Interview Questions.

Top 100+ Cobol, Cics, Jcl, Vsam, Db2 Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Cobol, Cics, Jcl, Vsam, Db2 Interview Questions And Answers

Question 1. What Is The Picture Clause Of Null Indicator Variable?

Answer :

S9(4) COMP is the photograph clause of a null indicator.

Question 2. Which Component Checks Db2 Deadlocks?

Answer :

Locking services are supplied by Locking offerings element that is referred to as Internal Resource Lock Manager (IRLM) and manages concurrency troubles and lifeless locks.

VSAM Interview Questions
Question 3. Which Component Is Responsible For Execution Of Sql Statements?

Answer :

Database offerings element is chargeable for execution of SQL statements and it manages buffer pool also.

 

Question 4. Which Component Handles Db2 Startup And Shutdown?

Answer :

System services element handles DB2 startup and shutdown.

VSAM Tutorial
Question 5. On Which Level We Can Apply The Locks?

Answer :

Locking can be implemented on either of these − Page, desk and desk area.

IBM - VSAM Interview Questions
Question 6. In Which Step We Specify The Isolation Level?

Answer :

In Bind step we specify the isolation level.

Question 7. Which Field In Sqlca Shows The Number Of Updated Rows After Update Statement?

Answer :

Check the fee of SQLERRD to understand what number of rows were given updated after an update assertion.

IBM-CICS Tutorial IBM-CICS Interview Questions
Question 8. What Is The Physical Storage Length Of Timestamp Data Type?

Answer :

TIMESTAMP records kind takes 10 bytes and default is YYYY-MM-DD:HH:MM:SS-NNNNNN

Question 9. What Is The Physical Storage Length Of Date Data Type?

Answer :

DATE records types take 4 bytes and default is 'YYYY-MM-DD'

JCL Interview Questions
Question 10. Which Component Is Used To Processes Sql Statements And Selects The Access Paths?

Answer :

DB2 optimizer is used to pick out the get entry to paths & to manner the SQL queries.

IBM DB2 Tutorial
Question eleven. In A Cobol-db2 Program All Sql Statements Must Be Coded In Area A. State Whether True Or False?

Answer :

This announcement is incorrect as SQL statements ought to be coded in Area B. 

IBM DB2 Interview Questions
Question 12. How Many Clustering Index We Can Have For A Single Table?

Answer :

We can have handiest one clustering index for a desk.

VSAM Interview Questions
Question thirteen. Which Index Must Be Present For Partitioned Table Space?

Answer :

A partitioned table area ought to have a clustered index.

COBOL Tutorial
Question 14. In Which Format Index In Stored?

Answer :

An indexed is saved in B-tree layout.

Question 15. What Does Spufi Stands For?

Answer :

SPUFI stands for SQL Processor Using File Input

COBOL Interview Questions
Question sixteen. What Is The Maximum Size Of A Varchar Data Type In Db2?

Answer :

Varchar statistics type most size is of 4046 bytes.

DB2 Using SQL Tutorial
Question 17. What Is The Maximum Size Of A Char Data Type In Db2?

Answer :

Char records type maximum size is of 254 bytes.

DB2 Using SQL Interview Questions
Question 18. Write The Query To Delete All The Rows From A Table.

Answer :

DELETE * FROM table-call is the syntax to delete all the rows from a desk.

IBM - VSAM Interview Questions
Question 19. Write A Query To Delete A Table From Database.

Answer :

DROP TABLE desk-name is the syntax to delete a table from database.

IMS/DB Tutorial
Question 20. How Many Primary Keys Can Be Declared On A Table?

Answer :

A table can have best one number one key.

IBM-JCL&VSAM Interview Questions
Question 21. In Which Statement You Can Define Primary Key?

Answer :

Primary keys are optional and we are able to outline them in CRETAE TABLE & ALTER TABLE statements.

Question 22. Which Statement Is Used To Revoke The Access From A Database?

Answer :

REVOKE statement is used to remove the permissions from a Database.

Question 23. What Happens In Bind Step In A Db2 Program?

Answer :

Bind step converts all of the SQL statements into executable shape in COBOL-DB2 software.

IMS/DB Interview Questions
Question 24. When You Will Face Sqlcode -803?

Answer :

When you will try to insert or update a document with duplicate key then you will face SQLCODE = -803.

IBM-CICS Interview Questions
Question 25. When You Will Face Sqlcode -911?

Answer :

At the time of deadlock or timeout you'll face SQLCODE -911.

Question 26. When You Will Face Sqlcode -922?

Answer :

If a user isn't always authorized to access DB2 objects, he's going to face SQLCODE -922.

Mainframe DB2 Interview Questions
Question 27. When You Will Face Sqlcode -818?

Answer :

SQLCODE -818 is a timestamp mismatch of load module and bind timestamp constructed from DBRM.

JCL Interview Questions
Question 28. In A Cobol-db2 Program Where Can We Declare A Cursor?

Answer :

We can claim a cursor either i Working Storage Section or in Procedure Division additionally.

Question 29. Suppose We Added A New Column By Using Alter Statement, Where The Column Will Be Added?

Answer :

When we use ALTER statement for including a brand new column then it will likely be added at the give up of the desk.

Question 30. How You Will Count The Number Of Rows From A Table Tab?

Answer :

SELECT COUNT(*) FROM TAB query is used to remember the number of rows in a desk.

Question 31. What Are The Different Types Of Vsam Datasets?

Answer :

Entry sequenced datasets (ESDS), Key sequenced datasets (KSDS), Relative file dataset (RRDS) and Linear dataset (LDS).

Question 32. What Is A Control Interval?

Answer :

A control c program languageperiod is the unit of facts that VSAM transfers between digital and auxiliary storage.

Question 33. How Are Records Stored In An Esds?

Answer :

Records are stored inside the order in which they may be blanketed inside the report.

IBM DB2 Interview Questions
Question 34. What Is A Control Area?

Answer :

A group of manipulate intervals makes up a control vicinity.

Question 35. What Is A Cluster?

Answer :

A cluster is the aggregate of the index, series set and records quantities of the dataset. The working device offers application get right of entry to to the cluster, that is to all elements of the dataset concurrently.

Question 36. What Is The Catalog?

Answer :

The catalog contains the names of all datasets, VSAM and non-VSAM. It is used to access those datasets.

COBOL Interview Questions
Question 37. What Is An Alternate Index?

Answer :

An exchange index is a file that lets in get admission to to a VSAM dataset by a key aside from the number one one.

Question 38. What Is A Path?

Answer :

A path is a document that permits you to get entry to a record by alternate index. The path provides an affiliation between the AIX and the base cluster.

Question 39. What Is Free Space?

Answer :

Free area is reserved inside the facts factor of a KSDS to house insertion of new facts.

Question forty. Do Primary Key Values And Alternate Key Values Have To Be Unique?

Answer :

Primary key values ought to be specific and exchange key values want no longer be specific.

DB2 Using SQL Interview Questions
Question forty one. What Is The Organization For A Ksds In Cobol Select Statement?

Answer :

The ORGANIZATION for KSDS is INDEXED.

Question 42. What Are Access Modes Available For Ksds Dataset?

Answer :

ACCESS may be SEQUENTIAL, RANDOM or DYNAMIC.

IBM-JCL&VSAM Interview Questions
Question forty three. What Is The Purpose Of The File Status Clause In The Select Statement?

Answer :

File Status provide records about each I/O operation for the document.

Question 44. What Is The Utility Program Closely Associated With Vsam?

Answer :

IDCAMS the get entry to method services software is related to VSAM.

Question 45. What Are The Three Levels Of Definition For The Vsam Define?

Answer :

They are DEFINE CLUSTER, DATA and INDEX.

Question 46. During Processing Of A Vsam File, Some System Error Occurs And It Is Subsequently Unusable . What Do You Do?

Answer :

Run VERIFY.

Question 47. What Does '02' File Status Code Indicate?

Answer :

'02' shows Non-Unique Alternate Index replica key located.

Question forty eight. What Are Unique Cluster?

Answer :

Unique Clusters consists of a separate data area that is utilized completely by the cluster created within it. Unique clusters are created out of unallocated area on direct access storage.

Question 49. What Are Sub-allotted Clusters?

Answer :

A sub-allotted VSAM record stocks the VSAM area with different sub-allocated files. It specifies that document should be sub-allotted inside existing VSAM area. Sub-allocation is used for easier control and control of VSAM spaces.

Question 50. What Is Upgrade And Noupgrade Option In Alternate Index?

Answer :

UPGRADE specifies that the trade index ought to be modified if the base cluster is changed and NOUPGRADE specifies that the exchange indexes need to be left by myself if the bottom cluster is changed.

Question 51. Explain Different Steps To Create Alternate Index?

Answer :

First step is Define Alternate Index. Second is Define Path and third step is Building Index.

Question fifty two. What Is The Use Of Alter Command In Vsam?

Answer :

ALTER command is used to alternate most of the VSAM dataset attributes that have been specified whilst defining VSAM cluster.

Question fifty three. What Is Vsam?

Answer :

VSAM = Virtual Storage Access Method
Virtual storage get entry to technique (VSAM) an IBM disk document storage get right of entry to technique,first used within the OS/VS1, OS/VS2 Release 1 (SVS) and Release 2 (MVS)operating structures, later used throughout the Multiple Virtual Storage (MVS) architecture and now in z/OS. Originally a report­oriented filesystem.[NB 2], VSAM incorporates 4[NB 2] facts set corporations: Key Sequenced Data Set (KSDS), Relative Record Data Set (RRDS), Entry Sequenced Data Set (ESDS) and Linear Data Set (LDS).

Question 54. What Are The Different Types Of Vsam Files Available?

Answer :

ESDS: Entry Sequence Data Set
KSDS: Key Sequence Data Set
RRDS: Relative Data Set

Question fifty five. What Is Idcams?

Answer :

IDCAMS is the Access Method Services application. You run the IDCAMS application and deliver AMS commands thru SYSIN. (examples of AMS instructions are DELETE, DEFINE, REPRO etc..).

Question fifty six. What Is Control Interval, Control Area?

Answer :

Control Interval is analogous to a physical block for QSAM files. It is the unit of i/o. Must be between 512 bytes to 32 ok. Usually either 2K or 4K. A large manipulate c language will increase performance for sequential processing whilst the reverse is authentic for random get entry to. Under CICS whilst a report is locked, the entire CI gets locked.
Control region is a collection of control periods. CA is used at some point of allocation. CA length is calculated primarily based at the allocation kind (cyl, tracks or statistics) and may be max of 1 cylinder

Question fifty seven. What Is Freespace?

Answer :

Coded in the DEFINE as FREESPACE(ci ca) in which ci is the percentage of each control c language to be left loose for insertions, ca is the percentage of manipulate intervals in each control place to be left empty.

Question 58. How Do You Decide On Optimum Values For Ci, Freespace Etc?

Answer :

CI length need to be based totally on file length, kind of processing. Usually CI is 4K.If document length is bigger(>1K), selected 6K or 8K. FREESPACE ought to be big if extra wide variety of insertions are envisaged. Usual values are (20 20) when heavy updates are expected. CI size may be calculated.

Question fifty nine. Would You Specify Freespace For An Esds?

Answer :

No. Because you can't insert statistics in an ESDS, additionally when you rewrite a file, it need to be of the same length. Thus setting any cost for freespace does not make any sense.

Question 60. What Is Shareopts?

Answer :

SHAREOPTS is a parameter inside the DEFINE and specifies how an object may be shared among users. It is coded as SHAREOPTS(a b), in which a is the cross location percentage alternative ie how two or more jobs on a single device can percentage the document, whilst b is the go device proportion choice ie how  or extra jobs on one of a kind MVSes can share the record. Usual cost is (2 three).

Question sixty one. Explain What Is Jcl?

Answer :

JCL stands for Job Control Language.  It is the command language of Multiple Virtual Storage (MVS). It is the generally used in Operating System in the IBM Mainframe computers.

Question 62. Explain What Is The Use Of Jcl?

Answer :

It is used for the deleting developing, the Data Sets, GDG’S and VSAM clusters.
It is used for comparing the documents and PDS members
It is used for compiling and executing the programs which incorporates batch programs as properly
It is used for merging and sorting on report data
Question 63. Mention The Types Of Job Control Statements?

Answer :

The varieties of task manage statements are

JOB – to become aware of the Job
DD  –  to supply the I/O documents wished for the execution of the program
EXEC – to identify which program must be accomplished
Question 64. Explain How Jcl Works?

Answer :

JCL recognizes this system to be executed, the inputs which are required and place of the input/output and informs the Operating System through Job control Statements.

Question 65. Mention What Is The Jcl Statement Consists Of?

Answer :

JCL assertion consists of

Name field (non-obligatory)
Operation field
Operand
Comments
brand
Question 66. What Is The Syntax Of Jcl Statement?

Answer :

The syntax of JCL announcement is,
//Job-call JOB Positional-param, Keyword-param

Question sixty seven. Explain What Is Dd Statement Is Used In Jcl?

Answer :

DD declaration is utilized in JCL is used to pick out the supply of enter and the position of output statistics.

Question 68. Explain What Exec Statement Is And What Is The Syntax Of Exec Statement Used In Jcl?

Answer :

EXEC statement holds the task step application or technique facts.  The syntax of EXEC assertion used in JCL is
//Step-call EXEC Positional-param, Keyword-param

Question 69. Explain What Are Jcllib And Steplib In Jcl?

Answer :

Both libraries specifies the personal libraries that should be searched earlier than the default machine libraries does that allows you to find a program to be accomplished.
JCLLIB identifies the libraries that the machine will search for include groups or tactics named in EXEC statements
JOBLIB applies to all steps within the job whilst STEPLIB applies only to the particular step.

Question 70. Explain What Is Dsn Parameter And Disp Parameter Is Used For?

Answer :

DISP parameter: It is used to specify the disposition of dataset which is coded on DSN parameter
DSN parameter: It is used to specify the statistics set name

Question seventy one. Explain What Jcl Procedures?

Answer :

The JCL Procedures are nothing however a set of statements inner a JCL, grouped collectively to perform a specific feature. Procedure may be used to acquire parallel execution of a application using more than one input files.

Question 72. What Is Cataloged Procedures?

Answer :

From the JCL, while the method is separated out and coded in a specific facts store, then it's far referred as a Cataloged Procedure.

Question seventy three. Mention What Happens When Cond Is Coded In Job Statement And When Cond Is Coded Inside Exec Statement?

Answer :

When COND is coded in JOB declaration, the situation is tested for every job step. When the situation is proper for any specific task step, it's far byepassed together with the activity steps.
When COND is coded inner EXEC statement of a activity step, and the circumstance is genuine, then handiest that unique activity step is bypassed, and execution may be achieved from the following activity step

Question seventy four. Mention What Is Dsn In Jcl And What Are The Parameters To Declare The Dsn?

Answer :

In JCL, a dataset name determines the name of a document and it is referred by means of “DSN”.
The DSN cost can incorporate of sub-names every of one to eight characters duration, separated by using intervals and of general duration of forty four characters (alphanumeric).

Question 75. Explain How Would You Create A Temporary Dataset? And Where Will You Use Them?

Answer :

Temporary dataset can through created both by specifying the transient report indicator as in SDN=&&Temp or by no longer specifying any DSName.

Question seventy six. Explain What Is Soc4 Error?

Answer :

SOC4 mistakes is for storage violation error and can be due to many reasons. For instance, invalid address because of script error.

Question seventy seven. Explain In Ways Data Can Be Passed To A Cobol Program From Jcl?

Answer :

A statistics may be surpassed to a COBOL application from JCL through

Files
SYSIN DD assertion
PARM parameter
Question 78. Explain How Can You Access An Uncataloged Dataset In A Jcl?

Answer :

You can get entry to an uncataloged dataset in a JCL by means of the usage of the VOL and UNIT serial parameters within the dataset DD assertion.

Question seventy nine. Explain What Is “cond= Even” And “cond=best”?

Answer :

Cond=even indicates to execute this step EVEN if any previous step is terminated abnormally.
Cond=simplest indicates to execute this ONLY if any preceding step is terminated abnormally

Question 80. Explain What Is The Use Of Iebgener Utility?

Answer :

The use of IEBGENER application is used for copying the information from

one PS to another PS
OR Member of a PDS  to every other PS
OR PS to member of PDS.
Question 81. Is It Possible To Code Instream Data In A Proc?

Answer :

No, it is not viable to code instream data in a PROC.

Question 82. Explain In Dd Statement What Is The Use Of Dcb Parameter?

Answer :

In DD announcement using DCB parameter is to give the detail facts of the physical traits of a dataset.

Question eighty three. Explain How Can You Direct The Data To Spool Using Sysout Option?

Answer :

You can direct the statistics to spool using SYSOUT choice “SYSOUT=*”

Question eighty four. Explain What Is The Difference Between Jes3 And Jes2?

Answer :

The distinction between JES3 and JES2 is that,
JES3 assigns datasets for all of the steps earlier than the process is scheduled.
JES2 assigns datasets required by means of a step simply earlier than the step executes.

Question eighty five. Mention What Is The Difference Between Specifying Disp=antique And Disp=shr For A Dataset?

Answer :

The difference between specifying DISP=OLD and DISP=SHR for a dataset is that,
DISP=OLD: It reads statistics from beginning of dataset. But incase if you attempt to adjust or write, then it'll overwrite on existing data. I.E vintage data is misplaced
DISP=SHR: Its examine-handiest report. In this, a couple of user can percentage the data

Question 86. What’s The Cics Command Used To Access The Current Date And Time?

Answer :

ASKTIME command is used to get entry to modern date and time.

Question 87. How Do You Dynamically Set The Cursor Position To A Specific Field?

Answer :

MOVE -1 to FIELD + L subject. Mention CURSOR option within the SEND command.

Question 88. Which Command Is Used To Release A Record On Which Exclusive Control Is Gained?

Answer :

EXEC CICS UNLOCK END-EXEC.

Question 89. What Are The Attribute Values Of Skipper And Stopper Fields?

Answer :

For Skipper area, use ASKIP and for stopper field use PROT.

Question ninety. How Do You Set The Mdt Option To ‘on’ Status, Even If Data Is Not Entered?

Answer :

Mention FSET choice in DFHMDF or set it dynamically inside the application the usage of FIELD+A attribute area.

Question ninety one. Which Cics Service Transaction Is Used To Gain Accessibility To Cics Control Tables?

Answer :

CEDA transaction is used to gain accessibility to govern tables.

Question 92. Into Which Table Is The Terminal Id Registered?

Answer :

Terminal Control Table.

Question ninety three. What Is A Mapset?

Answer :

Mapset is a group of maps which can be linked edited collectively to form a load module. It must have a PPT access. It may have names from 1 to 7 chars.

Question ninety four. What Is The Function Of The Cics Translator?

Answer :

The CICS translator converts the EXEC CICS instructions into name statements for a specific programming language.

Question 95. What Are The Differences Between An Exec Cics Xctl And An Exec Cics Link Command?

Answer :

The XCTL command transfers the manage to an utility software on the identical logical level and it does no longer anticipate the manipulate lower back, at the same time as the LINK command passes the manipulate to an application software at the subsequent logical stage and expects the manipulate back.

Question ninety six. What Is Eib? How It Can Be Used?

Answer :

CICS automatically presents a few machine-associated facts to every undertaking in a form of EXEC Interface Block (EIB), which is precise to the CICS command stage. We can use all of the fields of EIB in our utility packages right away.

Question ninety seven. What Information Can Be Obtained From The Eibrcode?

Answer :

The EIBRCODE tells the software application if the closing CICS command turned into done efficaciously or no longer.

Question ninety eight. What Is The Effect Of Including The Transid In The Exec Cics Return Command?

Answer :

The subsequent time the give up-person presses an attention key, CICS will start the transaction certain within the TRANSID choice.

Question 99. What Is The Function Of The Exec Cics Handle Condition Command?

Answer :

To specify the paragraph or application label to which the manipulate is to be exceeded if the “cope with condition” happens.

Question one hundred. What Is The Difference Between The Into And The Set Option In The Exec Cics Receive Map Command?

Answer :

The INTO choice moves the data in the TIOA into the reserved precise place, while the SET option absolutely returns the deal with of the TIOA to the desired BLL mobile or “deal with-of” a linkage phase.

Question a hundred and one. What Is The Function Of Dfhmdf Bms Macro?

Answer :

The DFHMDF macro defines fields, literal, and traits of a area.

Question 102. What Is The Difference Between Getting The System Time With Eibtime And Asktime Command?

Answer :

The ASKTIME command is used to request the modern-day date and time. Whereas, the EIBTIME discipline ha the fee at the challenge initiation time.

Question 103. What Is The Function Of The Terminal Control Table?

Answer :

The TCT defines the traits of each terminal with which CICS can talk.

Question 104. What Is A Deadlock?

Answer :

A impasse takes place when a undertaking is watching for a aid held through some other project which, in turn, is looking ahead to a assets held by way of the first venture.

Question one zero five. Explain The Term Multi Region Operation ?

Answer :

MRO is the mechanism through which special CICS deal with areas with inside the equal CPU can communicate and percentage assets.

Question 106. What Is Meant By Program Reentrance?

Answer :

A software is taken into consideration reentrant if a couple of project can execute the code with out interfering with the alternative responsibilities execution.

Question 107. What Is The Common Work Area?

Answer :

The common work location is a storage area that may be accessed by means of any mission in a CICS system.

Question 108. What Is The Meaning And Use Of The Eibaid Field?

Answer :

EIBAID is a key area within the execute interface block; it shows which interest key the consumer pressed to provoke the task.

Question 109. What Is Bms?

Answer :

BMS stands for Basic Map Support. It permits you to code assembler degree packages to outline displays.

Question a hundred and ten. Why Do We Need Integrated Cics Translator?

Answer :

 To cope with each local Cobol and embedded CICS statements within the Source Program.
 The COBOL compiler works with the Integrated CICS translator while we use it Fromcompiler alternative.
 When the compiler face CICS statements inside the source software, it interfaces with the integrated CICS translator.
 Then translator takes movements on the CICS statements after which lower back to the compiler, display what native language statements to generate.
 There is not any restrictions in Integrated Translator compared to Separate Translator.
Question 111. What Do You Know About Cobol?

Answer :

COBOL stands for Common Business Oriented Language. The US Department of Defense, in a convention, shaped CODASYL (Conference on Data Systems Language) to increase a language for meeting commercial enterprise statistics processing needs that's now known as COBOL.

Question 112. List Some Features Of Cobol ?

Answer :

COBOL is a trendy language that can be compiled and finished on various machines. It is ideally fitted for business-oriented programs as it could cope with huge volumes of records. It presents severa debugging and checking out equipment. COBOL is a dependent language; it has one-of-a-kind divisions, so it is easy to debug.

Question 113. Name The Divisions In A Cobol Program.

Answer :

Identification Division, Environment Division, Data Division, and Procedure Division.

Question 114. What Are The Different Data Types Available In Cobol?

Answer :

Alpha-numeric (X), Alphabetic (A), and Numeric (9).

Question one hundred fifteen. What Is 'is Numeric' Clause?

Answer :

IS NUMERIC clause is used to test if any item is numeric or now not. It returns TRUE whilst the object in opposition to which it is used includes simplest numbers(zero to 9). The object can be high-quality or poor.

Question 116. What Are 66 And 88 Level Used For?

Answer :

Level 66 is used for RENAMES clause and Level 88 is used for condition names.

Question 117. What Is The Difference Between Subscript And Index?

Answer :

Subscript is the incidence in an array. Index is the displacement from the beginning of an array.

Question 118. What Is The Difference Between Search And Search All?

Answer :

SEARCH is a serial search, whereas SEARCH ALL is a binary seek. A table must be in taken care of order earlier than using SEARCH ALL.

Question 119. What Is The Difference Between Performing A Section And A Paragraph?

Answer :

Performing a SECTION will reason all the paragraphs which might be a part of the section to be executed. Performing a PARAGRAPH will purpose only a paragraph to be executed.

Question 120. What Is A Scope Terminator?

Answer :

Scope terminator is used to mark the give up of a verb. Example: IF and END-IF.

Question 121. What Are The File Opening Modes In Cobol?

Answer :

File beginning modes in COBOL encompass: INPUT, OUTPUT, I-O, and EXTEND.

Question 122. What Is The Maximum Size Of A Numeric Field We Can Define In Cobol?

Answer :

The most size of a numeric discipline is PIC nine(18).

Question 123. What Is The Difference Between Continue And Next Sentence?

Answer :

CONTINUE transfers the manipulate to the following statement after the scope terminator. NEXT SENTENCE transfers the manipulate to the announcement after the first length encountered.

Question 124. Why We Can Not Define Occurs Clause At 01 Level?

Answer :

01 is of the report degree. We repeat the fields within a file, no longer the record itself. So an Occurs clause cannot be used at 01 degree.

Question a hundred twenty five. What Is The Mode In Which You Will Open A File For Writing?

Answer :

To write into a report, the report needs to be opened in either OUTPUT or EXTEND mode.

Question 126. What Is The Difference Between Call By Content And Call By Reference?

Answer :

The parameters surpassed in a Call By Content are included from change by means of the referred to as program. In Call By Reference, parameters may be changed by the referred to as software.

Question 127. What Is A Linkage Section?

Answer :

The linkage section is a part of a called software that 'hyperlinks' or maps to data items inside the calling application's operating garage.

Question 128. What Will Happen If You Code Go Back Instead Of Stop Run In A Stand Alone Cobol Program?

Answer :

The software will cross in an infinite loop.

Question 129. How Is Sign Stored In A Comp-3 Field?

Answer :

It is stored inside the last nibble.

Question a hundred thirty. What Is The Difference Between Comp And Comp-3?

Answer :

Comp is a binary usage, while comp-three suggests packed decimal.

Question 131. What Is The Purpose Of Identification Division?

Answer :

Identification Division is used for documentation cause.

Question 132. What Is The Difference Between Static Call And Dynamic Call?

Answer :

In static call, the known as software is a stand on my own program, it's far an executable software. During run time we can name it in our called software. As about dynamic name, the called software isn't always an executable software; it may be performed via the referred to as application simplest.

Question 133. What Is Redefines Clause?

Answer :

Redefines clause is used to allow the identical garage allocation to be referenced by means of special facts names.

Question 134. What Is The Purpose Of Pointer Phrase In String Command?

Answer :

The Purpose of Pointer phrase is to specify the leftmost role in the receiving subject in which the primary transferred man or woman could be stored.

Question 135. What Is 77 Level Used For?

Answer :

It is an elementary level object which cannot be subdivided.

Question 136. What Is Binary Search?

Answer :

Compare the item to be searched with the item at the centre. If it matches high-quality else repeat the manner with the left half or the proper 1/2 relying on in which the item lies.

Question 137. What Is The Use Of Evaluate Statement?

Answer :

Evaluate is sort of a case announcement and can be used to update nested Ifs. No smash is needed as the manipulate comes out as a quickly as healthy is observed.

Question 138. Can I Redefine An X(10) Field With A Field Of X(20)?

Answer :

Yes, as Redefines reasons both fields to begin at the equal area.

Question 139. What Is Comp-1 And Comp-2?

Answer :

COMP-1 is single precision floating point that makes use of four bytes. COMP-2 is double precision floating factor that makes use of 8 bytes.

Question a hundred and forty. What Is The Function Of Accept Verb?

Answer :

Accept Verb is used to get information such as date, time, and day from running device or without delay from the person. If a application is accepting information from the consumer, then it needs to be handed via the JCL.

Question 141. What Is A Compute Statement?

Answer :

Compute assertion is used to write arithmetic expressions in COBOL. This is a replacement for Add, Subtract, Multiply, and Divide.

Question 142. How Do You Define The Files Referred To In A Subroutine Program?

Answer :

Supply the DD cards in JCL simply as you'll for documents cited within the fundamental software.

Question 143. What Divisions, Sections And Paragraphs Are Mandatory In A Cobol Program?

Answer :

Identification Division and Program-Id paragraph are obligatory in a COBOL program.

Question 144. Where Does Area B In Cobol Start From?

Answer :

Area B starts offevolved from 12 to 72 column.

Question one hundred forty five. Where Does The File-manage Paragraph Appear?

Answer :

It seems within the Input-Ouput Section in the Environment Division.

Question 146. What Is The Difference Between Perform With Test After And Perform With Test Before?

Answer :

If TEST BEFORE is specified, the circumstance is tested at the beginning of each repeated execution of the required PERFORM range. If TEST AFTER is special, the situation is tested at the end of each repeated execution of the PERFORM variety. The range is finished at least as soon as in TEST AFTER.

Question 147. What Is Local-garage Section?

Answer :

Local-Storage is allocated every time a software is called and could be de-allocated when this system stops through an EXIT PROGRAM, GOBACK, or STOP RUN. It is described in the DATA DIVISION after the WORKING-STORAGE SECTION.

Question 148. What Are The Access Modes Of Start Statement?

Answer :

Access modes are SEQUENTIAL or DYNAMIC for the begin statement.

Question 149. What Is The Difference Between Pic nine.99 And Pic9v99?

Answer :

PIC nine.Ninety nine is a four role discipline that without a doubt consists of a decimal factor in which as PIC 9v99 is 3 position numeric subject with assumed decimal role.

Question a hundred and fifty. Why Is It Necessary To Open A File In I-o Mode For Rewrite?

Answer :

Before REWRITE is completed, the document must be opened and study from the document. Therefore, the file have to be opened in I-O mode for rewrite functionality.




CFG