Interview Questions.

SAP Basis Interview Questions and Answers

fluid

SAP Basis Interview Questions and Answers

Q1. What is SAP Basis?

Ans: SAP foundation acts as an operating machine or a platform for SAP applications to run.  It helps the entire range of SAP programs.

Q2.  What is the difference between Developer Trace, System Log and System Trace?

Ans:

System Trace: When you want to report internal SAP machine activities, device trace is used. The trace is beneficial in diagnosis internal problems within SAP device and the host system.

System Log : To recognise the recent logs for application server and CI,  System log is referred.

Developer Trace: In the occasion of issues, developer hint, facts the technical facts about the mistake or problem

For problem analysis and system monitoring Developer hint or System log is used.

Q3. In a state of affairs where My SAP device is down (Users unable to login to SAP system), how to research the trouble?

Ans:

Check the Database repute

SAP services

SAP management console ( Dispatcher, IGS and Message Server)

You want to discover hint root on the premise of factor at serial no ( c ).

Check community connectivity if everything is good enough

Q4. What is personal mode?

Ans:In non-public mode, the heap facts is exclusively allotted by means of the user and is not any more shared or available throughout the system. This occurs when your extended reminiscence is exhausted.

Q5.What is OSP$ imply?

Ans:Two customers “OPS$adm” and “OPS$SAP” Service are created in your SAP system and to connect and talk with database internally this user mechanism is used. 

Q6. What are the unique varieties of RFC and provide an explanation for what Transactional RFC is?

Ans: RFC (Remote Function Call) is a mechanism to talk and replacing the data among different SAP systems.  There are 4 styles of RFC’s system

Synchronous RFC ( S RFC)

Asynchronous RFC (A RFC)

Transactional RFC ( T RFC)

Queued RFC (Q RFC)

Transactional RFC ( T RFC ) :  This sort of RFC is much like asynchronous RFC, but by way of allocating a transaction ID (TID) it makes certain that the request despatched more than one instances because of an mistakes ought to method handiest for once.  In T RFC the faraway system does not must be to be had in the meanwhile unlike asynchronous RFC.

Q7. What is OCM and the way to follow OCM Patches?

Ans: OCM stands for online correction gadget, by way of the use of SPAM you could practice OCM Patches.

Q8. How to perform a SAP-export and import tables in SAP from OS level?

Ans: To export or import tables in SAP from OS stage you have to comply with three steps and by the use of R3trans utility in SAP

Step 1: Collect all list of tables to be exported

Step 2: Check whether enough disk area is available inside the listing wherein you going to export.

Step 3: Create two manipulate documents for R3trans so that you can be used for import and export.

Q9. What is the difference among – support package, kernel and SAP be aware?

Ans: SAP Note: An mistakes in a single transaction or application is removed by means of implementing a SAP word.

Kernel: Kernel incorporates the executable files (.EXE) like different programs and while a Kernel upgrade is finished a new version of the EXE document replaces the older variations.

Support Package: SAP assist applications is a bunch of corrections, this will be used by applying transaction SPAM

Q10. How can you locate the listing of gadgets that have been repaired within the gadget?

Ans: The list of items that have been repaired may be discovered within the gadget having ADIRACCESS keys.

Q11. What is the reason of desk TADIR?

Ans: Table TADIR contains object listing entries.

Q12. Is it possible to install SAP patches when other customers are on line?

Ans: When different customers are on-line we can’t install SAP patches, as guide manager will not be able to update and it will terminate it. So it's far usually feasible to higher follow assist packs when there is no users login into the system.

Q13. Mention what's the distinction among SDM and JSPM?

Ans: JSPM ( Java Support Package Manager) is used to use help packages on deployed software additives.  In other phrases it’s a tool that permits you to install the components and assist programs.

SDM ( Software Delivery Manager) is used for importing Java Support Packages.  To deploy and control software programs obtained from SAP,  SDM tool is used.

JSPM makes use of SDM for the deployment motive

Q14.   What is the system to disable import all alternative from STMS in SAP?

Ans: To disable import all choice from STMS in SAP, steps are:

Go to STMS T-code

Go to menu option review

Select System

Choose SAP System

Go to transport tool tab

Create parameter “No_Import_All” with price set as 1

Save it

Q15. Mention the use of personalized tab and parameter tab in user grasp report?

Ans: Parameter Tab: It will permit get right of entry to to assign T-code on which one has to work

Personalization Tab: It is required for RFC connection among structures apart from person personal statistics

HubSpot Video
 

Q16. What is the one of a kind kind of customers in SAP?

Ans: Different styles of users in SAP are

Dialog Users

System Users

Communication Users

Service Users

Reference Users

Q17. Explain what is using reference and carrier user in SAP?

Ans:

Service User:  For “carrier consumer” preliminary password or expiration of password are not checked.  Only admin has rights to change the password, customers cannot. Multiple logins are possible.

Usage: Service users are for anonymous users.  Minimum authorization need to receive to such sort of users

Reference User: For this kind of customers GUI login isn't always feasible.

Usage: In case of emergency, with the help of reference consumer,  it's miles viable to offer one consumer authorization to any other person.

Q18. Explain how you can restriction more than one logins of consumer in SAP? What are the element you have to take care of whilst writing the ID’s?

Ans: To limit multiple logins you need to set the parameter as

Parameter have to set in RZ10

login/multi_login_users= set to 1 to activate (If this parameter is set to price 1, a couple of dialog logons to the R/three device are blocked)

login/disable_multi_gui_login=  List out the customers that have to be allow to logon for a couple of instances

While writing the consumer ID’s things to be taken care are, listing the user IDs separated by way of commas “..” , among consumer IDs do no longer leave area characters and to peer the modifications restart the R/3 example.

Q19.  At OS stage how you may alternate the quantity of labor method? How you may analyze the popularity of work method at OS degree?

Ans: To exchange the number of work system on the OS stage, you may boom the no. Of work procedures by using editing the parameter rdisp/wp_no_=

Status of a WP at OS level can be checked with the aid of executing dpmon.

Q20. Explain a way to outline logon corporations?

Ans: Logon agencies may be defined the use of the Tcode smlg. In order to do that you have to create the institution after which assign the times for that unique organization.

Q21. What is SAP single stack system?

Ans: A single stack device is described by means of SAP gadget both with JAVA as runtime engine or SAP Netweaver as ABAP.

Eg: Single Stack System (Java) is SAP Enterprise Portal System (Ep)

Single Stack System (ABAP) is SAP ERP (ECC)

Q22. What are the tools to put in JAVA patches?

Ans: To use the JAVA patches , SAP installer (SAPinst.Exe) is employed.  SDM and JSPM are the cutting-edge variations of tools used to install Java Patches.

Q23. Explain what is “Data Sets” in SAP?

Ans: To remedy queries which cannot be solved by the use of the approach interfaces, a hard and fast of records is used. This set of records is called “ Data Sets”.

Q24. At O.S stage where to test for machine logs of SAP application?

Ans: To test the machine logs of SAP application at OS level, SAPMMCà SAP systemsà SIDàSysLog

Q25. Explain what's LUW (logical unit of labor)?

Ans: A listing of steps among t-code in referred to as logical LUW

Q26. Explain what's heterogenous gadget copy and homogenous machine reproduction ?

Ans:

Homogenous machine replica= Same OS + Same Database

Heterogeneous machine replica= Different OS + Different database or identical database

Q27. Explain what are the useful modules used in collection in BDC?

Ans: Using BDC programming a records may be transferred efficiently.  There are three functional modules which can be utilized in a chain.

BDC _OPEN_GROUP:  Name of the consumer, periods and consumer call are laid out in those useful modules.

BDC_INSERT: It is used to insert the data for one transaction right into a session.

BDC_CLOSE_GROUP: It is used to shut the batch enter session.

Q28. Explain what's an “OK” code is and what is the difference among “t-code” and “OK” code?

Ans: An “OK” code is utilized by a software to execute a feature as an instance after a push button has been clicked.

Transaction code or “t-code” is a “shortcut” that helps a person to run a application.

Q29. Explain how customer refresh is exceptional than customer copy?

Ans: Client refresh is overwriting or copying to current purchaser, while copying the newly created client is referred to as patron replica.

Q30. What is a background processing batch scheduler?

Ans: To check the schedule heritage jobs and to execute them parameters like rdisp/btctime is used. These parameters define historical past processing batch scheduler.

Q31. Explain what is SAP IDES?

Ans: SAP Internet Demonstration and Evaluation System or SAP IDES,  this device show the capability of numerous SAP solutions used by vital customers.

Q32. Explain what's the cause of TDEVC ?

Ans: The cause of TDEVC incorporates improvement training and applications.

Q33. How many forms of work approaches are there in SAP ?

Ans: There are seven forms of paintings approaches they're:

Dialog

Enque

Update

Background

Spool

Message

Server

Gateway

Q34. What is the function of “ Application Server” ?

Ans: Application Server takes the request from the person and if the request calls for statistics then it connects to the database server and offers output.

Q35. What is manner for applying patches?

Ans: Process for applying patches are:

Download patches from the provider .Sap.Com to Trans Directory

Using CAR command extract the patches in the Trans Directory

Using SAPM,  import patches into SAP stage and Apply

Q36. How to perform the delivery?

Ans: Transport may be finished via STMS_IMPORT or thru FTP.

Q37. What are the types of transport queries?

Ans:

Customising Request

Workbench Request

Transport of Copies

Re-location

Q38. Explain what is business KPIs ?

Ans: Business KPIs are Key Performance Indicators.  It suggests the overall performance of a enterprise at a strategic degree. They help in leading the corporation on the preferred music by using evaluating company’s  preceding overall performance with the marketplace leaders within the same market.

Q39. Explain what's the significance of desk T000?

Ans: Table T000 carries a listing of defined customers, in which we will preserve transaction code SCC4.

Q40. What is SAPS ?

Ans: SAPS stands for SAP Application Performance Standard, that is a hardware unbiased unit which describes the performance of a device configuration in SAP environment.

Q41. Mention what is the difference between Central Instance & Application Server?

Ans: Central Instance has message server and dialog, replace, spool, enque, gateway, historical past work techniques.

Application server has dialog, update, spool, gateway and historical past paintings process.

Q42. In what ways you'll recognise whether or not a system is Unicode or Non-unicode?

Ans: By code sm51 t-code we will see whether it is Unicode or non-unicode.  In this code we can find the release notes button in the utility device bar if you click on that you can see the entire statistics like Database, Kernel model, Unicode or non- Unicode.

Q43. In SAP foundation what are the special forms of transport requests?

Ans: Four kinds of delivery requests are there

Customizing request

Workbench request

Transport request

Relocation

Q44. What is logical device? How to create and why?

Ans: For conversation among systems within the landscapes logical machine is required.   It enables the gadget to recognize the target gadget as an RFC destination.

TCODE used is SPRO

Q45. How you may assign an object to a hundred roles at time?

Ans: To assign an item to a hundred roles at time,

Go to promote T-code from there visit the table agr_agrs.

You could be requested for Access key

Enter the gadgets that wishes to be added to one hundred roles

Select the variety of roles in which the object needs to be introduced

Save or Activate whatever choice is given

Q46. On a specific gadget how you could get a list of the customers with improvement get entry to on a particular gadget?

Ans: By using table “DEVACCESS” you could get a listing of the users with improvement access.

Q47. How can you view locked transactions?

Ans: To view locked transactions you need to appearance in discipline CINFO, desk TSTC.  Within SAP you can either use SE11 or SE16 to browse the desk contents.  Make positive which you enter “A0” because the “HEX01 facts detail for SYST” starting cost and “A9” because the finishing cost.  This will list all of the transactions locked inside the gadget.

Q48. What is an ‘OK’ code? What are the variations an ‘OK’ code to a ‘T-code’?

Ans: OK code is utilized by a software to execute a characteristic for example after a pushbutton has been clicked.  A transaction code is a “shortcut” that allows a person run program.

Q49. How you can disable the ‘Import All’ button on STMS for the queues?

Ans:

Login for your Transport Domain Controller

Run STMSàOverviewàSystem

Choose the machine you need to disable ‘Import All’

Go to Transport Tool tab

Add/Create parameter “ No_IMPORT_ALL” set its fee to 1

Q50. How you may follow SAP notes to SAP device?

Ans:

Goto Tcode SNOTE

GOTO MenuàDownload SAPNote

Give the Note No

After downloading take a look at the fame, if implemented

Select Note, GOTO Menu SAPNoteàImplement Note

Q51. Mention what is the reason of table USR02?

Ans: This desk shops passwords and User IDS.

Q52. What is the difference among kernel substitute and aid package?

Ans: Kernel replacement is the alternative of the SAP executable on the OS level, while guide package consists of fixes to the ABAP code inside a SAP example.

Q53. Which are the maximum common mistakes encountered even as dealing with TRANSPORTS ?

Ans: Return code (four) suggests import ended with warning.

Return code (eight) indicates now not imported ended with error

Return code (12) indicates import is cancelled.

Return code (16) shows import is cancelled.

Q54. How will move about doing a customer reproduction ?

Ans: You can do a purchaser replica using the SCCL transaction

Q55. List the difference between asynchronous and synchronous delivery -

Ans: Synchronous Transport - Dialog or batch system are blocked till import is ended

Asynchronous Transport - Dialog or batch procedure is launched after import  is began.

Q55. How will decide whether your SAP server is Unicode or ASCII ?

Ans: Go to SM51 , Click Release Notes. Entry corresponding to ICU Version will let you know whether or not your machine is ASCII or Unicode.

Q56. List the forms of Transport requests?

Ans: There are four sorts of transport requests in SAP -

Customizing Request

Workbench Request

Transport of Copies

Relocation

Q57. What is the difference between Consolidation and Development direction ?

Ans: In consolidation route - items may be changed and they are able to shipping from one system to other. This is the path between improvement to pleasant

In Development course - Objects cannot be changed and they can't be transported from one gadget to other. This is the path between pleasant to production

Q58. How will you outline logon companies ? What is Load Balancing in SAP ?

Ans: You can set the logon institution the use of SMLG transaction.

Q59. What is supplementation language ?

Ans: Default SAP systems are pre-set up with English and German.

SAP does support many other language which may not complete translate from the default English and German. To fill this gap , Supplementary language (a software) is hooked up.

Q60. Is SAP a database ?

Ans: NO . SAP is not a database but it makes use of databases from different companies like Oracle. Although SAP has currently released its own database HANA

Q61. Which transaction do you use to test Buffer Statistics ?

Ans: ST02 , RZ10




CFG