Interview Questions.

Capgemini Aptitude Placement Papers - Capgemini Aptitude Interview Questions and Answers

fluid

Capgemini Aptitude Placement Papers - Capgemini Aptitude Interview Questions and Answers

Q1. A Man Purchased 15 Pens, 12 Books, 10 Pencils And five Erasers. The Cost Of Each Pen Is Rs.36, Each Book Is Rs.45, Each Pencil Is Rs.8, And The Cost Of Each Eraser Is Rs.Forty Less Than The Combined Costs O

Cost of each eraser = (36 + eight -40) = Rs.4

Required quantity = 15 * 36 + 12 * 45 + 10 * eight + 5 * four

540 + 540 + eighty + 20 = Rs.1180

Q2. A, B And C Can Hire A Taxi For Rs. 2400 For One Day. A, B And C Utilized The Auto For 6 Hours, 8 Hours And 10 Hours Separately. What Amount Did C Pay?

Let total fair rs.2400

C proportion=10/24*2400=one thousand

Q3. A Train a hundred twenty five Meter Long Is Running At 50 Km/hr. In What Time Will It Pass A Man Running At 5 Km/hr In A Similar Bearing In Which The Train Is Going?

Distance=a hundred twenty five meter speed=50-5=45km/hr=>45*five/18=12.Five m/s

Time=one hundred twenty five/12.5=10sec

Q4. The Speed Of A Boat In Standing Water Is nine Km Ph And The Speed Of The Stream Is 1.5 Km Ph. A Man Lines To A Place At A Separation Of one zero five Km, And Returns To The Beginning Stage. The Aggregate Time Take

Speed upstream = 7.Five km ph. 

Speed downstream = 10.Five km ph. 

Add as much as time taken = a hundred and five/7.5 + one zero five/10.Five hours = 24 hours.

Q5. A Is Twice As Fast As B Is Thrice As Fast As C. The Journey Covered By C In 42 Minutes, What Will Be Covered By A Is

B is three times as fast as C

C covered in forty two mins

B protected in 42/3=14 min

Q6. In A a thousand M Race, A Beats B By 200 Meters Or 25 Seconds. Find The Speed Of B ?

Since A beats B with the aid of 2 hundred m or 25 seconds, it means that B covers two hundred m in 25 seconds. 

Hence velocity of B = 200/25 = eight m/s.

Q7. In A Race Of six hundred Meters, A Can Beat B By 60 Meters And In A Race Of 500 Meters; B Can Beat C By 50 Meters. By What Number Of Meters Will A Beat C In A Race Of 400 Meters ?

A runs B runs C runs

600 meters race 600 m 540 m

500 meters race 500 m 450 m

Coming ratio A runs B runs C runs

three hundred meters-2700 meters-2430 meters

Unitary A runs B runs C runs

Methods 400m-360m-324m

A beat C with the aid of 400- 324=seventy six meters.

Q8. Find The Least Number Which When Divided By 35 And eleven Leaves A Remainder Of 1 In Each Case.

The least quantity which whilst divided by using distinctive divisors leaving the equal remainder in each case

= LCM(different divisors) + remainder left in every case.

Hence the required least quantity 

= LCM(35, eleven) + 1 = 386.

Q9. If 20 Men Can Construct A Divider 112 Meters In Length In 6 Days, What Length Of A Comparable Divider Can Be Worked By 25 Men In three Days ?

20 guys in 6 days can construct 112 meters

25 men in 30 days can build=112*(25/20)*(3/6)

= 70 meters

Q10. The Total Ages Of 5 Youngsters Conceived At The Interval Of 3 Years Each Is 50 Years. What Is The Age Of The Youngest Child ?

Give the instances of children a threat to be x, (x + three), (x + 6), (x + nine) and (x + 12) years. 

At that point, x + (x + three) + (x + 6) + (x + 9) + (x + 12) = 50 

5x = 20 

x = four.

Q11. A 30% Loss On Cost Price Is What Percentage Loss On Selling Price ?

Let CP=a hundred, SP=70

Loss= 30/70*a hundred=42.Eighty five%

Q12. The Length Of A Rectangular Floor Is More Than Its Breadth By 2 hundred%. If Rs. 324 Is Required To Paint The Floor At The Rate Of Rs. Three Per Sq M, Then What Would Be The Length Of The Floor?

Let the duration and the breadth of the floor be l m and b m respectively.

L = b + 200% of b = l + 2b = 3b

Area of the ground = 324/3 = 108 sq.M

l b = 108 i.E., l * l/3 = 108

l2 = 324 => l = 18.

Q13. What Was Be The Day Of The Week On Fifteenth August 2010 ?

Fifteenth August, 2010 = (2009 years + Period 1.1.2010 to 15.8.2010) 

Odd days in 1600 years = zero 

Odd days in four hundred years = 0 

nine years = (2 soar years + 7 commonplace years) = (2 x 2 + 7 x 1) = eleven odd days 4 atypical days. 

Jan. Feb. March April May June July Aug. 

(31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 15) = 227 days 

227 days = (32 weeks + 3 days) 3 strange days. 

Add as much as quantity of odd days = (zero + 0 + four + 3) = 7 zero unusual days. 

Given day is Sunday.

Q14. Five Men And Nine Women Can Do A Piece Of Work In 10 Days. Six Men And Twelve Women Can Do The Same Work In eight Days. In How Many Days Can Three Men And Three Women Do The Work ?

(5m + 9w)10 = (6m + 12w)8 

=> 50m + 90w = 48w + ninety six w => 2m = 6w => 1m = 3w 5m + 9w = 5m + 3m = 8m 

eight men can do the paintings in 10 days. 

3m +3w = 3m + 1w = 4m 

So, 4 men can do the paintings in (10 * 8)/four = 20 days.

Q15. There Are Three Numbers. Five/7th Of The First Number Is Equal To forty eight% Of The Second Number. The Second Number Is 1/ninth Of The Third Number. If The Third Number Is 1125, Then Find 25% Of The First Number?

Let the first number and the second number be F and S respectively.

Five/2 F = 48/one hundred S —-> (1)

S = 1/9 * 1125 = one hundred twenty five

(1) => five/7 F = 48/100 * 125

=> F = eighty four

25% of F = 1/4 * eighty four = 21.

Q16. Merchandise Prepares Keeps Running At The Speed Of seventy two Km Ph And Crosses A 250 M Long Stage In 26 Seconds. What Is The Length Of The Products Prepared ?

Speed = 20 m/sec.

Time = 26 sec.

Then, x + 250 /26= 20

x + 250 = 520

x = 270.

Q17. Three Pipes A, B And C Can Fill A Tank From Void To Full In 30 Minutes, 20 Minutes, And 10 Minutes Individually. At The Point When The Tank Is Unfilled, All The Three Funnels Are Opened. A, B And C Re

Part crammed through (A + B + C) in three mins = 3 (1/30+1/20+1/10)= three*11/60=eleven/20 

Required share = 3/10 x 20/eleven = 6 /11

Q18. What Amount Does Kiran Get If He Invests Rs. 18000 At 15% P.A. Simple Interest For Four Years ?

Simple hobby = (18000 * 4 * 15)/one hundred = Rs. 10800

Amount = P + I = 18000 + 10800 = Rs. 28800

Q19. A, B And C Mutually Thought Of Connecting With Themselves In A Business Wander. It Concurred That A Would Contribute Rs. 6500 For A Half Year, B, Rs. 8400 For five Months And C, Rs. 10,000 For 3 Months.

For managing, A were given = 5% of Rs. 7400 = Rs. 370. 

Equalization = Rs. (7400 - 370) = Rs. 7030. 

Proportion in their investment = (6500 x 6): (8400 x five): (ten thousand x 3) 

= 39000: 42000: 30000 

= 13: 14: 10 

B's provide = Rs. 7030 x14/37= Rs. 2660.

Q20. Three, 5, eleven, 14, 17, 21

Every one of the numbers apart from 14 is an unusual quantity. 

The quantity '14' is the principle EVEN wide variety.

Q21. An Organic Product Vendor Had A Few Apples. He Offers 40% Apples And Still Has 420 Apples. Initially, He Had

Assume to begin with he had x apples. 

At that point, (100 - 40)% of x = 420. 

60/one hundred x x = 420 

x = 420 x one hundred = seven-hundred.

Q22. A Man Took Credit From A Bank At The Rate Of 12% P.A. Straightforward Intrigue. Following 3 Years He Needed To Pay Rs. 5400 Intrigue Just For The Period. The Essential Sum Acquired By Him Was

Principal = Rs. 100 x 5400/1200x3 = Rs. 15000.

Q23. What Sum Of Money Put At C.I Amounts In 2 Years To Rs.8820 And In 3 Years To Rs.9261?

8820 —- 441

a hundred —- ? => 5%

 x *a hundred and five/a hundred * one zero five/100 = 8820

 x*1.1025=8820

 x=8820/1.1025 => 8000

Q24. 16, 33, sixty five, 131, 261, (....)

Each variety is double the former one with 1 protected or subtracted however.

Along these lines, the following quantity is (2 x 261 + 1) = 523.

Q25. A Shopkeeper Sells 20% Of His Stock At 10% Profit Ans Sells The Remaining At A Loss Of 5%. He Incurred An Overall Loss Of Rs. Four

Let the overall really worth of the inventory be Rs. X.

The SP of 20% of the inventory = 1/five * x * 1.1 = 11x/50

The SP of eighty% of the stock = four/five * x * zero.95 = 19x/25 = 38x/50

Total SP = 11x/50 + 38x/50 = 49x/50

Overall loss = x – 49x/50 = x/50

x/50 = four hundred => x = 20000

Q26. Three Fair Coins Are Tossed. What Is The Probability Of Getting At Most Two Heads ?

Here S = TTT, TTH, THT, HTT, THH, HTH, HHT, HHH 

Let E = occasion of having at maximum  heads. 

At that point E = TTT, TTH, THT, HTT, THH, HTH, HHT. 

P (E) = n (E)/n(S) = 7/8

Q27. In An Exam, Amar Scored 64 Percent, Bhavan Scored 36 Percent And Chetan 44 Percent. The Maximum Score Awarded In The Exam Is 8

Average mark scored through all the 3 boys = 

[64/100 (800) + 36/100 (800) + 44/100 (800)] / three = 384

Q28. An Entirety Of Cash At Basic Premium Adds Up To Rs. 815 Out Of 3 Years And To Rs. 854 Out Of four Years. The Aggregate Is

S.I. For 1 year = Rs. (854 - 815) = Rs. 39. 

S.I. For a long term = Rs.(39 x 3) = Rs. 117.

Principal = Rs. (815 - 117) = Rs. 698.

Q29. Four Car Rental Agencies A, B, C And D Rented A Plot For Parking Their Cars During The Night. A Parked 15 Cars For 12 Days, B Parked 12 Cars For 20 Days, C Parked 18 Cars For 18 Days And D Parked 16 C

The ratio in which the 4 businesses can be paying the rents = 15 * 12 : 12 * 20 : 18 * 18 : 16 * 15

= one hundred eighty : 240 : 324 : 240 = forty five : 60 : 81 : 60

Let us recollect the four amounts to be 45k, 60k, 81k and 60k respectively.

The general lease paid by means of the four groups = 45k + 60k + 81k + 60k= 246k

It is given that A paid Rs. 1125

45k = 1125 => ok = 25

246k = 246(25) = Rs. 6150

Thus the total rent paid with the aid of all the 4 organizations is Rs. 6150.

Q30. A Man Has Rs. 480 In The Divisions Of One-rupee Notes, Five-rupee Notes And Ten-rupee Notes. The Quantity Of Notes In Every Section Is Equivalent. What Is The Aggregate Number Of Notes That He Has ?

Give the number of notes of each division a chance to be x. 

At that factor x + 5x + 10x = 480 

16x = 480 x = 30. 

Consequently, upload as much as variety of notes = 3x = ninety

Q31. A Man Pushes Downstream 30 Km And Upstream 18 Km, Taking 5 Hours Each Time. What Is The Speed Of The Stream (modern)?

Let x=pace of boat and y=pace of modern

=30/ (x + y) =18/(x-y) =5 by solving y=1.2 km/hr

Q32. A Man Purchases A Book For Rs.29.50 And Offers It For Rs. 31.

So we've got C.P. = 29.50 

S.P. = 31.10 

Gain = 31.10 - 29.50 = Rs. 1.6 

Gain %=( Gain/Cost*100)% 

= (1.6/29.50?A hundred)%=five.4%

Q33. 270 Meters In Length Prepare Running At The Speed Of a hundred and twenty Km Ph Crosses Another Prepare Running Inverse Way At The Speed Of 80 Km Ph In nine Seconds. What Is The Length Of The Other Prepare ?

Relative velocity = (a hundred and twenty + 80) km/hr 

= two hundred x 5/18 m/sec 

= 500/nine m/sec.

Q34. Tickets Numbered 1 To 20 Are Stirred Up And After That, A Ticket Is Drawn Indiscriminately. What Is The Probability Getting Ticket Drawn Has A Quantity Which Is A Difference Of three Or five ?

Let, S = 1, 2, 3, four, 19, 20. 

Let E = event of having a few of 3 or five = 3, 6, nine, 12, 15, 18, five, 10, 20.

P (E) = n (E)/n(S) = nine/20

Q35. A Boat Running Upstream Takes eight Hours forty eight Minutes To Cover A Specific Separation, While It Takes four Hours To Cover A Similar Separation Running Downstream. What Is The Proportion Between The Speed Of Th

At that point, cast off canvassed upstream in eight hrs. Forty eight min = Distance covered downstream in four hrs. 

X* eight 4 /5= (y x four) 

44/five x =4y 

y = eleven/five x. 

Required percentage = y + x/2: y - x /2

= sixteen/five x 1/2: 6/five x 1/2

= eight/five:3/five

= 8: three.

Q36. A Man Has Rs. 480 In The Sections Of One-rupee Notes, Five-rupee Notes, And Ten-rupee Notes. The Quantity Of Notes In Every Section Is Equivalent. What Is The Aggregate Number Of Notes That He Has?

Give the range of notes of each organization a risk to be x. 

At that factor x + 5x + 10x = 480 

16x = 480 

x = 30.

Consequently, upload up to quantity of notes = 3x = ninety.

Q37. A Brick Measures 20 Cm * 10 Cm * 7.Five Cm How Many Bricks Will Be Required For A Wall 25 M * 2 M * zero.Seventy five M?

25 * 2 * 0.75 = 20/a hundred * 10/100 * 7.5/one hundred * x

25 =  1/one hundred * x => x = 25000

Q38. If A Card Is Drawn From A Well Shuffled Pack Of Cards, The Probability Of Drawing A Spade Or A King Is

P(SnK) = P(S) + P(K) – P(SnK), in which S denotes spade and K denotes king. 

P(SnK) = thirteen/52 + 4/fifty two – 1/52 = 4/13

Q39. What Was The Day Of The Week On 28th May 2006 ?

28 May, 2006 = (2005 years + Period from 1.1.2006 to 28.Five.2006) 

Odd days in 1600 years = 0 

Odd days in 400 years = 0 

5 years = (4 conventional years + 1 leap year) = (4 x 1 + 1 x 2) 6 peculiar days 

Jan. Feb. March April May 

(31 + 28 + 31 + 30 + 28) = 148 days 

148 days = (21 weeks + 1 day) 1 strange day. 

Add up to quantity of unusual days = (0 + 0 + 6 + 1) = 7 0 odd day. 

Given day is Sunday.

Q40. A Heap Of Stones Can Be Made Up Into Groups Of 2

LCM of sixteen, 20, 25, 45 = 3600

1 * 3600 + 3 = 3603   not divisible by 21

2 * 3600 + 3 = 7203   is divisible by 21




CFG