Interview Questions.

Dojo Interview Questions and Answers

fluid

Dojo Interview Questions and Answers

Q1. What is DOJO?

Ans: DOJO is an open supply JavaScript framework designed for extraordinarily fast improvement of JavaScript/AJAX based utility and web sites having circulate platform interdependencies.

Q2. What is the basic shape in Dojo?

Ans: 

The fundamental directory form of the software is quite simple and it'll evolve later:

/index.Html - The software entry point.

/app - The utility module.

/app/principal.Js - The primary script for app module.

Q3. What are  all of the functions of DOJO.

Ans:

Widgets e.G. Menus, Sorted Tables, 2-D vector drawing and so on.

Asynchronous Communication - It is the precept function of AJAX because of which facts is exchanged and updated but internet page isn't always refreshed.

Packaging System - It gives modular development of capability in individual or sub applications.

Client-Side Data Storage - Dojo Storage offers internet-apps to shop purchaser aspect statistics in browsers.

Server-Side Data Storage - It implements beneath dojo.Information namespace. Example- Csv Store, Opmi Store, Yahoo Store, Delicious Store, Rdf Store.

Q4. What is Package System in Dojo?

Ans:

Dojo includes JavaScript files.

Package device takes care that simplest wished files are included.

Each JavaScript file may be named as bundle dojo.Provide(dojo.String)..

By that name the package deal deal may be taken in use dojo.Require(dojo.String).

One has not to bear in mind any file or directory names.

Only dojo.Js has to be included into HTML report.

That file looks after initialization of Dojo.

There is more than one pre packaged builds that consist of different varieties of programs e.G. Widget, event or IO builds.

Q5. What is the distinction among dojox, cellular, parser and dojo.Parser?

Ans: Some of the advanced skills of dojo.Parser, such as <script type=”dojo/method”> and <script type=”dojo/connect”>, are missing. Basic features are well perfect with dojo.Parser

Q6. List the benefits of DOJO.

Ans:

Regular Expression

Associative Array

Object and Classes

Loosely typed variables

Q7. What is the component in Dojo?

Ans:

Dojo bases at the HTML and JavaScript.

Developer has not to use any ordinary programming language.

Dojo americaabstraction layer in a higher degree.

Developer has no longer to reinvent wheel whilst beginning programming task.

Q8. What is Widget Toolkit in Dojo?

Ans:

Widget toolkit is also a totally tremendous part of Dojo toolkit

Widget is a person interface object that has a layout and some residences

In Dojo widgets are HTML+CSS certain by JavaScript

Dojo has plenty of beneficial widgets e.G. Tabs, sorting desk, dialogs

Q9. Do You Know Why Does In Many Of Tests Html Files Have Style="visibility:hidden;"?

Ans: It is to save you uncooked HTML rendering end end result from being established before dojo&rsquo;s rendering finishes. The visibility may be restored with the aid of the initialization code in dojox/mobile/not unusual.

Q10. What Is The Relation Between Ajax And Dojo?

Ans:

Dojo is once in a while marketed as AJAX framework

It is able to make AJAX requests with Dojo

But the technique of binding is under the abstraction layer that Dojo has.

Q11. What are Application Support Libraries in Dojo?

Ans:

Consist of the most thrilling workouts.

IO package gives sports e.G. For AJAX binding.

DND package deal offers workout routines for drag-and-drop operations.

There is likewise some useful workouts in logging, garage and animation applications.

Q12. Give some additives that comes along side Dojo framework.

Ans:

DOJO Tree

DOJO Button

DOJO Calendar control

DOJO Grid

DOJO List box

and masses of more..

Q13. Difference among DOJO and jQuery.

Ans:

DOJO    jQuery

It is a java script framework.    It is a java script library.

High network bandwidth requires.    Works proper in low community bandwidth.

Few browser enables.    Almost all browser helps.

It has integrated function.    It has plug-in.
 

Q14. What are modules in DOJO?

Ans: In Dojo, Modules are individual codes that can be loaded separately. They are recognized the usage of a string that is similar to the file direction in which the code is defined. Example: my/module/beauty.

Q15. Describe Language Libraries in DOJO.

Ans: It is the wrapper for common idioms which consist of useful programming API's

Syntax:dojo.Lang.*

Example: dojo.Lang.ForEach, dojo.Lang.Map, dojo.Lang.Assert.

Q16. What are the dangers of Dojo?

Ans:

Even if Dojo is pleasant, lovable and many others, it's miles quite heavy.

The documentation is still pretty narrow.

Needs a good buy network.

Developer depends at the browser help for the Dojo.

There is not any manner to cover the Dojo code in case of commercial application.

Q17. Write a code for widget in Dojo?

Ans:

<script>

dojo.Require(?Dojo.Widget.Editor2?);

</script>

<!-- ... -->

<textarea dojoType=?Editor2?>

    ...

</textarea>
 

Q18. What are the benefits or benefits of Dojo?

Ans:

Associative arrays.

Loosely typed variables.

Regular expressions.

Objects and instructions.

Highly developed date, math, and string libraries.

W3C DOM aid inside the Dojo.

Q19. Tell Us About Language Libraries In Dojo?

Ans:

dojo.Lang.*

Wrappers for common idioms

Functional programming APIs

For Example:

dojo.Lang.ForEach

dojo.Lang.Map

dojo.Lang.Assert

Q20. Explain Whether Dojo Is A Part Of Ajax And Distinguishes Their Roles?

Ans: Dojo isn't always a part of Ajax; it's far an open source JavaScript toolkit, designed to ease the short development of JavaScript or Ajax-based programs and websites. It offers you with masses of custom components like records grid, scroller, calendar, etc. It serves some facts-structure mode like series and array list, and it additionally presents some advanced API’s like API to make AJAX calls.

While, AJAX is an Asynchronous JavaScript and XML, collectively they make it feasible to make JavaScript function call in your server and trigger a reaction. They use XMLHttpRequest and XMLHttp response object.

Q21. Mention What Are The Limitations Of Dojo?

Ans:

Limitation of Dojo are :

It needs a lot community

Developer stays relying at the browser help for the Dojo

In the case of business utility there may be no way to cover the Dojo code

Documentation is quite slender

In the case of business software program there may be no way to hide the Dojo code.

Q22. Can You Set The Tab Focus Sequence For Destop Browsers?

Ans: Yes, use the tabindex characteristic for this reason. IconItem, IconMenuItem, ListItem, TabBarButton and ToolBarButton all have the tabindex characteristic to begin with set to zero with the resource of default.

Q23. Are Applications Keyboard Accessible On Desktop Browsers?

Ans: Yes, besides for ScrollableView and SwapView. These widgets require opportunity methods to scroll and flip, ex. Buttons.




CFG