Interview Questions.

Top 100+ Apache Webserver (level 2) Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Apache Webserver (level 2) Interview Questions And Answers

Question 1. How To Stop/start Apache Web Server?

Answer :

You can restart via going to Apache instance location >> bin folder and execute apachectl script.

./apachectl prevent

./apachectl begin

You may use script positioned in /etc/init.D/. Mostly it will be named either “apache” or “httpd”

/etc/init.D/apache stop

/etc/init.D/apache start

Another procedure would be the use of offerings

httpd prevent

provider httpd begin

Question 2. What Is The Default Port For Http And Https?

Answer :

The default port for HTTP is eighty and HTTPS 443. Checkout default ports for different applications indexed right here.

Apache Tapestry Interview Questions
Question 3. Can You Tell Me The Important Configuration File Name?

Answer :

httpd.Conf is the main configuration file used in Apache.

Question four. How To Check The Version Of Running Apache Web Server?

Answer :

There is multiple approaches to locate this however greater appropriately could be;

Login to internet server
Go to apache example and bin folder
Executed httpd with -v to get the version information.
[root@lab sbin]# ./httpd -v

Server model: Apache/2.2.15 (Unix)

Server built:   Jul 18 2016 15:24:00

[root@lab sbin]#

Alternatively, you can additionally use the rpm command to check the hooked up modelgrep httpd

httpd-2.2.15-54.El6.Centos.X86_64

httpd-gear-2.2.15-fifty four.El6.Centos.X86_64

[root@lab ~]#

Apache Tapestry Tutorial
Question five. How To Know If Web Server Running?

Answer :

There are a couple of approaches to locate this.

Login to internet server and grep for “httpd” system
          playstation  -ef on your tracking dashboard.
Check if your apache IP:port is available in the browser
Ex: http://yourapacheserver.Com

Check if configured IP and port is listening at the server with netstat
          netstat -anlp 80

Apache Cassandra Interview Questions
Question 6. How To Install Apache Web Server?

Answer :

There are 3 possible approaches to get this established.

Using source code – you may download the source and bring together it.

YUM repository – if your server is attached to the Internet or have inner repository then you could use yum to put in it.

Yum installation httpd

RPM – You can download the important RPM bundle and use rpm command.

Rpm -ivh packagename.Rpm

Question 7. How To Ensure Apache Listen On Only One Ip Address On The Server?

Answer :

This is regularly wished if you have a couple of IPs on the server. In order to make sure Apache pay attention simplest on targeted IP you then need to explicitly point out IP and port in Listen directive.

Ex:

Listen 10.10.10.10:eighty

Apache Cassandra Tutorial Apache Spark Interview Questions
Question eight. How To Ensure Apache Process Run With Non-root/no person User?

Answer :

This is practicable by adding User & Group directive in httpd.Conf record

User apache
Group apache
Above configuration example will ensure it begins with “apache” person. You should make certain consumer exist on the server earlier than configuring it.

Question 9. How Do I Disable Directory Indexing?

Answer :

You can use “Options -Indexes” in respective directory directive.
Ex:

        Options -Indexes

<Directory />
       Options -Indexes
</Directory>

 

Apache Solr Interview Questions
Question 10. Which Module Is Required To Have Redirection Possible?

Answer :

mod_rewrite is responsible for the redirection and this ought to be uncommented in httpd.Conf record.

LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.So

Apache Solr Tutorial
Question 11. Can You Change The Listening Port From Default To Something Else?

Answer :

Yes, it’s viable by means of specifying the port range in Listen directive.

For ex: to make Apache listen on 9000 port to ten.10.10.10 IP address.

Listen 10.10.10.10:9000

Apache Storm Interview Questions
Question 12. How To Secure Website Hosted On Apache Web Server?

Answer :

There are more than one methods to secure the Apache web server which includes the subsequent.

Implementing SSL
Integrating with WAF (Web Application Firewall) like ModSecurity, and so on.
Using cloud-primarily based protection company
Apache Tapestry Interview Questions
Question 13. What Are The Log Files Generated By Apache?

Answer :

There are  famous log documents created;

get entry to.Log – all request info with the popularity code.

Errors.Log – seize all the errors inside apache or connecting in backend.

Apache Storm Tutorial
Question 14. How To Create A Csr?

Answer :

You can either use the subsequent OpenSSL command or generate CSR on-line.

To create new CSR with personal key

openssl req -out geekflare.Csr -newkey rsa:2048 -nodes -keyout geekflare.Key

Check out OpenSSL cheat sheet for greater commands.

Question 15. What Is Virtual Hosting?

Answer :

Virtual Hosting in Apache lets in you to host a couple of web sites on a unmarried instance. You can both create IP based totally or Name based in digital hosting.

Apache Hive Interview Questions
Question sixteen. What Module Is Needed To Connect To Websphere?

Answer :

mod_was_ap22_http.So need to be brought in httpd.Conf document to integrate with IBM WAS.

Apache Hive Tutorial
Question 17. How To Put Log Level In Debug Mode?

Answer :

Often wanted when you are troubleshooting the issue and wish to seize more information. You can trade the logging level to debug via making sure the following in httpd.Conf record.

LogLevel debug

Apache Pig Interview Questions
Question 18. Which Module Is Required To Enable Ssl?

Answer :

The mod_ssl module have to be uncommented prior to SSL implementation.

LoadModule auth_basic_module modules/mod_ssl.So

Apache Cassandra Interview Questions
Question 19. What’s The Weblogic Module Name?

Answer :

mod_wl_22.So

Apache Pig Tutorial
Question 20. What Are The Log Level Available In Apache?

Answer :

The default configuration is about to “warn” but, the subsequent is possible too.

Debug
info
warn
be aware
crit
alarm
emerg
blunders
Apache Flume Interview Questions
Question 21. What Is Documentroot?

Answer :

DocumentRoot directive is the configuration wherein you could specify the folder location from where the static documents might be served. It’s additionally known as as Web Root.

Default DocumentRoot region is /var/www/html

Question 22. How To Deploy War Or Java Applications In Apache?

Answer :

I am afraid, Apache is a Web Server and Java based totally application deployment is not feasible with it. However, you could combine Java utility server like WebLogic, WebSphere, JBoss where you could set up war, ear files.

Apache Flume Tutorial
Question 23. What’s Difference Between Apache Web Server And Apache Tomcat?

Answer :

Apache Web is HTTP server to serve static contents where Tomcat is servlet container to deploy JSP files.

You can continually combine Apache HTTP with Tomcat, however, based totally at the requirement you need to pick both one. If you need right internet server then Apache HTTP else Tomcat for JSP-Servlet Container.

Apache Kafka Interview Questions
Question 24. How Can Apache Act A Proxy Server?

Answer :

You can use a mod_proxy module to use as a proxy server. The mod_proxy module can be used to connect with the backend server like Tomcat, WebLogic, WebSphere, and many others.

Apache Spark Interview Questions
Question 25. What Tool Do You Use For Log Analysis?

Answer :

You got to talk the reality but to given you an concept you can use GoAccess, SumoLogic or few mentioned right here.

Apache Kafka Tutorial
Question 26. What Are The Web Servers You’ve Worked On Along With Apache?

Answer :

Again, you better inform the truth however to make you conscious there are numerous internet servers in the marketplace which include the subsequent.

Nginx
Microsoft IIS
LiteSpeed
GWS
Apache Ant Interview Questions
Question 27. How To Verify Httpd.Conf File To Ensure No Configuration Syntax Error?

Answer :

httpd –t will help you to confirm the syntax.

[root@lab httpd]# /usr/sbin/httpd -t

Syntax OK

[root@lab httpd]#

Alternatively, you may use apachectl command as properly.

[root@lab ~]# /usr/sbin/apachectl configtest

Syntax OK

[root@lab ~]#

Apache Solr Interview Questions
Question 28. How To Perform Apache Performance Benchmark?

Answer :

You can use a tool like ApacheBench, SIEGE to perform the weight test on internet servers together with Apache. Another option to carry out strain test on line to peer the general how net application performs below load.

Apache Ant Tutorial
Question 29. How To Get Support For Apache Web Server If Something Wrong?

Answer :

Apache is an Open Source internet server so there may be no business enterprise degree support however, you may raise a worm report or ask a question on Stack Overflow.

Apache Camel Interview Questions
Question 30. How To Ensure Web Server Is Getting Started After Server Reboot?

Answer :

If strolling Linux, then you can placed a script in /and so forth/init.D/ and allow to begin on boot the use of chkconfig command

Let’s say you create a document called apache and put below /and so forth/init.D

chkconfig --upload apache

chkconfig apache on

if on Windows, then make certain startup type is selected “Automatic”

Question 31. What Is A Difference Between Apache And Nginx Web Server?

Answer :

Both are classified as a Web Server and here are a number of the main variations.

Nginx is occasion-based totally web server wherein Apache is technique primarily based
Nginx is known for better performance than Apache
Apache supports extensive variety of OS where Nginx doesn’t assist OpenVMS and IBMi
Apache has big range of modules integration with backend application server in which Nginx is still catching up
Nginx is light-weight and capturing the marketplace percentage hastily. If you are new to Nginx then you'll be involved to check out my articles on Nginx.
Apache Tajo Tutorial
Question 32. How Would You Kill The Apache Process If Graceful Stop Doesn’t Work?

Answer :

If going for walks on Linux, then can use kill command.

Find out the PID of Apache with the aid of using ps -ef regular kill doesn’t work then strive kill -9

kill -9 $PIDNUMBER

if on Windows, then stop the apache assignment from Task Manager.

Apache Tajo Interview Questions
Question 33. How To Find Httpd.Conf File If You Don’t Know Installation Location?

Answer :

In Linux, you may use locate command.

Let’s assume, you comprehend it ought to be in /apps document machine then you may use the subsequent command.

Discover /apps -name httpd.Conf

But in case you are not sure on which record gadget then you could do discover on / file device however maintain it in mind it could take a long time primarily based on the general document machine length.

Find / -call httpd.Conf

Apache Storm Interview Questions
Question 34. What Are The Different Flavor Of Apache Web Server You Know?

Answer :

IBM HTTP Server – referred to as IHS and often used with IBM WebSphere Application Server

Oracle HTTP Server- known as OHS often used with Oracle Weblogic server

Question 35. Where Is Apache Web Server Located In Data Center Location?

Answer :

You can explain based totally in your enjoy, however, generally for Internet-dealing with applications it might be in Internet DMZ network and for intranet, center community.
But once more this may vary primarily based on application/organization.

Question 36. How To Hide Server Version Details In Http Response Header?

Answer :

Add the subsequent in httpd.Conf record and restart the internet server

ServerTokens Prod
ServerSignature Off

This will conceal the version and display Server as “Apache” Only.

Apache Hive Interview Questions
Question 37. What Does 200, 403 & 503 Http Error Code Mean?

Answer :

two hundred – content material determined and served OK
403 – tried to access restrained document/folder
503 – server is just too busy to serve the request and in every other phrase – provider unavailable.
Question 38. How To Disable Trace Http Request?

Answer :

Add the following in httpd.Conf record and restart the instance

TraceEnable off

Question 39. How To Troubleshoot Port Conflict Issue?

Answer :

netstat could be beneficial to troubleshoot the port struggle issue. If running a couple of times on a single server then it'd be encouraged to have absolute IP:Port configured in Listen directive.




CFG