Interview Questions.

Top 100+ Microsoft Azure Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Microsoft Azure Interview Questions And Answers

Question 1. What Are The Three Main Components Of Windows Azure Platform?

Answer :

Compute
Storage
AppFabric
Question 2. What Are The Service Model In Cloud Computing?

Answer :

Cloud computing carriers provide their offerings according to 3 essential fashions: Infrastructure as a service (IaaS), platform as a service (PaaS), and software program as a provider (SaaS) wherein IaaS is the maximum simple and every better model abstracts from the details of the decrease fashions.

Examples of IaaS consist of: Amazon CloudFormation (and underlying offerings inclusive of Amazon EC2), Rackspace Cloud, Terremark, Windows Azure Virtual Machines, Google Compute Engine. And Joyent.

Examples of PaaS encompass: Amazon Elastic Beanstalk, Cloud Foundry, Heroku, Force.Com, EngineYard, Mendix, Google App Engine, Windows Azure Compute and OrangeScape.

Examples of SaaS include: Google Apps, Microsoft Office 365, and Onlive.

Microsoft Outlook Interview Questions
Question three. How Many Types Of Deployment Models Are Used In Cloud?

Answer :

There are 4 kinds of deployment fashions utilized in cloud:

Public cloud
Private cloud
Community cloud
Hybrid cloud
Question 4. What Is Windows Azure Platform?

Answer :

A collective name of Microsoft’s Platform as a Service (PaaS) offering which provides a programming platform, a deployment vehicle, and a runtime surroundings of cloud computing hosted in Microsoft datacenters.

MVC Framework Tutorial
Question five. What Are The Roles Available In Windows Azure?

Answer :

All three roles (net, employee, VM) are essentially Windows Server 2008. Web and Worker roles are nearly identical: With Web and Worker roles, the OS and associated patches are taken care for you; you construct your app’s components while not having to manipulate a VM.

MVC Framework Interview Questions
Question 6. What Is Difference Between Windows Azure Platform And Windows Azure?

Answer :

The former is Microsoft’s PaaS offering which includes Windows Azure, SQL Azure, and Appfabric; whilst the latter is part of the supplying and the Microsoft’s cloud OS.

Question 7. What Are The Three Types Of Roles In Compute Component In Windows Azure?

Answer :

WEB
Worker
VM
Microsoft Entity Framework Tutorial Microsoft Entity Framework Interview Questions
Question 8. What Is Windows Azure Compute Emulator?

Answer :

The compute emulator is a local emulator of Windows Azure that you can use to build and check your application earlier than deploying it to Windows Azure.

Question nine. What Is Fabric?

Answer :

In the Windows Azure cloud material is nothing however a mixture of many virtualized instances which run client application.

JqueryUI Interview Questions
Question 10. How Many Instances Of A Role Should Be Deployed To Satisfy Azure Sla (provider Level Agreement) ? And What’s The Benefit Of Azure Sla?

Answer :

TWO. And if we achieve this, the function could have external connectivity at least 99.95% of the time.

JqueryUI Tutorial
Question 11. What Are The Options To Manage Session State In Windows Azure?

Answer :

? Windows Azure Caching

? SQL Azure

? Azure Table

Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions
Question 12. What Is Cspack?

Answer :

It is a command-line device that generates a service package record (.Cspkg) and prepares an application for deployment, both to Windows Azure or to the compute emulator.

Microsoft Outlook Interview Questions
Question thirteen. What Is Csrun?

Answer :

It is a command-line device that deploys a packaged software to the Windows Azure compute emulator and manages the walking carrier.

Windows Presentation Foundation(WPF) Tutorial
Question 14. What Is Guest Os?

Answer :

It is the operating device that runs at the virtual machine that hosts an instance of a position.

Question 15. How To Programmatically Scale Out Azure Worker Role Instances?

Answer :

Using AutoScaling Application Block.

Microsoft Solutions Framework (MSF) Interview Questions
Question sixteen. What Is Web Role In Windows Azure?

Answer :

Web roles in Windows Azure are special reason, and offer a dedicated Internet Information Services (IIS) net-server used for website hosting the front-end web packages. You can quickly and effortlessly installation internet packages to Web Roles and then scale your Compute competencies up or down to meet call for.

Windows Communication Foundation (WCF) Tutorial
Question 17. What Is The Difference Between Public Cloud And Private Cloud?

Answer :

Public cloud is used as a provider through Internet via the users, whereas a private cloud, because the name conveys is deployed inside sure boundaries like firewall settings and is completely controlled and monitored through the customers working on it in an organisation.

Windows Presentation Foundation(WPF) Interview Questions
Question 18. What Is Windows Azure Diagnostics?

Answer :

Windows Azure Diagnostics enables you to accumulate diagnostic statistics from an utility running in Windows Azure. You can use diagnostic facts for debugging and troubleshooting, measuring performance, monitoring aid usage, site visitors analysis and capability planning, and auditing.

MVC Framework Interview Questions
Question 19. What Is Blob?

Answer :

BLOB stands for Binary Large Object. Blob is file of any kind and length.

The Azure Blob Storage gives two styles of blobs:

1. Block Blob
2. Page Blob

URL layout: Blobs are addressable using the following URL format:

http://.Blob.Aaa.Windows.Internet//

Spring MVC Framework Tutorial
Question 20. What Is The Difference Between Block Blob Vs Page Blob?

Answer :

Block blobs are produced from blocks, every of that's identified by a block ID.

You create or regulate a block blob by using importing a fixed of blocks and committing them with the aid of their block IDs.

If you are uploading a block blob this is no greater than sixty four MB in length, you can also add it in its entirety with a single Put Blob operation. -Each block may be a maximum of four MB in size. The maximum size for a block blob in model 2009-09-19 is 2 hundred GB, or up to 50,000 blocks.

Page blobs are a set of pages. A page is various statistics this is recognized by way of its offset from the begin of the blob. To create a page blob, you initialize the web page blob through calling Put Blob and specifying its most length.

-The maximum size for a page blob is 1 TB. A page written to a web page blob may be up to one TB in length.

What to use block blobs for: streaming video. “The utility should offer random study/write access” that is supported by way of Page Blobs

Windows Communication Foundation (WCF) Interview Questions
Question 21. What Is The Difference Between Windows Azure Queues And Windows Azure Service Bus Queues?

Answer :

Windows Azure supports  varieties of queue mechanisms:

Windows Azure Queues and Service Bus Queues .

Windows Azure Queues: which can be part of the Windows Azure garage infrastructure, function a simple REST-primarily based Get/Put/Peek interface, imparting dependable, chronic messaging within and among offerings.

Service Bus Queues: are a part of a broader Windows Azure messaging infrastructure that supports queuing in addition to publish/subscribe, Web service remoting, and integration patterns.

Question 22. What Is Deadletter Queue?

Answer :

Messages are placed on the deadletter sub-queue with the aid of the messaging machine in the following eventualities.

? When a message expires and deadlettering for expired messages is about to genuine in a queue or subscription.

? When the max transport be counted for a message is handed on a queue or subscription.

? When a filter assessment exception occurs in a subscription and deadlettering is enabled on filter out assessment exceptions.

Windows Server 2012 Tutorial
Question 23. What Are Instance Sizes Of Azure?

Answer :

Windows Azure will take care of the burden balancing for all the times which might be created. The VM sizes are as follows:

Compute Instance Size CPU Memory Instance Storage I/O Performance

? Extra Small 1.Zero Ghz 768 MB 20 GB Low

? Small 1.6 GHz 1.Seventy five GB 225 GB Moderate

? Medium 2 x 1.6 GHz 3.Five GB 490 GB High

? Large four x 1.6 GHz 7 GB 1,000 GB High

? Extra massive 8 x 1.6 GHz 14 GB 2,040 GB High

Spring MVC Framework Interview Questions
Question 24. What Is Table Storoage In Windows Azure?

Answer :

The Windows Azure Table garage provider shops big amounts of dependent information.

The service is a NoSQL datastore which accepts authenticated calls from inside and outside the Windows Azure cloud.

Windows Azure tables are best for storing structured, non-relational information

Table: A desk is a set of entities. Tables don’t put in force a schema on entities, which means that a single table can include entities which have specific sets of properties. An account can include many tables

Entity: An entity is a fixed of houses, similar to a database row. An entity may be up to 1MB in size.

Properties: A assets is a call-cost pair. Each entity can consist of as much as 252 properties to store data. Each entity also has three system homes that specify a partition key, a row key, and a timestamp.

Entities with the same partition key may be queried extra quickly, and inserted/up to date in atomic operations. An entity’s row key's its particular identifier within a partition.

Microsoft Entity Framework Interview Questions
Question 25. Difference Between Web And Worker Roles In Windows Azure?

Answer :

The predominant distinction between the two is that an instance of a web function runs IIS, whilst an instance of a worker function does no longer. Both are controlled inside the identical manner, but, and it’s common for an software to use each.For example, a web role instance may be given requests from customers, then pass them to a worker function example for processing.

Question 26. What Is Azure Fabric Controller?

Answer :

The Windows Azure Fabric Controller is a useful resource provisioning and management layer that manages the hardware, and provides aid allocation, deployment/upgrade, and management for cloud services on the Windows Azure platform.

Advanced jQuery Interview Questions
Question 27. What Is Autoscaling?

Answer :

Scaling with the aid of including additional times is regularly known as scaling out. Windows Azure also helps scaling up by way of the use of large role times in preference to extra function times.

By adding and casting off role times for your Windows Azure utility even as it's far running, you can stability the overall performance of the utility against its jogging fees.

An autoscaling solution reduces the amount of guide work involved in dynamically scaling an software.

JqueryUI Interview Questions
Question 28. What Is Vm Role In Windows Azure?

Answer :

Virtual Machine (VM) roles, now in Beta, permit you to set up a custom Windows Server 2008 R2 (Enterprise or Standard) photograph to Windows Azure. You can use the VM function when your utility requires a massive quantity of server OS customizations and can't be automatic. The VM Role offers you full control over your software environment and lets you migrate current packages to the cloud.

Question 29. Apart From .Internet Framework, Name Other Three Language/framework That Can Be Used To Develop Windows Azure Applications?

Answer :

personal home page, node.Js, java

Azure Cosmos DB Interview Questions
Question 30. How Would You Categorize Windows Azure? (iaas/paas/saas)?

Answer :

PaaS (Platform as a Service)

Question 31. What Is Azure Cloud Service?

Answer :

By developing a cloud carrier, you can deploy a multi-tier web software in Azure, defining more than one roles to distribute processing and permit bendy scaling of your application. A cloud service includes one or more net roles and/or worker roles, every with its personal utility documents and configuration. Azure Websites and Virtual Machines also allow internet applications on Azure. The essential gain of cloud services is the potential to support more complex multi-tier architectures

Question 32. What Is A Cloud Service Role?

Answer :

A cloud service role is constructed from application documents and a configuration. A cloud provider will have two types of function.

Windows Controls Interview Questions
Question 33. What Is Link A Resource ?

Answer :

To show your cloud provider’s dependencies on other resources, which includes an Azure SQL Database instance, you could “link” the aid to the cloud provider. In the Preview Management Portal, you could view connected assets on the Linked Resources page, view their fame at the dashboard, and scale a related SQL Database example along side the service roles at the Scale page. Linking a resource on this sense does now not connect the resource to the software; you must configure the connections within the application code.

Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) Interview Questions
Question 34. What Is Scale A Cloud Service ?

Answer :

A cloud service is scaled out by way of growing the range of function instances (digital machines) deployed for a role. A cloud provider is scaled in via lowering position instances. In the Preview Management Portal, you could also scale a related SQL Database instance, by way of converting the SQL Database edition and the most database size, while you scale your carrier roles.

Question 35. What Is A Web Role ?

Answer :

A web function affords a committed Internet Information Services (IIS) net-server used for hosting front-cease net programs.

Question 36. What Is A Worker Role ?

Answer :

Applications hosted within employee roles can run asynchronous, lengthy-going for walks or perpetual tasks unbiased of user interplay or input.

Microsoft Solutions Framework (MSF) Interview Questions
Question 37. What Is A Role Instance ?

Answer :

A role instance is a digital device on which the software code and function configuration run. A function may have more than one times, defined within the provider configuration report.

Question 38. What Is A Guest Operating System ?

Answer :

The guest working system for a cloud service is the operating system mounted on the role times (digital machines) on which your application code runs.

Question 39. What Is A Cloud Service Components?

Answer :

Three components are required with the intention to installation an software as a cloud carrier in Azure.

Question 40. What Is Deployment Environments?

Answer :

Azure gives  deployment environments for cloud services: a staging environment in which you could check your deployment before you promote it to the manufacturing environment. The  environments are outstanding simplest by the digital IP addresses (VIPs) via which the cloud service is accessed. In the staging surroundings, the cloud carrier’s globally unique identifier (GUID) identifies it in URLs (GUID.Cloudapp.Internet). In the manufacturing surroundings, the URL is primarily based on the friendlier DNS prefix assigned to the cloud service (as an instance, myservice.Cloudapp.Internet).

Windows Presentation Foundation(WPF) Interview Questions
Question 41. What Is Swap Deployments?

Answer :

To promote a deployment within the Azure staging surroundings to the production surroundings, you can “change” the deployments by means of switching the VIPs by using which the 2 deployments are accessed. After the deployment, the DNS name for the cloud carrier points to the deployment that were in the staging surroundings.

Question 42. What Is Minimal Vs. Verbose Monitoring?

Answer :

Minimal tracking, which is configured via default for a cloud service, makes use of overall performance counters amassed from the host operating systems for role instances (digital machines). Verbose tracking gathers extra metrics based totally on overall performance records in the position times to permit closer evaluation of troubles that occur during utility processing.

Windows Communication Foundation (WCF) Interview Questions
Question 43. What Is A Service Definition File?

Answer :

The cloud service definition record (.Csdef) defines the carrier version, such as the range of roles.

Question 44. What Is A Service Configuration File?

Answer :

The cloud carrier configuration report (.Cscfg) affords configuration settings for the cloud provider and person roles, consisting of the variety of role instances.

Question 45. What Is A Service Package ?

Answer :

The service package (.Cspkg) consists of the application code and the carrier definition file.

Question 46. What Is A Cloud Service Deployment ?

Answer :

A cloud provider deployment is an instance of a cloud carrier deployed to the Azure staging or production environment. You can hold deployments in both staging and manufacturing.

Question 47. What Is Azure Diagnostics ?

Answer :

Azure Diagnostics is the API that enables you to collect diagnostic information from packages going for walks in Azure. Azure Diagnostics need to be enabled for cloud carrier roles so as for verbose tracking to be grew to become on. For extra statistics.

Question forty eight. What Is Azure Service Level Agreement (sla) ?

Answer :

The Azure Compute SLA guarantees that, whilst you install  or greater function times for each role, get entry to to your cloud carrier can be maintained at least ninety nine.95 percent of the time. Also, detection and corrective motion might be initiated 99.9 percent of the time whilst a position instance’s process isn't always going for walks.




CFG