Interview Questions.

Top 100+ Electroplating Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Electroplating Interview Questions And Answers

Question 1. Explain Electroplating?

Answer :

Electroplating is the process of plating one metallic onto some other with the aid of hydrolysis, maximum normally for ornamental purposes or to prevent corrosion of a metal. There are also precise styles of electroplating which include copper plating, silver plating, and chromium plating.

Question 2. How Can Electroplating Be Done?

Answer :

Electroplating includes passing an electric modern-day thru an answer known as an electrolyte. This is finished by means of dipping two terminals referred to as electrodes into the electrolyte and connecting them right into a circuit with a battery or other electricity supply.

Chemical Engineering Interview Questions
Question 3. What Is Electroplating Used For?

Answer :

Electroplating is widely utilized in numerous industries for coating metal items with a skinny layer of a one-of-a-kind metal. The layer of metal deposited has a few favored assets, which the metal of the item lacks. ... Electroplating has wide usage in industries. It is likewise used in making less expensive jewelry.

Question 4. What Is Electro Deposition?

Answer :

Electro deposition is the method of coating a thin layer of 1 metallic on top of a specific metal to modify its surface homes.

Question five. What Is Nickel Plated Steel?

Answer :

Nickel electroplating is a way of electroplating a thin layer of nickel onto a metal object. The nickel layer can be decorative, provide corrosion resistance, wear resistance, or used to accumulate worn or undersized elements for salvage functions.

Electrochemistry Corrosion Interview Questions
Question 6. What Is A Nickel Strike?

Answer :

A strike layer, also known as a flash layer, adheres a skinny layer of wonderful nickel plating to the bottom fabric. Once up to 0.1 micrometers of nickel coats the product, a decrease fine modern density is used to improve the speed of product finishing touch.

Question 7. What Is Flash Plated?

Answer :

Flash Gold Plating. Flash gold plating is whilst jewellery is given a completely skinny coating of gold, simply enough to give a color and even finish. It is generally used to plate dress jewellery or show items.

Robotic Process Automation (RPA) Interview Questions
Question eight. Which Metals Are Used In The Electroplating Process?

Answer :

Metals usually utilized in electroplating consist of zinc, copper and tin, as well as valuable metals which includes gold, silver and palladium. Plating can arise with person metals or in various combinations (alloys) that may offer extra cost to the electroplating method. Price, substrate composition and preferred result are key factors whilst figuring out the most appropriate electroplating manner.

Question 9. What Are The Uses Of Electroplating?

Answer :

Uses of electroplating : In addition to enhancing the advent of the substrate, electroplating is used for more than one different functions. A primary utility is to enhance the paintings piece’s resistance to corrosion. The plated layer will often serve as a sacrificial coating, which means it'll dissolve prior to the base fabric. Other commonplace uses of electroplating encompass:

Building the thickness of a metal surface.
Increasing wear resistance.
Improving electric conductivity — which include while plating a copper layer onto an electrical issue.
Preparing surfaces for greater adhesion prior to painting or e-coating.
Reducing friction.
Protecting in opposition to surface abrasions.
Improving surface uniformity.
Question 10. What Is The Purpose Of Electroplating?

Answer :

The Purposes of Electroplating:
Appearance : One the essential motive of electroplating is that, it enhances appearance of the items. Electroplating offers smooth and appealing finish to the crude metallic objects. One of the examples from our day to day lives is chromium plating on automobiles and kitchen home equipment which gives them an up market appeal. Also, we see that thin plating of valuable metals together with gold or silver on less precious metallic make wide use in high-priced jewelry making.

Protection : The simple motive of electroplating is to guard the steel from environmental and atmospheric situations along with corrosion for instance iron is probably to get eroded easily, in an effort to shield it from rusting, coatings of metal including magnesium, zinc and aluminium are carried out. 

Special floor properties : The different cause served by using it incorporating some unique floor homes. For example, chromium and nickel plating is used while hardness is required.

Engineering or mechanical residences : It additionally serves in supplying many mechanical residences to the metals which it lacks which include magnetic homes, resistance, light absorption etc. For instance, copper or brass connectors are silver plated with a view to increase the electric conductivity.

Question 11. Explain The History Of Electroplating?

Answer :

History of Electroplating : Electroplating changed into first found by means of Luigi Brugnatelli in 1805 through the usage of the electrodeposition method for the electroplating of gold.  However his discovery changed into left out as he become omitted by way of the French Academy of Science in addition to Napolean Bonaparte. But more than one many years later, John Wright controlled to use potassium cyanide as an electrolyte for gold and silver. He discovered that potassium cyanide changed into in truth an efficient electrolyte.

The Elkington cousins later in 1840 used potassium cyanide as their electrolyte and managed to create a viable electroplating approach for gold and silver. They attained a patent for electroplating and this approach became widely spread all through the sector from England. Electroplating technique has step by step turn out to be more efficient and superior thru using greater green formulation and through the use of direct present day electricity substances.

Question 12. What Are The Types Of Electroplating?

Answer :

Types of Electroplating : There are distinctive techniques by using which humans can electroplate metals which include with the aid of mass plating (additionally barrel plating), rack plating, non-stop plating, and line plating. Each technique has its personal set of strategies which allow for the perfect plating.

Mass Plating : It's now not best for items which can be special because it is not effective in stopping scratches and entanglement. However, this manner plates a mass amount of gadgets effectively.
Rack Plating : More steeply-priced than mass plating, but powerful for both large or sensitive parts. Often has parts submerged in solutions with "racks".
Continuous Plating : Parts together with wires and tubes are continuously passing anodes at a sure fee. This system is a bit inexpensive.
Line Plating : Cheaper, as fewer chemicals are used and a production line is used to plate elements.

Chemical Engineering Interview Questions
Question 13. Why Is It Important To Prepare The Surface Before Beginning Electroplating?

Answer :

It is critical to put together the floor before beginning the system because occasionally there is contamination on the surface that would lead to bad electroplating consequences.

Question 14. What Are The Categories Of Electroplating Coating?

Answer :

Most electroplating coatings may be separated into those categories:

Sacrificial Coating : is used mostly for safety. The metal used for the coating is sacrificial, getting used up, within the response. Common metals include: zinc and cadmium (now forbidden in many nations).

Decorative Coating : is used broadly speaking for enchantment and appealing functions. Common metals encompass: copper, nickel, chromium, zinc and tin.

Functional Coatings : are coatings achieved primarily based on necessity and capability of the metallic. Common metals include: gold, silver, platinum, tin, lead ruthenium, rhodium, palladium, osmium, and iridium.

Minor Metals : are usually iron, cobalt, and indium due to the fact they're clean to plate, however are not often used in plating.

Unusual metallic Coating : are metals which can be even extra rarely used for plating than the minor metals. These include: As, Sb, Bi, Mn, Re, Al, Zr, Ti, Hf, V, Nb, Ta, W, and Mo.

Alloy Coatings : An alloy is a substance that has metallic homes and is made of  or more elements. These coatings are made by using plating  metals in the same cell. Common mixtures encompass: gold–copper–cadmium, zinc–cobalt, zinc–iron, zinc–nickel, brass (an alloy of copper and zinc), bronze (copper–tin), tin–zinc, tin–nickel, and tin–cobalt. 

Question 15. How Electroplating Works?

Answer :

Electroplating works like a galvanic cellular in opposite. An electrical contemporary reduces cations from an answer so as to coat a conductive material with a thin layer.

Question 16. What Is Electroless Deposition?

Answer :

Electroless plating, also known as chemical or automobile-catalytic plating, is a non-galvanic plating approach that involves numerous simultaneous reactions in an aqueous solution, which occur without using outside electrical power. It is specially exceptional from electroplating through not the usage of outside electric power.

Question 17. What Is Electroless Nickel Plating?

Answer :

Electroless nickel plating (EN) is an car-catalytic chemical method used to deposit a layer of nickel-phosphorus or nickel-boron alloy on a solid workpiece, along with metallic or plastic. The system is predicated on the presence of a reducing agent, for example hydrated sodium hypophosphite.

Question 18. How Does The Process Of Electroplating Work?

Answer :

Electroplating is the process of plating one steel onto every other through hydrolysis, maximum usually for ornamental functions or to save you corrosion of a metal. There are also specific forms of electroplating consisting of copper plating, silver plating, and chromium plating.

Electrochemistry Corrosion Interview Questions
Question 19. What Are The Advantages And Disadvantages Of Electroplating?

Answer :

Electroplating is the system of plating one metallic over another. It is performed for numerous functions, maximum commonly for providing corrosion resistance and decorative appearance.

Advantages of this process:

Corrosion resistance: a corrosion-prone substance including iron may be coated with a layer of non-corrosive fabric, thereby shielding the unique material.

Decorative items: shine and luster can be imparted to otherwise dull surfaces. This makes for tremendous ornamental items.

Cheaper embellishes: in preference to making adorns out of gold or silver, you'll cause them to the usage of cheaper metals and electroplate the ornaments with gold. This reduces the price of ornaments greatly.

Enhancing mechanical traits: electroplating also can improve the mechanical traits of metals.

Disadvantages of this technique :

Non-uniform plating: electroplating may additionally or won't be uniform and this may result in a substandard look of the plated material.

Cost: the manner is expensive and time ingesting.

Pollution ability: the electroplating answer, after use, needs to be disposed off properly and is a cause of environmental difficulty.

Question 20. Give An Example Of Electroplating?

Answer :

Silver electroplating, as an instance, is regularly used on copper or brass connectors due to its superior conductivity. Other treasured metals which includes gold and palladium plating are usually used for switchgear in the telecommunications industry.




CFG