Interview Questions.

Biztalk Interview Questions and Answers

fluid

Biztalk Interview Questions and Answers

Q1. What is BizTalk framework?

Ans: The BizTalk Framework is a set of tips for using the constant adoption of XML to permit e-Commerce and alertness integration.

It is initiated with the aid of Microsoft and supported by means of a huge range of corporations.

Q2. What BizTalk provides?

Ans: BizTalk provides expenses savings when used in inner IT projects and may be used in externally centered answers too.

Q3. List out a few Artifacts of BizTalk Server?

Ans:

HAT

BAM

Adapter

Pipeline

Orchestrations

Role Links

Send Ports and Send Port Groups

Receive Ports

Receive Locations

Policies

Schemas

Maps

Resources

BAS Artifacts (Business Activity Services)

Q4. What is the present day model of BizTalk Server?

Ans: The brand new version of BizTalk is BizTalk Server 2009 and IDE to develop application is Visual Studio 2008 SP1.

Top New Features

BizTalk Server 2009 introduces improvements and new featured in four primary areas:

Updated Platform Support

Support for Visual Studio 2008 SP1

Support for .NET Framework 3.5 SP1

Support for Windows Server 2008

Virtualization assist with Hyper-V

Support for SQL Server 2008

Developer & Team Productivity

New Application Lifecycle Management (ALM) experience – with Support for TFS – included supply control, malicious program monitoring, unit testing, MSBuild automation

Enhanced Developer Productivity with Visual Studio undertaking gadget updates & Map Debugging

SOA and Web Services

ESB Guidance 2.Zero

New UDDI v3 Web Services Registry

New and more suitable LOB adapters (Oracle eBusiness Suite, SQL Server)

Enhanced host structures integration (WebSphere MQ, CICS, IMS)

Enhanced BAM guide

Business to Business Integration

New Mobile RFID Platform

New RFID tool management and enterprise requirements help

Enhanced Support for EDI and AS2 Protocols and Drummond certification

Updated SWIFT Support and SWIFTReady Financial EAI Gold certification

Q5. What is message kind (i.E. BTS.MessageType) in BizTalk Server?

Ans: Messages in BizTalk are information, and each message should be of a particular message kind. E-mail, Documents, Info-course forms, huge binary documents, SQL data, flat documents, and something XML can be processed as messages. BizTalk is all approximately messages and message-orientated programming. The maximum not unusual message kind in Biz-speak is a schema.

Q6. What BizTalk enables for companies?

Ans: BizTalk allows groups to combine and manipulate commercial enterprise methods with the aid of exchanging business files between business packages within or throughout organizational obstacles.

Q7. On what BizTalk Server 2000 is based totally?

Ans: BizTalk Server 2000 is primarily based at the BizTalk Framework. It presents the infrastructure and equipment toenable B2B eCommerce and process integration.

Q8. Does BizTalk framework is an open framework?

Ans: The BizTalk Framework is an open framework for B2B exchange, It is carried out throughout all fundamental platforms and maximum predominant B2B merchandise.

Q9. What is the distinction among a “Message Assignment” form and an “Expression” form?

Ans: A “Message Assignment” form is used to create a brand new message and assign values to it.

A Expression shape is used to assign values to variables and additionally write ‘if’ conditions.

Q10. What is the distinction among Distinguished area and Promoted Property?

Ans: Promoted residences can be accessed in Orchestrations, ports, pipelines, schemas.They Use server sources.

Distingished fields are mild weight and may be accessed handiest in Orchestrations.

HubSpot Video
 

Q11. What is the distinction between a Document Schema and a Property Schema?

Ans: A report schema is used to outline a message. It is a definition on an Xml message with optional extensions for flat documents, EDI report, and so on that enable the parsers to convert the native format into Xml.

A property schema is used to outline message context residences. These may be of type MessageDataPropertyBase (the belongings value is promoted or demoted from/to the message itself) or MessageContextPropertyBase(property fee simplest exists inside the message context and can be set with the aid of adapters, pipelines or within orchestrations).

If you desire to sell a field from a message into the message context then you want to define a document schema and assets schema. In the report schema you sell the desired field using the belongings schema to outline the belongings kind on the way to be used in the message context.

Q12. What is Biztalk Orchestrations Dehydration and Rehydration?

Ans: Dehydration: When an orchestration has been idle for some time, the orchestration engine will shop the kingdom data of the example and free up reminiscence sources.

Rehydration: When a message is received, or else whilst a timeout has expired, the orchestration engine can be routinely precipitated to rehydrate the instance – it's far at this factor that the orchestration engine hundreds the saved instance of the orchestration into reminiscence, restores the country, and runs its from the point it left off.

Q13. What is the default mapping for Auto Mapping?

Ans: The default mapping for Auto Mapping is is mapping with the aid of shape. This can be modified to with the aid of node name inside the map homes.

Q14. What is BizTalk Server?

Ans:

Biztalk is a messaging primarily based integration device. It includes numerous gear like Business Processes (Orchestrations), Business Activity Monitoring (BAM), HAT (Health and Activity Tracking), Rules Engines, BizTalk Server Administrative Console and so on.

BizTalk Server 2006 R2 builds upon the Business Process Management and SOA/ESB skills and cope with middle challenges found in key vertical industries including manufacturing and retail. Native abilities of BTS R2 include assist for Electronic Data Interchange (EDI) and AS2 ,Windows Workflow Foundation, WCF as well as RFID.

BizTalk server 2006 R2 application may be created the usage of Visual Studio 2005 furnished BizTalk Server SDK is installed into the device. A widespread BizTalk Server software consists of Schema, Mapping, and Orchestrations. The heart of the BizTalk Server application is schema this is used to define the message format of supply and vacation spot facts.

BizTalk Server has functionality to talk with any form of legacy system because it most effective apprehend the plain textual content records (inside the form of xml), in order to talk with extraordinary structures it has several built in adapter like SQL Adapter, MSMQ Adapter, SMTP Adapter, File Adapter, SOAP Adapter and many others.

Q15. What is Correlation in context of BizTalk Server?

Ans: An Orchestration could have more than one example going for walks simultaneously. Even even though every of those multiple times carry out the identical action, it does it on specific information contained within a message.

Correlation is a manner of associating an incoming message with the best example of an orchestration.

For Example: If your orchestration issues a purchase order, gets an bill, and sends a fee, the developer have to ensure that the bill message is obtained by using the orchestration example which corresponds to the orchestration that sent the Purchase Order. Without correlation, it'd be viable to ship out an bill for hundreds of items even though the acquisition order is for one. And each correlation is based totally on a set of homes called correlation sorts.

BizTalk Admin Interview Questions

Q1. Components of Biztalk Server structure?

Ans: Receive Port:

Listens for messages.

Adapters:

Information interchange with outside structures

Pipeline, dis-assembler and sub-additives:

Normalizing the schema’s (wire message in its local layout) of the inner messages the usage of XML because the not unusual language.

Message-container:

Internal XML messages are published here after which are further consumed by means of 

Subscribers:

Subscribers (Send Port and Orchestration components):

Subscribe to internal messages in keeping with metadata or message context residences.

Biz-talk Orchestration Engine:

Processing the inner messages, re-publishing them to Message-container to be fed on through different subscribers.

Send Port:

Consumes the inner XML messages, converts them to a cord messages through the related pipeline and sub-component Assembler.

Adapter:

Conveys the twine message to the goal machine.

Q2. What is direct binding in BizTalk Server?

Ans: Sending messages from one orchestration to any other is accomplished with the aid of using Direct Binding technique. It is also being used for sending messages immediately into the message field. It is utilized in publish and subscribe device in BizTalk for sending messages among orchestrations.

Q3. What is prominent area in BizTalk Server?

Ans: A pipe line is used to write Distinguished Fields in the message context while a message is acquired on a port. Dis-assembler pipeline thing including XML and flat record disassemble does the process of writing the message context by means of the pipeline. In addition to it, custom pipeline element could also be performing it.

Q4. Tell me how to transfer documents without using Orchestration?

Ans:

By the use of content material based routing, files may be transferred.

By creating acquire port and ship port. If ship port is configuring, provide the circumstance as BTS.

Receiveportname= <receive_portname created>

Q5. Described persistence factors?

Ans: The system of saving your walking orchestration state at sure point is referred to as staying power.

Orchestration engine persist a jogging example that's based on the layout of orchestration.

There are few occasions or levels, which triggers the endurance operation referred to as persistence points.

Q6. Define BizTalk Server policies engine?

Ans: A regulations engine is a software system, that's used for executing one or extra business regulations in a dynamic manufacturing environment. The regulations might be from criminal law, organization policies or some other sources.

Q7. Define BizTalk?

Ans: Biz Talk is a Business Process Management server from Microsoft. It is a message based totally integration device. Biz Talk enables big establishments to automate and integrate the business tactics. This technique is performed by using the use of adapters those are tailored for speaking among diverse software program systems in an organisation. It presents capabilities like Business Process Modeling, Business-to-Business communique, Message broking, EAI, Process automation. Biz Talk permits businesses for integrating and handling business procedures by changing diverse files such as PO (Purchase Order), Invoices within and throughout limitations of organisations. MS Visual Studio helps improvement for Biz Talk server.

Q8. What is BizTalk enterprise procedure configuration?

Ans: Information employee can set parameters for an orchestration that implements a business method, which a commercial enterprise analyst may not be able to create.

Developer growing an orchestration can outline parameters for an orchestration to allow statistics people configure it. An information employee sets those parameters the usage of the TPM provider by way of specifying their values inside the companion’s settlement.

Q9. What is buying and selling partner control in BizTalk?

Ans: Information workers Manage trading accomplice relationships within companies. Business Activity Services include a Trading Partner Management (TPM) thing to allow them do the ones. TPM database shops records about trading relationships. Information workers can create and alter agreements with trading partners who use BizTalk Server.

Q10. Explain the distinction among BizTalk Server and Web Services?

Ans: BizTalk is a product even as Web Services are a standard.

BizTalk Server is a Microsoft product whereas Web Services were advanced with the aid of many companies together with Microsoft, IBM, and so forth.

BizTalk Server utility has been built to enable the inner business methods of corporations, perform with no trouble. Web Services are small programs posted the use of UDDI to enable all of the humans find them.

Web offerings are that they may be platform impartial. BizTalk can leverage Web offerings.

Q11. Explain the difference among routing and Content routing?

Ans: Message routing is a way of passing thru BizTalk without being processed.Content routing is a technique of passing of the message which is primarily based on sure subject cost of the schema.

Q12. Define content-based totally routing?

Ans: Content-based totally routing presents flexibility for users who want to direction messages primarily based on envelope homes or on acquire port configuration residences. Routing may be performed primarily based on facts contained within the envelope of the report or maybe configuration information from the get hold of region.

A BizTalk Server business process includes receiving, processing, and sending messages. Some messages do no longer require intensive processing in an orchestration. They can gain from a less complicated and more efficient answer referred to as Content-primarily based routing.

Q13. Define the BizTalk Server convoy and correlation sets?

Ans: BizTalk server detects the capability for positive race conditions, which might be ensured that all correlated messages are received by the same orchestration example. The potentiality of those race conditions is detected with the aid of BizTalk server. These messages are treated as a ‘convoy’. A convoy set is a set of correlation sets. All such subsequent messages which suit the overall subscription are evaluated against the convoy set, and the matched convoys are routed to an current port.

Q14. How rules engine is furnished in BizTalk Server?

Ans: Rules engine is provided as issue of a commercial enterprise rules management system, which presents the talents which includes define, sign in, classify and control all regulations, verifies consistency of guidelines definitions, defining relationships amongst regulations and relates them to IT packages which might be effected with the aid of one or more guidelines.

Q15. How to use the message types?

Ans:

Right-click on Messages in the Orchestration View tab to create a new message, you have got 4 picks for the Message Type assets.

Expand Multi-element Message Types and then choose Create New Multi-part Message Type.

Name your multi-component message kind then extend it so that you can see its Message-part_1 member (Biz-talk suggested call)

Set the Message Body Part belongings to True in order that it acts similar to a regular message

Q16. What is Promoted property in BizTalk Server?

Ans: The promotion of Prompted Fields/Properties is executed inside the message context by way of a pipeline referred to as get hold of pipeline on the time while a message is acquired on a port. This challenge is achieved by dis-assembler pipeline component (XML or a flat document dis-assembler). In addition to it, custom pipeline factor can also be appearing it.

Q17. Described the reason of BAM in BizTalk Server?

Ans: Purpose of deriving updated metrics and key overall performance signs from the BAM databases, Business Integration tools are used. The forecasting of process tendencies through makes use of and monitoring strategies in real time eventualities is accomplished by means of using BI tools. Users get alerts for conditions which need their intervention for stopping undesirable outcome for encouraging beneficial effects, a mechanism is supplied by means of BAM.

Q18. What is BAM in BizTalk Server?

Ans: Business statistics and method milestones are captured by using Business Activity Monitoring(BAM), that's a module in BizTalk . Business choices makers are allowed via BAM for gaining insight for his or her in-flight method.

Q19. List the Persistence Points?

Ans: Following is the listing of occasions (Persistence Points) that name the staying power operation:

Orchestration Instance is suspended or completed

 System shutdowns in a managed way

 Engine determines it wants to dehydrate

 Atomic or lengthy walking transactional scope ends

 At debugging breakpoints

 Execution of other orchestrations thru the Start Orchestration shape

 At the Send form (however not atomic)

Q20. How to alternate the message type?

Ans: Before leaping in to do as the mistake message indicates, allow’s suppose for a second approximately what that involves.

Inspect every Receive and Send shape to decide if it makes use of a Message variable that’s associated with the schema you want to trade.

Its not an excellent exercise to create a single orchestration with such a lot of Receive/Send shapes.

Delete Port connections, once you discover all the Receive/Send shapes.

Change the Message variable in order that the Message Type property is set to the brand new schema after which re-partner the Message variable with each Receive/Send shape.

Find all of the Port Types that are associated with the Ports you disconnected from Receive/Send shapes and reset their Operation’s Message Type residences.

Use a Multi-Part Message Type to wrap the underlying schema. It’s bendy and saves time in the long run.




CFG