Interview Questions.

DHCP Interview Questions and Answers

fluid

DHCP Interview Questions and Answers

Q1. What is DHCP?

Ans: Dynamic Host Configuration Protocol: assigns IPs to the clients asked dynamically or robotically.

Q2. Describe the system of putting in a DHCP server in an AD infrastructure ?

Ans: Open Windows Components Wizard. Under Components , scroll to and click on Networking Services. Click Details . Under Subcomponents of Networking Services , click on Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) and then click OK .

Click Next . If prompted, type the full path to the Windows Server 2003 distribution documents, after which click Next. Required files are copied in your difficult disk.

Q3. Process of DHCP (DORA)?

Ans: Discover: The Client discovers DHCP

Offers: The DHCP server gives a collection of IPs to the clients to select any

Request:The customer selects an IP and request DHCP to verify it

Acknowledgement: The DHCP server makes a confirmation through sending an DHCPPACK to the purchaser.

Q4. How to authorize a DHCP server in Active Directory Open DHCP?

Ans: In the console tree, click on DHCP

On the Action menu, click on Manage authorized servers.

The Manage Authorized Servers conversation box seems. Click Authorize.

When induced, kind the name or IP cope with of the DHCP server to be authorized, and then click OK.

Q5. What is a Scope?

Ans: Range of IP Addresses.

Q6. What is DHCPINFORM?

Ans: DHCPInform is a DHCP message used by DHCP customers to attain DHCP options. While PPP far off access customers do not use DHCP to attain IP addresses for the far off get admission to connection, Windows 2000 and Windows 98 faraway access clients use the DHCPInform message to reap DNS server IP addresses, WINS server IP addresses, and a DNS domain name.

The DHCPInform message is despatched after the IPCP negotiation is concluded. The DHCPInform message received by way of the far off get entry to server is then forwarded to a DHCP server. The far off get entry to server forwards DHCPInform messages handiest if it's been configured with the DHCP Relay Agent.

Q7. What is an IP Lease?

Ans: DHCP server clients an IP to the purchaser for a length of eight days. This offer is referred to as IP Lease.

Q8. Describe the mixing among DHCP and DNS? 

Ans: Traditionally, DNS and DHCP servers were configured and managed one by one. Similarly, converting authorization rights for a selected user on a group of devices has supposed traveling every one and making configuration adjustments.

DHCP integration with DNS permits the aggregation of these tasks throughout gadgets, allowing a employer's network offerings to scale in line with the increase of community users, devices, and regulations, while lowering administrative operations and fees. This integration provides realistic operational efficiencies that decrease general value of possession.

Creating a DHCP network robotically creates an related DNS region, as an example, decreasing the number of responsibilities required of community directors. And integration of DNS and DHCP in the equal database example gives unmatched consistency between carrier and management views of IP address-centric community services data.

Q9. What is the default length of a rent?

Ans: eight Days.

Q10. How  does  DHCP  and  BOOTP  handle  a couple of  subnets?

Ans: For the conditions where there's multiple LAN, each with its very own subnet number, there are  methods. First of all, you may installation a seperate server on each subnet. Secondly, a characteristic of some routers known as “BOOTP forwarding” to ahead DHCP or BOOTP requests to a server on every other subnet and to forward the replies returned to the purchaser. The part of  one of these router (or server performing as a router) that does that is called a “BOOTP forwarding agent”. Typically you have to enable it on the interface to the subnet to be served and have to configure it with the IP deal with of the DHCP or BOOTP server. On a Cisco router, the address is called the “UDP Helper Address”.

HubSpot Video
 

 

Q11. What is authentication DHCP server?

Ans: Enabling AD Know the provision of DHCP server Useful whilst we've a couple of DHCP Server and you want to you designate one unique DHCP server to be lively. Then we have to authorize.

Q12. What ports are utilized by DHCP and the DHCP clients?

Ans: UDP Port 68 used for Requests.

UDP Port 67 used for server Replies.

Q13. What is IP Reservation?

Ans: Resolving a specific dynamic IP for a particularly device.

Q14. How can I prevent unauthorized laptops from using a network that uses DHCP for dynamic addressing?

Ans: This might have to be finished the use of a mechanism apart from DHCP. DHCP does no longer save you other clients from using the addresses it's far set handy out nor can it distinguish between a laptop’s permanent MAC address and one set through the pc’s user. DHCP can impose no regulations on what IP deal with can use a specific port nor manage the IP address utilized by any customer.

Q15. What is exclusion?

Ans: Omitting assigning from the variety decided on IPs.

Q16. Can DHCP work with AppleTalk or IPX?

Ans: No, it's miles too tied to IP. Furthermore, they don’t need it due to the fact they have got always had automated mechanisms for assigning their very own network addresses.

Q17. What is a SUPER SCOPE?

Ans: Group of scopes is referred to as as excellent scope.

Q18. Can DHCP support statically described addresses?

Ans:  Yes. At least there may be nothing inside the protocol to ward off this and one expects it to be a function of any DHCP server.

This is actually a server matter and the client have to work either manner. The RFC refers to this as guide allocation.

Q19. Purpose of DHCP Relay agent?

Ans: DHCP server is to be had on another N/W and also you want every other N/W to attain IPs from the DHCP server. Then the DHCP, RA can forward the request from the clients to the DHCP server to obtain IPs for the customers it acts like a mediator among clients and DHCP.

Q20. When will the server to server protocol be described?

Ans: The DHC WG of the IETF is actively investigating the problems in inter-server communique. The protocol need to be defined “quickly”




CFG