Interview Questions.

Top 100+ Petroleum Engineering Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Petroleum Engineering Interview Questions And Answers

Question 1. List Out The Methods Used For Well Test Analysis?

Answer :

Various techniques for nicely check evaluation are:

Pressure drawdown assessments
Pressure building up checks
Type curve analysis
Pulse assessments and Interference
Drill stem and wireline formation
Gas properly checks
Question 2. Mention What Is The Main Advantage Of Using The Pressure Drawdown Tests?

Answer :

The draw down test will help you to estimate the reservoir volume.

Chemical Interview Questions
Question 3. Explain What Is Well Logging?

Answer :

A properly log is used for graphical representation of any drilling situation or subsurface features that come upon even as drilling, that is used for the assessment of the well.

Question 4. Mention What Are The Different Types Of Well Logging?

Answer :

Resistivity logs
Spontaneous ability logs
Gamma ray logs
Gamma ray absorption logs
Neutron logs
Sonic porosity logs
Question 5. Explain What Is Pseudo Pressure?

Answer :

Pseudo strain is a mathematical strain function which money owed for the variable compressibility and viscosity of fuel with appreciate to stress.

Chemical Engineering Interview Questions
Question 6. Explain The Term “bull Heading”?

Answer :

“Bull heading” is a system, in which gasoline is pressured lower back right into a formation by pumping into the annulus from the surface.

Question 7. Which Mineral Is Frequently Used To Increase The Weight Or Density Of Drilling Mud?

Answer :

Barium Sulfate or BaSO4 mineral is often used to growth the density of drilling dust.

Oil and Gas Interview Questions
Question eight. What Is The Importance Of Drilling Muds?

Answer :

The drilling muds are used for:

Lubrication cause and for cooling of the drill bit and pipe
It eliminates the cuttings that come from the lowest of the oil properly
Prevent blowouts by acting as a sealant
Question nine. What Is The Drill-stem Testing?

Answer :

Lowering a device into the drill hole to measure the pressures, it's going to reveal whether reservoir rock has been reached.

Chemical response Interview Questions
Question 10. Explain What Is Hydraulic Fracturing?

Answer :

Hydraulic fracturing is a technique wherein heaps of gallons of water, chemicals and sand at excessive strain is pumped down throughout the drilled nicely. This pressurized combination makes rock layer to crack and make small space or fissure, via which herbal gasoline emits out.

Question eleven. What Is Proppant And What Is The Use Of It?

Answer :

A proppant is a strong cloth, that is treated with sand or ceramic substances. It is used to hold the brought on hydraulic fracture open.

IOCL Interview Questions
Question 12. Explain What Is Perforation In Oil Well Drilling?

Answer :

A perforation is a hollow made within the casing or liner of an oil properly to attach it to the reservoir.

Chemical Interview Questions
Question 13. Explain The Term Desander And Desilter?

Answer :

Desander is a centrifugal device used for disposing of sand from drilling the fluid to prevent the abrasion of the pumps. While Desilter is a centrifugal tool used to take away the slit or very great particles.

Question 14. Explain What Is Dogleg?

Answer :

Dogleg time period is used to refer for an abrupt alternate in course within the wellbore, resulting within the formation of the keyseat.

Question 15. Explain What Is Wellbore Storage?

Answer :

When the oil well is close-in, there's retain float of fluid into the wellbore. This waft of fluid is referred as wellbore garage.

Natural Gas Interview Questions
Question 16. Explain What Is A Blowout Preventer?

Answer :

Blowout preventer is installed on the top of the well and is used to govern the lower back stress produced by oil at some point of the drilling manner.

Question 17. Explain What Is Annular Blowout Preventer?

Answer :

Annular blowout preventer is usually a large valve, established above the ram preventers, it bureaucracy a shielding seal in the annular space between the pipes and properly bore. It seals the annulus between the Kelly, drill collar and drill pipe.

Gas Detection System Interview Questions
Question 18. Explain What Is Die Insert?

Answer :

Die insert is a tough metal, a serrated piece which is removable and fits into the jaws of the tongs and firmly holds the body of the drill pipe, drill collars while the tongs are making up or breaking out of the pipes.

Chemical Engineering Interview Questions
Question 19. What Is Kelly Bushing?

Answer :

Kelly bushing is a tool suited for the rotatory table through which the Kelly passes and the imply via which the torque of the rotatory table is transmitted to the Kelly and to the drill stem.

Question 20. Explain The Term Induction Logs?

Answer :

Induction logs are utilized in wells that do not use water or dust, but oil-primarily based drilling fluids or air. They are non-conductive and consequently can not use electric powered logs rather they use magnetism and strength to measure resistivity.

Gas Analyzer Interview Questions
Question 21. Explain How Spontaneous Logs Are Useful?

Answer :

Spontaneous logs decide the permeability of the rocks within the well via denoting the electrical currents produced between the drilling fluids and formation water held in the pore spaces.

Question 22. Explain What Is Underbalanced Drilling?

Answer :

The underbalanced drilling is an alternative manner of drilling oil and gasoline wells, in which the strain within the wellbore is kept lower than the fluid pressure. The gain of underbalanced drilling is that it reduces formation harm in reservoirs.

Question 23. Explain The Method Of “gasoline Injection Down The Drill Pipe”? What Are The Advantages Of This Technique?

Answer :

In this method air or nitrogen is injected to the drilling fluid that is injected at once down the drill pipe.

The advantages of this technique is:

Improved penetration and decreased quantity of gasoline
Wellbore isn't required to in particular designed for underbalanced drilling
Less amount of gasoline required.




CFG