Interview Questions.

Top 100+ Industrial Labour Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Industrial Labour Interview Questions And Answers

Question 1. Tell Me How Do Unions Get Bargaining Rights?

Answer :

There are two techniques of gaining bargaining rights. The first is certification and the second is voluntary recognition.

Question 2. Explain What Is Interest Arbitration?

Answer :

Referred to as "Collective Agreement" arbitration it takes place wherein the events cannot agree to the terms and conditions of a proposed collective settlement. Interest arbitration may be voluntary or obligatory. (In New Brunswick, it is compulsory for firefighters and law enforcement officials, voluntary for all different companies of employees).

HR Management Interview Questions
Question three. Tell Me What Do You Mean By Industrial Dispute?

Answer :

Industrial dispute can be described as struggle between management and people regarding bills or situations related to paintings.

Question 4. Explain What Is Rights Arbitration?

Answer :

Referred to as "Grievance" arbitration it happens in which a difference arises between the parties relative to the translation, utility or to the administration a collective settlement.

HR Management Tutorial
Question 5. Explain Indian Labour Market?

Answer :

Indian labour market can be specifically labeled into 3 classes: 

Rural employees
Organized
Unorganized
Industrial Interview Questions
Question 6. Explain What Is A Lock-out?

Answer :

A lock-out is the closing of a place of employment, a suspension of labor, or a refusal through an organization to keep to appoint some of its personnel, for the purpose of compelling bargaining unit employees to conform to terms or conditions of employment.

Question 7. What Are Substantive Agreements?

Answer :

This sort of an settlement offers with particular troubles like fundamental pay, leave policy, bonus fee and so on.

Management Information structures Tutorial Management Information systems Interview Questions
Question 8. Tell Me Which Major Factors Motivate Employees To Join Trade Union?

Answer :

The principal factors which inspire the employees to sign up for trade union are: 

Increase in bargaining strength
Lesser discrimination
Higher experience of security and belongingness
Stage for self expression
Ability to take part in control activities giving a experience of involvement
Question 9. What Is Distributive Bargaining?

Answer :

Also termed as conjunctive bargaining, this shape of bargaining targets at re-distribution of benefits between the management and the group of workers. In this shape of bargaining, one group profits even as the opposite loses some thing.

Industrial Relations Management Interview Questions
Question 10. Explain Who Can Participate In Collective Bargaining?

Answer :

Every worker (except managers; superintendents; and people who in the opinion of the Labour and Employment Board are hired in a personal ability in matters relating to labour members of the family or who workout control capabilities) has the right to be a member of a trade union and to participate within the union's lawful sports, which includes collective bargaining.

Industrial Relations Management Tutorial
Question 11. Explain The Three Levels At Which Collective Bargaining Works?

Answer :

The 3 stages at which collective bargaining works are: 

National level
Sector/ Industry degree
Company stage
Sales Interview Questions
Question 12. Tell Me Who Pays For Arbitration?

Answer :

Each of the parties pay one-1/2 the remuneration and prices of an arbitrator and, inside the case of an arbitration board, every celebration will pay for the person they appointed and one-half of of the Chairperson's remuneration and fees.

HR Management Interview Questions
Question 13. Tell Me When Is A Strike Or Lock-out Illegal?

Answer :

A strike or lock-out is illegal even as a collective agreement is in operation.

Question 14. Explain What Is Expedited Arbitration?

Answer :

It is an choice open to events to a grievance that lets in the grievance to be settled with the aid of an arbitrator inside a fixed time limit. You can request expedited arbitration after you have got exhausted the complaint technique below your collective settlement or, 30 days have elapsed for the reason that complaint was first brought to the eye of the alternative birthday party, whichever comes first.

Question 15. Explain What Are The Characteristic Features Of Collective Bargaining?

Answer :

The fundamental capabilities of collective bargaining are: 

It is a set method regarding as a minimum  events. 
It is a process of negotiations via mutual discussions and compromise. 
It is a formal system in which employers and formal change unions take part for discussions. 
It is a flexible process such as numerous steps. 
The technique works on the basis of mutual accept as true with and expertise between the 2 events. 
It is a complementary method where every celebration has some thing to provide to each different. 
It is a optimistic ongoing method.
Manufacturing Industries Interview Questions
Question 16. What Is Collective Bargaining?

Answer :

Collective bargaining is the framework below which the negotiation of the collective agreement takes region. It is a system in which a change union and an organization negotiate, in proper religion, the rights and responsibilities of a first collective agreement or the renewal of a previous collective settlement. In this procedure, the parties generally cognizance on such issues as wages, working situations, grievance procedures and fringe advantages.

Question 17. What Services Do They Provide To The Members?

Answer :

Trade unions offer following services to their contributors: 

They teach employees approximately their simple rights and train them with expert abilities. 
They offer criminal help to the employee when wished
They offer monetary loans on mortgages to their participants
They offer financial help to members when they're invalid or unemployed.
Labour Law Interview Questions
Question 18. Explain What Are The Main Objectives Of Industrial Relations System?

Answer :

The fundamental goals of an Industrial relations gadget are: 

To protect the interest of employees and employers through building up a congenial dating. 
To keep away from the human conflicts which can damage the commercial enterprise, the personnel and the monetary growth of the country.
To increase the productiveness. 
To enhance the financial situations of the workers
To reduce the number of business disputes like strikes, lock outs and many others.
Industrial Interview Questions
Question 19. Explain Who Can Go On Strike Or Be Locked Out?

Answer :

All personnel described in a bargaining unit represented via a exchange union may legally strike or be locked out with the aid of an corporation, except the ones hired as firefighters and cops who do now not have the right to strike.

Question 20. Explain How Does Collective Bargaining Begin?

Answer :

If a change union has been certified and no collective agreement is in force, the change union can also supply the business enterprise written word of its choice to bargain or the organisation (or organization's enterprise) may additionally deliver written note to the exchange union of its preference to good buy.

According to the Industrial Relations Act, wherein a collective agreement is already in force, both birthday party may in the duration of the 90th and 30th day earlier than expiration of the settlement, supply word in writing to the opposite of its preference to good deal for the renewal or revision of the collective agreement.

Once word is given, both sides need to meet as quickly as possible, but no later than 20 days after the notice became given (until extended upon mutual settlement of the events), to commence bargaining and should make every affordable attempt to reach an agreement.

Industrial control Interview Questions
Question 21. Tell Me What Measures Do You Propose To Develop Congenial Industrial Relations?

Answer :

Following are certain measure to promote congenial commercial relations: 

Personnel policies ideal to all - These must be formulated at the side of representatives of personnel, absolutely said and uniformly applied throughout the agency. 
Will to clearly implement the agreements reached together via the management and unions
Participation of worker's in managerial choices
Mutual consider and recognize within personnel and employers
Compromising mindset
Strong and solid unions
Government's position as a peacemaker whilst the personnel and employers are not capable of clear up the issues themselves.
Question 22. Explain What Is Strike? What Are Its Various Types? What Are Its Major Causes?

Answer :

When workers collectively forestall to paintings in an enterprise with an purpose to make the management conform to their needs, they're said to be on strike. 

Strike may be categorized into following kinds: 

Economic strike: for needs like wages and bonus
Sympathetic strike: to guide the strike in other devices. 
General Strike: Strike by means of all the unions in an industry or area. 
Sit down strike: Workers come to the work location but do now not paintings
Slow down strike: Workers paintings but at a low performance
Sick: A big range of individuals name in ill on the identical day. 
Wild cat moves :Carried out with the consent of unions.
Question 23. What Is The Importance Of Collective Bargaining To Employers?

Answer :

Importance of collective bargaining to employers: 

It's simpler for management to deal with institution problems in preference to man or woman issues
It results in an growth inside the degree of trust amongst personnel and employers reaping benefits the overall business
Reduces absenteeism and labour turnover which boom productiveness and reduces the price and wastage
It helps in settling the problems at an preliminary degree before they turn into disputes
Manufacturing Industrial Engineer Interview Questions
Question 24. Explain Must Advance Notice Be Given Before Strike Or Lock-out Activity?

Answer :

Written note, as a minimum 24 hours in advance, should take delivery of through a change union or an business enterprise before a lawful strike or lock-out can take region.

Management Information structures Interview Questions
Question 25. Why Are Trade Unions Formed?

Answer :

Trade unions are formed to defend their participants from the exploitation via their employers. 

They negotiate with the control the issues affecting the personnel operating inside the company. 
They intervene within the selections which affect the employees without delay like transfer, lay off and so forth.
Question 26. Explain Shift And Relay?

Answer :

Where the paintings of the same kind is completed with the aid of  or extra of units of workers running at some stage in one-of-a-kind durations of the day each of such sets is known as RELAY and each of such intervals is known as SHIFT.

HR Interview Questions
Question 27. Tell Me Why Is It Important To Have An Ir System In Place?

Answer :

It is crucial to have an IR device in place 

To ensure that the employees aren't over powered and used by the agency.
To make certain that the workers do now not blackmail the employers with unnecessary call for main to a loss of manufacturing
To ensure that the economic system continues growing
To make certain that even if a hassle arises, it's miles solved amicably.
Industrial Relations Management Interview Questions
Question 28. What Is A Collective Agreement?

Answer :

A collective agreement is an settlement in writing between an business enterprise and the exchange union representing personnel of the corporation which incorporates provisions respecting conditions of employment, fees of pay, hours of labor, and the rights and obligations of the events to the agreement. Ordinarily the settlement is for a definite length inclusive of one, two or three years, but not less than 12 months. Under a few conditions, amendments are made to agreements by using mutual consent at some point of the time period of the settlement on the way to cope with special occasions.

Question 29. Explain The Various Parties Involved In Ir System?

Answer :

The essential events worried in the IR gadget are: 

Employers - They are those who possess the rights to hire the employees and do away with them. They additionally possess the rights to relocate, close or merge the enterprise. They can opt for technological changes as and when they see it in the interest of business. 
Employees - They are really the ones who hold the enterprise transferring. They possess the rights to voice their opinions and feelings whilst striving for betterment. They usually form the unions to negotiate with the employers.
Government - Government is the only who impacts the IR system with laws, rules, agreements, awards of court etc. They also include third parties & labour and tribunal courts to manipulate the IR system.
Hr Coordinator Interview Questions
Question 30. Do You Know What Is The Difference Between Pm And Hr?

Answer :

Personnel Management is broadly used few years again. The principal challenge of PM changed into to maintain private records of the employees of the business enterprise. It was only a task to keep the statistics (Database), sometime PM use to take care of the recruitment and joining formalities but never anticipated beyond that.

Human Resource Management looks after all the issue, proper from

Strategic making plans
Recruitment
Joining formalities
Induction
Training
Employee courting
Handling Employee Grievances
Attrition
Retention
Exit Formalities
Question 31. Tell Me What Are The Main Causes Of Industrial Dispute?

Answer :

Following are the primary reasons of business dispute:

Wages/ Allowance/ Bonus/ Work Load
Leave/ Working hours/ Work conditions
Retrenchment/ Lay offs
Indiscipline/ Violence
Question 32. What Is Unitary Approach?

Answer :

From organization's attitude, unitary technique manner: 

The staffing rules have to be exercised to unify the efforts. They must motivate the personnel. 
The goals of the agency have to be mentioned with the employees. 
A praise system ought to exist to at ease loyalty and dedication from the personnel
Line managers must take the duty of their crew. 
Staff-control conflicts stand up form loss of information and inadequate presentation of control rules. 
Personal goals of the personnel ought to be included with the overall goals of the company.
Question 33. Explain The Major Steps Of Collective Bargaining?

Answer :

The important steps of collective bargaining are: 

Preparatory - In this level the negotiation crew is shaped which contains of the participants of each the groups. Both the perimeters want to take a inventory of their scenario to discover the topics which they need to take in dialogue, their stand on it. 
Discussion - In this level the ground guidelines governing the negotiation system are set with the agreement of both the parties. 
Proposal - The issue for which the meeting is referred to as is described and the possible solutions are positioned forth. 
Bargaining - This is the segment in which real bargaining takes region and its nitty gritties are determined. 
Settlement - After a consensus is reached, this stage includes powerful joint implementation of the agreement.
Sales Interview Questions
Question 34. What Are Lockouts?

Answer :

Lock out is a management device in which an company prevents the people from running. This is a stress tactic utilized by the management.

Question 35. Tell Me What Do Conciliation And Mediation Officers Do?

Answer :

Conciliation and mediation officers try to solve differences between parties by means of imparting the enter of a impartial 0.33 celebration into the subjects in dispute. They then report a document with the Minister.




CFG