Interview Questions.

Top 100+ Oracle Purchasing Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Oracle Purchasing Interview Questions And Answers

Question 1. What Is A Purchase Requisition And Define Various Requisitions?

Answer :

It is a proper request supposed you bought/purchase some thing that is wanted through the enterprise. It is created and authorized by using the department requiring the products and offerings.

A buy requisition commonly consists of the outline and amount of the goods or offerings to be bought, a required delivery date, account range and the quantity of cash that the shopping department is allowed to spend for the products or offerings. Often, the names of cautioned deliver resources are also protected.

Basically, requisitions are of two kinds:

Internal requisition and buy requisition

Internal Requisitions are created if the Items are to be received from one Inventory region to any other vicinity inside the equal organization. Here the supply of the requisition could be INVENTORY. There is not any approval procedure for inner requisition.
Purchase Requisitions are created if the products are received from outside providers. Here the source of the requisition could be SUPPLIERS. The purchase requisitions are despatched for approvals.
Question 2. What Are The Base Tables For A Purchase Requisition?

Answer :

PO_REQUISITION_HEADERS_ALL (SEGMENT1 column on this table represents the requisition variety):

This desk stores Header records of a Purchase Requisition.

Important columns of this desk:

REQUISITION_HEADER_ID:It is a completely unique system generated Requisition identifier

PREPARER_ID:It is a unique identifier of the employee who organized  the requisition

SEGMENT1:It is the Requisition wide variety

AUTHORIZATION_STATUS:Authorization status type

TYPE_LOOKUP_CODE:Requisition type

ORG_ID:Unique Operating unit unique identifier

PO_REQUISITION_LINES_ALL:

This desk shops information approximately Requisition strains in a Purchase Requisition. This desk stores records related to the road wide variety, object quantity, object category, object description, item quantities, units, prices, need-by way of date, supply-to vicinity, requestor, notes, and cautioned dealer statistics for the requisition line.

Important columns of this desk:

REQUISITION_HEADER_ID:It is a completely unique device generated Requisition identifier

REQUISITION_LINE_ID:Link between PO_REQUISITION_LINES_ALL And PO_REQ_DISTRIBUTIONS_ALL

LINE_NUM:Indicates the Line quantity

LINE_TYPE_ID:Indicates the Line type

CATEGORY_ID:Unique Item class identifier

ITEM_DESCRIPTION:Description of the Item

QUANTITY NUMBER:Quantity ordered

PO_REQ_DISTRIBUTIONS_ALL:

This desk shops data approximately the accounting distributions of a requisition line. Each requisition line must have as a minimum one accounting distribution. Each row consists of the Accounting Flexfield ID and Requisition line quantity.

Important columns of this table:

DISTRIBUTION_ID:Unique Requisition distribution identifier

REQUISITION_LINE_ID:Unique Requisition line identifier

CODE_COMBINATION_ID:Unique General Ledger fee account identifier

 DISTRIBUTION_NUM:Distribution variety

Oracle 10g Interview Questions
Question 3. What Is A Requisition Import Program?

Answer :

It is a concurrent program, that is used to import requisition from Oracle or Non-Oracle device.

Data is first loaded in PO_REQUISITION_ALL table. The RIP can then be run, to import the facts from the interface table as requisition in Oracle Processing.

RIP creates a requisition line and one or more requisition distribution for each row it reveals in the interface table. It then businesses those lines on Requisitions consistent with parameters described

Question 4. What Tables Are Affected When You Run Requisition Import Program?

Answer :

PO_REQUISITION_INTERFACE_ALL
PO_REQ_DIST_INTERFACE_ALL
PO_INTERFACE_ERRORS
Oracle 10g Tutorial
Question five. What Are The Reports Associated With Requisition Import Process?

Answer :

Requisition Import Run Report: We can view the range of requisitions created and the variety of records that showed an errors

Requisition Import Exceptions Report: In this document we are able to see all of the rows that fail validation.

Oracle Interview Questions
Question 6. When Will You Use A Requisition Template?

Answer :

Requisition templates may be used to help you quickly create requisitions. A requisition template incorporates an awful lot of the records needed to create a requisition, as a consequence reducing the amount of information access required to create a brand new requisition. If you find yourself repeatedly growing similar requisitions on your group or department, you ought to recall creating and saving requisition templates as a time-saver.

If the records of requisition stay the identical for repeated purchase of an item, the records can be copied to a template and the equal may be copied to the Requisition as many number of times as required.

Question 7. What Is The Purpose Of Choosing A Category When Creating A Requisition?

Answer :

The Category container is a required field and is used to define goods and services at a summary or certain degree.

Oracle 11g Tutorial Oracle 11g Interview Questions
Question eight. What Does The Status Pre-accepted Mean?

Answer :

Pre-Approved is the reputation of a requisition whilst an authorized approver has approved the requisition and has forwarded the requisition to every other man or woman to study.

Question 9. What Is The Difference Between A Rejected And A Returned Requisition?

Answer :

Only an approver or a reviewer can reject requisition. Only a consumer can return a requisition. A customer will go back a requisition to the preparer for incomplete or faulty information.

Oracle 7.3 Interview Questions
Question 10. What Is Rfq And Differentiate The Types Of Rfq’s?

Answer :

A Request for Quotation (RFQ) is a formal request despatched to the suppliers to locate the pricing and other information for an object or gadgets. Based on the facts provided, the dealer quotes a citation towards the RFQ form.
In wellknown, RFQ’s are created before purchasing any item to surely understand the charge quotes from one or more suppliers.
In Oracle EBS, RFQ’s can be vehicle created from an current Purchase Requisition or may be a clean RFQ.

There are 3 forms of quotations and RFQs that come with Purchasing by way of default:

Catalog: Used for excessive-extent gadgets or gadgets for which your supplier sends you statistics regularly. A Catalog citation or RFQ additionally consists of charge breaks at specific amount levels.

Standard: Used for objects you’ll need only once or no longer very frequently, but now not always for a selected, fixed quantity, place, and date. For example, you can use a Catalog quotation or RFQ for office elements, however use a Standard quotation or RFQ for a unique type of pen you don’t order very often. A Standard citation or RFQ also includes fee breaks at exclusive amount tiers.

Bid: Used for a particular, fixed quantity, location, and date. For example, a Bid would be used for a big or luxurious piece of system which you’ve by no means ordered before, or for an item that incurs transportation or different special fees. You cannot specify fee breaks for a Bid citation or RFQ.

Question 11. What Is A Quotation, What Are The Different Types Of Quotations Available And Describe The Quote Analysis?

Answer :

A quotation is a supplier’s response to RFQ.
Quote evaluation is the system of reviewing the quotations given via the providers. The high-quality quotation might be selected by way of reading certain elements like charge, great, delivery time and so forth.

Oracle BPEL Interview Questions
Question 12. What Is A Purchase Order And Explain The Different Types Of Po’s Available?

Answer :

A Purchase order is a commercial report and primary legit order issued by the client to the dealer, indicating kinds, portions, and agreed fees for products or services the dealer will provide to the client.

Basically, there are 4 types of Purchase Orders

Standard Purchase Order:

Used for One-time purchases for items and services. Here you realize the item, rate, payment terms an shipping schedule

Planned Purchase Order:

Created when you have lengthy-term settlement with the supplier. You must specify the details of products and services, price terms and the tentative delivery agenda

Blanket Purchase Agreement:

Created when the details of gadgets and offerings, fee phrases are known but no longer unique about the delivery time table

Contract Purchase Agreement:

Created while the phrases and conditions of a buy are recognised but unique goods and services are not.

Oracle 10g Interview Questions
Question 13. What Are The Base Tables That Are Affected When You Create A P.O?

Answer :

PO_HEADERS_ALL (SEGMENT1 column on this desk represents the Document number)

This table stores header records of a Purchasing Document. You want one row for each document you create.

PO_LINES_ALL:

This desk stores the road information of a Purchasing Document

PO_LINE_LOCATIONS_ALL:

This desk contains the information related to buy order cargo schedules and blanket settlement price breaks. You need one row for every agenda or fee ruin you connect to a document line.

PO_DISTRIBUTIONS_ALL:

This table includes the data related to accounting distribution of a buy order cargo line. You need one row for each distribution line you attach to a purchase order cargo

VENDORS_ALL:

This desk shops the overall records about the providers

PO_VENDOR_SITES_ALL:

This desk stores records approximately the dealer sites. Each row consists of the web site address, supplier reference, buying, charge, financial institution, and general information.

PO_RELEASES_ALL:

This desk shops information related to planned and blanket Purchase Order releases. Each row includes the customer, date, release reputation, and launch number. Each release must have at least one purchase order cargo.

PO_VENDOR_CONTACTS:

This table stores facts approximately contacts associated with Supplier website. Each row consists of touch name and placement.

PO_ACTION_HISTORY:

This desk stores information about the approval and manage records of a Purchasing Document. This desk shops one record for each approval or control action an employee takes on a buy order, buy agreement, launch or requisition.

Question 14. What Is 2-way, 3-manner, four-manner Matching?

Answer :

Oracle Payables stocks buy order records out of your purchasing system to enable on-line matching with invoices. Invoiced or billed items are matched to the original purchase orders to make certain which you pay handiest for the products or services you ordered and/or obtained.

Two–Way: Purchase order and invoice quantities have to fit inside tolerance earlier than the corresponding bill can be paid.

Three–Way: Purchase order, receipt, and bill quantities ought to match inside tolerance earlier than the corresponding bill may be paid.

Four–Way: Purchase order, receipt, established, and invoice quantities should suit within tolerance earlier than the corresponding bill can be paid.

Question 15. Explain The P2p Process Flow?

Answer :

Procure to pay (p2p) is a procedure of asking for, purchasing, receiving, buying and accounting for goods and services.  Procure to Pay Lifecycle is one of the essential commercial enterprise Process in Oracle Applications. It’s the waft that gets the products required to do commercial enterprise.  It involves the transactional drift of data this is sent to a dealer as well as the records that surrounds the achievement of the real order and price for the services or products.

Create a requisition>> create RFQ>> create a citation from quote analysis>> generate a PO>>receipt of fabric>> create Invoice in payables>> switch to GL

Oracle BPM Interview Questions
Question sixteen. What Is An Approval Hierarchy?

Answer :

Approval hierarchies can help you robotically path documents for approval.

There are two types of approval hierarchies in Purchasing:

role hierarchy
worker/manager relationships.
Question 17. What Are The Documents That Use Po_headers_all?

Answer :

The following are the documents that use PO_HEADERS_ALL RFQ’s, Quotations, Standard Purchase Order, Planned Purchase Order, Blanket Purchase Order and Contracts.

Oracle BI Publisher Interview Questions
Question 18. Can The Original Purchase Order Be Viewed In Any Way Without Resorting To Sql, For A Revised Purchase Order?

Answer :

The original model of a revised PO cannot be considered from the PO shape or PO precis shape. Information on the unique PO may be received from the PO_HEADERS_ARCHIVE and PO_LINES_ARCHIVE tables the usage of the PO_HEADER_ID column as a not unusual reference using SQL most effective.

Oracle Interview Questions
Question 19. Can We Automatically ‘near’ The Purchase Order Without Receiving The Full Quantity?

Answer :

The Receipt Close Tolerance lets you specify a quantity percentage inside which Purchasing closes a partially acquired shipment. For example, if your Receipt Close Tolerance is five% and also you receive 96% of an expected cargo, Purchasing robotically closes this cargo for receiving.

Question 20. When Does A Purchase Order Line Get The Status ‘closed For Receiving’?

Answer :

Goods had been acquired at the gadget in opposition to this line but an invoice has no longer been matched to the order.

Oracle Access Manager Interview Questions
Question 21. Can We Match An Invoice Against A Line Even When It Is ‘closed For Invoicing’?

Answer :

The Close for invoicing popularity does no longer save you you from matching an bill to a purchase order or to a receipt.

Question 22. What Does Create Internal Order Conc Request Do?

Answer :

Create inner order request will transfer the IR data to OM interface tables.

Question 23. Explain The Receipt Routing?

Answer :

Receipt Routing is of 3 types: Direct, Standard and Inspection

In Direct once the products arrive at the destination, we directly circulate them to a particular Sub-Inv
In Standard as soon as the products are on the vacation spot, we receive it at the receiving factor first and then pass them to the Sub-Inv.
In Inspection as soon as the products are on the destination, we acquire it on the receiving point and then we perform inspection and hence we either accept it or reject them.
Oracle Application Framework Interview Questions
Question 24. What Are The Different Purchasing Modes In Receiving?

Answer :

There are 3 modes:

Online: Receipts are processed on line. If there are any errors, they are proven on the FORM itself, and don’t will let you IGNORE and PROCEED.

Immediate: Receipts are processed without delay, but no errors are shown. Errors are recorded in REC_TRANSACTION_INTERFACE desk.

Batch: Receipts are processed in batch, however no errors are shown. Errors are recorded in REC_TRANSACTION_INTERFACE desk.

Note: In all the above two instances, it requires Receiving Transaction Processor to be run periodically.

Oracle 11g Interview Questions
Question 25. Which Tables Are Updated When You Save A Received Data In A Form?

Answer :

RCV_SHIPMENT_HEADERS:It includes provider cargo header facts like Shipment date, dealer Name

RCV_TRANSACTIONS_INTERFACE:It includes obtained facts like Item call, quantity, and receiving vicinity

RCV_SHIPMENT_LINES
MTL_MATERIAL_TRANSACTIONS_TEMP
PO_LINE_LOCATIONS_ALL
PO_DISTRIBUTIONS_ALL
Question 26. What Are The Major Transactions In Receiving?

Answer :

Purchase Order Receipts
Internal Requisition Receipts
Inventory Inter-Org Transfer Receipts
Customer Return Receipts
Oracle Apps DBA Interview Questions
Question 27. What Is Pay On Receipt Autoinvoice Program?

Answer :

By strolling this application, we are able to automatically create an invoice for a PO while we enter a receipt for the respective PO.

Oracle 7.Three Interview Questions
Question 28. What Is Invoice Validation Process?

Answer :

Before you can pay or create accounting entries for any invoice, the Invoice Validation manner must validate the invoice.
Invoice Validation exams the matching, tax, length status, change rate, and distribution information for invoices you input and robotically applies holds to exception invoices. If an bill has a keep, you can launch the hold with the aid of correcting the exception that brought on Invoice Validation to use the hold through updating the invoice or the acquisition order, or converting the invoice tolerances.




CFG