Interview Questions.

Top 100+ Peoplecode Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Peoplecode Interview Questions And Answers

Question 1. What Are Classes In Peoplecode?

Answer :

A magnificence is the formal definition of an object and acts as a template from which an example of an item is created at runtime.
The class defines the houses of the object and the strategies used to govern the item’s behavior.
PeopleSoft grants predefined classes (along with Array, File, Field, SQL, and so on).
You can create your very own lessons the usage of the Application class. You can also increase the functionality of the prevailing classes the use of the Application elegance.
Question 2. What Are Setid’s And Table Set Sharing?

Answer :

SetId is the highest degree key in the PeopleSoft. Location, Department and Jobcode tables are control tables and setid’s control the control tables during the transaction.
Table set sharing is an area where manipulate tables are listed. It is accessed by way of enterprise unit.
EX: If we've  places Arizona and Ohio with setid’s xyz and abc,
suppose if we trade Ohio’s setid to xyz then we will get admission to all information associated with Arizona/xyz like jobcodes and many others.

People Soft Interview Questions
Question 3. What Is Auto Update In Peoplesoft?

Answer :

This report area belongings is used to replace the date field of unique record with the server’s cutting-edge date and time whenever a user creates or updates a row. Even the person enter the facts into that field, the facts which the user enters may be up to date by means of the gadget’s modern date and time.

Question 4. Why Do Peoplesoft Often Use Views As Search Records?

Answer :

Search views are used for three principal motives.

Adding standards to the hunt communicate page
Providing row stage safety
Implementing seek web page processing
Question five. What Is Record Group? Which Records Can Be Included Into A Record Group?

Answer :

Record organization consists of facts with similar capability.
To setup a document in file institution we ought to enter a fixed manipulate subject cost in record houses.
Manual Testing Interview Questions
Question 6. What Are Metastrings Or Metasql?

Answer :

MetaStrings are unique kind of SQL expressions preceded through % sign.

MetaStrings are used in the following:

SQLExec
In utility dressmaker to construct dynamic views
With rowset object methods (select, fill)
SQL objects
Record class techniques (Insert, Update)
Application Engine
Cobol
Scroll buffer features (ScrollSelect and its household).
Some Record elegance methods (Insert, Update, and so on.
Question 7. What Is The Difference Between Sqlexec And Createsql?

Answer :

SqlExec method it bypasses the thing buffer and it is at once contacts database to retrieve information.
But it retrieves the records row by way of row and now not feasible for bulk insert.
But within the case of Create SQL we can in a position insert the statistics in bulk.
PeopleSoft Component Interface Interview Questions
Question eight. What Is An Array In People Code?

Answer :

An array is a group of facts garage places, each of which holds the equal sort of information.
The maximum depth of a PeopleCode array is 15 dimensions.
Push and UnShift are the capabilities of the array used to add the elements into the array one from the give up of the array and one from the start.
Pop is a feature of array used to choose and delete an element from the give up of the array.
Question 9. Hot To Store Output Of A Sql Query In A Variable Using Peoplecode?

Answer :

Using SQLExec Function

SQLExec (“SELECT EMPLID,NAME FROM PS_PERSONAL_DATA”, &Emplid, &Name);

Structured Query Report (SQR) Interview Questions
Question 10. What Is Sub Page, Secondary Page In Peoplesoft?

Answer :

A Sub Page is applied where you want to show or capture comparable statistics for diverse entities,
as an instance, taking pictures an address, for a employer or for someone, would want comparable facts like Street address,State county, Country,Pincode and so forth.. In those situations a sub web page would be used, to design once and reuse at more than one locations.
A Secondary Page is used to display or capture secondary facts approximately an entity.A secondary web page ought to use diverse sub pages, but the reverse is not authentic.
Question 11. What Are The Different Ways We Can Set Up The Portal Security To Access Component In Portal?

Answer :

Structure & content material
Menu import
Register element
PeopleSoft Application Engine Interview Questions
Question 12. What Are The Rules Used By The System To Determine Whether A User Is Authorized To Update An Object?

Answer :

The consumer ought to have the permission to replace the object. This is given by the Definition security.
The institution, which holds the object, have to be added to the permission listing of the person in update mode.
People Soft Interview Questions
Question 13. How To Give Access To The Records That Are To Be Used In A Query?

Answer :

To supply get right of entry to to the records which might be for use in question, we have create a brand new query safety tree and upload the information which we want to give the access after which assign a get entry to group to the tree. After that we need to add that query tree and question get admission to institution to the permission list.

Question 14. What Is The Use Of Primary Permission List In User Profile?

Answer :

Primary permission listing is used for mass change and definition protection functions.

Question 15. How To Populate Data Into Grid In Online?

Answer :

&Rs.Select or Scrollselect()

PeopleSoft Security Interview Questions
Question sixteen. What Are The Built-functions Used To Control Translate Values Dynamically?

Answer :

Adddropdownitem() Deletedropdownitem()

Question 17. What Is Differed Processing And Its Advantages?

Answer :

Postpones some consumer movements to lessen the wide variety of journeys to the database so that will increase the performance (in device edits, area edit, and field alternate).

Advantages:

Reduces the community visitors.
Increases the overall performance.
Peoplesoft Hrms Interview Questions
Question 18. Can You Save The Component Programmatically?

Answer :

Using Dosave and Dosavenow features.

Manual Testing Interview Questions
Question 19. What Is Difference Between Getrowset And Createrowset In People Code?

Answer :

Getrowset –is used to get rowset for a file inside the aspect buffer.
Createrowset—is used to create rowset for a record which in database, and is likewise referred to as a Standalone rowset
Question 20. What Is An Array In People Code? What Is Maximum Dimension Of An Array? Which Function Inserts Values Into An Array? What Is “pop”?

Answer :

An array is a collection of information garage locations, each of which holds the equal sort of facts.
The most intensity of a PeopleCode array is 15 dimensions.
Push and unshift are the functions of the array used to feature the elements into the array one from the cease of the array and one from the beginning. Pop is a feature of array used to pick out and delete an detail from the quit of the array.
Question 21. What Is Getlevel0()? What Is The Use Of %subrec And %selectall Functions?

Answer :

Getlevel0()— used to get the rowset of the level0.
%subrec    — is used handiest in Dynamic View SQL where it expands to the columns of a subrecord:
%selectall–%SelectAll is shorthand for selecting all fields in the detailed file, wrapping date/time fields with %DateOut, %TimeOut.
Question 22. What Is Difference Between Saveprechange And Savepostchange? Which Function Directly Interacts With The Database?

Answer :

Saveprechange—final occasion that executes before updating the statistics from element buffer to the database.
Savepostchange –fires after the updation of records in the database.
SQLEXEC — feature without delay interacts with the database.
Question 23. What Is Difference Between Field Default And Row Init?

Answer :

Field default specifies best the default cost for a area when we are in Add mode.
Row init fires best whilst a row of data coming from database to factor buffer
Question 24. What Is Default Processing?

Answer :

In default processing, any clean fields within the component are set to their default cost.
You can specify the default cost both within the Record Field Properties, or in FieldDefault PeopleCode
PeopleSoft Component Interface Interview Questions
Question 25. What Are Different Variables In People Code And Their Scope?

Answer :

System variables and User defined variables.
Scope
Global
Component
Local
Question 26. When We Select A Component What Events Will Be Fired?

Answer :

If default mode for factor is seek mode:  handiest searchinit will fired.
If default mode for component is new mode :area default, subject method, rowinit, searchinit.
Question 27. What Databuffer Classes Are Available In People Code?

Answer :

Rowset
Row
Record
Field
Array
File
Sql
chart
grid and so forth.
Structured Query Report (SQR) Interview Questions
Question 28. What Is The Difference Between Component Buffer And Data Buffer?

Answer :

Component buffer includes all the records of the energetic thing. Data buffer contains the data apart from the records inside the component buffer (Data of other information)

Question 29. What Is The Purpose Of The Sqlexec Function? What Are Its Benefits And Draw Backs?

Answer :

 SQLEXEC is used to execute the square statements(select,insert,replace,delete). We can get simplest one row at a time.

Question 30. Is There Any Way By Which You Can Find Out Whether The User Is In Add Mode Or Update Mode?

Answer :

%mode
Returns A—for Add mode.
Returns U — for Update mode
Question 31. In Which Events Error & Warning Are Used Most Extensively?

Answer :

Field edit
Save edit
Search store
row delete
row insert
Question 32. What Are Think Time Functions?

Answer :

Think-time features suspend processing either till the consumer has taken a few movement (such as clicking a button in a message container), or until an external technique has run to of entirety.

Question 33. Differentiate Field Edit And Save Edit?

Answer :

In Field edit for every discipline exchange, a transition to the software server to the database is taken vicinity. In Saveedit for all the fields , best one transition to the software server to the Database is taken area.

PeopleSoft Application Engine Interview Questions
Question 34. What Is Pia And What Are Its Components?

Answer :

It is n-tier structure. We have patron, web server, utility server and Database server. We have jolt and tuxedo. We have WSL, WSH, JSL, JSH, QUEUES and offerings. In database server we've got gadget tables, peopletools tables and alertness tables.

Question 35. How Can A Component Have More Than One Search Record? Give A Situation?

Answer :

You might need to reuse the same element a couple of instances with extraordinary seek statistics. You can accomplish this by overriding the aspect seek document at run-time whilst the element is opened from a menu item without creating separate copies of the component.

The element override is brief, and occurs handiest when the factor is opened from the menu object wherein the override is ready. It does now not trade the thing definition.

Question 36. What Is An Expert Entry?

Answer :

Expert access permits a user to exchange from interactive to deferred mode at runtime for suitable transactions

PeopleSoft Security Interview Questions
Question 37. Can You Hide A Primary Page In A Component? Reason?

Answer :

No we can not disguise the primary page of a aspect. If the factor had best one web page then with the aid of making this page additionally invisible we wont have any thing present so we aren't allowed to cover the number one web page.

Question 38. Can You Place Sub Page Into Grid? If Yes How?

Answer :

Yes we are able to insert subpage using insert subpage. After insert subpage into most important page, drag the subpage into the grid. When we save the web page we are successfully capable of shop the page displaying that we are able to insert a subpage into a grid.

Question 39. What Conditions Are Required To Establish Parent Child Relationship Between Two Records?What Are The Advantages With That?

Answer :

Conditions are:

The toddler report ought to have all of the key fields of discern document and at least one more key field aside from the key fields of parent record.
We ought to point out the figure file inside the report houses of infant record.
We can't go for extra than three degrees of parent/child relationships.
Advantages are:

To have referential integrity.
No want to enter information over and over
Question 40. What Are Table Edits?

Answer :

We have set off table edit, yes/no desk edit, translate table edit as the table edits.

Peoplesoft Hrms Interview Questions
Question forty one. In Case Of Record Level Audit What Is The Structure Of Table?

Answer :

The shape of the desk in report stage audit is: AUDIT_OPRID, AUDIT_STAMP, AUDIT_ACTN, AUDIT_RECNAME and can add fields from file.

Question 42. What Types Of Audits Are Supported By People Soft?

Answer :

We have discipline degree audit and report degree audit.

Question 43. Which Effective Dated Rows Can Be Retrieved In Update/show Mode, Update/show All And Correction Mode?

Answer :

Update/display: can view modern and future rows. Can update best future rows.
Update/show all: can view history, cutting-edge and future rows. Can update only future rows.
Correction: can view and replace records, present day and destiny rows.
Question forty four. What Is The Difference Between Key And Alternate Search Key?

Answer :

KEY-It is the primary key of the file. Can be used as seek key or need not be.
Alternate seek key-it's far used for looking purposes.




CFG