Interview Questions.

SCCM Interview Questions and Answers

fluid

SCCM Interview Questions and Answers

Q1. What is SCCM?

Ans: System Center Configuration Manager(SCCM) which is also referred to as ConfigMgr, is used to manage more than one structures of far off locations that use similar OS with a view to offer services like software program distribution, OS Deployment, Security and many others.

Q2. What is Secondary Site?

Ans: Four Main characteristics

A Secondary Site does not have get right of entry to to a Microsoft SQL Database

Secondary Sites are ALWAYS a Child Site of a Primary Site and may simplest be administered via a Primary Site

Secondary Sites can not have Child Sites in their very own

Clients cannot be assigned without delay to the Site

Q3. What is MIF?

Ans: SCCM can use MIF files to determine the success or failure of an set up.

After a software has finished executing, SCCM will appearance in the %windir% and %temp% directories for brand spanking new MIF documents (created after the time of this system execution start) after which healthy them on any or all of the following criteria.

Q4. Define SMS Provider?

Ans: It is also called WMI issuer that allows both write and read get admission to to the Configuration Manager 2007 site database. The Configuration Manager Console uses the SMS Provider.

The SMS Provider can be hooked up on the site database server laptop, web site server pc or another server magnificence 1/3 computer in the course of Configuration Manager 2007 Setup. After setup has finished, the contemporary set up area of the SMS Provider is displayed at the site residences popular tab.

Q5. What is CENTRAL SITE? 

Ans: A Central Site is a Configuration Manager Primary Site that resides at the top of the Configuration Managerhierarchy. All Database data rolls from the kid to the parent and is accrued by using the Central Site’s Configuration Manager Database. The Central Site can administer any web page under it in the hierarchy and may senddata all the way down to those web sites as well.

Q6. What are the client deployments techniques?

Ans: Client Push Installation, Software update point primarily based installation, Group Policy Installation, Logon Script Installation, Manual Installation, Upgrade Installation(software Distribution) 

Q7. What is PRIMARY SITE?

Ans: Four foremost characteristics:

The Site has get admission to to a Microsoft SQL Server Database

Can administer or be administered thru the Configuration Manager Console

It can be a child of other Primary Sites and might have Child Sites of its own

Clients can be assigned directly to the Site.

Q8. How do you create a package deal for Adobe?

Ans: The command line

msiexec.Exe /q ALLUSERS=2 /m MSIHPSJR /i “AcroRead.Msi”

TRANSFORMS=mytransform.Mst

Q9. What is ITMU?

Ans: SMS 2003 Inventory Tool for Microsoft Updates

Q10. What is the use of WSUS (Windows Server Update Service)?

Ans: It permits administrators to set up the brand new Microsoft product updates to computers which are walking the Windows running device.

Q11. What is SUP ( Software Update Point)?

Ans: This is required a issue of software updates, and after it's far installed, the SUP is displayed as a website machine position inside the Configuration Manager console. The software program replace point web site system position must be created on a website system server that has Windows Server Update Services (WSUS) three.Zero set up.

Q12. How do you Backup SCCM Server? 

Ans: To create a scheduled backup task, increase the Site Settings node and enlarge the Site Maintenance node, click on on Tasks.

For Manual backup – Start SMS_SITE_BACKUP carrier

HubSpot Video
 

Q13.  What is BITS-Enabled Distribution Points?

Ans: Instead of BITS, Client computer makes use of server message blocks (SMB). It enables to manipulate the bandwidth throttling among distribution factors and customer computers. BITS-enabled distribution factor and is interrupted, it can be started out in which it left off.

Q14. Define Server Locator Point?

Ans: Server Locator Point is used in an SCCM hierarchy to finish consumer website online mission at the intranet and assist customers discover MP when they can't discover that data via AD Domain Services.

Q15. What is the Fallback repute factor?

Ans:

Site system position that facilitates you control customers and become aware of any consumer-associated problems.

SMS 2003 consumer computers can not use a fallback popularity factor.

Fallback client help what number of customers: 1lack

Identify clients which might be unmanaged because they have got troubles communicating with their MP.

Here you may see that due to the fact an FSP became now not described, the kingdom messages (one hundred, 400) from the ccmsetup.Log were now not forwarded anywhere. The subsequent set of snippets are from the ccmsetup.Log wherein the customer is surpassed the FSP= assets all through customer set up.Notice that the FSP line is not clean and contains the FQDN of the server protecting the FSP Role.

Q16. How do you distribute a bundle?

Ans:

create a bundle in SCCM, pointing it to the set up assets, and inside the package create an deploy program(you could have already completed this?)

assign Distribution Points on your bundle so the contents get synched.

Create a Collection containing the gadgets (customers/computers) which can be allowed to receive the package.

Create an Advertisement for the distribution, linking the bundle you created to the gathering, decide whetherthe Adverisement is obligatory (installation enforced) or not (users need to go to the “Run AdvertisedPrograms” conversation in Windows and pick out to install the program

Q17. Can you discover clients those are in distinctive AD woodland? 

Ans: Yes. Internet-primarily based client management, which helps the subsequent web site structures established in a separate forest to the web page server:

Distribution factor

Software replace point

Fallback reputation point.

Managememt point.

Q18. What are the conditions for Software Update Point?  

Ans: Windows Server Update Services (WSUS) three.0, WSUS three.0 Administration Console, Windows Update Agent (WUA) 3.Zero, Site server conversation to the lively software update factor, Windows Installer, Background Intelligent Transfer Server (BITS) 2.5, Network Load Balancing (NLB).

Q19 .What are SCCM BITS Throttling?

Ans: Computer Client Agent Properties found within Site ManagementSiteSite SettingsClient Agents

Group Policy Preferences to throttle BITS visitors

Q20. What are Ports used in SCCM?

Ans:

Client to website online system 80(HTTP)and default HTTPS port 443

Site Server to Site Server SMB 445 its bi-directional.

TCP 2701 is the  port that SCCM 2012 used for far flung manipulate.

Q21. What are Discovery Methods?

Ans:

Active Directory System Group Discovery

Active Directory Security Group Discovery

Active Directory System Discovery

Active Directory User Discovery

Network Discovery

Heartbeat Discovery

Q22. What are the Site System Roles?

Ans:

Management Point

Server Locator Point

Distribution Point

Software Update Point

Reporting Point

Fallback Status Point

PXE Service Point

State Migration Point

Publish the ConfigMgr 2012 web site information to AD, ConfigMgr 2012 can publish data to AD.

Q23. Why to Extend Schema in SCCM?

Ans: Extadsch.Exe device or the ConfigMgr_ad_schema.Ldf report

four moves are required to allow Configuration Manager Clients to question Active Directory Domain Services to locate web page resources

Extend the Active Directory schema.

Create the System Management box.

Set protection permissions at the System Management box.

Enable Active Directory publishing for the Configuration Manager web page.

Q24. What is Senders?

Ans: There are two types of senders Standard Sender & Courier Sender

Standard Sender(Pre-degree Content calls for Courier sender):- The general sender is hooked up and configured by way of default on all number one and secondary web sites. If your web page-to-website online communications arise over a LAN that uses a supported protocol, you do now not need to put in every other sender

Courier Sender:- The courier sender is mounted and configured with the aid of default on all primary and secondary web sites.When you've got large applications that require excessive time or bandwidth to be sent over the community, this sender may be useful. You can use courier sender on the source Configuration Manager 2007 web page to create a parcel (this is, a collection of files transferred from one site to another the usage of courier sender); write the parcel to a tape, CD, or another bodily medium; and then deliver the tape or CD to the vacation spot website online by means of mail or a courier carrier. At the vacation spot website online, you may then use courier sender at that site to get hold of the parcel and import the package statistics into the site. 
 

Q25. How do you configure the SUP? 

Ans: In the Configuration Manager console, navigate to

System CenterConfiguration Manager / Site Database /Site Management / <site code> – <site name> / Site Settings / Site Systems

Right-click on the web site gadget server call, after which click New Roles.

Select Software update point, after which click Next.

Specify whether or not the site server will use a proxy server whilst connecting to the software update factor, after which click Next.

Select Use this server because the lively software program replace factor, after which specify the port settings configured for the WSUS Web website online on this web page gadget.

Specify the synchronization supply for the lively software replace factor using one of the following settings: like

Synchronize from Microsoft Update or Synchronize from an upstream update server

Keep the default placing Do no longer create WSUS reporting activities, after which click Next

Specify whether or not to synchronize software program updates on a schedule by using choosing Enable synchronization on a schedule For which the Updated software could be occur at the equal time, replace the classifications and then press adequate.

 For which the Updated software could be can be arise on the equal time, Specify the goods and then press good enough.

To Observe the installation process for the Updated software, the path is Open <InstallationPath>Logs  SUPSetup.Log in, After final touch of Installation, it'll be written into log report.

To verify that the hyperlink to the WSUS server became finished successfully, the course is Open <InstallationPath>Logs  WCM.Log in.

Q26. Why MOF Files Used by means of Hardware Inventory?

Ans: Configuration Manager 2007 customers without a doubt collect only the coverage generated by way of the contents of the    .SMS_def.Mof report defines the reporting lessons used by the hardware inventory customer agent.

Unlike the layout.Mof document, the SMS_def.Mof document will now not sent to clients.

The inventory processes in Hardware that are utilized by 2 mof files are the format.Mof and SMS_def.Mof MOF documents. You have to open the SMS_DEF.MOF document, to allow Asset Intelligence.




CFG