Interview Questions.

Top 100+ As400 Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ As400 Interview Questions And Answers

Question 1. How Are The Objects Stored On As/four hundred?

Answer :

All objects are stored on AS/400 in a unmarried degree garage. In this approach all objects are referenced by means of one virtual address that's translated in to a bodily deal with whether or not it is an auxiliary garage or main reminiscence.

Question 2. What Is A Library In As/four hundred?

Answer :

A library in AS/400 is an item that serve(acts) as a repository for other gadgets.

IBM - RPG Interview Questions
Question 3. What Is Library List?

Answer :

A listing that suggests libraries used for the procedure and the order wherein it needs to be searched System identifies it in *LIBL.

Question four. How Many Libraries Can Be There In Library List?

Answer :

Total 40 (15 gadget and 25 utility).

IBM - RPG Tutorial
Question 5. Describe The Function Of Setll Operation In Rpg Language?

Answer :

The SETLL operation positions a record at the following document with a key or relative record variety this is greater than or equal to key or relative record quantity specified in factor1.

SQL Database Interview Questions
Question 6. Describe The Function Of Setgt Operation In Rpg Language?

Answer :

The SETGT operation positions a report at the following record with a key or relative record range that is greater than key or relative report range specified in aspect 1.

Question 7. What Is The Purpose Of Level Check Parameter In A Physical File?

Answer :

Specifies whether the level identifiers of the report codecs inside the bodily record are checked while the report is opened with the aid of the program.

SQL Database Tutorial COBOL Interview Questions
Question 8. Define A Job Queue?

Answer :

Job queues are queues of batch jobs ready to be processed.

Question 9. What Is Compiler Directive In As400? Give Example Of Compiler Directive.?

Answer :

Compiler directive : Compiler directive is an practise (directive) given to the compiler, to carry out a few particular undertaking during compilation or to generate customise compiler list report after compilation.
Compiler directive serve many purposes like it's miles used to manipulate the heading information in compiler listing, to govern the spacing of the compiler listing, to encompass supply declaration from other supply member, to do a loose form calculation in our rpgle application, to manipulate the source statistics selection/omission based on some circumstance and so forth.
Compiler directives are:

/FREE... /END-FREE
/TITLE
/EJECT
/SPACE
/COPY or /INCLUDE
/IF……/ELSEIF…. /ELSE…… /ENDIF
/EOF
Question 10. How Can We Create Subsystem In As400?

Answer :

Steps of making the subsystem :
Create Subsystem description (CRTSBSD) : First of all we create subsystem description as beneath:
CRTSBSD   SBSD (AMINEM/MYSBSD) POOLS ((2 *BASE)) MAXJOBS(2)  TEXT('My  subsystem description')
Here, the subsystem activity will run in pool 2 and could use *BASE for principal reminiscence storage. There can maximum of two jobs inside the subsystem at a time.
Create Job queue (CRTJOBQ) : Then we create a activity queue as below:
CRTJOBQ   JOBQ (AMINEM/MYJOBQ) TEXT('My task queue') 
Add Job Queue Entry (ADDJOBQE) : Once the task queue is created, then we attach the (ADDJOBQE) command, as follows:
ADDJOBQE SBSD (AMINEM/MYSBSD) JOBQ (AMINEM/MYJOBQ) MAXACT (1)
MAXACT denotes the quantity of the jobs that may be technique on the same time.
Create Class (CRTCLS)
Class defines the run time attribute e.G. Run precedence, Time slice, Default wait time, Maximum brief storage and so on.
CRTCLS    CLS(AMINEM/MYCLS) RUNPTY(forty)
Add Routing Entry (ADDRTGE)
ADDRTGE SBSD(AMINEM/MYSBSD) SEQNBR(9999) CMPVAL(*ANY) PGM(SYS/QCMD) CLS(AMINEM/MYCLS)
Start Subsystem (STRSBS)
STRSBS SBSD(AMINEM/MYSBSD)
Once the subsystem is started it is able to be used to submit the job.

COBOL Tutorial
Question eleven. What Is File Information Data Structure(infds) In As400?

Answer :

A file statistics information shape (INFDS) can be described for every file to make file exception/error and report remarks records available to the program.

Question 12. What Is Program Status Data Structure(psds) In As400?

Answer :

A software popularity data structure (PSDS) can be described to make application exception/errors records available to this system so that the necessary motion can be taken for the unhandled exception. The exception /errors can beDivide with the aid of zero, array index out-of-bound, Invalid Date, Time or Timestamp fee. The PSDS have to be described inside the important supply section; consequently, there's simplest one PSDS consistent with module.

IBM - RPG Interview Questions
Question thirteen. What Are The Types Of Data Structure In As400?

Answer :

Below are the sorts of records structures in as/400:

 PROGRAM DESCRIBED DATA STRUCTURE
 EXTERNALLY DESCRIBED DATASTRUCTURE
 MULTIPLE OCCURENCE DATASTRUCTURE
 INDICATOR DATA STRUCTURE
 DATA AREA DATA STRUCTURE (SPECIFIED IN 'U')
 PROGRAMME STATUS DATASTRUCTURE (SPECIFIED IN 'S')
 FILE INFORMATION DATASTRUCTURE
Question 14. What Is Data Structure In As400? What Is The Use Of Data Structure?

Answer :

DATA STRUCTURE :

 Data structure in preferred way a structure of various data kind.
 Data shape is exact in the Input Specification of an RPG three Program whereas in RPG 1V we specify it in 'D' specification.
Data Structure is used:-

To damage fields into subfields
To Group fields
To change the layout of the sector
To Group non-contiguous records into contiguous format
To convert records.
Question 15. What Is Array In As400? What Are The Types Of Array?

Answer :

Array is collection of elements of identical data type.
Types of Array

Compile time array
Pre-runtime array
Run time array
Question 16. What Is The Difference Between Physical File And Logical File?

Answer :

Physical report

Occupies the portion of reminiscence. It’s containing statistics. 
A physical report carries one document format
Can be exist even with out LF
If you delete a LF, the PF can’t be deleted
CRTPF command is used to create such object
Logical file

Does no longer occupy any memory space. Does now not comprise any records.
A logical record can incorporate as much as 32 file codecs.
Can’t exist with out PF
If you delete a LF, the PF can’t be deleted
CRTLF command is used to create such type item
Question 17. What Is The Difference Between Non-be a part of Logical Files And Join Logical Files?

Answer :

Non join logical record:

We can insert or delete or replace information the use of non-logical file.
DFU can be used to show non-be part of logical record.
1-32 report format is unique
Commitment manipulate is used
Join logical document:

Insertion, updating or deletion of records is not possible in join logical files.
DFU is not available
Only one document layout may be exact
Commitment control can't be used.
Question 18. What Is Access Path In As400?

Answer :

Access direction

 Access course describes the order wherein statistics are to be examine.
 Access paths can be kept on the system completely (consisting of physical or logical record) or quickly.
 OPNQRYF command might also create a transient get admission to route for use one time, after which discard the get right of entry to route.
SQL Database Interview Questions
Question 19. What Is The Difference Between Crtdupobj And Copyf?

Answer :

In CRTDUPOBJ for a logical report the created reproduction document may be additionally logical document and for a physical file the created record may also be a physical record. Even the document layout identifier can also be the same. While in case of COPYF, if we are copying a logical file then the created report be a bodily record no longer a logical record.

Question 20. What Are The Record Format Field Mapping Options In Cpyf?

Answer :

Record format area mapping (FMT):

MAP :   Fields with the same name within the from-report and to-report record codecs are copied, and any fields inside the to-file that don't exist within the from-file layout are set to the default value targeted at the DFT keyword for the statistics description specification (DDS) of the to-record or 0 for numeric fields, blanks for individual fields, current date/time for date/time fields, or null cost for null-capable fields.
If *MAP is distinct, *DROP can also be designated.
DROP : This price have to be exact for subject-level mapping if any of the sector names inside the from-report report format do no longer exist in the to-report format. If *DROP is targeted, *MAP also can be distinct. When *DROP is exact, all the field names that exist in each record formats ought to have the identical attributes and relative positions in the from-record and to-document document formats, or *MAP should additionally be designated. Null values are copied.
NOCHK :  If the document codecs of the database documents are specific, the copy operation continues despite the differences. Record facts is copied without delay (left to proper) from one report to the opposite. FMTOPT (*NOCHK) is needed while copying all report formats from a logical file with more than one formats (when RCDFMT (*ALL) is certain) to a bodily record that is of the equal type (source or statistics) because the from-record.
CVTSRC : This cost is used to duplicate among database files, from a supply file to a information document, or from a facts report to a supply document. It is valid only when the from-record and to-report are different types (supply and information).

Question 21. What Is The Default Access Path Of A File?

Answer :

If you do now not specify the sort of renovation for a document, the default is instant upkeep.

Question 22. What Is Logical File In As400? What Are The Types Of Logical File?

Answer :

Logical record : 

Logical report does not occupy any memory.
One or greater logical document may be derived from a single physical file.
It without a doubt carries the report selection definition and when accessed retrieves the data from the bodily file to which it refers.
A logical record can comprise up to 32 document codecs.
It selects statistics dynamically. It can't exist without a bodily file.
We can filter the facts with standards via using choose and miss command.
A logical document does now not incorporate any data but gives the ‘VIEWS’ of the statistics to fulfill stop-user’s wishes.
Types of Logical document :  There are two types.

Non-join logical record
Join logical report
Question 23. What Is Dynslt?

Answer :

DYNSLT: Use this record-degree keyword to indicate that the selection and omission checks specific inside the file (the use of pick out/omit specifications) are executed at processing time. This key-word specifies dynamic pick/miss as opposed to access direction choose/omit.
    Only a Physical file includes facts. Logical files just comprise pointers for processing the information in a specific sequence and/or subset of information.
    When a record is added/modified/deleted in a bodily record, the system has to place a lock on it after which go out to check and replace any logical files earlier than it may launch the lock. While the quantity of time to do this is infrequently measurable, it is able to be sizable if big batch updates are accomplished to a file. 
    If you're using the Select/Omit choice for your DDS and the use of DYNSLT, the above method does now not want to be accomplished at report replace time. 
    Where this is useful is when your choice process includes nearly all the information in the document. Now while you system using DYNSLT, it will study all of the data inside the file, but do the selection of which statistics to system at that time as opposed to having finished all the protection beforehand of time.

Question 24. What Is The Difference Between Access Path And Dynamic Select?

Answer :

Dynamic pick out happens each time the program reads file. But access course occurs earlier than the report is read (however  not always).

COBOL Interview Questions
Question 25. What Is The Use Of Jdftval In As400?

Answer :

When this record-stage key-word is used the gadget provides default values for occupied with fields while a be a part of to a secondary document does now not produce any information.
If this keyword isn't specified a record inside the number one document for which there is no corresponding report in the secondary document is skipped.
Question 26. Can Level Check Error Occur If We Do Chgpf?

Answer :

It depends at the cost that we've got set for LVLCHK (Record layout level test) characteristic. If its fee is *YES then the record layout stage identifier is checked whilst the document is opened and if it doesn’t fit it throws the error. If its fee is *NO, then the record format stage identifier isn't always checked, subsequently no mistakes.

Question 27. How Can We Arrange Duplicate Records In A File?

Answer :

For this we are able to use document degree key phrases FIFO/LIFO/FCFO inside the bodily document.
FIFO: The duplicate key data will retrieved in first in first out order.     
LIFO: The replica key statistics will retrieved in ultimate in first out order.      
FCFO: The replica key statistics will retrieved in first changed first out order.

Question 28. How To See All Record Formats Used In A File?

Answer :

By the use of the command shown below:
DSPFD FILE(IROBO1/QRPGLESRC) TYPE(*RCDFMT)

Question 29. How To See All Members Of A File?

Answer :

By the usage of the command shown beneath:
DSPFD FILE(IROBO1/QRPGLESRC) TYPE(*MBRLIST)

Question 30. What Is Source Physical File?

Answer :

Source bodily file is a document which includes the resources of various sorts of objects. There may be up to 32768 individuals. Source physical record is an object. But the supply member isn't an object. When we assemble the member, the item is created for that supply. Command used is CRTSRCPF.
CRTSRCPF FILE(IROBO1/QRPGSRC) RCDLEN(112) TEXT('SOURCE PHYSICAL FILE’)

Question 31. Is Qgpl A User Library Or System Library?

Answer :

It’s a person library.

Question 32. What Is Library Is As400? What Are The Types Of Library?

Answer :

When we execute a command or name a software, the AS/400 ought to recognize wherein to find the command or program and the solution is library. A Library is a set of items. QSYS is the only library that contains different library. QSYS is the foundation library wherein the complete user defined/ system described library is created. System provided libraries start with the letter "Q" or "#".
Library list types:
System library: All IBM furnished library e.G. QSYS, QHLPSYS, QUSRSYS…
Product Library: Whenever Ibm product is used it's far brought to the library mechanically and is eliminated itself whilst the activity completes.
Current Library: Current library is the working library i.E. All of the work achieved through you is stored in contemporary library.
User Library: Non-IBM supplied i.E. Created by way of the consumer.

Question 33. What Is The Use Of L Specs In Rpg?

Answer :

Line counter specification can be used to describe printer document to indicate the duration of the shape and number of traces according to web page.

Question 34. What Are Control Level Indicators?

Answer :

L1 to L9 used to pick out sure fields on manipulate fields after which used to situation which operations are to be processed at element or total calculation or output time.

Question 35. What Is The Use Of E Specification In Rpg?

Answer :

Extension Specs describes all document cope with documents, arrays and tables.

Question 36. Specify Different Indicators Used In Rpg?

Answer :

Overflow signs
Record Identifying Indicators
Field Indicators
Resulting Indicators
Control Level Indicators
Question 37. When Will Dump And Debug Opcodes Be Ignored?

Answer :

If blank is laid out in position 15 of H specifications.

Question 38. What Is The Use Of Header Specification In Rpg/four hundred?

Answer :

It identifies through H in column 6, provides informaion about producing and going for walks packages.

Question 39. What Is The Maximum Length Of A Variable Name In Cl?

Answer :

Maximum 11 characters (which includes ‘&’)

Question 40. How To Trap Errors In Cl?

Answer :

By the use of Monitor Message Command (MONMSG)

Question 41. What Are The Different Types Of Messages In Cl?

Answer :

Immediate message, Break message, Program message, User message

Question forty two. What Is Difference Between Cat, Tcat, Bcat?

Answer :

CAT – Concatenate  variables or constants into one non-stop string.
BCAT – Truncates all trailing blanks in the first man or woman string, one blank is inserted, then the two character strings are concatenated.
TCAT – Truncates all trailing blanks in the first individual string, the two person strings are concatenated.

Question forty three. What Are The Different Types Of Keywords In Display Files?

Answer :

File stage, Record layout stage, Field stage

Question forty four. When Would The All Keyword Be Used?

Answer :

Use with Select or Omit, to pick/leave out statistics.

Question forty five. Can Fields Be Concatenated Ina Logical File Level?

Answer :

Yes. By way of using CONCAT key-word

Question 46. What Is The Select And Omit Criteria In Logical File?

Answer :

This is used to specify rules for the Selection/Omission of facts from a Physical File.

Question 47. What Is Multi­layout Logical File?

Answer :

Logical which uses fields from  or extra bodily files.

Question forty eight. What Are The Valid User Defined Data Area Types?

Answer :

CHAR, NUMERIC and LOGICAL

Question 49. Define A Batch Job?

Answer :

A consumer request the process.
The job is created (process name is assigned, activity attributes are allotted)
The job is located on a job queue
The sub system QBATCH takes the task from process queue and starts it.
Output generated through the batch task is located on an output queue.
The spool sub machine prints the output on the output queue.
Question 50. Describe About Query/400?

Answer :

Query/400 is a certified application that makes use of a query to research and select the facts contained in the facts base documents and create a question record.
A query report can be:

displayed on a computer (screen)
printed
stored in some other database file.




CFG