Interview Questions.

Top 100+ Pentaho Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Pentaho Interview Questions And Answers

Question 1. Define Pentaho And Its Usage.?

Answer :

Revered as one of the maximum efficient and imaginitive facts integration tools (DI), Pentaho in reality helps all available information assets and allows scalable facts clustering and records mining. It is a light-weight Business Intelligence suite executing Online Analytical Processing (OLAP) services, ETL features, reviews and dashboards creation and different information-analysis and visualization operations.

Question 2. Explain The Important Features Of Pentaho.?

Answer :

Pentaho is capable of growing Advanced Reporting Algorithms irrespective of their input and output data layout.
It supports numerous file formats, whether or not Excel spreadsheets, XMLs, PDF medical doctors, CSV documents.
It is a Professionally Certified DI Software rendered by using the famend Pentaho Company established in Florida, United States.
Offers more suitable capability and in-Hadoop capability.
Allows dynamic drill down into larger and greater information.
Rapid Interactive response optimization.
Explore and view multidimensional statistics.
Informatica Interview Questions
Question three. Name Major Applications Comprising Pentaho Bi Project.?

Answer :

Business Intelligence Platform.
Dashboards and Visualizations.
Reporting.
Data Mining.
Data Analysis.
Data Integration and ETL (additionally called Kettle).
Data Discovery and Analysis (OLAP).
Question 4. What Is The Importance Of Metadata In Pentaho?

Answer :

A metadata model in Pentaho formulates the bodily shape of your database into a logical commercial enterprise model. These mappings are stored in a crucial repository and allow developers and administrators to construct business-logical DB tables that are price powerful and optimized. It similarly simplifies the running of enterprise customers letting them create formatted reports and dashboards ensuring safety to records get admission to.

All in all, metadata model gives an encapsulation around the bodily definitions of your database and the logical representation and define relationships between them.

Informatica Tutorial
Question 5. Define Pentaho Reporting Evaluation.?

Answer :

Pentaho Reporting Evaluation is a particular package of a subset of the Pentaho Reporting competencies, designed for typical first-phase evaluation activities consisting of accessing sample facts, growing and editing reports, and viewing and interacting with reviews.

ETL Testing Interview Questions
Question 6. Explain The Benefits Of Data Integration.?

Answer :

The largest advantage is that integrating facts improves consistency and decreases conflicting and erratic statistics from the DB. Integration of data allows users to fetch precisely what they look for, permitting them utilizeand work with what they gathered.

Accurate facts extraction, which in addition facilitates bendy reporting and tracking of the available volumes of information.

Helps meet deadlines for effective business management.

Track patron’s information and buying behavior to improve visitors and conversions in the destiny, consequently advancing your business overall performance.

Question 7. What Is Mdx And Its Usage?

Answer :

MDX is an acronym for ‘Multi-Dimensional Expressions,’ the same old query language delivered by way of Microsoft SQL OLAP Services. MDX is an imperative a part of XML for evaluation API, which has a one of a kind shape than SQL.

A primary MDX question is:

SELECT [Quantity].[Unit Sales], [Quantity].[Store Sales] ON COLUMNS,

[Product].Members ON ROWS

FROM [Sales]

WHERE [Time].[1999].[Q2]

ETL Testing Tutorial Data Warehouse ETL Toolkit Interview Questions
Question eight. Define Three Major Types Of Data Integration Jobs.?

Answer :

Transformation Jobs : Used for making ready facts and used only whilst the there may be no trade in records till remodeling of facts activity is finished.

Provisioning Jobs : Used for transmission/switch of big volumes of facts. Used best whilst no change is records is authorized until process transformation and on massive provisioning requirement.

Hybrid Jobs : Execute both transformation and provisioning jobs. No obstacles for records modifications; it can be updates irrespective of fulfillment/failure. The remodeling and provisioning necessities aren't big in this example.

Question nine. Illustrate The Difference Between Transformations And Jobs.?

Answer :

While alterations refer to moving and reworking rows from source machine to target device, jobs carry out high stage operations like imposing variations, document transfer thru FTP, sending mails, and many others.

Another large distinction is that the transformation permits parallel execution while jobs put into effect steps in order.

PL/SQL and Informatica Interview Questions
Question 10. How To Perform Database Join With Pdi (pentaho Data Integration)?

Answer :

PDI supports becoming a member of of  tables form the equal databse the usage of a ‘Table Input’ method, performing the be part of in SQL only.

On the alternative hand, for becoming a member of  tables in distinctive databases, users put in force ‘Database Join’ step. However, in database join, every input row query executes at the goal gadget from the main flow, resulting in lower performance as the quantity of queries put into effect on the B will increase.

To avoid the above situation, there may be yet every other choice to be part of rows form  exclusive Table Input steps. You can use ‘Merge Join ‘step, using the SQL query having ‘ORDER BY’ clause. Remember, the rows ought to be perfectly taken care of earlier than implementing merge join.

Data Warehouse ETL Toolkit Tutorial
Question 11. Explain How To Sequentialize Transformations?

Answer :

Since PDI ameliorations assist parallel execution of all the steps/operations, it is impossible to sequentialize alterations in Pentaho. Moreover, to make this show up, customers need to alternate the center structure, as a way to honestly result in slow processing.

Pentaho BI Interview Questions
Question 12. Explain Pentaho Reporting Evaluation.?

Answer :

Pentaho Reporting assessment is a whole bundle of its reporting competencies, sports and equipment, particularly designed for first-section evaluation like gaining access to the pattern, generating and updating reports, viewing them and appearing various interactions. This assessment consists of Pentaho platform additives, Report Designer and ad hoc interface for reporting used for nearby set up.

Informatica Interview Questions
Question thirteen. Can Field Names In A Row Duplicates In Pentaho?

Answer :

No, Pentaho doesn’t permit subject duplication.

Pentaho Tutorial
Question 14. Does Transformation Allow Filed Duplication?

Answer :

“Select Values” will rename a discipline as you pick the original area also.  The original subject may have a duplicate call of the alternative discipline now.

Question 15. How To Use Database Connections From Repository?

Answer :

You can both create a new transformation/activity or near and reopen those already loaded in Spoon.

Talend Interview Questions
Question sixteen. Explain In Brief The Concept Pentaho Dashboard.?

Answer :

Dashboards are the gathering of numerous statistics gadgets on unmarried page such as diagrams, tables and textual facts. The Pentaho AJAX API is used to extract BI facts whilst Pentaho Solution Repository carries the content definitions.

The steps concerned in Dashboard introduction encompass:

Adding dashboard to the answer.
Defining dashboard content.
Implementing filters.
Editing dashboards.
Question 17. How To Use Logic From One Transformation/activity In Other Process?

Answer :

Transformation common sense can be shared using subtransformations, which affords seamless loading and transformation of variables enhancing performance and productiveness of the system. Subtransformations may be referred to as and reconfigured whilst required.

Spotfire (TIBCO) Interview Questions
Question 18. Explain The Use Of Pentaho Reporting.?

Answer :

Pentaho reporting allows agencies to create based and informative reviews to easily get right of entry to, format and deliver significant and important statistics to clients and clients. They also help business customers to research and song customer behavior for the precise time and capability, thereby directing them in the direction of the right achievement direction.

ETL Testing Interview Questions
Question 19. What Is Pentaho Data Mining?

Answer :

Pentaho Data Mining refers back to the Weka Project, which consists of an in depth tool set for machine studying and records mining. Weka is open source software for extracting huge sers of records approximately users, customers and groups. It is constructed on Java programming.

Question 20. Is Data Integration And Etl Programming Same?

Answer :

No. Data Integration refers to passing of information from one form of systems to different in the same application. On the contrary, ETL is used to extract and access statistics from one-of-a-kind resources. And remodel it into other gadgets and tables.

Ibm Tivoli Netcool Omnibus Interview Questions
Question 21. Explain Hierarchy Flattening.?

Answer :

It is simply the development of figure child relationships in a database. Hierarchy Flattening makes use of each horizontal and vertical formats, which permits easy and hassle-free identity of sub elements. It in addition lets in customers to apprehend and examine the primary hierarchy of BI and consists of Parent column, Child Column, Parent attributes and Child attributes.

Question 22. Explain Pentaho Report Designer (prd).?

Answer :

PRD is a graphic tool to execute file-enhancing functions and create easy and advanced reviews and assist users export them in PDF, Excel, HTML and CSV files. PRD consists of Java-based totally file engine imparting information integration, portability and scalability. Thus, it can be embedded in Java web programs and additionally other software servers like Pentaho BAserver.

Question 23. Define Pentaho Report Types.?

Answer :

There are several classes of Pentaho reports : 

Transactional Reports : Data for use shape transactions. Objective is to post detailed and complete information for day-to-day agency’s activities like purchase orders, income reporting.

Tactical Reports : statistics comes from each day or weekly transactional statistics precis. Objective is to give quick-time period data for instant choice making like changing merchandize.

Strategic Reports : information comes from stable and reliable resources to create long-term enterprise records reviews like season sales evaluation.

Helper Reports : data comes from diverse sources and consists of pictures, films to provide a variety of activities.

Informatica MDM Interview Questions
Question 24. What Are Variables And Arguments In Transformations?

Answer :

Transformations conversation field includes two specific tables: one in every of arguments and the other of variables. While arguments discuss with command line targeted during batch processing, PDI variables talk to gadgets which are set in a previous transformation/task within the OS.

Data Warehouse ETL Toolkit Interview Questions
Question 25. How To Configure Jndi For Pentaho Di Server?

Answer :

Pentaho offers JNDI connection configuration for neighborhood DI to keep away from continuous walking of software server during the improvement and checking out of transformations.  Edit the properties in jdbc.Propertiesfile positioned at…facts-integration-serverpentaho-solutionssystemsimple-jndi.




CFG