Interview Questions.

Interview Questions For PHP and Mysql

fluid

Interview Questions For PHP and Mysql

Q1. What is php nd Mysql?

Ans: PHP is the most famous scripting language for internet improvement. It is loose, open source and server-side (the code is completed on the server). MySQL is a Relational Database Management System (RDBMS) that uses Structured Query Language (SQL).

Q2. Is MySQL is a programming language?

Ans: SQL stands for Structured Query Language, and it is a programming languagedesigned for querying information from a database. MySQL is a relational database control gadget, that is a totally distinctive component.

 

Q3. What is the motive of my SQL?

Ans: MySQL is a relational database management machine primarily based on SQL – Structured Query Language. The utility is used for a extensive variety of purposes, inclusive of data warehousing, e-commerce, and logging programs. The most not unusual use formySQL but is for the purpose of a web database.

 

Q4. What is using mysql?

Ans: MySQL is a freely to be had open source Relational Database Management System (RDBMS) that uses Structured Query Language (SQL). SQL is the most famous language for including, accessing and managing content material in a database. It is maximum referred to for its brief processing, established reliability, ease and flexibility of use.

 

Q5. Who created SQL?

Ans: SQL turned into first of all advanced at IBM with the aid of Donald D. Chamberlin and Raymond F. Boyce after studying approximately the relational version from Ted Codd within the early Seventies.

 

Click Here For PHP and Mysql

Q6. What is a postgresql database?

Ans: PostgreSQL (suggested "publish-gress-Q-L") is an open supply relational databasemanagement machine ( DBMS ) developed through a worldwide group of volunteers.PostgreSQL isn't always managed by means of any company or other non-public entity and the source code is to be had free of price.

Q7. Why PHP language is used?

Ans: PHP is a popular-cause scripting language this is in particular ideal to server-aspect internet development, wherein case PHP generally runs on an internet server. Any PHPcode in a asked report is achieved with the aid of the PHP runtime, normally to create dynamic web web page content or dynamic pictures used on websites or elsewhere.

Q8. What is my SQL Server?

Ans: MySQL is an open source relational database management machine (RDBMS) based totally on Structured Query Language (SQL). ... LAMP is a Web improvement platform that uses Linux because the working gadget, Apache as the Web server, MySQL as the relational database control system and PHP as the item-oriented scripting language.

Q9. Is SQL a programming language?

Ans: Fourth-era languages are programming languages which are closer to humanlanguage than excessive-level languages like Java. These 4GLs are frequently used to get admission to databases, consisting of SQL, wherein humanlike syntax is used to retrieve and control records. SQL might not be a language on par with Java or C#, but it's miles alanguage.

Q10. What is a Postgis database?

Ans: PostGIS is an open supply, freely to be had, and fairly OGC compliant spatialdatabase extender for the PostgreSQL Database Management System. In a nutshell it adds spatial features together with distance, place, union, intersection, and uniqueness geometry facts sorts to the database.

Q11. Is postgresql is Nosql database?

Ans: NoSQL databases like MongoDB or CouchDB generally compete with each different, however now a relational database is positioning itself as a NoSQL participant. ThePostgreSQL Project, which EnterpriseDB supports, delivered NoSQL-fashion JSON processing functions again in 2012.

Q12. Why will we need to apply PHP?

Ans: A suitable advantage of the use of PHP is that it is able to interact with many exceptional database languages together with MySQL. We paintings with MySQL at Bluelinemedia for the reason that that is also a free language so it makes feel to use PHP. Both PHP and MySQL are like minded with an Apache server which is also free to license.

Q13. What is PHP and what does it do?

Ans: PHP is especially targeted on server-side scripting, so you can do anything any other CGI software can do, along with acquire shape facts, generate dynamic web page content, or send and obtain cookies. But PHP can do much extra. There are 3 principal regions wherein PHP scripts are used. Server-side scripting.

Q14. What is PHP and what does it do?

Ans: PHP is in particular focused on server-aspect scripting, so that you can do some thing every other CGI software can do, which includes gather form records, generate dynamic page content, or ship and acquire cookies. But PHP can do much greater. There are three important areas wherein PHP scripts are used. Server-side scripting.

Q15. What does it mean in PHP?

Ans: PHP Assignment Operators. The PHP mission operators are used with numeric values to write a price to a variable. The simple challenge operator in PHP is "=". Itmeans that the left operand receives set to the cost of the mission expression on the proper.

Q16. What is the difference among HTML and PHP?

 

Ans: HTML is a language used to explain to a browser the way to show textual content and different items in a browser window. It is not a programming language. HTML works on a client pc (the device on which the web page is being viewed). PHP is a scripting language, and can be used to create web pages written in HTML.

Q17. Where do you operate SQL?

 

Ans: To construct an internet website that suggests information from a database, you'll want:

 

An RDBMS database application (i.E. MS Access, SQL Server, MySQL)

To use a server-side scripting language, like PHP or ASP.

To use SQL to get the facts you want.

To use HTML / CSS to fashion the page.

Q18. What is SSMS SQL?

Ans: SQL Server Management Studio (SSMS) is a software program utility first released with Microsoft SQL Server 2005 that is used for configuring, managing, and administering all components within Microsoft SQL Server. The tool consists of each script editors and graphical equipment which paintings with objects and functions of the server.

Q19. What is supposed with the aid of SQL Server?

Ans: SQL Server is Microsoft's relational database management system (RDBMS). It is a complete-featured database commonly designed to compete against competition Oracle Database (DB) and MySQL.. SQL Server is on occasion known as MSSQL and Microsoft SQL Server.

Q20. What is my SQL Server?

Ans: MySQL is an open source relational database control system (RDBMS) based totally on Structured Query Language (SQL). ... LAMP is a Web improvement platform that makes use of Linux because the running machine, Apache because the Web server, MySQL as the relational database management system and PHP as the item-oriented scripting language.

Q21. What is the difference between mysql and SQL?

Ans: SQL stands for Structured Query Language. It's a popular language for getting access to and manipulating databases. MySQL is a database control device, like SQLServer, Oracle, Informix, Postgres, and so on. MySQL is an RDMS (Relational Database Management System).

Q22. What is the use of mysql database?

Ans: MySQL is a freely to be had open supply Relational Database Management System (RDBMS) that makes use of Structured Query Language (SQL). SQL is the most famous language for including, getting access to and managing content material in a database. It is most noted for its quick processing, established reliability, ease and versatility of use.

Q23. Why PHP language is used?

 

Ans: PHP is a preferred-purpose scripting language this is specially suited to server-side internet improvement, wherein case PHP usually runs on a web server. Any PHPcode in a requested record is done via the PHP runtime, usually to create dynamic internet page content or dynamic snap shots used on web sites or some place else.

 

MySQL keeps the ACLs (additionally known as furnish tables) cached in memory. When a consumer tries to authenticate or run a command, MySQL assessments the authentication data and permissions against the ACLs, in a predetermined order.




CFG