Interview Questions.

Top 100+ Employee Assistance Program Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Employee Assistance Program Interview Questions And Answers

Question 1. What Is An Eap?

Answer :

An EAP, or employee assistance software, is a confidential, brief term, counseling carrier for personnel with personal problems that have an effect on their work overall performance. EAPs grew out of business alcoholism programs of the 1940's. EAPs should be part of a larger employer plan to sell well being that entails written rules, manager and worker education, and, in which suitable, an approved drug checking out program.

Question 2. Do We Offer Eap Services?

Answer :

No. CCOHS does no longer offer EAP services. See question underneath approximately how to discover an EAP service company. EAPs are usually a application bought or funded by using your organization and furnished through an outside employer or every so often with the aid of a department inside your agency. You can discover in case your company offers an EAP service by asking your supervisor, Human Resources Department, Union or Health and Safety Representative.

Workplace Fundamentals Interview Questions
Question three. Who Offers Eap Services And How Do I Find Them?

Answer :

To discover service carriers for your region use a seek engine, including Google. Key phrases consist of "EAP carrier companies". You may also wish to add your location to help slim the consequences.

Question four. Do We Certify Or License Eap Providers?

Answer :

No. If you wish to start your own EAP Company and offer EAP offerings we propose you touch the Canadian Employee Assistance Program Association (CEAPA).

Workplace Politics Tutorial
Question five. What Is The Purpose Of An Eap?

Answer :

The EAP offers assist with the resolution of troubles which are affecting work. These problems, but, do now not have to be because of place of work issues. Employee Assistance Programs are designed to help human beings understand or conquer their personal troubles. While most EAPs offer a huge range of services, they frequently refer to other professionals or agencies that could offer extra or prolonged care in particular regions.

Hr Generalist Interview Questions
Question 6. What Types Of Services Does An Eap Offer?

Answer :

The stages of regions commonly managed with the aid of an EAP issuer include:

Personal problems.
Job pressure.
Relationship problems.
Eldercare, childcare, parenting issues.
Harassment.
Substance abuse.
Separation and loss.
Balancing work and family.
Financial or legal.
Family violence.
Some EAP carriers also are able to offer different offerings which includes retirement or lay-off assistance, and well being/fitness promotion and health (inclusive of weight manage, nutrition, exercise, or smoking). Others can also provide recommendation on long-time period illnesses, incapacity troubles, counseling for disaster situations (e.G., loss of life at work), or advice particularly for managers/supervisors in coping with hard conditions.

Question 7. Who Can Use An Eap?

Answer :

EAPs are open to all personnel and members of their instantaneous circle of relatives.

Employee Supervision Tutorial HR Interview Questions
Question 8. What Happens When I Call An Eap?

Answer :

In most cases, an EAP phone wide variety is published or otherwise dispensed to body of workers participants. This number is often to what is known as a referral agent.

A referral agent will be a someone from in the organisation together with a fitness expert inside the scientific branch, a union counselor or an employee who has obtained EAP training. If there may be no inner referral agent, the employee will be referred to an outside EAP useful resource. Referral sellers have to be familiar with to be had network assets which can encompass social, monetary and mental fitness services, professional counselors, or ministers. A referral agent defines the precise nature of the hassle and refers the person to the ideal aid for help. The real referral depends at the kind of problem, the choice of the character, and the capacity of the character to pay for the service (if costs are not otherwise included through the EAP or coverage program).

When an employee voluntarily contacts an EAP provider, a personal file is opened. The EAP company will acquire any important statistics and, depending at the severity of the problem and the competencies of the EAP personnel, will decide if the trouble may be treated by the issuer or if a referral is wanted to an outdoor resource (including a selected substance abuse program). Interviews are normally supplied to the employee inside a set time frame (e.G., interviews might be carried out within 24 or forty eight hours) until the situation is judged to be an emergency.

Question 9. What Happens With An Eap Referral And Who Knows About It?

Answer :

In an EAP, there are three forms of referrals:

Self-referral wherein the employee seeks assist on their very own.
The casual referral where a supervisor, pal or co-worker recommends the EAP. No report of those two varieties of referral seems in the employee's personnel file.
A formal referral is primarily based on job overall performance and the supervisor recommends the EAP. This advice may also or might not appear within the man or woman's personnel report depending at the situation. Often, no notation is made unless there's a want for formal disciplinary movement. What is mentioned at some stage in the sessions, however, isn't reported to the corporation in both case.
Workplace Stress Interview Questions
Question 10. What Makes An Eap Successful?

Answer :

Several elements make an EAP a hit:

Strict confidentiality.
Open to employees and their immediately families.
Recognition and commitment by way of control, personnel and union (if there's one) that an EAP is needed.
Policies and processes supported by pinnacle control, employees and the union.
Establishment of each formal and casual referral procedures.
Promotion of the EAP and encouragement to use the service.
Managers and personnel knowledgeable in the workings of the EAP.
Periodic evaluation of the EAP to be sure the desires of each the employee and the business enterprise are being met.
In addition, the EAP have to be monitored and evaluated to make certain continued first-rate of the referral/assistance and to correct ability problem situations. An suitable assessment, referral and observe-up of development are crucial for continued achievement of the EAP.

Workplace Civility Tutorial
Question 11. What Things Should I Look For When Contracting/hiring An Eap Provider?

Answer :

Hiring expert services, irrespective of what the service can be, requires a few research. It is the client's duty to find a ready representative who is certified by way of education, expertise, and revel in. The following questions are not intended to be the only questions you can ask, however alternatively they're a begin to your checklist.

Workplace Diversity Interview Questions
Question 12. What Does Eap Stand For?

Answer :

EAP or worker help software is a provider supplied to employees. Professional counselors who help employees in managing issues which can adversely have an effect on job overall performance and private fitness workforce it. EAPs may additionally use well being and prevention measures to govern unique situations. Some corporations use EAPs to focus on the mental factors of disabling accidents or illnesses.

Workplace Fundamentals Interview Questions
Question 13. Why Is My Company Offering An Eap?

Answer :

The organization cares about your nation of being and acknowledges that private troubles can affect health, properly-being and employment.

Workplace Wellness Tutorial
Question 14. What Types Of Issues Will An Eap Help Me With?

Answer :

Employee Assistance Programs usually take care of a ramification of troubles such as:

Drug or substance abuse
Legal or financial troubles
Marital troubles
Dealing with herbal disasters
Difficulties coping with child and aged care
Job related troubles
Bereavement and grief
Mild despair and anxiety
Emotional and bodily trauma.
Question 15. Will My Boss Know Of My Request For Information About The Eap?

Answer :

Requests to the EAP can be made discreetly by way of the employees. Normally there may be no reporting to an worker's manager of inquiries. On the other hand, when an worker famous a situation, which could placed the employee or others in hazard and negatively effect his/her activity overall performance, a supervisor can be notified of your participation within the software. Examples that necessitate such disclosure consist of positive intellectual ailments, alcohol and/or substance abuse. The company as a result of unacceptable paintings or non-public conduct may additionally refer an worker to an EAP. Also as mentioned above the employee after requesting information can refer his or her self to the program.

Hr Coordinator Interview Questions
Question sixteen. Can I Be Retaliated Against For Using The Eap?

Answer :

No, however failure to conform with the successful final touch of treatment as a circumstance of ongoing employment can also result in destructive motion, as much as and together with getting fired!

Workplace Stress Tutorial
Question 17. Is The Eap Confidential?

Answer :

An employee help program is mandated via law to maintain confidentiality. Any facts about the personnel EAP touch is exactly exclusive. If the employee has been referred by way of control she or he may be asked sign a release giving management a document of the EAP sessions attended. There are exceptions to confidentiality that commonly contain issues like child abuse, elder abuse, homicidal or suicidal inclinations, and many others.

Recruitment and Selection Interview Questions
Question 18. What Does Eap Cost?

Answer :

There is no cost to you or a member of your circle of relatives for the direct counseling you receive from the EAP. The agency affords the carrier as a advantage to the employee. Companies understand that a healthy group of workers makes properly enterprise feel if not anything else. If you're cited a treatment useful resource beyond the EAP, there are usually expenses. Your insurance plan may additionally pay a number of the cost. Make positive you recognize up front about any prices.

Hr Generalist Interview Questions
Question 19. How Do I The Employee Benefit From The Eap?

Answer :

When an employee help software operates as meant the workforce enjoys:

A higher quality of existence
Improved task overall performance
A feeling of fulfillment
Contentment from meeting a hassle head on and overcoming it

Oh.Yes, the employer also reaps the reward of a extra efficient staff.

Workplace Diversity Tutorial
Question 20. How Do I Contact The Eap?

Answer :

Employers typically provide statistics to the personnel about their EAP through corporation memo, office common place posts or e-mail. The employee can then contact the Eap without delay. There is often a 1-800 variety and cope with available. Some worker assistance packages have 24 hour hot traces for disaster and different emergencies.

Hr Admin Interview Questions
Question 21. Is Using The Eap Mandatory?

Answer :

The EAP is a voluntary carrier. But your manager can strongly Suggest you participate if he or she feels it’s suitable. Nevertheless, the final decision is always yours.

Question 22. How Many Businesses Use The Eap?

Answer :

Larger companies offer some shape of employee assistance application. Smaller organizations are beginning to take into account that making use of this system allows improve the great of the staff as well as the excellent of labor.

Recruitment and Selection Tutorial
Question 23. What Can I Expect From The Counseling?

Answer :

Temporary and immediate counseling offerings are provided with the aid of the EAP to assist you in attending to the bottom of the trouble(s). It’s a hands on method designed to parent out the quality path of motion in bringing approximately decision for the worker.

Question 24. Are The Eap Sessions On Company Time?

Answer :

If an employee has been referred by his/her supervisor because of task overall performance problems, generally the employee is permitted to attend IEP meetings on corporation time. If you self refer to an EAP its usually in your time. EAPs offer morning, afternoon and nighttime periods. They generally ultimate approximately an hour and personnel may be capable of use their vacation, ill or private depart.

HR Interview Questions
Question 25. Do I Tell My Manager About Work Time Meetings?

Answer :

You may additionally inform your manager which you have a medical appointment or personal commercial enterprise to attend to. Of direction if your boss referred you it could be for your best interest to allow them to recognise. The organisation may then allow the periods on organisation time. Ultimately whether to tell your manager is as much as you.

Question 26. Will Going To The Eap Help Me Keep My Job?

Answer :

An EAP referral at the a part of the agency must not be used as punishment or area of the worker. It may be used along with different measures to price negative process performance. The design of EAP must continually be to assist the employee regain an acceptable stage of labor. If the EAP proves useful in improving the employee’s process performance that’s splendid. But whether your enterprise takes disciplinary movement depends on you improving in your process.

Question 27. Who Are The Eap Counselors?

Answer :

EAP counselors are people skilled, trained and educated in assisting employees and their certified circle of relatives individuals exercise session job or non-public troubles. Counselors also provide referrals to different institutions within the network as wished. EAP counselors have diverse levels inclusive of Masters in Social Work and Psychology. Many are Certified Employee Assistance professional (CEAP), that's identified by using employers, human assets experts, accrediting companies, and personnel as the same old in worker help. Critical Incident Stress Management (CISM) professionals help victims of trauma consisting of...

Natural failures
Terror assaults
Military employees
Emergency carrier carriers
Crime victims
...And suicide, work thru the length at once following the occasion. Many of those specialists are skilled and certified by means of the Employee Assistance Professionals Association (EAPA).

Workplace Stress Interview Questions
Question 28. Do Eaps Actually Help Me The Employee?

Answer :

Intermittent research display the overwhelming majority of the thousands of employees who receive help from their organizations EAPs are aided in conquering their personal and workplace troubles. Please keep in mind, your EAP assist you to to sort out and cope with a wide variety of issues, however simplest if you, the employee, use it.

Question 29. Do I Have To Sign A Release Showing I'm Using The Eap?

Answer :

No, you do not. Nevertheless, there may be situations wherein the worker could be higher off signing a data release. Some examples might be, while an worker desires an lodging for a specific emotional or bodily incapacity. A worker may be going through a disciplinary trouble and desires to take benefit every available useful resource to hold role or employment. By revealing the EAP involvement, the employee’s supervisor might also view it as sign that the worker is sincere approximately improving his/her task performance.

Question 30. What If Supervisors And Managers Wanted To Use The Eap?

Answer :

All confidentiality applies regardless in case you are a supervisor or worker.

Question 31. How Would A Problem Worker Be Identified?

Answer :

Referred through co-employees or circle of relatives.
Self referral.
Medical or human aid referral.
Previous enterprise based on unacceptable process performance.
Question 32. Why Not Terminate The Troubled Worker?

Answer :

Research reveals that approximately 80% of employees which have administrative center troubles are among 30 and fifty five years old with as much as 12 years of enjoy. Costs to replace employees common round $7000 and vary from one corporation to every other.




CFG