Interview Questions.

Top 100+ Basic Arithmetic Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Basic Arithmetic Interview Questions And Answers

Question 1. On Dividing A Certain Number By 234, We Get 43 As Remainder. If The Same Number Is Divided By thirteen, What Will Be The Remainder?

Answer :

assume that on dividing the given range by 234,

we get quotient=x and the rest= 43

then, quantity= 234*x+43----->(1).

=> (thirteen*18x)+(thirteen*three)+4

=> thirteen*(18x+3)+four.

So, the wide variety while divided through 13 gives remainder=four.

Question 2. Find The Remainder When 3^27 Is Divided By 5?

Answer :

three^27= ((3^4)^6) * (3^three) = (eighty one^6) * 27 then unit digit of (81^6) is 1 so on multiplying with 27, unit digit inside the end result might be 7. Now, 7 whilst divided through five gives 2 as the rest.

Verbal Ability Interview Questions
Question 3. How Many Natural Numbers Between 23 And 137 Are Divisible By 7?

Answer :

These numbers are 28, 35, 42,…., 133.

This is in A.P. In which a= 28, d=(3528)= 7 and L=133.

Let the range of there terms be n. Then, Tn=133

a+(n1)d=133 through solving this we are able to get n=sixteen.

Question 4. 597**6 Is Divisible By Both 3 And eleven. The Nonzero Digits In The Hundred’s And Ten’s Places Are Respectively?

Answer :

Let the given wide variety be 597xy6.

Then (five+9+7+x+y+6)=(27+x+y) have to be divisible by way of three

And, (6+x+9)(y+7+5)=(xy+3) must be both zero or divisible by using 11. Xy+three=zero

=> y=x+3 27+x+y)

=>(27+x+x+3)

=>(30+2x)

=> x = 3 and y = 6.

HR Management Tutorial
Question 5. What Is The Smallest Number Should Be Added To 5377 So That The Sum Is Completely Divisible By 7?

Answer :

Divide 5377 with 7 we get the rest as 1. So, add 6 to the given quantity a good way to divisible by using 7.

HR Management Interview Questions
Question 6. The Difference Of The Cubes Of Two Consecutive Even Integers Is Divisible By Which Of The Following Integers?

Answer :

permit take 2 consecutive even numbers 2 and 4.

=> (four*four*4)(2*2*2)=648=fifty six that is divisible via 4.

Question 7. If The Sum Of 1st N Integers Is 55 Then What Is N?

Answer :

sum=n(n+1)/2

sum=fifty five

n^2+n=fifty five*2

n^2+n110=0

(n10)(n+11)=0

n=10,eleven,neglect terrible ans

answer =10

Estimation Techniques Tutorial Reasoning Interview Questions
Question eight. It Is Being Given That (5^32+1) Is Completely Divisible By A Whole Number. Which Of The Following Numbers Is Completely Divisible By This Number?

Answer :

Let five^32=x.

Then (five^32+1)=(x+1). Let (x+1) be absolutely divisible by means of the entire number Y.

Then (five^ninety six+1)=[(5^32)^3+1]=>(x^three+1)=(x+1)(x^2x+1) which is completely divisible by way of Y.

For the reason that (x+1) is divisible through Y.

Question nine. A 4 Digit Number 8a43 Is Added To Another four Digit Number 3121 To Give A five Digit Number 11b64, Which Is Divisible By 11, Then (a+b)=?

Answer :

a+1=b

=> ba=1.

And 11b64 is divisible by 11

=> (four+b+1)(6+1)=zero

=> b2=0

=> b=2.

So, a=1

=>(a+b)= three.

Aptitude Interview Questions
Question 10. How Many 4 Digit Numbers Are Completely Divisible By 7?

Answer :

4digit

numbers divisible by means of 7 are: 1001, 1008, 1015….. 9996.

This is an A.P. In which a=1001, d=7, l=9996.

Let the wide variety of phrases be n.

Then Tn=9996. .'. A+(n1)d=9996

=> 1001+(n1)7= 9996

=>(n1)7=8995

=>(n1)=8995/7= 1285

=> n=1286.

.'. Quantity of phrases =1286.

Performance Management Tutorial
Question eleven. (eleven/n)+( 12/n)+(13/n)+…… Up To N Terms=?

Answer :

Given sum=(1+1+1+…. To n phrases)(1/n+2/n+3/n+…. To n phrases)

= n(n(n+1)/2)/n

= n(n+1)/2=half of(n1).

Communication Skills Interview Questions
Question 12. Here The Sum Of The Series Is four+eight+12+16+….. =612. Find How Many Terms Are There In The Series?

Answer :

This is an A.P. In which a=4, d=4 and Sn=612

Then, n/2[2a+(n1)d]=612 => n/2[2*4+(n1)*4]=612

=> 4n/2(n+1)=612

=> n(n+1)=306

=> n^2+n306=zero

=> n^2+18n17n306=0

=> n(n+18)17(n+18)=zero

=> (n+18)(n17)=zero

=> n=17.

Number of terms=17.

Verbal Ability Interview Questions
Question thirteen. If (fifty five^fifty five+55) Is Divided By fifty six, Then The Remainder Is:?

Answer :

(x^n+1) is divisible by using (x+1), while n is peculiar.

.'. (55^55+1) is divisible by way of (fifty five+1)=fifty six. When (55^fifty five+1)+54 is divided by means of 56, the the rest is fifty four.

Question 14. Two Third Of Three Fourth Of A Number Is 24. Then One Third Of That Number Is?

Answer :

=> (2/three)*(three/four)*x = 24

=> x=forty eight,1/3x = sixteen

Question 15. The Sum Of Digits Of A Two Digit Number Is 13,the Difference Between The Digits Is 5. Find The Number.?

Answer :

=> x+y=13, xy=5

Adding those 2x =18

=> x=9, y=4.

Thus the variety is ninety four

Technical Support Interview Questions
Question sixteen. The Product Of Two Numbers Is 20. The Sum Of Squares Of The Two Numbers Is 81.Discover The Sum Of The Numbers.?

Answer :

Let the numbers be x,y.

=> x2+y2=81,

=> 2(x+y)=40,

=> (x+y)2=eighty one+40=121,

=> x+y=sqrt(121)=11

Question 17. The Sum Of Two Numbers Is 30. The Difference Between The Two Numbers Is 20. Find The Product Of Two Numbers?

Answer :

=> x+y=30
=> xy=20
=> (x+y)2(xy)2 = 4xy
=> 4xy=302202=500
=> xy=500/4=125

Estimation Techniques Interview Questions
Question 18. Which Of The Following Is Not A Prime Number?

Answer :

133 is divisible by means of 7.

Rest of numbers isn't always divisible by way of any numbers except itself and 1.

HR Management Interview Questions
Question 19. What Is The Least Number That Must Be Subtracted 2458 So That It Becomes Completely Divisible By thirteen?

Answer :

Divide 2458 by 13 and we get remainder as 1.

Then 131=12.

Adding 12 to 2458 we get 2470 which is divisible via thirteen.

Thus answer is 1.

Question 20. If The Number 24*32 Is Completely Divisible By 6. What Is The Smallest Whole Number In The Place Of *?

Answer :

The variety is divisible via 6 approach it must be divisible via 2 and three. Since the range has 2 as its stop digit it is divisible with the aid of 2. Now, 2+four+x+3+2=11+x which have to be divisible by means of three. Thus x=1

Performance Management Interview Questions
Question 21. 1004*1004+996*996=

Answer :

= (1004)2+(996)2=(a thousand+4)2+(10004)2

= (one thousand)2 + (four)2 + 2*a thousand*four + (one thousand)2 + (four)2 2*one hundred*4

= 2000000 +32 = 2000032

Question 22. 3621 X 137 + 3621 X sixty three = ?

Answer :

3621 x 137 + 3621 x sixty three = 3621 x (137 + 63)

= (3621 x two hundred)

= 724200

Question 23. The Difference Of Two Numbers Is 1097. On Dividing The Larger Number By The Smaller, We Get 10 As Quotient And The 17 As Remainder. What Is The Smaller Number ?

Answer :

Let the smaller wide variety be x.

Then larger wide variety = (x + 1097)

x + 1097 = 10x + 17

9x = 1080

x = one hundred twenty

Question 24. If N Is A Natural Number, Then (7(n2) + 7n) Is Always Divisible By:

Answer :

(7n2 + 7n) = 7n(n + 1), that is continually divisible by using 7 and 14 each, in view that n(n + 1) is always even.

Reasoning Interview Questions
Question 25. 96 X 96 + eighty four X eighty four = ?

Answer :

= ninety six x 96 + eighty four x 84 = (ninety six)2 + (84)2

= (90 + 6)2 + (ninety 6)2

= 2 x [(90)2 + (6)2]

=16272

Question 26. How Many Of The Following Numbers Are Divisible By 132 ? 264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6331

Answer :

132 = four x 3 x 11

So, if the quantity divisible by all of the 3 range four, 3 and 11, then the wide variety is divisible by using 132 additionally.

264,396,792 are divisible via 132.

Required answer =3

Question 27. (?) + 2763 + 1254 1967 =26988

Answer :

x = 28955 4017

= 24938.

Aptitude Interview Questions
Question 28. How Many Natural Numbers Are There Between 17 And 84 Which Are Exactly Divisible By 6?

Answer :

Required numbers are 18,24,30,.....Eighty four

This is an A.P a=18,d=6,l=84

84=a+(n1)d

n=12

Question 29. If The Product 5465 X 6k4 Is Divisible By 15, Then The Value Of K Is

Answer :

5465 is divisible by way of 5.

So 6K4 must be divisible by three.

So (6+K+4) need to be divisible by way of three.

K = 2

Question 30. If The Number 13 * 4 Is Divisible By 6, Then * = ?

Answer :

6 = three x 2.

Clearly, thirteen * 4 is divisible by using 2.

Replace * by x.

Then, (1 + three + x + 4) must be divisible by means of 3.

So, x = 1.

Question 31. Which Of The Following Numbers Will Completely Divide (36^11 1) ?

Answer :

=> (xn 1) will be divisible through (x + 1) most effective whilst n is even.

=> (36^11 1)

= (6^2)^eleven 1

= (6^22 1),which is divisible by way of (6 +1)

i.E., 7.

Question 32. Which Natural Number Is Nearest To 6475, Which Is Completely Divisible By 55 ?

Answer :

(6475/55)

Remainder =forty

647540=6435

Question 33. P Is A Whole Number Which When Divided By five Gives 2 As Remainder. What Will Be The Remainder When 3p Is Divided By five ?

Answer :

Let P = 5x + 2.

Then 3P = 15x + 6

= 5(3x + 1 ) + 1

Thus, while 3P is divided by five, the remainder is 1.

Communication Skills Interview Questions
Question 34. The Sum Of First 75 Natural Numbers Is?

Answer :

Formula is n(n+1)/2,

Here n=75.

So the answer is 2850

Question 35. The Difference Between The Place Values Of Two Eights In The Numeral 97958481 Is?

Answer :

Required distinction = (8000 80)

= 7920

Question 36. A Number When Divided By The Sum Of 333 And 222 Gives Three Times Their Difference The Quotient And 62 As The Remainder. The Number Is?

Answer :

Required wide variety = (333+222)×three×111+62

= 184877

Technical Support Interview Questions
Question 37. Find The Number Which Is Nearest To 457 And Is Exactly Divisible By 11.

Answer :

On dividing 457 through 11, remainder is 6.

Required number is either 451 or 462.

Nearest to 456 is 462.

Question 38. Two Times The Second Of Three Consecutive Odd Integers Is 6 More Than The Third. The Third Integer Is?

Answer :

Let the 3 integers be x, x + 2 and x + four.

Then, 2(x+2) = (x + 4) + 6

=> x = 6.

Third integer = x + four = 10.

Question 39. A Two Digit Number Is Such That The Product Of The Digits Is 6. When forty five Is Added To The Number, Then The Digits Are Reversed. The Number Is:

Answer :

Let the 10's and unit digit be x and 8/x respectively.

Then, 10x + 6/x + forty five = 10 x 6/x + x

=> 10x2 + 6 + 45x = 60 + x2

=> 9x2 + 45x 54

= 0

=> x2 + 5x 6

= 0

=> (x + 6)(x 1)

= 0

=> x = 1

So the quantity is sixteen

Question 40. The Product Of Two Numbers Is 436 And The Sum Of Their Squares Is 186. The Difference Of The Numbers Is:

Answer :

Let the numbers be x and y.

Then, xy = 186 and x2 + y2 = 436.

=> (x y)

2 = x2 + y2 2xy

= 436 (

2 x 186)

= sixty four

=> x y

= SQRT(64)

= eight.

Estimation Techniques Interview Questions




CFG