Interview Questions.

SAP ABAP Smartforms Interview Questions and Answers

fluid

SAP ABAP Smartforms Interview Questions and Answers

Q1. What is SAP Smartform?

Ans: Smart Forms are printing structures used to print Invoice and buy request structures and so on. We are calling smartforms from ABAP programs then, at that point, spools are created, presently smartform fit to be printed.

SMARTFORMS is the exchange to plan the shrewd structure design.

SMARTSTYLES are utilized to characterize section and character designs (text styles, standardized tags, and so forth.)

Q2. What are the distinctions between SAP Scripts and Smartforms?

Ans: SAP Scripts are client subordinate while Smartforms are client autonomous.

SAP Scripts require a driver program to show the result while in smartforms the structure schedules can be composed so it is independent.

A Table Painter and Smartstyles to help with developing the smartforms

A coordinated Form Builder assists with planning Smartforms more effectively than SAP Scripts

Making a Smartform without a primary window is conceivable

Capability module is produced for Smartforms when we are enacting it.

Numerous page designs is conceivable in smartforms.

Q2. I have a smartform which turns out great being developed server. In the wake of trasnsporting it to Production, there is no Function module created for this smartform. Because of that my program dumps in Production? How to tackle this?

Ans: The Smartform that is made in the Development might not have a similar name in the Production server. So it is constantly encouraged to utilize the Function Module SSF_FUNCTION_MODULE_NAME to get the Function Module name by passing the Smartform name.

Information: fm_name TYPE rs38l_fnam.

CALL FUNCTION 'SSF_FUNCTION_MODULE_NAME'

Sending out

formname = 'ZSMARTFORM'

Bringing in

fm_name = fm_name

Special cases

no_form = 1

no_function_module = 2

CALL FUNCTION fm_name

Exemptions

formatting_error = 1

internal_error = 2

send_error = 3

ENDIF.

Q3. How might you make the Smartforms to pick a printer name of course?

Ans: In the CALL FUNCTION of the Smartform Function Module, set the result choices boundary to set the printer name.

The result choices is of the sort SSFCOMPOP which contains the field TDDEST. Set the TDDEST field to your default printer name.

Q4. Where might I at any point give the information boundaries to the smartform?

Ans: The information boundaries for the smartform can be characterized in Global Settings->Form Interface.

The Associated Type should be characterized in the ABAP Dictionary.

Q5. Where do you Configure the Adobe Forms/Smart structures/SAP Script to the result type in NACE?

Ans: Go to exchange NACE.

Pick the expected application from the rundown and snap on yield types.

Picked one of the Output types from the right sheet and snap on handling schedules.

Assuming a SAP Script to be connected, fill-in the driver program name, Form routine and SAP Script name in the field "Structure" (displayed underneath)"

On the off chance that a Smart Form/Adobe Form are to be connected, enter the structure name in the field "PDF/SmartForm Form" and select one of the sorts "PDF" or "SmartForm". (See the screen capture underneath)

Q6. How might I embed images in Smartforms?

Ans: Select the Text hub.

Change Editor

Go to menu Include->Characters->SAP Symbols

Pick the SAP image that you need to embed.

Q7. Where might I at any point characterize my own worldwide sorts for the smartform?

Ans: The worldwide kinds can be characterized in Global Settings->Global Definitions->Types

The sorts characterized here will be worldwide through the whole smartform.

Likewise the structure schedules can be characterized Global Settings->Global Definitions->Form Routines

Q8. I have characterized my own Program Lines, where I have utilized a worldwide variable G_TEXT. I get a mistake G_TEXT isn't characterized?

Ans: Whenever involving the worldwide factors in the Program Lines, enter the variable name in Input Parameters on the off chance that you are going to use(read) the variable. Assuming you are going to both read/compose the variable worth enter similar in Output Parameters.

Q9. I have made a table hub for show. Where might I at any point check the condition which should fulfill to show the table?

Ans: The circumstances can be characterized in the Conditions tab. In smartforms every one of the hubs have a condition tab where you can determine the condition to be fulfilled to get to the hub.

Q10. How might I characterize Page Protect in Smartforms?

Ans: To characterize Page Protect for a hub go to the Output choices and check the Page Protection checkbox.

HubSpot Video

Q11. In the event that SAP R/3 framework has 2 clients 300& 302. You make a SAP Script Z_Script and a Smartform Z_Smartform in client 300. Will both Z_Script and Z_Smartform be accessible in client 302 too?

Client 800 will have recently the Smartform Z_Smartform and not the SAP Script Z_Script.

Ans: SAP-Script is client subordinate though SMARTFORM is client free.

Q12. How would you change over a Smartform Output to PDF yield?

Ans: The accompanying two capability modules and their bringing in/sending out boundaries:

CONVERT_OTF

CONVERT_OTF_2_PDF

In the Driver program, import the boundary 'job_output_info' from the Smartform FM and use that data in 'OTF' boundary of the two previously mentioned capability modules.

Q13. How might you see the Smartform Print Preview yield as rundown yield?

Ans: Type SLIS in the order brief and hit enter.

Q14. How would you accomplish Bar Code imprinting in Smartforms?

Ans:

Step1: Use SE73 for example SAP-Script Font Maintenance and make a Bar code say Zbarcode.

Stage 2: For Smartform, make a person design C1 and utilize the as of late made Barcode Zbarcode.

Q15. How would you add a Watermark Or a Background Image for Smartforms ?

Ans: If you go to the properties of a page in Smartform, you will find a tab for Background Image.

Determine the wellspring of the picture you really want here and it tends to be utilized as foundation picture/Watermark in Smartforms.

Designs can be kept up with utilizing T.code SE78.

Foundation Image for Smartforms.

Q16. How might you print on both sided of a Smartform?

Ans: At the Page level in Smartforms, you can find something many refer to as Print Mode.

Set the Print mode to duplex to print on the two sides of the Smartform.

Q17. How might you give a foundation tone to the table?

Ans: In the Table Painter, you can determine the variety and concealing for the table lines.

Q18. How might you make the Smartforms to show a print see of course without showing the popup for print boundaries?

Ans: In the SSF_OPEN capability module,

Set the OUTPUT OPTIONS paramter TDDEST to your printer name.

Set the CONTROL PARAMETERS and control boundaries as displayed underneath,

control-see = 'X'.

control-no_open = 'X'.

control-no_close = 'X'.

control-no_dialog = 'X'.

control-gadget = 'PRINTER'.

control_parameters-no_dialog = 'X'.

control_parameters-no_open = 'X'.

control_parameters-no_close = 'X'.

OUTPUT_OPTIONS-TDDEST = 'PRINTER NAME'.

OUTPUT_OPTIONS-TDNOPRINT = 'X'.

CALL FUNCTION 'SSF_OPEN'

Trading

output_options = output_options

control_parameters = control

user_settings = ' '

Exemptions

formatting_error = 1

internal_error = 2

send_error = 3

user_canceled = 4

OTHERS = 5.

Q19. What is the distinction in a Table and a Template in Smartform?

Ans: A Template has fixed number of Rows and Columns though a Table can have variable lines and segments .

We ought to utilize a format when the plain result is fixed!

Q20. How would you accomplish Page Protection in Smartform ?

Ans: While one can utilize the PROTECT ..... ENDPROTECT order for SAP-Scripts, for Smartforms the Page-Protection checkbox can be utilized to guarantee page security:

Page Protection in Smartforms

Q21. Could you at any point move a Smartform starting with one SAP framework then onto the next without utilizing transports ?

Ans: Yes, this can be accomplished utilizing the Upload/Download highlight for Smartforms.

One can download the Smartform from one framework and save it as a XML document.

Whenever that is finished, the XML record can be utilized to transfer the Smartform in another framework.

Q22. Might you at any point have a Smartform without a fundamental window?

Ans: Yes, you can make a Smartform without a Main Window. In any case, there is compelling reason need to do anything of such sort.

Q23. How would you track down the name of the Function Module for a Smartform?

Ans: The capability module for Smartform is made when the Smartform is enacted.

You can track down the name of the Function Module for a Smartform by going to

Climate - - > Function Module Name.

Q24. What is a Copies Window?

Ans: We utilize the duplicates window to characterize a result region for the print yield, whose content you need to show up either just on the duplicate or just on the first. This permits you to signal duplicates as duplicates when the structure is printed.

You can figure out where to print the sub-par hubs of a duplicates window:

Both on the first and on the duplicates ( Original and Copies )

Just on the first ( Only Original )

Just on the duplicates ( Only Copies )

You can utilize the framework fields SFSY-COPYCOUNT or SFSY-COPYCOUNT0 to question whether the ongoing result is the first or, individually, which number the duplicate has.

Q25. What is a Final Window?

Ans: Final Window is called after the wide range of various windows are brought in a Smartform.

Q26. What is the tcode for SAPScript structures?

Ans: SE71 is the tcode for SAPScript structures.

Q27. What is PROTECT and ENDPROTECT?

Ans: PROTECT and ENDPROTECT is an order used to safeguard a section against a page break.

Q28. What are the various kinds of SAPScript images?

Ans: 4 unique kinds of SAPScript images are as per the following.

Framework images

Standard images

Program images

Text images

Q29. What are the different window types in SAPScript?

Ans: MAIN - Main window

VAR - Variable window

CONST - Constant window

What number of MAIN windows are permitted in SAPscript?

99 fundamental windows are permitted in SAPscript.

Q30. How might you show the all out number of pages in Smartforms?

Ans: Use SFSY-FORMPAGES to show the all out number of pages in the Smartforms

&SFSY-PAGE& Current page number

&SFSY-FORMPAGE& Total number of pages in the right now organized format set

&SFSY-JOBPAGE& Total number of pages in the at present designed print demand

&SFSY-COPYCOUNT& Original-1,1st duplicate 2

&SFSY-DATE& Date

&SFSY-TIME& Time

&SFSY-USERNAME& Username.

Q32. What are significant trnsacodes utilized for smartforms?

Ans:

SMARTFORMS - SAP Smart Forms Basis

SMARTFORM_TRACE - SAP Smart Forms: Trace Basis -

SMARTFORM_CODE - SAP Smart Forms: Target Coding Basis -

NACE - WFMC: Initial Customizing Screen SD - Output Determination

SP01 - Output Controller Basis - Print and Output Management

SO10 - SAPscript: Standard Texts Basis

SE78 - Administration of Form Graphics Basis -

SPAD - Spool Administration Basis - Print and Output Management

SE63 - Translation: Initial Screen Basis - Translation

VF03 - Display Billing Document SD - Billing

SE73 - SAPscript Font Maintenance Basis

SMARTSTYLES - SAP Smart Styles Basis

SFTRACE - SAP Smart Forms: Trace

Q33. What are the different text organizing choices in Smartforms?

Ans:

&symbol(Z)& Omit Leading Zeros

&symbol(S)& Omit Leading Sign

&symbol(<)& Display Leading Sign to the Left

&symbol(>)& Display Leading Sign to the Right

&symbol(C)& Compress Spaces

&symbol(.N)& Display upto N decimal spots

&symbol(T)& Omit thousands separator

&symbol(R)& Right legitimate

&symbol(I)& Suppress result of the underlying worth

Q34. How would you control printer capabilities from SAPscript?

Ans: By utilizing PRINT-CONTROL order.

Q35. How might we preclude a main sign and a main zero in SAPScript?

Ans: Leading sign can be discarded by utilizing 'S' with the sapscript image for example &symbol(S)&. Driving zero can be excluded by utilizing 'Z' with the sapscript image for example &symbol(Z)&.

Q36. How to troubleshoot a SAPScript?

Ans: To turn on the debugger for SAPScript utilize the menu way Utilities->Debugger or utilize the program RSTXDBUG.

Q37. What are the different capability modules utilized in SAPScript?

Ans:

START_FORM

OPEN_FORM

WRITE_FORM

CLOSE_FORM

END_FORM

Q38. How to call a subroutine in SAPScript?

Ans:

Use PERFORM to call a subroutine.

Language structure for PERFORM articulation is as per the following

/: PERFORM <subroutine> IN PROGRAM <program>

/: Utilizing &INVAR1&

/: Utilizing &INVAR2&

/: CHANGING &OUTVAR1&

/: CHANGING &OUTVAR2&

/: ENDPERFORM

Grammar for FORM articulation in the program is as per the following.

Structure <subroutine> TABLES IN_TAB STRUCTURE ITCSY

OUT_TAB STRUCTURE ITCSY.

...

ENDFORM.

Q39. What is contrast between SAP Script and Smartform?

Ans:

SAP Script:

Client subordinate

Different page design is unimaginable

Scripts permits just dark and white texts.

There is no combination of picture and scene design

Scripts permits more than one primary window

This isn't support for on the web.

Smartform:

Client autonomous

numerous page design is conceivable

Text can be written in different variety

There is a choice to print a combination of representation and scene design

Smartforms permits just a single primary window on page

This is online help.

Q40. How to troubleshoot SAP Script?

Ans: Goto- - - Tocde SE71- - >Utilities- - >Active Debugger. and afterward go to Tcode SE38- - >give driver program name of SAP Script then, at that point, click on troubleshoot.

Q41. How would you move a content and how would you ship standard text?

By utilizing standard program RSTXTRAN we can move SAP standard text structure one client to another client and utilizing standard program RSTXSCRP we can ship script starting with one client then onto the next client.

Q42. How to find driver program given the name of SAP script?

First you really want to goto Form- - >check- - >text, you will get one little box hit on enter where you can see the driver program name




CFG