqlfunctions?

Answer :

%choose: if any values have not selected then preceding price might be there
%selectinit : if any values have not decided on then preceding fee will reinitiate to null
Question 26. What Is The Maximum Limitation On Temporary Table Instances In Ae.?

Answer :

99

Question 27. What Are Different Types Do Select?

Answer :

Select/Fetch: Opens the cursor only at the primary time and retrieve rows one at loop
Reselect: It opens the cursor and closes the cursor on each generation of the loop. It will reselect the equal row of data. Logic in Actions of the step need to be such that it'll be converting the status of the rows inside the table the do pick is choosing. Commits are not overlooked and could be devoted in a reselect loop while the restart is enabled
Restart in a position: much like select/Fetch but it WILL COMMIT inside the loop thus allowing the checkpoint to the PS_AERUNCONTROL desk.
Structured Query Report (SQR) Interview Questions
Question 28. Error Handling Or Exception Handling In Application Engine?

Answer :

Step homes:-

On Error: –

Abort – Write message to message log and terminate.
Ignore – Write message to message log and continue.
Uppress – No message will be written, however software will keep.
People code Action: –

On return options can used to handle run time errors.
Abort: – Exits right away – Not endorsed.
Break: – Exits the modern step and segment and manipulate returns to the calling step.
Skip Step: – The application exits the cutting-edge step, and keeps processing at the following step inside the segment. If that is the ultimate step inside the phase, the calling step resumes manage of the processing.
SQL Action properties: –

No Rows: – When the Sql doesn’t return any rows, you can inform what utility engine program ought to do.
Abort: -Program terminates Section Break: -Application Engine exits the present day segment right now, and manipulate returns to the calling step.
Continue: – The application maintains processing Skip Step: – Application Engine exits the contemporary step without delay and movements on to the subsequent step.
When the use of skip step hold the following in thoughts:1) Application Engine ignores the dedicate for the current step at runtime2) If the current step incorporates simplest one Action, only use skip step at by means of-pass the commit.
Question 29. Which Actions Are Mutually Exclusive And Why They Are Mutually Exclusive?

Answer :

Sql and callsection.

Question 30. What Is The Main Purpose Of The Access Property In The Section?

Answer :

Basically they've two alternative, public and personal if segment declared as public then it's get right of entry to from different software. Private we can't call from different software.




CFG